• No results found

8 New Service Delivery System

9. Programma van Eisen

10.3 Vergelijken concepten

Om de concepten met elkaar te kunnen vergelijken zijn er uit de eisen een aantal eigenschappen opgesteld die belangrijk zijn voor de dienst en waarop de concepten beoordeeld zullen worden. In een bijeenkomst met vertegenwoordigers van verschillende afdelingen is gediscussieerd over de goede en slechte punten van de concepten en bepaald of het concept uitstekend, goed, gemiddeld of slechter scoorde ten op zichten van de overige concepten. Onderstaande tabel is het resultaat van deze subjectieve evaluatie:

Concept selectie Legenda Uitstekend ++ Goed + Gelijk G Slechter - Conce p t 1: Sam enw er k en bungal ow par k C once pt 2: B em idde li ng s-func ti e C once pt 3 : A cc om m od at ies aa npas sen

Regelen van de zorg voor cliënt ++ + ++

Gevarieerd accommodatieaanbod ++ + -

Accommodatie goed aangepast G G ++

Voldoende aanbod in geschikte activiteiten

G G G

Prijs G G -

Onderscheiden van concurrentie + - +

Uitstekend 2 0 2

Goed 1 2 1

Gelijk 3 3 1

Slechter 0 1 2

54

10.4 Aanbevelingen

Uit het onderzoek is gebleken dat zorg en recreatie een groeimarkt is waar veel aanbieders interesse in hebben. Er zijn dan ook al veel concepten op de markt die hierop inspelen. Toch blijkt uit onderzoek dat er nog veel klachten zijn bij de doelgroep over het huidige aanbod.

In dit onderzoek is naar voren gekomen dat het merendeel van deze klachten voorkomen kunnen worden door goede, betrouwbare en heldere communicatie. Aanbevelingen op het gebied van communicatie:

Wees helder naar de cliënt over welke aanpassingen de accommodatie heeft Betrouwbaar; Wat er voor de vakantie wordt beloofd wat betreft de locatie,

zorg en hulpmiddelen moet worden nagekomen.

Promotie van de dienst via bijvoorbeeld de Careyn Koerier zodat mensen op de hoogte zijn van de mogelijkheden

Sterke punten waarop Careyn zich als zorg- en dienstverlener ten op zichte van de concurrentie moet onderscheiden:

Het directe contact met de cliënten

De klantspecifieke kennis van Careyn over de zorgbehoeften van de cliënt De bekendheid onder de cliënten, dit zorgt voor vertrouwen en neemt een

stuk onzekerheid weg

Dit onderzoek heeft inzicht verschaft in de recreatiemarkt met zorg. Hieruit is een Programma van Eisen voortgekomen wat in hoofdstuk 9 is weergegeven. Deze lijst dient als uitgangspunt bij het ontwerp van de dienst. De concepten die hieruit gevormd zijn dienen ter inspiratie voor vervolgonderzoek. Hierbij moet onderzoek gedaan worden hoe groot de markt is voor deze concepten binnen Careyn en een financiële analyse gemaakt worden.

55

11. Discussie

Het uitgevoerde onderzoek over de mogelijkheden van Careyn als zorgorganisatie in de markt van toerisme kan op verschillende punten bediscussieerd worden.

Het onderzoek is breed opgezet, achteraf misschien te breed, waardoor het onderzoek vrij aan de oppervlakte is gebleven. Wel geeft het een goede kijk op de huidige ontwikkelingen in de gecombineerde markt van zorg en toerisme en de kansen die hierin liggen. Het voornaamste punt wat met dit onderzoek is bereikt is dat de organisatie andere mogelijkheden ziet dan de eenzijdige weg die zij dreigden in te slaan. Doordat in de organisatie het idee was overgedragen aan één afdeling met een gerichte specialisatie ontstond een soort tunnelvisie; het zelf bouwen van vakantiewoningen leek de enige optie. Door dit onderzoek is een meer reëel beeld binnen de organisatie ontstaan van de recreatiemarkt en de verschillende mogelijkheden van Careyn binnen deze markt.

Door beperkingen in tijd en geld is er bewust gekozen geen gericht marktonderzoek uit te voeren onder de doelgroep. Er waren onderzoeken gedaan over dit onderwerp door gespecialiseerde onderzoeksbureaus onder een groot aantal respondenten. Daar had ik met een zelf opgezet marktonderzoek geen beter beeld van kunnen krijgen. Het nadeel van het gebruik van deze bestaande onderzoeken is dat het niet exact de doelgroep is van mijn onderzoek. Het was een onderzoek onder thuiszorgcliënten, maar hebben zij dezelfde wensen en behoeften als de thuiszorgcliënten van Careyn? Heeft deze groep dezelfde samenstelling? Met deze tekortkoming in de validiteit van het onderzoek dient rekening te worden gehouden bij het interpreteren en toepassen van de resultaten.

Het onderzoeksontwerp is generaliseerbaar voor vergelijkbare onderzoeken. Hierbij is wel aan te merken dat aan de hoofdstukken op zich een apart onderzoek van deze grootte kan worden gewijd. Het resultaat van dit onderzoek kan gebruikt worden als input voor verder gericht onderzoek naar de concepten en de (financiële) haalbaarheid van deze concepten voor Careyn.

56

Literatuurlijst

Baker, M. & Hart, S., The Marketing Book, Butterworth-Heinemann, Sixth Edition, 2007

Clift, T.B.., Vandenbosch, M.B., Project complexity and efforts to reduce product

development cycle time, Journal of business research, vol. 45, pp. 187-198, 1999

Cooper, R.G. (1990), "Stage-gate systems: a new tool for managing new products",

Business Horizons, No.May-June, pp.44-53.

Cooper, R.G., Edgett, S.J. (2006), "Stage-gate and the critical success factors for new product development", BPT Trends, No.July, p.1-6.

Hertog, P. den & Bilderbeek, R., Conceptualising Service Innovation and Service

Innovation Patterns, DIALOGIC, Utrecht, The Netherlands, 1999

Leeuw, A.C.J. de, Bedrijfskundig management, Van Gorcum, 2000

Leeuwen, S. van, Succesvol plan van aanpak klantwerving, klantbehoud voor

zorginstellingen met invoering van nieuwe zorgdiensten en zorgproducten, VPSO,

2005

Lovelock, C., Future directions for service management: Concepts, research,

teaching, practice, ServSIG Service Research Conference, NUS, Singapore, 4 juni

2005

Ramaswamy, R., Design and management of service Processes, keeping customers

for life, Addison-Wwesley Publishing Company 1996.

Reid, S & Brentani, U. de, The Fuzzy Front End of New Product Development for

Discontinuous Innovations: A Theoretical Model, Journal of Product Innovation

Management, Volume 21 Issue 3, Pages 170 – 184, 2004

Shostack, G. L., Service positioning through structural change, Jornal of marketing, January, p. 34-43, 1987

A. van den Brink-Muinen, Vakantie geen gemeengoed voor chronisch zieken en gehandicapten. NIVEL, juli 2007.

Vercouteren, C. & O. Zanin, Mensenwerk, kaderbrief Careyn 2008, gepubliceerd op 19 januari 2007

Zeithaml, Parasuraman & Berry, Quality Counts in Services, Too, Business Horizons, May-June, pp. 44-52, 1985

Zeemeeuw, Wilt u de Thuiszorg betalen met uw Persoonsgebonden Budget? Publicatie in Mens en gezondheid van InfoNu, 19-07-2007

57 Onderzoeken:

Onderzoek Vandertuuk en Verkooijen & Beima; Vakantie en zorg, december 2005 Rademaker, P., Netwerk toekomstverkenningen (NTV) Arbeid in de toekomst, een

Caleidoscopisch perspectief, Huisdrukkerij SER, 2008

Websites:

Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties, http://www.nbav.nl Center parcs http://www.centerparcs.nl RP Holidays http://www.rpholidays.nl/ Hogenboom Vakantieparken http://www.hogenboomvakantieparken.nl/ Landal Greenparcs http://www.landal.nl/

58