• No results found

VERBONDENHEID MET DE OPLEIDING

Djembé is een studievereniging, wat inhoudt dat de vereniging nauw verbonden is met de opleiding Culturele Antropologie. Door betrokken te zijn bij de opleiding is er de mogelijkheid om veel informatie te verzamelen en te verspreiden naar elkaar, waardoor er een open en goede dynamiek bestaat. Zo is er in de vorige jaren al een goede relatie opgebouwd met de docenten, waardoor de toegankelijkheid richting de docenten versoepeld is. Dit resulteert in het feit dat Djembé informatie van docenten door kan spelen naar leden en vice versa. Maar ook binnen de vereniging is het relevant om betrokken te zijn bij de gehele opleiding om kennis te vergaren en te delen.

G

OEDE RELATIE MET MENTOREN STIMULEREN

Vanuit de opleiding zijn er studentenmentoren die zich ontfermen over de eerstejaars-studenten met betrekking tot studie-gerelateerde zaken. Dit zorgt ervoor dat zij deels de taak op zich nemen om de eerstejaarsstudenten wegwijs te maken en ze te ondersteunen bij de aanpak van bijvoorbeeld het studieplan schrijven. Deze mentoren vormen de ondersteuning van het tutoraat. Ons streven is om als bestuur van Djembé een nauwere samenwerking te creëren met de mentoren om zo informatie te kunnen uitwisselen over de stand van zaken betreft het studentenwelzijn en de studievoortgang. Dit willen wij gaan realiseren door bijvoorbeeld een lunch, zoals de vakgroep-lunch, te organiseren. Wij hopen dat het investeren in deze relatie zal leiden tot meer kennis over de ervaringen van eerstejaarsstudenten.

V

ELDWERKORIËNTATIE

Veldwerk is het belangrijkste en grootste project dat een student Culturele Antropologie in zijn/haar bacheloropleiding gaat uitvoeren. Daarom is informatie hierover zeer belangrijk zodat we veldwerkers kunnen ondersteunen, voorbereiden en inspireren voor hun onderzoek. In de afgelopen jaren is er altijd een veldwerkboek geweest met ervaringen van veldwerkers. Dit zorgt ervoor dat de ervaringen toegankelijker zijn voor studenten. Dit initiatief willen wij graag voortzetten, door het veldwerkboek te vernieuwen.

Daarnaast is ons streven om studenten meer in de gelegenheid te stellen om vragen te stellen wat betreft het veldwerk. Denk hierbij aan bezoeken aan het hok of bijvoorbeeld een veldwerkrubriek in de nieuwsbrief of Opgetrommeld. Wij hopen dat dit leidt tot meer betrokkenheid van studenten bij het veldwerk en de veldwerkers en dat studenten met meer zelfvertrouwen het veld in gaan.

Onderneming XII

Het realiseren van een nauwere samenwerking tussen Djembé en de studentmentoren van eerstejaars.

Onderneming XIII

Het vernieuwen van het veldwerkboek.

Onderneming XIV

Het oriënteren op de mogelijkheid om veldwerkers in direct contact met andere leden te

laten vertellen over veldwerk-ervaringen.

M

ASTERORIËNTATIE

De Universiteit Utrecht biedt twee antropologiemasters aan, CASTOR (een researchmaster) en SCIM (meer theoretisch gefocuste master). De masterstudenten zijn, als opgemerkt vanuit ervaringen, vaak minder tot niet betrokken bij de bachelorstudenten en andersom.

Door middel van master-opendagen en masteroriëntatie wordt er wel geprobeerd informatie te verstrekken over de master aan de bachelorstudenten. Aangezien een masteropleiding kiezen een lastige keuze is en veel tijd en planning vergt, streven wij ernaar om hier steun in te bieden. Ook willen wij bekendmaken dat er reeds verschillende middelen bestaan, zodat hier meer gebruik van gemaakt zal worden.

E

XTRA

W

ERKGROEPEN

Om de eerstejaars te ondersteunen bij lastige vakken zijn er afgelopen jaren extra werkgroepen georganiseerd door Djembé. Dit willen wij graag voortzetten, zodat wij de nodige hulp kunnen bieden en zo de opleiding ondersteunen. Deze extra werkgroepen vinden wij dan ook zeer belangrijk, omdat wij op deze manier zowel betrokken zijn bij het onderwijs en betrokken zijn bij de studenten. Ons doel is dan ook om beide te ondersteunen.

W

ERVEN STUDENTEN

Net als voorgaande jaren zullen er dit jaar weer meeloopdagen plaatsvinden. Door het onderwijs op afstand, zal de inhoud van de meeloopdagen anders zijn dan eerder. Een vergelijkbare en gepaste invulling is iets waar we mee bezig zijn en zal dan ook binnenkort bekend gemaakt worden, Ondanks de fysieke belemmering zijn wij er van overtuigd dat meeloopdagen zeer relevant blijven voor de studie en de wellicht toekomstige studenten, omdat zij zo een beter beeld kunnen krijgen van de opleiding. Daarom zullen de meeloop-dagen, in welke vorm dan ook, dit jaar weer plaatsvinden.

C

AREER

S

ERVICES

Bij Djembé vinden wij het belangrijk om genoeg handvaten aan te bieden aan de studenten wat betreft de toekomst. Career Services is een van die handvatten die wij als zeer belangrijk ervaren. In samenwerking met de Career Services kan Djembé interessante en nuttige cursussen en activiteiten organiseren, waarbij studenten voordelen kunnen opdoen hun studententijd en hun toekomst, zoals bijvoorbeeld de LinkedIn-cursus. Omdat wij dit als zeer relevant beschouwen willen wij de goede band met de Career Services onderhouden en zeker in samenwerking weer cursussen organiseren.

Onderneming XV

Het promoten van master-opendagen, de What’s Next Week en de Careernight, zodat deze bestaande middelen bekender worden onder studenten en zij dit handvat eerder zullen vastpakken.

Onderneming XVI

Het oriënteren op het realiseren van momenten waarbij master-studenten in direct contact

kunnen komen met bachelor-studenten.

I

NSPRAAK

!

De Inspraak! is een orgaan dat zich bezighoudt met de kwaliteit van de opleiding. Studenten kunnen klachten, complimenten en opmerkingen doorgeven aan de Inspraak. Vervolgens geeft de Inspraak advies, wat door de vakgroep Antropologie zeer wordt gewaardeerd, waardoor de kwaliteit van het onderwijs kan worden verbeterd.

In deze tijd, waarin de verspreiding van het coronavirus leidt tot onderwijs op afstand, is het extra belangrijk om te weten wat studenten van het onderwijs vinden. Daarom willen wij de zichtbaarheid van de Inspraak vergroten, zodat studenten weten dat ze hun stem mogen laten horen. Uiteraard staat het bestuur ook open voor gesprekken aangaande het onderwijs, maar willen wij ook dankbaar gebruik maken van het platform dat de Inspraak vormt.

Onderneming XVII

De Inspraak! zichtbaarder maken, zodat studenten weten dat er aanspreekpunten zijn waar

zij hun zorgen en klachten met betrekking tot het onderwijs kunnen uiten.