• No results found

Interdisciplinaire kruisbestuiving?

Achterliggende gedachte is dat hier kunstenaars en bedrijven in het pand zitten die hun kennis en kunde en expertise kunnen delen en uit kunnen wisselen of iets voor elkaar kunnen doen in de zin van betaald of onbetaald. Dat wordt ermee bedoeld.

Kennis van bedrijven in een groot pand, bedrijven kennen elkaar niet, organiseren jullie iets om dat te verbeteren?

Ja dat, maar dat is niet een vast punt waarop we dat doen. Soms nemen bedrijven zelf het initiatief soms nemen wij het initiatief in de vorm van aan borrel of een activiteit. Gluren bij de buren en vertel eens over jezelf en kom vooral langs. Er zijn heel veel dingen in het verleden, afgelopen jaren hier gebeurt en vaak dat vind ik het leukste op het initiatief van de huurders zelf.

Of een lunch organiseren samen of zeg maar bedrijven uit het pand of uit de buurt uitnodigen. Of tijdens verhuizen zelf de buren uitnodigen.

Dat gebeurd op allerlei verschillende manieren door de jaren heen.

Tentoonstellingen in ruimtes, ook voor de huurders?

In het pand is het sowieso makkelijk want je bent hier en kan zo de tentoonstellingsruimte in lopen. Ik laat altijd een paar mensen in het pand via linkedin of twitter weten wat voor tentoonstellingen er is.

Omgang in het pand? Informeel of formeel?

Heel informeel

Zou u kunnen zeggen dat de relaties die hier ontstaan, toch meer neigen naar de vriendschappelijke relaties? Onderling? Ja, ik denk dat dat ook voorkomt. Zeker onder kunstenaars, dan zijn dat vriendschappelijke relaties.

85

In ieder geval gebaseerd op vertrouwen? Meer dan een transactie?

Ja, dat geloof ik wel, zeker onder kunstenaars. Al weet ik dat er ook kunstenaars zijn die alleen elkaars naaste buren kennen en niet wat verderop gaan zitten.

Dat verschilt per verdieping. Het kan toevallig zijn. Allebei komt het voor, vriendschappelijke relaties, die komen zeker voor. Maar ik denk ook wel dat bedrijven die naast elkaar zitten of samen borrelen op het terras. Maar het omgekeerde komt ook voor. Dat ze elkaar totaal niet kennen en niet weten wie er verderop zitten, en er ook niet op af stappen om die beter te leren kennen.

Dus dat ligt aan de persoon?

Ja! Bij de bonte zwaan ligt het zelfs aan de verdieping. Bij de ene verdieping staan alle deuren open en mensen lopen bij elkaar in en uit en doen veel dingen samen, ook op zakelijk gebied, ze helpen elkaar en ze werken samen aan projecten. Terwijl op de andere alle deuren dicht staan, daar is dat niet zo. Het is heel verschillend. Ik denk wel dat het aan de persoon ligt, maar ik denk wel dat het stimuleert dat als iedereen de deuren open heeft staan. Dat je denkt nou gezellig dat doe ik ook, of ik loop even bij de buren naar binnen, dat is makkelijk. Maar als je daar geen behoefte aan hebt, dan voel je je daar waarschijnlijk niet zo prettig. Soms weet je dat, bij de bonte zwaan hebben we een huurderscommissie die mee bepaalt wie er een atelier toegewezen krijgt, samen met mij kiezen we dan samen iemand uit, en dat kan wel doorslaggevend zijn, als iemand het hartstikke leuk vind om met allerlei mensen contact te hebben. Dus in de bonte zwaan mogen huurders echt mee bepalen.

Selectie?

Elke broedplaats is verschillend, je hebt natuurlijk altijd wel een toetsing of iemand wel voldoet aan de toewijzingscritera vanuit de gemeente. Maar als je iets wilt, maar als de doelstelling is van een broedplaats is dat je iets wilt bereiken binnen zo’n groep of dat je opzoek bent naar diversiteit of dat je opzoek bent naar mensen die zich willen inzetten voor activiteiten in het pand of in de buurt, ja dan moet je daar iemand natuurlijk op selecteren. En de mensen die dat het beste kunnen doen zijn natuurlijk de huurders zelf.

Alleen wij zijn een stichting die de ruimtes verhuren, dus wij kijken ook naar de financiële kant, is die persoon enigszins solvabel, is dat een huurder die we ook graag zien in een ruimte van ons.

In natura regeling?

Nee! Wat we wel doen is, huurders die voor ons iets kunnen doen, bijvoorbeeld deze inrichting is ontworpen door een kunstenaar, de meubels zijn gemaakt door een meubelmaker in het pand. Meer van dat soort dingen, kast laten maken. Dat brengen we natuurlijk in mindering op de huur.

Soms betalingsproblemen, van hey dat komt goed uit. Daar kijk ik wel naar, dan gaan we niet naar iemand in de buurt. Maar niet dat iemand dan geen huur hoeft te betalen.

Anders dan bedrijven die apart gevestigd zijn?

Anders weet ik niet, maar het is makkelijker, je komt allemaal hetzelfde pand in. En je hebt daarmee iets gemeenschappelijks.

Participeren in activiteiten?

In de bonte zwaan is dat een voorwaarde, dat je minimaal 60 uur per jaar iets voor de boot of de buurt terug doet. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat niet heel erg in de gaten hou. Maar dat hebben de huurders bij de oprichting met elkaar afgesproken, dus eigenlijk moeten die huurders die eigenlijk een vertegenwoordiging zijn van de boot, moeten dat ook in de gaten houden. Waar dat op neer komt, is dat ze proberen elk jaar, dat lukt niet altijd, een project te organiseren, dat kan zijn open ateliers, iets op de stijger, waarbij er allerlei kunstprojecten de revue passeren. En daar moet je dan tijd in steken, dat wordt van alle kunstenaars verwacht, maar ze houden niet echt bij van hoeveel uren per persoon daar in wordt gestoken. Dat is in de bonte zwaan.

In het karantennegebouw stellen we dat niet als eis, we hebben wel, daar zit op het plein een tentoonstellingsgebouw, dan wijzen we huurders erop dat ze het gezamenlijk kunnen gebruiken om samen iets te organiseren, om samen een

tentoonstelling samen te stellen, dat gebeurt sporadisch.

In dit gebouw stellen we dat niet als eis, ik sta op het standpunt, dit is ook niet een gesubsidieerde broedplaats.

Als je graag iets met medehuurders wilt doen, dat moet het uit jezelf komen. Dat stimuleren we wel, maar als je dat niet wilt of niet kunt, dan dwingen we mensen niet. Maar vaak vinden mensen het wel leuk om na te denken over hoe we een paar dingen voor elkaar kunnen krijgen in het gebouw, het is maar net waar de behoefte ligt.

Vergaderingen?

Nee geen pandvergadering.

In het begin, heb je een heel enthousiaste groep, dat duurt ongeveer 5 jaar en dan landt iedereen een beetje en daarna zijn andere mensen aan de beurt. Het kost allemaal tijd, en die hebben mensen vaak niet, vooral kunstenaars hebben het niet breed, dus die hebben hun tijd hard nodig.

Soms gaat er wat tijd overheen, voordat iemand het weer overneemt. Dan is het meestal zo, doet de behoefte zich voor dan wordt er weer wat georganiseerd. Dat stimuleren we ook, maar dat is soms best lastig om voor elkaar te krijgen.

In/uitloop?

Hier zitten mensen echt heel lang, sommige mensen zitten hier al vanaf begin af aan (1996). De meeste huurders van atelierruimtes, die zitten er al vanaf het begin.

Het heeft er mee te maken dat het schitterende ruimtes zijn voor een heel betaalbare plaats, dus die gaan gewoon niet weg. Als er wat fluctuaties zijn, dan zoeken ze medehuurders met mijn instemming.

86 Dus het verloop is heel laag. En dat geldt eigenlijk voor de bonte zwaan ook, dat zijn ook mooie ruimtes. En in het

karantennegebouw is het verloop iets groter omdat het vooral kleine ruimtes zijn, ook heel betaalbaar. Maar om een of andere reden is het verloop daar groter.

Veel te maken met startups? Die pas net beginnen?

Ja, daar hebben we ook mee te maken, maar vaak heeft het wel met het type pand te maken. Dit pand heeft redelijk grote ruimtes (vanaf 60m2). En ik zie dat startups opzoek zijn naar kleine ruimtes. Dus wij krijgen wel veel vraag daarnaar, maar die kunnen we eigenlijk niet helpen. En wat er dan gebeurt, is dat mensen zeggen, als er een ruimte groot is en een huurder zoekt medehuurder, soort flexplekken, dan biedt dit gebouw weer mogelijkheden, dat gebeurt dus de laatste twee/drie jaar, is dat echt heel erg aan het groeien. In het begin was het zo dat iedereen voldoende had aan zijn eigen ruimte, maar e ziet gewoon dat de economische situatie verandert, en sinds die tijd is ook de vraag bij mij, ik zoek medehuurders? Heel erg toegenomen. En wij helpen daarbij en verwijzen mensen door naar de huurders die medeplekken zoeken. Daar bemiddelen wij in. Dan moeten ze zelf kiezen. Dat is dus wel veel meer geworden, ik geloof dat er nu wel in elke ruimte flexplekken worden verhuurd.

Idee van een community opbouwen binnen het pand, is dat hier ook aan de orde?

Dat is wel geweest zeg maar. Bij de oprichting en na de renovatie, en ik denk ook wel voor de renovatie dat er meer sprake was van een community, dat heb ik ook wel van huurders uit dit pand terug gehoord. Maar daarna is het natuurlijk allemaal gereguleerd en iedereen heeft zijn eigen ruimte, structuur. Dat is een andere beleving geweest (kraakpand).

Bonte zwaan, initiatief voor herbestemming was ook prijsvraag. De groep voelde zich heel verbonden met elkaar en die hebben we ook voor gezorgd dat het pand gevuld werd, behalve de commerciële ruimtes (bestaat ook al 7 jaar). Mensen komen en gaan, dus de community is eigenlijk afgenomen.

Quarantainegebouw, nooit community na de renovatie (ook krakers).

Mijn ervaring is dat er vooral in het begin sprake is van een community, voordat het een gereguleerd pand werd, is er sprake van een community geweest. Maar zodra je dat gaat realiseren, kan het wel in je doelstellingen staat, kan het wel veranderen. Je ziet het ook bij die nieuwe panden in de stad (Alab, Old School, Urban Resort), die trekken daar wel erg aan om, om binnen die panden activiteiten te organiseren, maar bij de andere panden, die al langer bestaan wordt dat ook al minder. Het leeft veel meer, je begint zelf natuurlijk ook net met werken, maar op een gegeven moment begin je ook te

professionaliseren. Daar krijg je een soort structuur in en dan denk je ja mijn eigen bedrijfje moet ik ook zien vast te houden, dus dan doe ik die andere dingen even niet.

87

Interview protocol BIO

1. Thank you for attending this interview 2. Introduction of myself

3. Confidentiality

4. Approvement for recording 5. Introduction of my thesis 6. Format interview 7. Max 1 hour interview

8. Important topics to cover: creative industries, start-ups, business incubator, networks, resources, performance start-ups 9. Structured questions

10. Suggestions

Structured questions

Name of the organization Urban Resort Foundation

Name of the business incubator Volkskrantgebouw (broedplaats) (Sinds 2007-2013) (vanaf juni 2014 tot heden)

Address of the organization Wibautstraat 150

Name of the interviewee Bas van de Geyn

Function at the organization Management Urban Resort (12 panden) (gaat over alle gebouwen, zit niet op 1 plek,

van daaruit zal ik antwoorden geven)

Number of employees at this business incubator 1

Number of office spaces 84 (3200m3)

To which businesses do you offer office space? Voornamelijk gericht op de creatieve industrie, waarin vooral kijken naar starters in de creatieve industrie, en ook wel de mogelijke verbindingen die er mogelijk zijn met het hotel, binnen de broedplaats, van ons zelf uit vanuit UR, daar eigenlijk hebben we een doelstelling van diversiteit, die gaat doelstelling eigenlijk wat verder dan alleen maar de creatieve industrie. En daar hebben we eigenlijk ook een heel sociaal geassocieerde doelstellig die we eraan verbinden.

Dat heeft hier ook zijn uitwerking, we hebben hier ook een aantal, zoals wat ook wel vreemde eenden genoemd worden, dat zijn dus wat sociale stichtingen die hier ook zitten, waarvan wij vinden dat het er binnen hoort en waarin dat ook zo zijn functie heeft binnen zo’n broedplaats.

Selectie?

Mensen hebben een hele grote stem zelf, die bepalen mee wie er bij komt zitten. Het netwerk komt vanzelf al in een pand terecht.

Bij de grotere panden gaat het iets ingewikkelder (acta en volks). De stem van de huurders is heel belangrijk.

Wij organiseren zelf borrels, workshops (intern), regelmatige pandvergaderingen (intern), ook evenementen, een doelstelling hier ligt dat de verbinding met het hotel, bezoekers die hier langs komen, maar ook binnen het culturele programma, dat er zeg maar programma’s zijn vanuit huurders, dat dat ook georganiseerd wordt binnen het hotel. Dat is het hele kader waarbinnen we functioneren. Dat is ook de manier om actief verbindingen tussen de huurders tot stand te brengen, we gaan ervanuit dat mensen dingen gaan doen en eigenaarschap krijgen van zo’n plek dat dat ook ergens toe leidt.

Which facilities do you do you provide? For example reception/cleaning service/training etc.?

Kantoor, de medewerkers die zitten op de locaties zijn wel heel aanspreekbaar. Op de drie grote locaties hebben we mensen zitten (acta/volks/surinameplein). Op de kleien locaties is dat wisselend, soms 1 dag of we komen langs (eens in de zoveel tijd, 2 weken).

Maar de aanspreekbaarheid voor de grote locaties, is zeker altijd zo, de huurders kunnen altijd binnen lopen, als er wat is.

88 How long can businesses rent an office space? Nee in principe niet. We bieden ruimtes aan op een bepaald basis niveau. Geen

afwerking. In regel is het zo hier is de sleutel, we doen de installaties. Maar thats it. In regel verhuren we vooral kleine vloeroppervlaktes. Wisselt wel per locatie. Filosofie is dat iemand er vanzelf wel uitgroeit. En dat gebeurt ook vanzelf.

Do you pick your tenants? Make a selection?

Creatieve industrie, culturele profiel speelt een grote rol hier. Daarbinnen is dus een mogelijkheid tot variatie. Dat zegt bijvoorbeeld dat een hier nu een verdieping hebt met allemaal webbouwers, dat zal hier niet zo snel voorkomen. Hier is meer, er is ook een grote verschuiving hier nog meer, dat de vraag hier heel groot was. En nu is de vraag, met de verbouwing en de huur die gelijk is gebleven, groot gebleven. Er zijn rijen die hier aanmelden. We zijn echt opzoek hier naar de aansluiting tussen het hotel en de broedplaats.

Populariteit? Lage huur speelt een grote rol en aantrekkelijke omgeving.

En ook dat merk ik bij al onze locaties, overal gaat het heel goed, we zitten bijna overal gewoon 100 % vol en dat is, ik denk ook voor een heel groot gedeelte deel van mensen, dat je zelf het gevoel hebt dat je zelf vorm kan geven aan je omgeving, dat je heel erg in jezelf je eigenwaarde legt.

Veel mensen komen langs en zeggen bij jullie zit ik echt tussen de mensen die heel creatief bezig zijn. Daar zit ik liever tussen dan dat ik in een kantoor omgeving zit waar ik mijn deur dicht doe en in mijn eigen hokje zit. En dat is duidelijk.

Specific questions

Vraag Question Antwoorden Answers Onderwerp Subject

Bezit u een netwerk dat waardevol kan zijn voor start- ups?

Do you think the business incubator possess a network that could be valuable for start-ups?

Ja. Netwerk & rol van

de CB

Network & role of the BI

Geeft u start-ups toegang tot uw sociale netwerk?

Do you give start-ups access to your network?

Ja. Netwerk & rol van

de CB

Network & role of the BI

Stelt u mensen voor aan start-ups? (als u denkt dat start-ups daar iets aan hebben)

Do you introduce people to start- ups?

 if you think start-ups could benefit from this  are doing the same

work

 could collaborate

Zie volgende vraag. Netwerk & rol van

de CB

Network & role of the BI

Verbindt u start-ups met aan elkaar? (als u denkt dat start-ups daar iets aan hebben/met het hetzelfde bezig zijn)

Do you link start-ups to each other?

 if you think start-ups could benefit from this  are doing the same

work

 could collaborate

In principe gaan we ervanuit dat dat vanzelf gaat. We hebben soms wel verbindingen, we werken soms wel samen met bijvoorbeeld

onderwijsinstellingen. Er zijn wel momenten dat we dat doen, en dat werk, maar in de eerste plaats moet dat van huurders zelf ontstaan zeg maar en wij proberen vooral de randvoorwaarden zo te scheppen dat de omgeving daar toe leidt. En soms stimuleren we dat ook wel, als we horen, we zitten behoorlijk dicht op een broedplaats, we hebben op al onze grote locaties er permanent zitten en vooral voor de huurder relaties daar zitten, wat ook een belangrijk deel van de functie is. We hebben een centraal aanspreekpunt, die zit er ook echt in. Maar om echt te zeggen jij doet dit en jij doet dit, nu moeten jullie samen werken, dat is niet hoe het werkt. Dat moeten mensen vanuit zich zelf doen, we zorgen er meer voor dat de omgeving zo is dat dat contact ontstaat dat dat soort relaties kunnen ontstaan. Wij zijn er niet van overtuigd…… Je zou het kunnen inhuren. Je zou het als expertise kunnen maken, die verbindende functie, of ik zorg ervoor dat dat aangeboden wordt in het pand, en ik kan mij best ook wel voorstellen dat

Netwerk & rol van de CB

Network & role of the BI

89 we dat ergens zouden gaan doen op termijn. Maar in de eerste plaats zien

we dat de huurders daar vaak eerder toe in staat zijn dan wij zelf. Om je een klein beeld te geven van huurders die bij ons zitten Veel startende mensen, maar ook veel mensen die zeg maar in de culturele/kunst sector werken, die hebben vaak, die doen vaak 3 of 4 verschillende dingen. Ken mensen die dj zijn en die ook grafisch ontwerper zijn, en die hebben ook nog een tassenlabel. Ik weet dat wel, maar als ohja en en en die gaat dus een samenwerking aan met een architect, dat is voor mij niet vanzelfsprekend die verbindingen. Die huurders zijn daar veel malen beter toe in staat, om dat in te schatten, van hey daar ligt een verbindingen en die ontstaan ook.

Deel u contactgegevens met start- ups? (als u denkt dat start-ups daar iets aan hebben)

Do you share contact information with start-ups? (if you think start- ups could benefit from this)

Voorbeeld genoemd, advocaat nodig. Delen van gegevens? Ja redelijk makkelijk.

Hangt af van wat voor contacten dat zijn, zeker. Delen van kennis.