• No results found

NSE studie

Een onderzoek naar de betekenis van seksuele prikkels bij vrouwen

met en zonder negatieve seksuele ervaringen (NSE)

AMC

Mw. Dr. E.T.M. Laan, Dr. H.W. v. Lunsen, Mw. M.C.H. Abma, Mw. L. de Hoop onderzoekers

51

Via deze informatiebrochure willen wij u graag informeren over dit onderzoek. Deelname aan het onderzoek is geheel vrijwillig, zoals verder in deze informatiebrochure zal worden toegelicht. Voordat u beslist of u wilt deelnemen, is het belangrijk dat u begrijpt waarom het onderzoek wordt uitgevoerd en wat deelname voor u zal betekenen. Neemt u de tijd om de informatiebrochure goed te lezen en er eventueel over te praten met anderen als u dat wilt. U wordt na een week gebeld door de onderzoekster. Misschien heeft u na het lezen van deze informatiebrochure nog vragen. Aarzelt u dan niet om deze vragen te bespreken met de onderzoekster of uw behandelaar. U krijgt zoveel tijd als u nodig heeft om over deelname te beslissen. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd op de polikliniek van het AMC (als u patiënt bent in het AMC) of in het testlab van de UvA (als u student bent).

Waarom wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Seksuele prikkels (bv. seksuele afbeeldingen, maar ook gedachten, geuren of aanrakingen) zijn bij elk mens van groot belang voor het op gang komen van seksuele opwinding en seksueel verlangen. Of deze seksuele reacties optreden hangt af van de betekenis die de seksuele prikkel of stimulus heeft of heeft gekregen. Of seksuele prikkels voor u over het algemeen een positieve of een negatieve betekenis hebben hangt af van positieve of negatieve ervaringen die u in het verleden heeft gehad. Positieve seksuele ervaringen zijn belonende ervaringen en leiden over het algemeen tot de wens om meer van dergelijke ervaringen op te doen. Soms zijn seksuele ervaringen minder positief of ronduit negatief. Uit eerder onderzoek blijkt dat vrouwen die een seksueel trauma, zoals aanranding of verkrachting of andere negatieve seksuele ervaringen hebben meegemaakt (in deze brochure verder benoemd als negatieve seksuele ervaringen) gedurende hun leven vaker klachten rapporteren op het gebied van seksualiteit, en meer kans hebben op seksuele problemen dan vrouwen zonder deze ervaringen. Het doel van deze studie is dan ook te onderzoeken of seksuele prikkels voor vrouwen met negatieve seksuele ervaringen in het verleden een andere, minder positieve, betekenis hebben vergeleken met vrouwen zonder deze ervaringen, en of dit samenhangt met seksuele problemen. Op termijn zouden de resultaten van deze studie kunnen leiden tot een betere hulpverlening aan vrouwen met negatieve ervaringen met seksualiteit.

Waarom ben ik uitgenodigd deel te nemen aan het onderzoek?

In deze studie willen we de betekenis van seksuele prikkels onderzoeken bij vrouwen met en zonder negatieve seksuele ervaringen. Daarnaast willen we onderzoeken of er een verband is tussen seksuele klachten en het hebben van negatieve seksuele ervaringen in het verleden. In deze studie kunnen dus zowel vrouwen meedoen die negatieve seksuele ervaringen hebben meegemaakt, als vrouwen die geen negatieve ervaringen met seks hebben.

52

 U bent vrouw

 U bent bereid tot het geven van informed consent

 U bent tussen de leeftijd van 18-45 jaar

 U bent in goede gezondheid

 Uw moedertaal is Nederlands

Moet ik deelnemen aan het onderzoek?

Het is geheel aan u om te beslissen of u mee wilt doen met het onderzoek. Als u mee wilt doen, vragen wij u een toestemmingsformulier te ondertekenen. Deze informatiebrochure krijgt u dan om te bewaren. Als u besluit mee te doen, maar later van gedachten verandert, kunt u zich op elk moment terugtrekken van deelname, zonder opgaaf van reden. Als u niet mee wilt doen, heeft dit op geen enkele manier invloed op eventuele zorg die u ontvangt of misschien in de toekomst zal ontvangen.

Wat kan ik verwachten als ik deelneem aan het onderzoek?

Het gehele onderzoek duurt ongeveer 45 minuten. U geeft eerst toestemming door het toestemmingsformulier te ondertekenen. Dan verricht u twee computertaken, en vult u drie vragenlijsten in. Bij de computertaken krijgt u de opdracht telkens zo snel mogelijk woorden en foto’s die op het computerbeeldscherm verschijnen in groepen te sorteren. Sommige woorden hebben een seksuele betekenis en op sommige foto’s staan heteroseksuele handelingen afgebeeld.

Ook wordt u gevraagd de taken na afloop te beoordelen door middel van een korte vragenlijst.

De vragenlijsten worden middels een beveiligde link (zodat uw privacy optimaal gewaarborgd blijft) ingevuld. Eén vragenlijst gaat over negatieve seksuele ervaringen in het verleden, één over seksueel (dis)functioneren en één over persoonlijke seksuele onvrede.

Wat zijn de mogelijke nadelen of risico’s van deelname aan het onderzoek?

De vragenlijsten zullen vragen bevatten over uw seksueel functioneren en de computertaken bevatten seksuele afbeeldingen. Voor deelneemsters zonder negatieve seksuele ervaringen zijn er geen risico’s. De kans bestaat dat vrouwen met negatieve seksuele ervaringen, door het invullen van de vragenlijsten of door het zien van seksuele afbeeldingen, behoefte voelen aan hulp. Mocht dat zo zijn, dan kunt u een gesprek krijgen met één van de hulpverleners op onze afdeling Seksuologie en Psychosomatische Gynaecologie in het AMC.

53

Er zijn geen persoonlijke voordelen bij deelname aan het onderzoek. Door uw deelname kunnen wij meer leren over hoe negatieve seksuele ervaringen van vrouwen van invloed zijn op het ontstaan van seksuele klachten, en kunnen we betere behandelingsmethoden ontwikkelen.

Zijn er extra kosten of is er een vergoeding wanneer u besluit aan dit onderzoek mee te doen?

Aan het onderzoek zijn geen kosten verbonden en er is geen financiële vergoeding. Als u onder behandeling bent bij de afdeling Seksuologie en Psychosomatische Gynaecologie is het mogelijk de afspraak voor het onderzoek te combineren met het bezoek bij uw behandelaar in het AMC. Studenten van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam die deelnemen in ruil voor proefpersoon punten krijgen 1 proefpersoonpunt. Het onderzoek vindt voor de UvA-student plaats in het zogenaamde testlab van de UvA.

Vertrouwelijkheid van de onderzoeksgegevens

Tijdens het onderzoek worden gegevens over u verzameld. Deze gegevens blijven geheim. Uw gegevens krijgen een code, en worden niet gekoppeld aan uw naam. U zult uw naam dus nooit tegenkomen in een rapport over het onderzoek. Alleen de twee onderzoeksters die het onderzoek uitvoeren en de studiemanager weten welke code u heeft. Uw onderzoeksgegevens worden 15 jaar na afloop van de studie bewaard. Daarvoor geeft u toestemming als u meedoet aan dit onderzoek. Als u dit niet wilt, kunt u niet meedoen aan dit onderzoek.

Wat gebeurt er met de resultaten van het onderzoek?

De resultaten kunnen worden gepresenteerd op wetenschappelijke congressen of in een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift. Zoals hierboven vermeld, zullen deze resultaten nooit herleidbaar zijn tot uw persoon.

Wie heeft het onderzoek beoordeeld?

Voor aanvang van het onderzoek zijn de onderzoeksopzet, deze informatiebrochure en toestemmingsformulier beoordeeld en goedgekeurd door de wettelijk erkende Medisch Ethische Toetsingscommissie van het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam.

Verzekering

Aangezien aan deelname aan deze studie geen risico’s verbonden zijn, heeft de Medisch Ethische Commissie ontheffing verleend van de verplichting om voor deelnemers een speciale schadeverzekering af te sluiten.

54

U heeft uw interesse in eventuele deelname van het onderzoek aangegeven bij uw behandelaar, waarna u deze informatiebrochure toegestuurd heeft gekregen. U wordt verzocht deze informatie goed door te lezen. Een week na ontvangst van deze schriftelijke informatie wordt u gebeld door de onderzoekster om uw eventuele vragen te beantwoorden en een aantal criteria voor deelname met u door te nemen. Indien u wil deelnemen wordt de verdere gang van zaken besproken en een afspraak gemaakt voor het daadwerkelijke onderzoek. Indien de onderzoekster belt op een moment dat het u niet uitkomt, laat haar dit dan weten, dan kan ze u op een geschikt tijdstip terugbellen. Als UvA student heeft u zich ingeschreven via https://www.lab.uva.nl/spt/ op een aangegeven data en tijdstip. Vervolgens heeft u deze informatiebrochure op uw studentenmail ontvangen.

Nadere inlichtingen

Als u vragen heeft naar aanleiding van deze patiënten informatie, aarzelt u dan niet contact op te nemen met de hoofdonderzoekster Dr. E.T.M. Laan, tel. 020-5664354, Marjolein Abma of Linde de Hoop, onderzoeksters, tel. 020-5667902, of mail naar: nsestudie@amc.uva.nl.

Wilt u graag een onafhankelijk advies over meedoen aan dit onderzoek? Dan kunt u terecht bij een onafhankelijke arts. U kunt dr. C. Salvatore bereiken via 020-5669111, sein,8158272 mail c.m.salvatore@amc.uva.nl of via de polikliniek Gynaecologie van het AMC (020-5663400).

Wat gebeurt er als ik klachten heb over de studie?

Als u een klacht heeft over het onderzoek, of ontevreden bent over de uitvoering van het onderzoek, dan kunt u dit bespreken met de onderzoekster. De onderzoekster zal uw klacht met u bespreken en proberen deze zo goed mogelijk af te handelen. Als de klacht naar uw mening onvoldoende is afgehandeld, kunt u contact opnemen met de Afdeling Patiëntenvoorlichting, tel. 020-5663355. Details kunt u via de receptie van het ziekenhuis opvragen.