• No results found

VEILIGE WOON EN -LEEFOMGEVING

We willen veiligheid in wijken en buurten op peil houden en waar nodig vergroten. Het gaat daarbij om het

voorkomen van overlast, verloedering en criminaliteit. Het gaat zowel om de openbare ruimte als de huiselijke kring. Er zijn raakvlakken met gebiedsgericht werken en beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Juist omdat het voor iedere Stadjer belangrijk is zich buiten én binnen veilig te voelen, werken we aan een veilige woon- en leefomgeving vanuit verschillende beleidsterreinen.

Beleidsvelden

Woninginbraken

Geweld (uitgaansgeweld, huiselijk geweld, veilige publieke taak) Toezicht en handhaving in de openbare ruimte/ evenementen Overlast Veilig ondernemen Radicalisering/ Jihadisme EFFECT INDICATOREN indicator Behaald 2012 Behaald 2014 Beoogd 2015 Beoogd 2016 onveiligheids gevoel 20% 21% 21% < 20% aantal meldingen overlast politie 6.003 6.158 6.150 < 6.000 overlastcijfer 3,5 3,3 3,3 < 3,3 aantal geweldsincidenten centrum 862 692 < 700 650 aantal meldingen huiselijk geweld N.B. 888 900 900 aantal geweldsdelicten 2.097 1.796 1.750 < 1.700 aantal winkeldiefstallen 1.055 1.066 1.025 < 1.000 Beleidsveld

Woninginbraken

Woninginbraken hebben een grote impact op het veiligheidsgevoel van betrokkenen. De bestrijding ervan is een van de prioriteiten in ons integraal veiligheidsbeleid. Zoveel mogelijk betrekken we de burgers zelf erbij. We organiseren regelmatig voorlichtingscampagnes, workshops, acties (gericht op Studentenhuizen), buurtschouwen, en geven individuele preventieadviezen. PRESTATIE INDICATOREN indicator Behaald 2013 Behaald 2014 Beoogd 2015 Beoogd 2016

Aantal uren Stadstoezicht preventievoorlichting woninginbraken

N.B. N.B. 1.200 1.200

Analyse Hoe staan we ervoor?

Het aantal woninginbraken nam in 2014 met 10% af in vergelijking met 2013. De prognose van de politie laat voor 2015 een verdere daling zien. Deze trend duurt al langer.

We intensiveerden de al bestaande hotspotgerichte aanpak. Daarnaast onderzoeken we, vooral door te kijken naar de aanpak elders in Nederland, welke maatregelen en initiatieven geschikt zijn om blijvend op te nemen in de aanpak. De geïntensiveerde aanpak werpt zijn vruchten af. Gedragsverandering (preventie) is moeilijk te realiseren. In juni 2015 namen we in de algemene plaatselijke verordening Groningen, de verplichting voor handelaren op, om de aan- en verkoop van tweedehands goederen in het Digitaal Opkoperregister vast te leggen. Tevens startten we met de ondersteuning van een Buurtpreventieteam.

Doelen Wat willen we bereiken in 2016?

We streven naar een verdere daling van het aantal woninginbraken in 2016. We gaan door met de bestaande geïntensiveerde aanpak en we experimenteren in delen van de stad met (nieuwe) maatregelen. Bijzondere aandacht geven we aan de eigen verantwoordelijkheid van de burger bij het voorkomen van woninginbraken. Aan de hand van opgedane ervaringen stellen we in juli 2016 een integraal plan van aanpak vast.

Activiteiten

In pilotvorm opzetten en ondersteunen van buurtpreventieteams

Vaststellen integraal jaarplan Woninginbraken Diverse preventieactiviteiten

Organiseren van competitie “leukste Studentenhuis”

Opzetten van een persoonsgerichte aanpak voor ‘veelplegende’ woninginbrekers

Beleidsveld

Geweld (uitgaansgeweld, Huiselijk geweld, Veilige publieke taak)

Onder het overkoepelende thema 'geweld' vallen verschillende delicten zoals geweld op straat, huiselijk geweld en geweld tegen medewerkers met een publieke taak. Geweldsdelicten hebben een hoge impact op slachtoffers en hun omgeving. Daarom hebben we aandacht voor deze verschillende vormen van geweld. We streven daarbij naar zo min mogelijk geweld, thuis en op straat.

Groningen heeft veel uitgaansgelegenheden. Tijdens de stapavonden op donderdag, vrijdag en zaterdag zijn er vele tienduizenden bezoekers in de uitgaansgebieden. Het uitgaansgebied heeft een sterke regio-functie. Het grootste en drukst bezochte gebied is de Poelestraat/Peperstraat/Grote Markt.

Onder huiselijk geweld verstaan we (ex)partnergeweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Ongeveer 1 op de 3 zaken met een dodelijk slachtoffer is het gevolg van huiselijk geweld. Groningen is als centrumgemeente samen met de andere Groninger gemeenten verantwoordelijk voor het ontwikkelen en invoeren van beleid om huiselijk geweld te bestrijden. Voor onze ambities als Centrumgemeente verwijzen we u naar het Programma Zorg en Welzijn. Eén van de manieren om huiselijk geweld te beëindigen is de Wet tijdelijk huisverbod. Daarbij grijpt de burgemeester in een dreigende situatie in zonder dat er (al) een strafbaar feit is gepleegd. Bij een huisverbod komt er direct afgestemde hulpverlening door alle betrokken instanties op gang, ook voor kinderen die daarvan getuige zijn geweest Er is een landelijke programma Veilige Publieke Taak (VPT). Dat moet eraan bijdragen dat werknemers met een publieke taak hun werk veilig en respectvol kunnen doen. We willen een structurele aanpak, via onder andere het ondersteunen van werkgevers, registratie, aangifte en nazorg. We hebben speciale aandacht voor een goede afhandeling van aangiften.

Wij willen:

de objectieve en subjectieve veiligheid in het uitgaansgebied verbeteren geweld in afhankelijkheidsrelaties duurzaam beëindigen;

een veilige thuissituatie bevorderen;

PRESTATIE INDICATOREN indicator Behaald 2013 Behaald 2014 Beoogd 2015 Beoogd 2016 Uitgaansgeweld/veilig uitgaan Geweldsincidenten Centrum (obv aangiften) 761 692 <700 650 Huiselijk geweld 1e hulptrajecten SHG 180 170 170 Huisverboden 45 40 40

Meldingen huiselijk geweld 888 900 900

Veilige Publieke Taak (VPT)

Aantal aangiften 80 93 80 75

Analyse Hoe staan we ervoor?

Uitgaansgeweld/Veilig uitgaan

Het aantal aangiften van uitgaansgeweld in de binnenstad daalde de afgelopen jaren van 945 in 2011 naar 692 in 2014. We verwachten dat het aantal geweldsdelicten stabiliseert.

In 2015 werd het geactualiseerde Convenant Veilig Uitgaan van kracht. Dit moet de meetbare veiligheid en het gevoel van veiligheid verbeteren. Het Convenant loopt door in 2016. In 2017 evalueren we het.

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld komt veel voor in onze stad: in 2014 gaf de politie 888 meldingen door aan het Steunpunt huiselijk geweld. Daarvan werd in 45 zaken een huisverbod afgekondigd, waarbij 43 kinderen betrokken waren. In 180 zaken startte het traject ‘eerste hulp bij huiselijk geweld’, met hulpverlening door het maatschappelijk werk. Hierbij waren 166 kinderen betrokken.

We faciliteren met rijksgeld de vrouwenopvang en Veilig Thuis. Daarnaast zijn middelen beschikbaar voor de uitvoering van de Wet tijdelijk huisverbod. Voor het duurzaam beëindigen van geweld is een huisverbod alleen niet voldoende. Alle betrokkenen moeten hiervoor samen een hulpverleningsplan maken. We onderzoeken momenteel samen met alle betrokken partijen op welke manier we onze aanpak na een huisverbod/code rood kunnen verbeteren. In 2015 komen we daarvoor met een voorstel dat we in 2016 kunnen invoeren.

In 2015 is het Veiligheidshuis begonnen dagelijks de meldingen huiselijk geweld te screenen. Ook is er dagelijks overleg met Veilig Thuis over deze meldingen. Door de ernst van de gevallen zien we de noodzaak van deze samenwerking en het belang om hierover meer structurele afspraken te maken. we starten daarom met een

gezamenlijke aanpak kindermishandeling en huiselijk geweld. Het gaat om het delen van informatie aan de voorkant waardoor we de risico’s beter kunnen inschatten.

Veilige Publieke Taak (VPT)

Uit landelijk cijfers blijkt dat drie op de vijf deelnemers regelmatig te maken krijgt met agressie en geweld. Dit is onacceptabel.

Doelen Wat willen we bereiken in 2016?

Uitgaansgeweld/Veilig uitgaan

We streven naar een afname tot 650 aangiften. Daarnaast willen we ook dat het gevoel van veiligheid verbetert. Dit meten we eind 2016 voor de tweede keer.

We handhaven het alcoholverbod voor jongeren onder de 18 jaar (prioriteit) en zetten in op de bestrijding van overlast wegens (overmatig) alcohol- en druggebruik.

Huiselijk geweld

We willen inzetten op een gezamenlijke aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarom wordt ingezet op het faciliteren en waarborgen van informatiedeling.

Veilige Publieke Taak (VPT)

We willen de aanpak van Veilige Publieke Taak Noord-Nederland uitbreiden naar het onderwijs, de zorg en woningcorporaties.

Activiteiten

Uitgaansgeweld/Veilig uitgaan

Uitoefenen integraal toezicht en handhaving.

Handhaving verbod verkoop alcoholhoudende drank 18-.

Opleggen verblijfsontzeggingen en gebiedsverboden voor overlastveroorzakers en geweldplegers. Voortzetten cameratoezicht en Panel Deur-beleid.

Huiselijk geweld

Faciliteren vrouwenopvang en Veilig Thuis (centrumgemeente) Toepassen Wet tijdelijk huisverbod.

Financieren en faciliteren gezamenlijke aanpak kindermishandeling en huiselijk geweld (Veiligheidshuis)

Veilige Publieke Taak (VPT)

Uitvoeren Plan van Aanpak Veilige Publiek Taak Noord-Nederland 2016 – 2017

Beleidsveld

Toezicht en handhaving in de openbare ruimte

Met toezicht en handhaving bevorderen we dat mensen regels naleven. De politie kijkt vooral naar de openbare orde en veiligheid, wij richten ons op de leefbaarheid. Daartoe zijn wij zichtbaar, herkenbaar en aanspreekbaar aanwezig in de wijk. Wij functioneren als gastheer, maar als mensen de regels overtreden, treden wij stevig op. Wij hebben samenwerkingsafspraken met de politie over een samenhangende en gebiedsgerichte aanpak.

Het aantal evenementen in onze stad groeit; veel evenementen keren jaarlijks terug. Wedstrijden van FC Groningen trekken tweewekelijks duizenden bezoekers naar de Euroborg. Een bruisende (evenementen)stad kan niet zonder aandacht voor veiligheid, zowel in de voorbereiding als tijdens een evenement. Bij complexe evenementen, zoals Koningsdag en risicowedstrijden, maken we een veiligheidsplan op maat.

PRESTATIE INDICATOREN

indicator Beoogd

2015

Beoogd 2016

Toezicht en handhaving openbare ruimte

Aantal uren inzet openbare ruimte 26.100 26.100

Evenementen

Ureninzet Stadstoezicht grote evenementen 670 670

Ureninzet vergunning toezicht handhaving 500 500

Analyse Hoe staan we ervoor?

Toezicht en handhaving openbare ruimte

Wij werken in drie stadsdelen: Noord, Centrum en Zuid. Hiermee sluiten wij aan op de wijkindeling bij de politie. Daarmee verbetert ook de samenwerking tussen de agenten en de medewerkers van de gemeente ‘in de wijk’. Persoonlijke contacten en afstemming zijn belangrijk.

We werken nauw samen met en maken onderdeel uit van het gebiedsgericht werken. Zo dragen wij bij aan de vergroting van de leefbaarheid en veiligheid in de wijk.

Wij werken aan de professionalisering van onze toezicht- en handhavingstaken. Dat doen we door het vergroten van de basiskennis van onze Buitengewoon Opsporingsambtenaren (Boa’s). Ook investeren we in de verbetering van de houding en het gedrag ‘op straat’.

Wij willen over onze huidige samenwerking met Veiligheidszorg Noord in 2015 een besluit nemen.

Steeds meer mensen doen een beroep op ons toezicht en onze handhaving in de openbare ruimte. Dit komt onder meer door een stijging van het aantal evenementen.

Evenementen

Vanaf 2015 werken we voor een aantal evenementenlocaties met locatieprofielen. De ervaringen hiermee zijn positief. Het blijft echter maatwerk om de risico's van evenementen in kaart te brengen en de maatregelen hierop aan te passen. We zetten gemeentelijke toezichthouders in bij (grootschalige) evenementen. Dit geldt ook voor de voetbalwedstrijden van FC Groningen waarbij we ook gebruik maken van de kennis van het supportersproject. Doelen Wat willen we bereiken in 2016?

Toezicht en handhaving openbare ruimte

Wij willen meer zichtbaar, herkenbaar en aanspreekbaar aanwezig zijn in de wijk, de Boa's doelmatiger inzetten, verder professionaliseren en de samenwerking met onze ketenpartners, vooral de politie, verbeteren.

Evenementen

We bereiden grootschalige evenementen en risicowedstrijden specifiek voor en maken een veiligheidsplan op maat.

Activiteiten

Toezicht en handhaving openbare ruimte

Uitvoeren toezicht- en handhavingstaken op basis van handhavingsprogramma 2016. Verder professionaliseren toezicht en handhavingstaken (opleiding, protocollen, sturingsinfo).

Evenementen

Inzetten toezicht- en handhaving op basis van handhavingsprogramma 2016. Continueren supportersproject

Uitbreiden werkwijze locatieprofielen

Beleidsveld

Overlast

Overlast is een containerbegrip voor onder meer woonoverlast, geluidsoverlast, studentenoverlast, drugsoverlast, vervuiling en dierenoverlast. Plegers zijn oud én jong, ze opereren individueel of in groepen. Soms gaat overlast gepaard met criminaliteit, zoals in het A-kwartier. De diversiteit van overlast maakt bestrijding ervan ingewikkeld. Dit vereist nauwe samenwerking tussen zorg, veiligheidspartners en bewoners. Dat doen we onder andere met de Meldpunten Overlast & Zorg, het Veiligheidshuis en de Sociale Wijkteams. Stadstoezicht speelt hierbij ook een belangrijke rol.

We willen overlast zoveel mogelijk voorkomen en verminderen. Waar overlast zich toch voordoet treden we adequaat op, waar mogelijk samen met bewoners en ondernemers.

PRESTATIE INDICATOREN

indicator Beoogd

2015

Beoogd 2016

Ureninzet Stadstoezicht terugdringen

Analyse Hoe staan we ervoor?

Onze strategie is om samen met bewoners en zorg- en veiligheidspartners zo vroeg mogelijk te komen tot een persoonsgebonden aanpak. Dit hebben we in 2015 zo toegepast. Ook een aanpak per wijk of straat is mogelijk. Het aanpakken van overlast vraagt om informatiedeling, maar ook om voorlichting geven en toepassen van dwang en drangmaatregelen. Het gezamenlijk optrekken van de zorg en justitiële partijen en bewoners is daarbij zeer wenselijk. In 2012 was het samengestelde overlast cijfer (geluidsoverlast, overlast door jongeren en overlast door omwonenden) 3,5. In 2014 betrof dit cijfer 3,3.

Doelen Wat willen we bereiken in 2016?

We willen de wisselwerking tussen zorg, veiligheid en bewoners bij het voorkomen en bestrijden van overlast versterken. Daartoe ontwikkelen we aan de hand van gedeelde kennis en informatie een gezamenlijke en persoonlijke aanpak. In 2016 willen we meer aandacht besteden aan verwarde personen.

Activiteiten

Opzetten integrale aanpak verwarde personen Voortzetten persoons- of pandgebonden aanpak Doorontwikkelen veelplegeraanpak

Inzetten Stadstoezicht