• No results found

V ERDUIDELIJKING VAN HET PLAN

1. ALGEMENE INLICHTINGEN

1.3 V ERDUIDELIJKING VAN HET PLAN

Het college van burgemeester en schepenen van Staden is in toepassing van Art. 2.2.13. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (B.S. 20/08/2009) bevoegd voor het opmaken van de eigen gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen, en dit ter uitvoering van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. Het desbetreffende plan omvat de wijziging van de huidige bestemming van het terrein in een ‘zone voor openbare nutsvoorzieningen specifiek voor waterzuivering met groenbuffer’ en een ‘zone voor landbouwbestemming’.

Na een bestemmingswijziging van het terrein kan de veedrinkvijver verplaatst worden en kan de renovatie en uitbreiding van de bestaande RWZI op deze plaats vergund, gebouwd en geëxploiteerd worden. Aquafin heeft de opdracht om de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan te coördineren en het voorliggende onderzoek naar de plan-MER-plicht uit te voeren (zie bijlage 5.6).

Kader voor de opmaak van het RUP

Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV, 1997) geeft niet specifiek aan welk beleidsniveau instaat voor de opmaak van ruimtelijke uitvoeringsplannen ten behoeve van nieuwe infrastructuur voor waterzuivering. In overleg met de bevoegde minister, afdeling ruimtelijke planning en de vijf provincies werden volgende afspraken gemaakt steunend op het subsidiariteitsprincipe (RSV, blz. 311-312):

Tabel 1: Afspraken ivm het beleidsniveau van de ruimtelijke uitvoeringsplannen

Problematiek Beleidsniveau

Waterzuiveringsinstallatie die het afvalwater zuivert van

grotendeels één dorp of binnen één gemeente Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Waterzuiveringsinstallatie die het afvalwater zuivert van

kleinstedelijke gebieden of van specifiek economische knooppunten

Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan

Waterzuiveringsinstallatie die het afvalwater zuivert van een gebied dat over twee of meer gemeenten strekt binnen de provincie

Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan

Waterzuiveringsinstallaties die het afvalwater zuivert van

een regionaal- en grootstedelijk gebied Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Waterzuiveringsinstallatie die het afvalwater zuivert van

een gebied dat over twee of meer buitengebieden-gemeenten strekt én provincieoverschrijdend

Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan

Het zuiveringsgebied Staden bevindt zich volledig op het grondgebied van de gemeente Staden (Figuur 1).

De renovatie en uitbreiding van de RWZI Staden is voorzien tussen 2018 – 2019. Aangezien de RWZI Staden ook na de uitbreiding het stedelijke afvalwater zal zuiveren dat volledig afkomstig is van woningen en kleinhandelszaken op het grondgebied van één gemeente, wordt de beoogde bestemmingswijziging in een gemeentelijk RUP uitgewerkt.

Doelstelling

Het doel van dit gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan is het opheffen van de huidige bestemming van het terrein (Figuur 3) en de bestemming te wijzigen in een ‘zone voor openbare nutsvoorzieningen specifiek voor waterzuivering met groenbuffer’ en een ‘zone voor landbouwbestemming’ (Bijlage 5.2). Wanneer deze bestemming gewijzigd is, kan de veedrinkvijver verplaatst worden en kan de renovatie en uitbreiding van de RWZI vergund, gebouwd en geëxploiteerd worden zodat het afvalwater afkomstig uit het volledige zuiveringsgebied Staden gezuiverd wordt, alvorens in de omliggende waterlopen terecht te komen.

Voorliggend onderzoek naar de plan-MER-plicht heeft tot doel de mogelijke milieueffecten van de nieuwe bestemming (met bijhorende exploitatie van de RWZI) te onderzoeken.

Reikwijdte

Het gemeentelijk RUP ‘RWZI Staden’ betreft het wijzigen van de bestemming van een klein gebied (< 1ha) op lokaal niveau (Bijlage 5.2). De uitvoering van dit plan zal de zuivering van het afvalwater van het volledige zuiveringsgebied Staden mogelijk maken. De ontwerpcapaciteit van de RWZI na uitbreiding bedraagt 4.905IE à 60g BZV/IE/dag.

Detailleringsniveau

Het gemeentelijk RUP ‘RWZI Staden’ duidt tot op kadastraal niveau aan welke bestemming waar verwezenlijkt moet worden en welke gevolgen deze toekenning heeft. Voor elke deelzone worden er tegelijkertijd specifieke voorwaarden opgelegd in de stedenbouwkundige voorschriften die bij het RUP zullen gevoegd worden.

Afbakening van het plangebied

De waterzuiveringsinstallatie voor het zuiveringsgebied Staden is gelegen achter de gemeentelijke werkplaats in de Bruggestraat. Uitbreiding van het bestaande RWZI terrein is mogelijk in de richting van de Luikebeek, waterloop van 2de categorie met VHAG 1627. In ZW-richting wordt terrein voorzien om de veedrinkvijver te herlocaliseren. Het plangebied (inclusief uitbreidingszone) wordt ten noorden/westen afgebakend door de bedrijfsgebouwen van Constructies Bruynooghe en de toegangsweg richting de Bruggestraat. Ter hoogte van de uitbreidingszone is aan de overkant van de Luikebeek een landbouwbedrijf gelegen. In het zuiden is het plangebied begrensd door landbouwgronden (graslanden) en in het oosten door de afsluiting met de gemeentelijke werkplaats (Figuur 4). Het plangebied heeft een totale oppervlakte van ca. 4.476m², waarvan 3.658m² ifv wzi met uitbreidingszone en 451m² voor agrarisch gebied (veedrinkvijver). De impact van de bestemmingswijziging wordt ingeschat voor deze percelen en haar onmiddellijke omgeving. In het verleden werden twee verschillende alternatieven onderzocht voor uitbreiding van de RWZI (zie hoofdstuk 1.4.2 Locatiealternatieven) en werd de uitbreiding achter de bestaande terreinen als optimale locatie weerhouden.

Technische informatie RWZI

Volgens het goedgekeurde technisch plan voor de RWZI Staden (door het Vlaamse gewest dd. 25/06/2012), zal de toekomstige installatie (na renovatie en uitbreiding) als volgt worden opgebouwd (Bijlage 5.3):

 Influenttoevoer:

Het afvalwater komt gravitair toe op de installatie. Vanuit de influentput wordt het afvalwater opgepompt door 2 centrifugaalpompen. Er wordt tevens één reservepomp voorzien. De werking wordt bepaald door het niveau in de influentput. Ze worden zo gestuurd dat schoksgewijze voeding van de installatie vermeden wordt.

 Primaire zuivering

o Automatisch fijnrooster:

Het afvalwater wordt doorheen een automatisch fijnrooster gestuurd, zodat het ontdaan wordt van de grove bestanddelen.

o Manueel rooster:

Bij verstopping van het automatisch fijnrooster stijgt het peil van het water en wordt het afgeleid via een omloopgoot. Hierin is een manueel rooster met 50mm spleetwijdte voorzien op een wijze dat er geen gevaar optreedt voor overstroming.

Voor de eventuele plaatsing van een zandvanger worden de nodige ruimte en hydraulisch verval voorzien.

 Secundaire zuivering o Selectortank:

Om de vorming van licht slib te vermijden, wordt het influent intensief met het retourslib gemengd in een selectortank.

o Beluchtingsbekken:

De biologische zuivering omvat een omloopreactor met inwendige anoxische zones. De afwisseling tussen beluchte en niet-beluchte zones resulteert in een biologische stikstofverwijdering (nitrificatie gevolgd door denitrificatie).

o Nabezinktank:

Na het beluchtingsbekken wordt het afvalwater naar een cirkelvormige nabezinktank (NBT) met zwak hellende bodem gevoerd. De nabezinktank is voorzien van een rakelbrug om het slib naar het centrum van de nabezinktank te brengen.

Om te allen tijde te voldoen aan de effluentnorm voor fosfor, is eveneens dosering van chemicaliën mogelijk in de verdeelkamer voor de NBT’s. De chemicaliëntank is reeds aanwezig op de RWZI.

o Slibrecirculatie:

De slibrecirculatie wordt geregeld door twee centrifugaalpompen. Hiervan werkt één pomp continu.

De tweede pomp wordt gestuurd door het influentdebiet. Daarnaast is er nog een reservepomp voorzien.

o Spuislib:

Het overtollige slib wordt vanuit de pompput voor het retourslib verpompt naar een gravitaire indikker.

Het slib van de indikker wordt gestockeerd in een buffertank, vanwaar het vloeibaar afgevoerd wordt voor verdere verwerking.

 Tertiaire zuivering

Onder tertiaire zuivering worden de processtappen verstaan die volgen na de nabezinking. Er wordt een oppervlakte voorzien voor een eventuele tertiaire zuivering van zwevende stoffen.