• No results found

Verantwoording methode van onderzoek

In document Online studioprogramma 0297 TV (pagina 112-119)

Voor dit onderzoek wordt naast deskresearch gebruikgemaakt van drie vormen van fieldresearch: afname van enquêtes, een panelgesprek en een interview met een expert uit het werkveld. Het onderzoek zal ook in die volgorde worden uitgevoerd. Deze methodes van onderzoek moeten leiden naar het antwoord op de vraag welke nieuwsbehoeftes de

doelgroep van 0297-online / TV precies heeft en hoe deze vertaald kunnen worden in een online nieuwsprogramma.

Deskresearch Fieldresearch Internationale component Deelvraag 1 x Deelvraag 2 x Deelvraag 3 x Deelvraag 4 x x Deelvraag 5 x x Deelvraag 6 x

Matrix deelvragen - methode van onderzoek

Deskresearch

In de eerste fase van dit onderzoek wordt gebruikgemaakt van deskresearch. Daarbij worden de statistieken en theorieën die al bekend zijn rond 0297-online en het YouTube- kanaal van 0297 TV geanalyseerd. Andere onderwerpen die onderzocht worden door middel van deskresearch zijn:

 Het bereik van 0297-online

 De doelgroep van 0297-online

 Theorieën rond nieuwsprogramma’s

 Trends op het gebied van online video en online-studioprogramma’s

 De best practices

Om een goed beeld te krijgen van de huidige situatie van 0297-online worden actuele statistieken van de website en het YouTube-kanaal gebruikt in het onderzoek. Voor de website is Google Analytics daar een geschikte methode voor. Google Analytics is een dienst van Google om statistieken van een website te verzamelen en gedetailleerd weer te geven. Het doel van deze dienst is om een duidelijk beeld te geven van onder andere de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves. Aan de hand van deze

informatie kunnen eventuele reclamecampagnes of zelfs delen van de website aangepast worden aan het gedrag van de bezoeker.

Google Analytics is geschikt voor het onderzoek omdat er op verschillende niveaus gedetailleerd naar het gedrag van de bezoeker gekeken kan worden. Aan de hand van die gegevens kan een beeld geschetst worden over de nieuwsbehoeftes van de doelgroep.

De statistieken van het YouTube-kanaal van 0297 TV zijn te vinden binnen het account op YouTube. Met YouTube kun je de prestaties van het kanaal en de video's controleren met up-to-date statistieken en rapporten. Er zijn veel gegevens beschikbaar in verschillende rapporten zoals weergaven, verkeersbronnen en demografie.

Om een goed beeld te krijgen van de huidige interne situatie bij 0297-online worden interviews gehouden met de directie en medewerkers van A-side media die 0297-online hebben opgezet. De interviews worden gehouden met Peter Bakker (initiatiefnemer / leidinggevende 0297-online) en Thijs van Uden (medewerker / camjo 0297 TV). De interviews zijn geschikt voor het onderzoek omdat op die manier details en concrete problemen over 0297-online beter naar voren zullen komen. Topics die bij deze interviews naar voren komen zijn:

 Ontstaan 0297 TV

 Doelstellingen voor de toekomst

 (Commerciële) belangen van het studioprogramma

 Verbeterpunten van het platform 0297-online

 Websiteformat 0297-online

 Invulling studioprogramma, wat wel of zeker niet?

Om ook een inhoudelijke analyse te kunnen maken van 0297-online en 0297 TV wordt er in het onderzoek gebruikgemaakt van bestaande literatuur. Theorieën en literatuur over onder andere online-video, online nieuws, studioprogramma’s en trends rond online-video worden geanalyseerd om inzicht te geven in de mogelijkheden voor 0297-online. Deze literatuur wordt gezocht in de volgende databanken:

 Google Academic  Lexisnexis Academic  HBO Kennisbank  HvA Kennisbank  Adformatie archief  UvA Scriptiebank

In bovenstaande databanken is actuele informatie te vinden over allerlei onderwerpen. De diversiteit en diepgang van deze stukken zijn daarom erg geschikt voor het onderzoek van 0297-online.

Naast online-databanken wordt ook informatie vergaard uit readers en boeken. Het boek ‘Journalistiek van nu’, geschreven door Harrie Kiekebosch en Willem Zeijl, gaat over de multimedialiteit van journalistiek en op welke manier dat toepasbaar is. Dit boek wordt gebruikt voor de inhoudelijke invulling van het studioprogramma.

‘Research en redactie voor televisie’ , geschreven door Aimée Kersten, is een praktische handleiding die informatie geeft over de inhoudelijke kant van televisieprogramma’s maken. Hoe kom je aan onderwerpen? Waar vind je geschikte gasten voor een studioprogramma? Waar let je op bij het schrijven van presentatieteksten en voice-overs? Ook dit boek kan helpen bij de inhoudelijke invulling van het studioprogramma van 0297 TV.

De Engels geschreven boeken ‘Practising Videojournalism’, van Vivien Morgan en

‘Videojournalism; multimedia storytelling’, van professor Ken Kobré, gaan over de manieren waarop je nieuws in korte video’s zo goed mogelijk kan communiceren naar je doelgroep. In deze tijden waarin we van alle kanten omgeven worden met media is het belangrijk een hoogwaardige nieuwsvideo af te kunnen leveren en je zo te onderscheiden van de concurrentie. Deze informatie is geschikt voor het onderzoek naar 0297 TV omdat het hoofdproduct daar online-video is.

‘Handboek Online Marketing’, van Patrick Petersen geeft informatie over de beste manier waarop je een online marketingstrategie kan toepassen en afstemmen op een bepaald format. Er staan theorieën en methodes in om een website of product zo goed mogelijk in de online-markt te zetten. Dit handboek is geschikt voor het onderzoek omdat er commerciële elementen zijn bij 0297-online en 0297 TV. Door de theorieën van het boek te analyseren kan het studioprogramma goed gepositioneerd worden binnen het format 0297-online.

Tot slot is het ‘Basisboek Crossmedia Concepting’, van Indira Reynaert en Daphne Dijkerman geschikt voor het onderzoek. Daar wordt geschreven over de manieren waarop diverse mediakanalen ingezet kunnen worden voor bepaalde communicatiedoelstellingen. Een aanzet tot crossmediale theorievorming. Bij het programmaformat van 0297 TV is het belangrijk dat het aansluit bij de rest van de content van 0297-online. Zowel bij de website, de mobiele applicatie en social media. Dit boek kan daarbij helpen.

Om de externe omgeving van 0297-online in kaart te brengen wordt een best practice analyse gebruikt. De resultaten van de best practices kunnen worden gebruikt in het verder uitwerken van een programmaformat. Daarbij worden individuele formats geanalyseerd. Het

uitvoeren van een best practices analyse stelt het programmaformat van 0297 TV in staat in te spelen op de kansen en bedreigingen die de bedrijfsomgeving met zich meebrengt. De analyse wordt gedaan aan de hand van een analysemodel: De vijf belangrijke speerpunten van een crossmediaal concept, die zijn opgesteld in het boek Crossmedia Concepting. De bestaande formats die onderzocht worden zijn:

AT5 Nieuws

Het belangrijkste programma van AT5 is het AT5 Nieuws. Dit programma duurt ongeveer een kwartier (weekeinde 10 minuten) en wordt uitgezonden om 17.00 uur en wordt ook online geplaatst. In het studioprogramma neemt een presentator het

belangrijkste nieuws van de dag door uit Amsterdam. Er zijn verschillende rubrieken en categorieën waaruit het programma is opgebouwd.

U Vandaag Weekoverzicht (RTV Utrecht)

U Vandaag is het regionale nieuwsmagazine van RTV Utrecht en bestaat sinds 18 april 2005. Het belicht dagelijks nieuws en achtergronden in de provincie Utrecht. Elke dag heeft een thema. Zo gaat het maandag over sport, dinsdag over politiek, woensdag over misdaad, donderdag over gezondheid en vrijdag over cultuur. Op zaterdag is er een weekoverzicht en vanaf 17.00 uur een korte editie. Op zondag is er vanaf 17.00 eveneens een korte editie.

RTL Nieuws Weekoverzicht

In de avond zijn er op RTL 4 nieuwsbulletins om 18.00 uur, 19.30 uur en het late nieuws rond 23.30 uur. Deze uitzendingen hebben op werkdagen een lengte van respectievelijk 10, 20 en 15 minuten. Het zes uur nieuws begint met het noemen van de 3 hoofdpunten van de uitzending, waarna de leader start. Dan worden er 5 à 6 onderwerpen

behandeld. Dan volgen de kortere onderwerpen en vervolgens volgt er nog een laatste nieuwsitem.

ATV Antwerpen

ATV is een Belgische regionale televisiezender voor de regio rond Antwerpen-stad, die in december 1993 werd opgericht. De zender is gevestigd in de stad Antwerpen, op het Eilandje. Net als de meeste andere regionale zenders vormt regionaal nieuws een van de belangrijkste elementen in de zenderprogrammatie. De zender is ondertussen uitgegroeid tot een boegbeeld op gebied van regionale televisie. Nieuws: dagelijks nieuwsoverzicht uit de regio Antwerpen, met aandacht voor de feiten en de mensen achter het nieuws.

Fieldresearch

Voor het onderzoek naar de behoeftes van de doelgroep van 0297-online is het belangrijk dat er ook fieldresearch wordt gedaan. Numerieke gegevens worden verzameld en geanalyseerd; het kwantitatieve onderzoek in de vorm van een enquête. Om ook de diepgaandere beweegredenen van de doelgroep te kunnen analyseren wordt er een panelgesprek gehouden. Daarnaast wordt een interview gehouden met een expert uit het werkveld, het kwalitatieve onderzoek.

Methode 1: Enquêtes onder de doelgroep (kwantitatief)

De meest gebruikte methode om meningen, opinies, houdingen en kennis bij grote groepen personen te meten is die van de surveyonderzoek, ook wel enquête genoemd.

Surveyonderzoek is een gestructureerde dataverzamelingsmethode. Er wordt maximaal een klein aantal antwoordmogelijkheden gegeven waaruit de ondervraagde kan kiezen. De antwoorden van de ondervraagden vormen de basis voor de dataset die wordt gebruikt in kwantitatieve analyse. Surveyonderzoek wordt gebruikt om zowel beschrijvende als verklarende onderzoeksvragen te stellen. Een nadeel van surveyonderzoek is dat de context waarbinnen de antwoorden worden gegeven onbekend blijft. De vraag waarom een respondent een bepaald antwoord geeft, kan niet worden beantwoord. (Wat is onderzoek?, 2011).

Deze methode van onderzoek is geschikt voor het onderzoek naar de doelgroep van 0297- online omdat op die manier een grote groep mensen ondervraagd kan worden uit de verschillende plaatsen uit de regio. De representativiteit van het onderzoek wordt daarmee vergroot. Ook kunnen gericht vragen worden gesteld over onder andere de

nieuwsbehoeftes, interesses en demografische kenmerken van de doelgroep en op basis daarvan kunnen inhoudelijke beslissingen gemaakt worden voor het programmaformat.

De manier van surveyonderzoek zal internetenquêtes zijn. Deze vorm van surveyonderzoek wordt tegenwoordig veel gebruikt. De elektronisch verzonden gegevens worden direct in een database geplaatst. Voor het afnemen van de enquête en verzamelen van de gegevens wordt de site http://www.thesistools.com/ gebruikt. Vanuit daar is de database (codebook) gemakkelijk te downloaden en vervolgens te verwerken in programma’s zoals SPSS. Er is voor deze manier van onderzoek gekozen omdat de doelgroep van 0297-online zich veelal online bevindt en zo gemakkelijk benaderd kunnen worden.

De totale populatie waarover het onderzoek uitspraak wil doen zal ongeveer 27783 personen zijn, dit is namelijk het totaal aantal inwoners van De Ronde Venen, Uithoorn en Aalsmeer in de leeftijd 20 tot en met 50 jaar, gemeten op 1 januari 2015. Zo’n 15.216 inwoners uit De Ronde Venen (Gemeente De Ronde Venen, 2015), 8225 inwoners uit Uithoorn (Gemeente Uithoorn, 2015) en 4342 uit Aalsmeer (Gemeente Aalsmeer, 2015). De

gewenste steekproefgrootte bij een betrouwbaarheidsniveau van 95% bedraagt 379 respondenten (SteekproefCalculator, 2015).

De steekproef zal worden getrokken aan de hand van zelfselectie. Er is voor deze methode gekozen omdat erbij deze methode proefpersonen worden geselecteerd die aan een bepaalde voorwaarde voldoen, namelijk: gebruikers van de website van 0297-online. Er valt te verwachten dat de steekproef voldoende representatief is omdat er genoeg enquêtes worden afgenomen en de steekproefomvang dus voldoende is.

De respondenten zullen op verschillende manieren worden benaderd voor het

surveyonderzoek. Zo komt er op de homepage van 0297-online een link te staan naar de enquête en wordt op socialmediakanalen herhaaldelijk opgeroepen tot het invullen van de enquête. Als dat te weinig respondenten oplevert wordt de respons bevorderd door op drukke punten verspreid in de regio (winkelcentrum etc.) met een iPad enquêtes af te nemen. De vragenlijst zal voornamelijk tot stand komen op basis van deskresearch. Uit de theorie en literatuur worden bruikbare vragen geformuleerd die ervoor zorgen dat de behoeftes van de doelgroep van 0297-online duidelijk in beeld wordt gebracht.

De vragen zullen binnen een aantal clusters vallen gebaseerd op de deelvragen van het onderzoek. Deze clusters zijn:

 Geografische kenmerken

 Demografische kenmerken

 Interesses doelgroep (sport, entertainment, hotnews etc.)

 Gebruik van media

 Lokaal- versus landelijk nieuws

 Online nieuws

 Studioprogramma’s

De vragenlijst wordt getest bij medestudenten en docenten van de HvA voordat de enquête daadwerkelijk wordt voorgelegd aan de doelgroep.

Methode 2: Panelgesprek met de doelgroep (kwalitatief)

Groeps- of panelgesprekken zijn erop gericht ideeën en meningen over een bepaald onderwerp te inventariseren. Het groepsgesprek is hiervoor uitermate geschikt omdat een discussie tussen groepsleden het genereren van argumenten en motieven stimuleert. Groepsgesprekken zijn met name geschikt voor doelgroepenonderzoek waarbij opinies, associaties, belevingen, bindingen en barrières onder de doelgroep worden achterhaald. Daarnaast kunnen groepsgesprekken goede input leveren voor conceptontwikkeling, bijvoorbeeld door middel van het toetsen van ideeën. De deelnemers komen samen tot bepaalde meningen, opvattingen en suggesties. Gemiddeld duurt een panelgesprek 1,5 tot 2 uur. De nadelen van panelgesprekken zijn dat er in mindere mate mogelijkheid is om met

individuen in groep dieper in te gaan op onderwerp en er kans op competitiegedrag tussen respondenten is.

Voor het onderzoek van 0297-online is deze methode van onderzoek erg geschikt omdat de doelgroep een grote rol vormt in de invulling van het studioprogramma. Door ideeën voor te leggen en meningen te verzamelen over stijlelementen en inhoudelijke onderdelen van het programma kan een goed advies uitgebracht worden.

Het belangrijkste doel van de panelgesprekken is het leren kennen van de opvattingen van de deelnemers over een bepaald thema. Thema’s die in het panelgesprek naar voren zullen komen:

 Vormgeving van een studioprogramma

 Opbouw van het programma

 Inhoudelijke thema’s / rubrieken

 Online nieuws

 Nieuwsvideo’s

 Positionering binnen het concept 0297-online

De thema’s worden aan de hand van voorbeeldfragmenten, voorbeelden van concurrenten en uitgeschreven cases van studioprogramma’s voorgelegd aan de respondenten. Deze fragmenten worden verzameld op basis van formats of programma’s die qua vorm en inhoud het meest in de buurt komen bij het beoogde studioprogramma van 0297-online.

Methode 3: Interview met expert uit het werkveld (kwalitatief)

Bij een open interview worden vragenderwijs gespreksonderwerpen voorgelegd aan een respondent om te kijken hoe diegene tegen bepaalde dingen en/of personen aankijkt. Het voordeel van een open interview is dat er snel informatie wordt verzameld over veel onderwerpen, en er onmiddellijk mogelijkheid is tot vragen stellen als daartoe aanleiding bestaat. Nadelen van interviews zijn dat respondenten uitsluitend door de interviewer worden uitgedaagd om nieuwe ideeën te overwegen. En er kan sprake zijn van beïnvloeding van respondenten door interviewer.

Voor het onderzoek van 0297-online wordt gebruikgemaakt van het gedeeltelijk

gestructureerde interview. Van te voren worden een aantal onderwerpen vastgesteld die voorgelegd worden aan de geïnterviewde. De onderwerpen worden door middel van een open beginvraag en doorvragen uitgediept. Daarvoor wordt een logische volgorde gebruikt. De onderwerpen die worden voorgelegd, worden vastgesteld naar aanleiding van de resultaten uit deskresearch en de bevindingen uit het panelgesprek en de enquêtes. Op die manier kan getoetst worden of de behoeftes van de doelgroep ook aansluiten bij de praktijk.

Deze methode van onderzoek is geschikt omdat experts een professionele kijk hebben op de thema’s die voorgelegd worden en zo een vernieuwende visie kunnen geven over het format dat rond 0297-online wordt gemaakt.

Het interview wordt gehouden met Gerard van den Broek, projectleider video first bij de NOS. Hij heeft zich de laatste tijd bezig gehouden met het vernieuwen van de website van de NOS. De belangrijkste verandering binnen de website was de online-video. Op NOS.nl speelt video-first nu een prominente rol. Alle artikelen worden, waar mogelijk, ondersteund met videocontent. Deze manier van nieuws verslaan vergt een andere manier van werken en Gerard heeft zich daar mee bezig gehouden en leiding gegeven. Hij weet als geen ander waar een online nieuwsvideo aan moet voldoen en waar kansen liggen om kijkers vast te houden bij online nieuws. De resultaten uit dit interview zijn relevant voor het

programmaformat van 0297-online.

In document Online studioprogramma 0297 TV (pagina 112-119)