• No results found

Verbonden partijen

In document Jaarrekening 2014 (pagina 28-34)

De Atlant Groep is de benaming van de uitvoehngsorganisatie die is ontstaan uit de

samenwerking van het te Helmond gevestigde openbaar lichaam als bedoeld in artikel 8 lid 1 van de Wet Gemeenschappelijke Regelingen Atlant Groep en de te Helmond gevestigde stichting Stichting Arbeidsplaatsen (Regio Helmond) "Stap".

Voor de gemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren vormt het openbaar lichaam Atlant Groep een publiekrechtelijk verbonden partij waarin de betreffende gemeente participeert.

Het openbaar belang dat door de Atlant Groep voor de deelnemende gemeenten wordt behartigd is de integrale uitvoering van de Wsw, de daaruit voortvloeiende en daarmee verband houdende voorschriften en regelingen alsmede het rechtstreeks of middellijk aanbieden van een integraal dienstenpakket op het gebied van arbeidsre-integratie en aangepaste arbeid aan de op afstand van de reguliere arbeidsmarkt staande inwoners van de deelnemende

gemeenten.

De Stichting Arbeidsplaatsen (Regio Helmond) "Stap" vormt voor de deelnemende gemeenten een privaatrechtelijk verbonden partij. De stichting houdt zich nu nog slechts bezig met de uitvoenng van de (voormalige) Wiw en ID-regeling. De Stichting fungeert daarnaast als

personeelsstichting waarin medewerkers werkzaam zijn die vervolgens worden ingezet voor werkzaamheden bij de diverse entiteiten van de uitvoeringsorganisatie.

Ten aanzien van een verbonden partij hanteert de Atlant Groep de volgende definitie. Een verbonden partij is een privaatrechtelijke of publiekrechtelijke organisatie waarin het openbaar lichaam de Atlant Groep een bestuurlijk en een financieel belang heeft. Een financieel belang is een aan de verbonden partij ter beschikking gesteld bedrag dat niet verhaalbaar is indien de verbonden partij failliet gaat onderscheidenlijk het bedrag waarvoor aansprakelijkheid bestaat indien de verbonden partij haar verplichtingen niet nakomt. Bestuurlijk belang is zeggenschap, hetzij uit hoofde van vertegenwoordiging in het bestuur, hetzij uit hoofde van stemrecht.

De Stichting Arbeidsplaatsen (Regio Helmond) "Stap" heeft geen bestuurlijk of financieel belang in een privaatrechtelijke of publiekrechtelijke organisatie. De Atlant Groep onderscheidt twee categorieën verbonden partijen:

1) Rechtspersonen waarin de Atlant Groep deelneemt en waarbij de Atlant Groep het recht heeft om qualitate qua vertegenwoordigers te benoemen.

2) Rechtspersonen waarin de Atlant Groep deelneemt.

Op de volgende pagina is het overzicht van belangrijke verbonden partijen voor de Atlant Groep weergegeven.

Naam VP Rectitsvorm Vestigings

•plaats VP

Publiek belang Wijze van behartiging

Eigen vermogen VP ultimo

2014

Aandeel resultaat VP

in 2014

Risico's vanwege de relatie m.b.t

VP

Verwachting in 2015 met betrekking tot

VP stichting Arbeidsplaatsen

(Regio Helmond) "Stap"

Stichting Helmond Re-integratie en Wwb 100%

vertegenwoordiging € 450.000 € 0 Laag Voortzetten activiteiten

Altant Direct Werk B.V. Besloten

Vennootschap Helmond Re-integratie en Wwb 100% deelneming € 18.000 € 0 Geen Voortzetten activiteiten

Atlant Catering B.V. Besloten

Vennootschap Helmond Re-integratie, Wsw en

Wwb 100% deelneming € 101.000 € 70.000 Geen Voortzetten

activiteiten

Callant b.v. Besloten

Vennootschap Helmond Re-integratie en Wwb 49% deelneming € 250.000 € 33.000 * Laag Voortzetten activiteiten

Dariuz B.V. Besloten

Vennootschap Eindhoven Ontwikkeling en exploitatie assessment-instrumen-tarlum

19% deelneming € 260.000

negatief € 88.000 ** Laag Voortzetten activiteiten

* = 49% deelneming van prognoseresultaat 2014 ad € 67.000 positief.

** = 19% deelneming van prognoseresultaat 2014 ad € 461.000 positief.

1.3.5 Bedrijfsvoering

De bedrijfsvoering binnen de Atlant Groep is erop gericht om de inzet van onze beperkte middelen zo doelgericht en doelmatig in te zetten. Wij vertalen dat door te streven naar een organisatie die 'lean and mean' georganiseerd is. Dat betekent dat we continu het aantal indirecte functies qua volume bewaken, en de kwaliteit ervan daar waar mogelijk wel versterken. Na bijstelling van de formatie in de begroting 2014 zijn er nog maar weinig vacatures, gemiddeld 3 fte gedurende het jaar. Dat legt een stevige druk op de organisatie gezien al het extra werk dat uitgevoerd is en wordt in het kader van de vorming van het nieuwe werkbedrijf en de voorbereiding op de uitvoering van de Participatiewet per 1-1-2015.

Zoals eerder aangegeven is een aantal activiteiten separaat in apart hiervoor opgerichte vennootschappen ondergebracht. Zo zijn de Wwb-banen (lonen en opbrengsten) in Atlant Direct Werk B.V. ondergebracht, zij het in 2014 in zeer beperkte mate (1,5 fte). Alle horeca- en cateringactiviteiten zijn ondergebracht in Atlant Catering B.V., en Callant b.v. (de nieuwe naam voor de Atlant Re-integratie B.V. waann Calder Holding B.V. een deelneming van 51% heeft gekregen) levert transitieconcepten voor Wsw-bedrijven die de omslag naar het nieuwe denken willen realiseren. Op deze wijze zijn we in staat om de zuiverheid van geldstromen van de verschillende activiteiten beter te waarborgen en tevens onze risico's beter te spreiden.

De samenwerking met Teamsoft is in 2014 beëindigd op grond van het niet tijdig kunnen leveren van de juiste software door de leverancier om een volledig geïntegreerde oplossing voor onze primaire processen operationeel te kunnen implementeren voor 1-1-2015. Met de bestaande systemen kunnen we nog steeds de primaire processen adequaat ondersteunen.

Bedrijfsbreed is wel de herstructurering van onze Sharepoint omgeving uitgevoerd en nagenoeg afgerond met als doel een betere vastlegging en ontsluiting van de vele documenten binnen de organisatie. Er is nu gekozen voor het eerst organiseren van het nieuwe werkbedrijf alvorens verder onderzoek te doen naar mogelijk beter passende software ter vervanging van onze huidige kernapplicaties. Qua automatisering komt de prioriteit eerst te liggen bij het goed opzetten van de benodigde kantoorautomatisering in het toekomstige werkbedrijf.

Zeker op het gebied van definiëhng van de primaire processen en rapportages over de uitvoering ervan zijn afgelopen jaar de nodige vorderingen gemaakt. Met de invulling van de vacature bij Informatiebeheer komt er meer capaciteit ter beschikking om verdere uitvoering hieraan te geven. Dit is zeker van belang in het kader van het in beeld brengen van de nieuwe activiteiten van de Participatiewet en de daarvoor benodigde stuurinformatie. Zo is er een

laatste maakt het een instrument waarmee scenario's voor beleidsuitgangspunten en uiteindelijk de begroting gemaakt kunnen worden.

In 2015 worden deze activiteiten gecontinueerd. Dat draagt bij tot een betere uitvoering, die op haar beurt weer leidt tot betere resultaten bij de begeleiding en plaatsing van cliënten voor de opdrachtgevers.

Uiteindelijk hebben deze acties ten doel onze kosten te beheersen en de structuur en besturing van onze organisatie nog transparanter te maken.

Begrotingsrechtmatigheid

In het kader van de begrotingsrechtmatigheid moet gekeken worden naar de

lastenoverschrijdingen per programma. Atlant Groep heeft in 2014 feitelijk één programma.

In totaal heeft Atlant Groep € 63.671.000 aan lasten begroot (na resultaatbestemming), tegenover € 64.699.000 werkelijke lasten na resultaatbestemming. Aangezien onder het BBV ook de dotaties aan reserves als lasten worden gerekend, is in het totaal van € 64.699.000 een bedrag ad € 587.000 aan dotaties aan reserves begrepen. Deze dotatie is besloten door het bestuur in de vergadering van 24 november 2014 en wordt voor de begrotingsrechtmatigheid buiten beschouwing gelaten. Daarnaast hebben alle colleges van de deelnemende gemeenten ingestemd met overdracht van taakstellingen Wsw voor in totaal 22,3 arbeidsjaren. Het realiseren van deze uitbreidingen gaat met verhoging van lasten (met name loonkosten) gepaard. Deze passen op grond van en voor de hoogte van de ontvangen

subsidiebeschikkingen binnen het door het bestuur gevoerde en bekrachtigde beleid. Het gaat om een bedrag van € 583.000. Ook dit bedrag wordt voor de begrotingsrechtmatigheid buiten beschouwing gelaten. Zonder deze twee posten bedragen de werkelijke lasten € 63.529.000, waardoor er geen sprake is van een begrotingsonrechtmatigheid.

Met betrekking tot investeringen zijn voor 2014 budgetten vastgesteld, in totaliteit is hierbij geen overschrijding aanwezig.

Over 2014 voldoet Atlant Groep aan de begrotingsrechtmatigheid.

1.3.6 Risicoparagraaf

Bij de uitvoering van haar taken loopt de Atlant Groep een aantal risico's. Een deel van die risico's laat zich vertalen in financiële gevolgen voor het bedrijf. Het is niet concreet te bepalen wanneer de risico's zich effectief voordoen en in welke omvang. Daar waar de risico's wel benoembaar en kwantificeerbaar zijn worden er voorzieningen voor getroffen. Ultimo 2014 bestonden de voorzieningen uit:

Voorziening bodemsanering Beemdweg € 25.000 Voorziening bodemsanering Montgomeryplein € 257.000 Voorziening Gebouwenonderhoud € 223.000 Voorziening vertrekregeling algemeen directeur € 93.000 Totaal voorzieningen € 598.000

Medio 2012 heeft het bestuur verzocht om een nader onderzoek naar de hoogte en

samenstelling van het weerstandsvermogen. Een werkgroep met vertegenwoordiging uit alle betrokken geledingen heeft het onderzoek uitgevoerd en heeft een voorstel gedaan, mede gezien de onzekerheden die het huidige concept van de Participatiewet omgeven, om een praktischere, globalere aanpak te hanteren. In haar vergadering van 24 juni 2013 heeft het bestuur ingestemd met deze globalere aanpak. Om de omvang van het weerstandsvermogen actueel te houden is het van belang de risico inventarisatie penodiek (bij opstelling begroting en jaarrekening) te actualiseren.

De globalere benadering is gebaseerd op dne pijlers. De optelling van deze drie pijlers bepaalt uiteindelijk de gewenste omvang van het weerstandsvermogen. Een dergelijke opstelling lijkt ook politiek bestuurlijk beter hanteerbaar.

Zodra de Participatiewet en de uitvoeringsregels ervan verder duidelijk worden, ontstaat een nieuwe situatie die aanleiding kan geven om zowel de gehanteerde systematiek als de concrete risico's weer te actualiseren. Het is essentieel de uitgangspunten periodiek te monitoren.

Veranderende uitgangspunten leiden immers tot andere uitkomsten.

In de verdere toelichting is per pijler de aard van de reserve nader omschreven, als ook de risico's die met die reserve worden afgedekt.

In document Jaarrekening 2014 (pagina 28-34)