• No results found

Met dit programma willen we bijdragen aan een fijn en veilig Heerhugowaard. Veiligheid is een voorwaarde voor veel activiteiten in de stad en één van onze kerntaken als gemeente. Zorgen voor een fijn en veilig Heerhugowaard kunnen we als gemeente niet alleen. Veiligheid maken we samen; met de politie, brandweer, ambulance, tal van maatschappelijke organisaties, ondernemers en inwoners.

Doelen en prestaties

De samenhang van veiligheid

Veiligheid is complex en kent een nauwe samenhang met diverse domeinen en organisaties. Oplossingen voor vraagstukken op het gebied van veiligheid vragen in veel gevallen om een integrale aanpak. Samenwerking en verbinding zijn hiervoor essentieel.

Verschillende samenwerkingsvormen worden steeds belangrijker voor een effectieve aanpak van maatschappelijke vraagstukken. Zo wordt de inzet van de veiligheidsregio en de politie regionaal afgestemd.

Regionale samenwerking Veiligheidsregio

Het huidige beleidsplan van de Veiligheidsregio is gericht op het verminderen van leed en schade. Het hoofddoel van het beleidsplan is het uitvoeren van de reguliere taken zoals brandweerzorg, de rampen- en crisisbestrijding, het verlenen van geneeskundige hulp (GHOR), het voorzien in de meldkamerfunctie en het organiseren van het Veiligheidshuis. In 2020 heeft de Veiligheidsregio een nieuw beleidsplan gepresenteerd. Verdere informatie voor de Veiligheidsregio vindt u in de paragraaf verbonden partijen.

Integraal Meerjarenbeleidsplan Veiligheid

De politie is nationaal georganiseerd en lokaal verbonden. Het Integraal Meerjarenbeleidsplan Veiligheid (IMV) beoogt een integrale impuls op de samenwerking tussen de politie, het openbaar ministerie (OM) en de gemeenten op het niveau van de eenheid Noord-Holland.

Het IMV 2018-2022 bevat de volgende vier thema’s:

Aanpak van criminaliteit met een ondermijnend effect op de samenleving; Versterken ketensamenwerking tussen zorg- en veiligheidsdomein;

Contra-terrorisme en (het tegengaan van) radicalisering en extremisme (CTER); Aanpak cybercrime en gedigitaliseerde vormen van

(vermogens)criminaliteit.

Het plan is er op gericht aan te sluiten bij lokale initiatieven die de veiligheid en de leefbaarheid voor de inwoners en ondernemers vergroten.

Doelstelling 1: Een veilige woon- en leefomgeving

Welke prestaties hebben we geleverd? Status Wat hebben we bereikt?

Het voortzetten van de directe aanpak van overlastproblemen;

Een goede samenwerking tussen zorg en veiligheid;

Het voorzetten van de persoonsgerichte aanpak bij complexe casuïstiek;

Een integrale, vroegtijdige signalering en aanpak van risicojongeren;

Het geven van doelgerichte communicatie bij incidenten en gebeurtenissen (informeren, betekenisgeving, handelingsperspectief).

Heerhugowaard zet in op een directe aanpak van

overlastproblemen en kent een constructieve samenwerking tussen boa’s, politie, mobiele surveillance en het jongerenwerk.

Daar waar nodig wordt gebruik gemaakt van de persoons- en gebiedsgerichte maatregelen. Complexe casuïstiek wordt behandeld in het veiligheidshuis. Dit betreft casuïstiek waarbij sprake is van een zorg- en justitieel component, hierbij kan gedacht worden een (zware) Jeugdproblematiek, overlast door verwarde personen en veelplegers.

Heerhugowaard heeft een goed en breed netwerk opgebouwd tussen zorg- en veiligheidsactoren.

Dit zijn prestaties waar Heerhugowaard voortdurend aan werkt en aan moet werken voor een goed niveau van veiligheid.

Coronavirus

Sinds de maatregelen rondom de bestrijding van het coronavirus merkt de gemeente dat op sommige fronten meer inzet nodig is.

Vanuit het programma veiligheid is, naast de inzet van boa’s en politie, meer mobiele surveillance ingezet. Dit was nodig om meer toezicht te realiseren op bepaalde momenten.

Inwoners zijn meer thuis. Dit heeft direct effect op de woon- en leefomgeving. Het aantal overlastmeldingen is flink toegenomen.

Dit maakt dat de gemeente, sinds de invoering van deze

maatregelen, meer inzet pleegt op diverse vormen van overlast.

Doelstelling 2: Het verbeteren en consequent inzetten van toezicht en handhaving

Welke prestaties hebben we geleverd? Status Wat hebben we bereikt?

Het op peil houden en consequent inzetten van gemeentelijk toezicht en handhaving.

Afgelopen jaar zijn er nieuwe boa’s aangenomen. Komend periode gaat Heerhugowaard, samen met Langedijk, nog eens vier boa’s werven. Hiermee komt de totale formatie aan boa’s op 11 fte. De boa’s beschikken sinds begin vorig jaar over twee elektrische auto’s wat de zichtbaarheid van hen geeft vergroot.

De boa’s hebben ook vorig jaar eigen portofoons gekregen waarmee ze snel onderling en met de politie kunnen communiceren.

Mobiele surveillance

Afgelopen jaar is de mobiele surveillance opnieuw aanbesteed.

De bestaande aanbieder heeft de aanbesteding gewonnen. Met hen is een nieuwe overeenkomst gesloten voor de komende twee jaar, met mogelijkheid tot verlenging.

Coronavirus

Vanwege de maatregelen rondom de bestrijding van het coronavirus hebben de boa’s extra ingezet op het toezicht en handhaving van maatregelen om verspreiding van het

coronavirus te voorkomen. Deze inzet leveren ze normaliter niet en maakt dat er soms scherpere keuzes zijn gemaakt in de uitvoering van taken.

Doelstelling 3: Een verdiepend onderzoek op het veiligheidsgevoel om inzicht te geven in de oorzaken van geen verbetering ten opzicht van dalende criminaliteitscijfers

Welke prestaties hebben we geleverd? Status Wat hebben we bereikt?

Het (laten) uitvoeren van een verdiepend onderzoek in Heerhugowaard naar het veiligheidsgevoel. De uitkomsten van dit onderzoek moeten leiden tot concrete acties om het veiligheidsgevoel te verbeteren.

Dit onderzoek is uitgevoerd en de resultaten hiervan zijn verwerkt in de rapportage ‘Achtergronden en aanpak van de onveiligheidsgevoelens in Heerhugowaard’ (Bij2015916). Op 20 oktober 2020 is het onderzoek met de raad besproken.

Doelstelling 4: Het faciliteren van buurtpreventie initiatieven om bij te dragen aan een veilige woon- en leefomgeving

Welke prestaties hebben we geleverd? Status Wat hebben we bereikt?

Het faciliteren van initiatieven van inwoners. Begin 2020 is er een bijeenkomst geweest met 28 beheerders van buurtpreventiegroepen en de wijkagenten. Het doel was ontmoeten, het uitwisselen van ervaringen en het beantwoorden van vragen.

Twee keer per jaar heeft Heerhugowaard een overleg met het coördinatieteam buurtpreventie.

Daar waar nieuwe initiatieven zich melden worden zij verbonden met het bestaande netwerk.

Doelstelling 5: Weerbaarheid van de gemeente voor ondermijnende criminaliteit vergroten

Welke prestaties hebben we geleverd? Status Wat hebben we bereikt?

Om de verdere aanpak van ondermijning vorm te geven is een integraal projectplan opgesteld. In 2020 wordt uitvoering gegeven aan dit projectplan. Onderwerpen zijn onder andere arbeidsuitbuiting, drugshandel, zorgfraude en het versterken van het Bibob-beleid;

Het vergroten van de bestuurlijke en ambtelijke weerbaarheid voor ondermijning door te investeren in bewustwording van medewerkers en bestuur van verschillende vormen van ondermijning.

In 2020 is het integraal projectplan ondermijning opgesteld en vastgesteld. Uw raad is over deze ontwikkeling geïnformeerd (Bij20-230). Echter, door de maatregelen omtrent het

coronavirus zijn niet alle acties vanuit het projectplan afgerond.

De beschrijving van het project woonadresfraude is nog niet klaar. Er is samen met de bedrijvenkring gestart met een plan van aanpak voor het industrieterrein. Door de maatregelen omtrent het coronavirus heeft er nog geen fysieke bijeenkomst plaats kunnen vinden en zijn de controles uitgesteld. Het prostitutiebeleid is nog niet opnieuw vastgesteld. In het kader van de naderende fusie en het dan opnieuw moeten

harmoniseren van het beleid wordt het vaststellen verplaatst naar 2022 en zal deze worden voorbereid in 2021.

Om de bewustwording op ondermijnende criminaliteit te

vergroten zijn er in het eerste kwartaal van 2020 basistrainingen gegeven aan de ambtelijke organisatie. Op 12 maart 2020 zijn deze basistrainingen stilgelegd in verband met de maatregelen omtrent het coronavirus. Wel hebben de boa’s en

toezichthouders in de zomer een bewustwordingstraining gekregen specifiek voor hun functie.

Effectindicatoren

Onderstaande indicatoren zijn door de BBV verplicht gesteld en gebaseerd op de effectindicatoren zoals opgenomen in de begroting 2020.

Indicator eenheid Periode

2019

Periode 2020

bron omschrijving

Verwijzingen Halt aantal per 1.000 jongeren

16 16 Stichting Halt Het aantal verwijzingen Halt van 12 tot 18 jaar.

Jongeren van 12 tot 18 jaar die een licht

strafbaar vergrijp plegen, worden door de politie of leerplichtambtenaren naar Bureau Halt verwezen voor een passende Halt-straf. Zij krijgen leeropdrachten en er volgen gesprekken met de jongere en de ouders. Op deze manier kunnen jongeren rechtzetten wat zij fout hebben gedaan, zonder dat zij in aanraking komen met het Openbaar Ministerie.

Winkeldiefstallen aantal per 1.000

Het aantal winkeldiefstallen per 1.000 inwoners.

Geweldsmisdrijven aantal per 1.000 inwoners

4,4 4,8 CBS - Criminaliteit Het aantal geweldsmisdrijven. Voorbeelden van geweldsmisdrijven zijn seksuele misdrijven, levensdelicten zoals moord en doodslag en dood en lichamelijk letsel door schuld (bedreiging, mishandeling, etc.).

Diefstallen uit woning aantal per 1.000

Het aantal diefstallen uit woningen, per 1.000 inwoners.

Vernieling aantal per 1.000 inwoners

7,9 8,9 CBS - Criminaliteit Hieronder vallen brandstichting, alle vormen van vernieling en misdrijven tegen de openbare orde en het openbaar gezag. Voorbeelden van misdrijven tegen de openbare orde en tegen het openbaar gezag zijn opruiing, huis-, computer- en lokaalvredebreuk, deelneming aan

een criminele of terroristische organisatie, openlijke geweldpleging, godslastering,

discriminatie en het doen van een valse aangifte.

Omdat het delict mensenhandel vaak onder dezelfde feitcode geregistreerd wordt als het delict mensensmokkel worden deze twee delicten samengeteld en weergegeven bij de gewelds- en seksuele misdrijven.

Verbonden partijen

Verbonden partij Vestigingsplaats Openbaar belang (doel) Veiligheidsregio

Noord-Holland Noord

Alkmaar Het gezamenlijk behartigen van belangen die de schaal van de individuele gemeenten te boven gaan, ten behoeve van de veiligheid van de bevolking in het samenwerkingsgebied.

Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN)

Hoorn Deze regeling is getroffen ter ondersteuning van de deelnemers bij de uitvoering van hun taken op het gebied van toezicht en handhaving en vergunningverlening milieu. De taken betreffen in elk geval de wettelijk bepaalde taken op het gebied van het omgevingsrecht in het algemeen en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht in het bijzonder; de zogenaamde basistaken (artikel 7.1 Besluit omgevingsrecht). Ook betreft het een deel van de taken op het terrein van vergunningverlening, handhaving en toezicht zoals genoemd in artikel 5.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

Wat heeft het gekost?

Bedragen x € 1.000

Lasten Rekening

2019

Begroting 2020

Rekening 2020

Afwijking

TV110 Crisisbeheersing en Brandweer -3.298 -3.372 -3.373 -1

TV120 Openbare orde en veiligheid -2.293 -2.767 -2.718 49

Totaal lasten -5.591 -6.140 -6.092 48

Baten Rekening

2019

Begroting 2020

Rekening 2020

Afwijking

TV110 Crisisbeheersing en Brandweer -27 -27

TV120 Openbare orde en veiligheid 98 29 21 -9

Totaal baten 98 3 -6 -9

Totaal programma exclusief mutaties reserves -5.493 -6.137 -6.098 39

Toevoeging reserves 0 0 0 0

Onttrekking reserves 10 13 13 0

Totaal programma inclusief mutaties reserves -5.483 -6.124 -6.085 39

Kaderstellende nota's

Naam jaar

Kadernota integrale veiligheid (RB20199100) 2019

Regeling Cameratoezicht Heerhugowaard (RB2019081) 2019

Integraal meerjarenveiligheidsplan 2019 - 2022, NH samen veilig (Bij1811493) 2019

Beleidsplan 2020-2023 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (Bij1924017) 2019

Kadernota Veiligheidsregio 2020 (RB2018122 / E201946592) 2019

Notitie taken BOA's (RB2019093) 2020

APV 2020 (RB2020023) 2020