• No results found

V ERKLARENDE WOORDENLIJST

5. BIJLAGEN

5.1 V ERKLARENDE WOORDENLIJST

Antropogeen Ontstaan door menselijke activiteit.

Bemaling Kunstmatig verlagen van de grondwatertafel of het overpompen van een teveel aan water, zodat de riolering in droge omstandigheden kan worden aangelegd.

Biotoop Ruimtelijk min of meer homogeen gebied met van de omgeving afwijkende levensomstandigheden, bewoond door een bepaalde levensgemeenschap;

woongebied van een groep organismen.

Bodem Het vaste deel van de aarde met inbegrip van het grondwater en de organismen die zich erin bevinden.

BPA Een BPA is een Bijzonder Plan van Aanleg. Het is een plan dat een gedeelte van het grondgebied van een gemeente beslaat en de bestemmingen van de grond weergeeft. Het BPA geeft ook per bestemming een aantal voorschriften (bvb.

bouwverbod of maximale bouwhoogte). Een BPA verfijnt of vervangt het gewestplan.

BWK Biologische Waarderingskaart. De voorkomende vegetatie wordt, aan de hand van een uniforme lijst van karteringseenheden, geïnventariseerd en in kaart gebracht. Aan ieder ecotoop wordt een waarde toegekend.

Capaciteit RWZI De capaciteit van een installatie is de hoeveelheid afvalwater die op een biologische manier gezuiverd kan worden en wordt uitgedrukt in inwonersequivalenten (IE).

Debiet Het aantal m3 water dat per seconde op een bepaald punt passeert.

Denitrificatie Omzetting van nitraatstikstof naar lachgas (N2O) en stikstofgas (N2) door micro-organismen.

DWA Droogweerafvoer; de inhoud van een riolering bij droog weer. In tegenstelling tot RWA (regenweerafvoer) is dit sterk geconcentreerd afvalwater.

Ecosysteem Samenhangend geheel van elkaar onderling beïnvloedende planten, dieren, mensen en omgeving in een bepaald gebied.

Effluent Geloosd afvalwater, al dan niet gezuiverd.

Fauna De gezamenlijke diersoorten die in een bepaald land of een bepaald geologisch tijdperk voorkomen.

Flora De gezamenlijke plantensoorten die de vegetatie van een bepaalde streek of periode vormen.

5. B

IJLAGEN

Gemengd rioleringsstelsel Afval- en regenwater worden in dezelfde leidingen verzameld en naar de RWZI gevoerd.

Gravitaire leiding In een gravitaire leiding loopt het rioolwater op een natuurlijke wijze van hoog naar laag (hoogteverschil).

Grondwater Water onder het grondoppervlak, meestal beperkt tot water onder de grondwaterspiegel.

GRS Het gemeentelijk structuurplan is een beleidsdocument dat het kader aangeeft voor de gewenste ruimtelijke structuur op lange termijn. Het bevat eveneens een informatief, richtinggevend en bindend gedeelte toegespitst op de gemeente.

IE Een inwonersequivalent (IE) is de gemiddelde hoeveelheid afvalwater die één persoon per dag produceert.

IP Een investeringsprogramma (IP) voor de uitbouw van de bovengemeentelijke waterzuiveringsinfrastructuur wordt aan Aquafin opgedragen door de minister van Leefmilieu, op voordracht van de VMM. Het omvat de algemene planning van de uitbouw en de financiering van de te bouwen RWZI’s, leidingen en pompstations.

Influent Ongezuiverd water dat op een afvalwaterzuiveringsinstallatie binnenkomt.

Lozingspunt Plaats waar het afvalwater rechtstreeks (ongezuiverd vanuit de riool) of onrechtstreeks (na doorlopen van het zuiveringsproces) in het oppervlaktewater terechtkomt.

M.e.r. De procedure die al dan niet leidt tot het opstellen en goedkeuren van een milieueffectrapport over een voorgenomen actie en in voorkomend geval tot het gebruik ervan als hulpmiddel bij de besluitvorming omtrent deze actie.

MER Een openbaar document waarin, van een voorgenomen project, plan of programma en van de redelijkerwijze in beschouwing te nemen alternatieven de te verwachten gevolgen voor mens en milieu in hun onderlinge samenhang op systematische en wetenschappelijk verantwoorde wijze worden geanalyseerd en geëvalueerd, en aangegeven wordt op welke wijze de aanzienlijke milieueffecten vermeden, beperkt, verholpen of gecompenseerd kunnen worden.

Overstort Constructie die toelaat dat, in gemengde rioleringsstelsels, verdund afvalwater (bv bij een fikse regenbui), dat niet naar de RWZI kan gevoerd worden of in het collectorenstelsel kan geborgen worden, in het oppervlaktewater terechtkomt.

Plangebied Het gebied waarin een voorgenomen activiteit gepland is.

RSV Het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen is een wetenschappelijk onderbouwde visie over hoe we in Vlaanderen met onze schaarse ruimte moeten omgaan om een zo groot mogelijke ruimtelijke kwaliteit te krijgen. Het is sinds 1997 van kracht als kader voor het ruimtelijk beleid.

RUP Een RUP is een Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Het is een plan dat de bestemmingen van de grond weergeeft en per bestemming een aantal voorschriften inhoudt (bv.

bouwverbod of maximale bouwhoogte). Het plan verfijnt of vervangt het gewestplan. Een RUP kan op gemeentelijk, provinciaal of gewestelijk niveau worden opgemaakt.

RWZI Rioolwaterzuiveringsinstallatie

Screening Een screeningsnota omvat een schriftelijke document waarin de initiatiefnemer de milieueffecten van het vooringenomen plan of programma met eventuele alternatieven worden ingeschat, en indien nodig worden milderende maatregelen voorgesteld. Het onderzoek naar plan-m.e.r. heet tot doel de relevante instanties enerzijds en dienst Mer anderzijds te overtuigen dat het beoogde plan geen aanzienlijke milieueffecten kan genereren.

Stedelijk afvalwater Huishoudelijk afvalwater of het mengsel van huishoudelijk afvalwater en/of bedrijfsafvalwater en/of afvloeiend hemelwater.

VMM Vlaamse Milieu Maatschappij.

Zoneringsplan Een zoneringsplan is een gedetailleerd plan waarop staat aangegeven op welke manier het afvalwater van de woningen gezuiverd wordt (of zal worden). Dit kan individueel of collectief gebeuren. Individueel betekent dat de desbetreffende woning zelf zal moeten instaan voor de zuivering van het afvalwater, met behulp van een IBA. Collectief wil zeggen dat het afvalwater van verschillende woningen verzameld zal worden, om eerst via riolering en daarna via een collector getransporteerd te worden naar een kleine of grote rioolwaterzuiveringsinstallatie. De beslissing of er individueel of collectief gezuiverd wordt, gebeurt door het gemeentebestuur in overleg met de VMM, rekening houdend met zowel economische als ecologische factoren.