• No results found

FEMALE SEXUAL DISTRESS SCALE – REVISED (FSDS-R)

VRAGENLIJST OVER SEKSUELE ONVREDE BIJ VROUWEN (Prototype II-A)

(Herziene versie 2005)

INSTRUCTIES

Hieronder staat een lijstje met gevoelens en problemen die vrouwen soms hebben met betrekking tot hun seksleven. Lees elk punt zorgvuldig. Omcirkel het cijfer dat het beste beschrijft HOE VAAK U IN DE AFGELOPEN 30 DAGEN, VANDAAG MEEGEREKEND, LAST HEEFT GEHAD VAN DAT PROBLEEM OF DAT HET BIJ U ONVREDE HEEFT VEROORZAAKT. Omcirkel slechts één cijfer per vraag, en let op dat u geen punten overslaat. Als u van gedachten verandert, noteer uw correctie dan zorgvuldig. Lees voordat u begint het voorbeeld, en mocht u vragen hebben stel die dan gerust.

Voorbeeld: Hoe vaak heeft u: zich persoonlijk verantwoordelijk gevoeld voor uw seksuele

problemen.

NOOIT ZELDEN AF EN TOE VAAK ALTIJD

0 1 2 3 4

HOE VAAK HEEFT U:

1. Zich bedroefd gevoeld over uw seksleven 0 1 2 3 4

2. Zich ongelukkig gevoeld over uw seksuele relatie 0 1 2 3 4 3. Zich schuldig gevoeld over uw seksuele moeilijkheden 0 1 2 3 4 4. Zich gefrustreerd gevoeld door uw seksuele problemen 0 1 2 3 4

5. Zich gestrest gevoeld over seks 0 1 2 3 4

6. Zich minderwaardig gevoeld vanwege uw seksuele problemen 0 1 2 3 4

7. Zich bezorgd gevoeld over seks 0 1 2 3 4

8. Het gevoel gehad dat u niet voldeed op seksueel gebied 0 1 2 3 4

9. Spijt gevoeld over uw seksleven 0 1 2 3 4

10. Zich beschaamd gevoeld over uw seksuele problemen 0 1 2 3 4 11. Zich ontevreden gevoeld met uw seksleven 0 1 2 3 4

12. Zich boos gevoeld over uw seksleven 0 1 2 3 4

46 ZELFRAPPORTAGE VRAGENLIJST (ZRV)

In de voorafgaande taken is u telkens gevraagd om foto’s en woorden in categorieën te sorteren. In de volgende taak wordt u in verschillende onderdelen gevraagd om een aantal van deze foto’s en woorden te beoordelen op verschillende aspecten. Hiervoor kunt u rustig de tijd nemen. Het is belangrijk dat u uw eigen mening over de foto’s en woorden geeft, uw eerste ingeving is vaak de beste.

U kunt uw antwoord geven door met de muis te bewegen naar het antwoord van uw keuze en vervolgens op de linkermuisknop te drukken. Gelijk daarna verschijnt de volgende vraag.

U ziet zo meteen seksuele foto’s en woorden die betrekking hebben op seksuele handelingen. Het is hierbij de bedoeling dat u per foto of woord aangeeft in welke mate deze een POSITIEF of NEGATIEF GEVOEL bij u oproept.

Dit doet u door een getal van 1 t/m 7 te kiezen. Hoe NEGATIEVER het gevoel is dat een foto of woord bij u oproept, hoe LAGER het getal dat u kiest als antwoord en hoe POSITIEVER het gevoel, hoe HOGER het getal.

U kunt uw antwoord geven door met de muis te bewegen naar het getal van uw keuze en vervolgens op de linkermuisknop te drukken. Zeer negatief gevoel Zeer positief gevoel 1 2 3 4 5 6 7

In het volgende onderdeel krijgt u weer dezelfde foto’s te zien. Nu is het de bedoeling dat u bij elke foto aangeeft in welke mate deze foto AFKEER bij u oproept.

Dit doet u weer door een getal van 1 t/m 7 te kiezen. Hoe MEER AFKEER het gevoel is dat een foto of woord bij u oproept, hoe HOGER het getal dat u kiest als antwoord.

U kunt uw antwoord geven door met de muis te bewegen naar het getal van uw keuze en vervolgens op de linkermuisknop te drukken. Helemaal geen afkeer Zeer sterke afkeer 1 2 3 4 5 6 7

In het volgende onderdeel krijgt u weer dezelfde foto’s te zien. Nu is het de bedoeling dat u bij elke foto aangeeft in welke mate deze foto SEKSUEEL VERLANGEN bij u oproept.

47

Dit doet u weer door een getal van 1 t/m 7 te kiezen. Hoe MEER SEKSUEEL VERLANGEN het gevoel is dat een foto of woord bij u oproept, hoe HOGER het getal dat u kiest als antwoord.

U kunt uw antwoord geven door met de muis te bewegen naar het getal van uw keuze en vervolgens op de linkermuisknop te drukken. Helemaal geen seksueel verlangen Zeer sterke seksueel verlangen 1 2 3 4 5 6 7

In het volgende onderdeel krijgt u woorden te zien.

Het is de bedoeling dat u bij elk woord aangeeft in welke mate u de betekenis ervan POSITIEF of NEGATIEF vindt.

Dit doet u weer door een getal van 1 t/m 7 te kiezen. Hoe NEGATIEVER u de betekenis van het een woord vindt, hoe LAGER het getal en hoe POSITIEVER u de betekenis van het woord vindt, hoe HOGER het getal.

U kunt uw antwoord geven door met de muis te bewegen naar het getal van uw keuze en vervolgens op de linkermuisknop te drukken.

Zeer negatief Zeer positief

1 2 3 4 5 6 7

In het volgende onderdeel krijgt u weer woorden te zien.

Het is de bedoeling dat u per woord aangeeft in welke mate u het woord van toepassing vindt op een voor u POSITIEVE SEKSUELE ERVARING.

Dit doet u weer door een getal van 1 t/m 7 te kiezen. Hoe MEER u een woord toepasselijk vindt op een voor u POSITIEVE SEKSUELE ERVARING, hoe HOGER het getal dat u kiest als antwoord.

U kunt uw antwoord geven door met de muis te bewegen naar het getal van uw keuze en vervolgens op de linkermuisknop te drukken. Helemaal niet toepasselijk op positieve seksuele ervaring Zeer sterk toepasselijk op positieve seksuele ervaring

48

1 2 3 4 5 6 7

In het volgende onderdeel krijgt u weer woorden te zien.

Het is de bedoeling dat u per woord aangeeft in welke mate u het woord van toepassing vindt op een voor u NEGATIEVE SEKSUELE ERVARING.

Dit doet u weer door een getal van 1 t/m 7 te kiezen. Hoe MEER u een woord toepasselijk vindt op een voor u NEGATIEVE SEKSUELE ERVARING, hoe HOGER het getal dat u kiest als antwoord.

U kunt uw antwoord geven door met de muis te bewegen naar het getal van uw keuze en vervolgens op de linkermuisknop te drukken. Helemaal niet toepasselijk op negatieve seksuele ervaring Zeer sterk toepasselijk op negatieve seksuele ervaring 1 2 3 4 5 6 7

49 EXIT-interview NSE studie

pp code: datum:

1. Hoe vond u het onderzoek? (algemeen: prettig, onprettig, verhelderend…)

2. Wat vond u van de duur van het onderzoek? (duurde het lang, viel het mee?)

3. Hoe vond u de computertaken? (hoe heeft u de afbeeldingen ervaren)

4. a. Zou u in de toekomst aan een vergelijkbaar seksuologisch onderzoek willen deelnemen? Ja

Nee, namelijk:

b. Zo ja, hoe mogen we u hiervoor benaderen? bellen / email sturen / brief sturen

(niet hier noteren want dit moet anoniem blijven: geef dit aan op sleutel naam/nummer)

50 Appendix C, informatiebrochure deelneemsters

INFORMATIEBROCHURE EN TOESTEMMINGSFORMULIER VOOR