• No results found

Informeel

Interactie met de buurt? Zijn jullie daarmee bezig?

Wij vinden dat heel belangrijk. Wortelingen in de buurt zoals we dat noemen. Waarbij we ook een beetje geluk hebben, er zit hier een cluster van organisaties hier in de buurt, dat heet Cultuur Cluster Asscher. Die bestond al en toen kwamen wij hier en toen zijn we eigenlijk gelijk partner geworden van het cluster. En wat doet het cluster, culturele projecten met en voor de buurt. Dus wij zijn aangesloten en we hebben gelijk samen een festivalletje hier met een marktje gedaan voor de buurt, theaterdingetjes. En we hebben gelijk contact met de buurt, buurtbewoners gemaakt. We doen ook buurtactiviteiten. Volgende week hebben we ook een toneelstuk, met allemaal amateur acteurs uit de pijp. Dat is ook gewoon voor de buurt. We willen geen buurthuis zijn, maar zeker wel een plek zijn waar buurtbewoners graag komen.

Maar dat de mensen die hier werken echt contact hebben met de huurder, mwaaa. Maar de meeste mensen die hier werken wonen ook in de buurt.

Organiseren van activiteiten? Om het netwerken te stimuleren?

Borrels deden we, maar ik moet eerlijk toegeven dat sinds het café dicht is we er geen een meer hebben georganiseerd. Maar toevallig gisteren besloten om dat echt weer te gaan doen. Het is nooit druk, maar ze werden wel bezocht.

We doen een keer in de drie weken een gezamenlijke lunch. Dat werd ook niet drukbezocht, maar het werd altijd een succes. Mensen die elkaar niet kenden, en het leuk vonden om te weten wat de ander deed.

80

Actieve participeren? Community gevoel?

Ik had verwacht dat er meer geparticipeerd werd vanuit de mensen die werken. Dat dat meer vanzelf zou gaan. Dat ze meer zouden zeggen van we hebben een zaaltje, ik weet ook wel wat van films, ik zou ook wel een filmavond willen organiseren hier. Maar ik kan dat niet echt top-down pushen.

Maar dat filterproces, is er zeer zeker. Je merkt gewoon dat je op een gegeven moment denkt van hey die zit hier ook, die is er bijna nooit, die past hier eigenlijk niet zo goed en na 3 maanden zegt iemand eigenlijk vanzelf ik ga weg.

Huurders problemen met betalen? Andere regelingen?

Regelmatig komt het voor dat mensen te laat betalen of iets dergelijks.

In natura?

We hebben wel iemand gehad die posters voor ons heeft gemaakt en toen huurkorting heeft gekregen. Dus meer zo’n deal. Dat soort dingen. Maar het is voor ons ook wel lastig om dat soort dealtjes te sluiten. We betalen echt een hogeren huur dan andere broedplaatsen. Wij zitten centraal in de stad. Wij kunnen niet zomaar zeggen, betaal die 100 euro niet. Ik zou het graag willen doen, ik vind het super leuk, het zou heel goed zijn. Maar er is daar financieel absoluut geen ruimte voor. Misschien in de toekomst. Ik denk dat het ook heel erg het community gevoel voedt en het stukje eigenaarschap wat mensen soms moeten voelen, creëert. Dat mensen denken ik zit hier niet alleen te werken, maar ik heb echt bijgedragen aan deze plek. En sommige mensen doen dat ook wel op andere manieren. Bijvoorbeeld exposities.

Er is een architect, interieur. Die hier een werkplek heeft die zal het interieur doen van het café, onbetaald. Maar zij hebben extra portfolio materiaal nodig. Het gebeurt wel, maar niet met een regeling (huurkorting). We zullen hun op een andere manier bedanken.

Community streven?

Ja, ik vind het wel belangrijk. Want als het een community is dan voelen mensen zich meer verbonden, dan voelen mensen zich fijner en dan creëer je een goede gemeenschap, een goede werkomgeving, waar mensen graag komen, waar mensen graag terugkomen. En dan blijven ze langer, heel simpel, het heeft ook een economische reden.

Startups?

Ja, ook veel mensen die ernaast nog werken.

Uitloop?

Er zijn best wel wat mensen weggegaan (filterproces). Het was stuk voor stuk logisch. Of iemand had een goede reden, verhuizingen of een andere baan. Dat had je. En anders had je ook mensen die er nooit waren, dus dat was ook niet gek dat die weggingen.

Relaties na verlaten broedplekken?

Ik heb daar niet echt zicht op om daar antwoord op te geven. Maar het lijkt mij logisch dat als je hier iemand heb ontmoet die heel goed is in zijn werk en je komt op een nieuwe plek, en je hebt weer die diensten nodig, dat je contact op zal nemen met die persoon.

Teveel embedded? Risico?

Het kan een risico zijn, het is gewoon altijd makkelijker om in je buurt een vraag te stellen.

Concurrentie? Op die manier gezien?

Nee, ik heb sowieso het gevoel dat het in de creatieve sector minder is. Dat je meer co-collega’s hebt dan concurrenten. Ik denk dat het vaak ook artistieke mensen zijn die ook respect hebben voor elkaars werk hebben. Iedereen heeft ook zijn eigen stijl, en mensen denken wow jij hebt echt mooi werk. Tuurlijk ben je uiteindelijk concurrent en als het er echt op neer komt naar wie er een opdracht gaat, dan wel. Maar het competitiegevoel is niet hoog hier. Dat heerst hier niet.

81

Interview protocol BIO

1. Thank you for attending this interview 2. Introduction of myself

3. Confidentiality

4. Approvement for recording 5. Introduction of my thesis 6. Format interview 7. Max 1 hour interview

8. Important topics to cover: creative industries, start-ups, business incubator, networks, resources, performance start-ups 9. Structured questions

10. Suggestions

Structured questions

Name of the organization Stichting kunstwerk Loods 6 (Non Profit)

Name of the business incubator Loods 6

Address of the organization Knsm laan 143

Name of the interviewee Ina Pronk

Function at the organization Directrice van de stichting

Number of employees at this business incubator Inclusief zelf 3 partimers (2FTE)

Number of office spaces Loods 6 + het Karantennegebouw + Bonte Zwaan

170

To which businesses do you offer office space? Creatieven, niet uitsluitend. Ook bedrijfsruimtes die wat ruimer toegewijd worden, meestal wel gelieerd aan creatieve bedrijvigheid, maar is het altijd zo.

Which facilities do you do you provide? For example reception/cleaning service/training etc.?

Geen receptie.

Dat doen wij, dat bieden wij niet zelf aan (fondsenwerving). Maar we kunnen wel mensen op weg helpen, maar dat is niet een van onze taken.

How long can businesses rent an office space? Dat is in alle drie de panden verschillend. Loods 6 geen maximum (afhankelijk van contract qua loopduur). In de andere twee panden, zijn formele broedplaatsen. Daar worden 5 jaar contracten afgesloten en dan heb je een toetsing. Of een kunstenaar voldoet aan het kunstenaarschap. Dat geldt niet voor de bedrijven. Dat is een aparte categorie.

Do you pick your tenants? Make a selection? Niet echt. Ik kijk wel naar is het passend binnen een gebouw en natuurlijk wel voor kunstenaars. We hebben bedrijfsruimtes en atelierruimtes. Vooral voor ateliers is er wel een selectie en voor de bedrijfsruimtes is de selectie iets minder streng. Creatief gelierd heeft onze voorkeur. Hebben we een ruimte al een tijdje leeg staan dan kan er ook een ander bedrijf in.

Specific questions

Vraag Question Antwoorden Answers Onderwerp Subject

Bezit u een netwerk dat waardevol kan zijn voor start- ups?

Do you think the business incubator possess a network that could be valuable for start- ups?

Ja! Netwerk & rol van de

CB

Network & role of the BI

82 Geeft u start-ups toegang tot uw

sociale netwerk?

Do you give start-ups access to your network?

Ja! Netwerk & rol van de

CB

Network & role of the BI

Stelt u mensen voor aan start- ups? (als u denkt dat start-ups daar iets aan hebben)

Do you introduce people to start-ups?

 if you think start-ups could benefit from this

 are doing the same work

 could collaborate

Zie volgende vraag. Netwerk & rol van de

CB

Network & role of the BI

Verbindt u start-ups met aan elkaar? (als u denkt dat start-ups daar iets aan hebben/met het hetzelfde bezig zijn)

Do you link start-ups to each other?

 if you think start-ups could benefit from this

 are doing the same work

 could collaborate

Bedrijfje A en Bedrijfje B voorbeeld (diensten nodig) Ja zeker!

Gebeurt het alleen binnen het pand? Of ook naar buiten? Binnen het pand en de 3 panden. Naar buiten, niet. Er is geen interactie met de omgeving?

Ja…. Als ik bijvoorbeeld een schrijver ken die voor ons een keer boek heeft geschreven en er komt iemand naar mij toe die opzoek is naar een schrijver op dat en dat gebied dan verwijs ik diegene wel door, omdat die persoon in mijn netwerk zit. Dat doe ik wel. Maar dat moet ik dan ook toevallig weten, het is niet zo dat ik allerlei informatie ga verzamelen van allerlei bedrijven hier in de buurt.

Netwerk & rol van de CB

Network & role of the BI

Deel u contactgegevens met start-ups? (als u denkt dat start- ups daar iets aan hebben)

Do you share contact information with start-ups? (if you think start-ups could benefit from this)

Ja!

Langdurige samenwerkingen uit ontstaan?

Daar heb ik niet altijd zicht op, het is meer dat ik soms zelf vraag, goh heb je daar nog wat aan gehad. Of ze komen dat zelf vertellen. Ik heb meer zoiets van, ik heb jullie in contact gebracht en jullie mogen het zelf uitwerken als je daar behoefte aan hebt, dus dat controleer ik niet, dat weet ik vaak niet of ik hoor het toevallig.

Netwerk & rol van de CB

Network & role of the BI

Kunt u voorbeelden noemen van contacten die u heeft gedeeld met start-ups?

Could you give examples of contacts you have shared with start-ups?

Voorbeelden samenwerking?

Wat wij zelf gedaan hebben in het verleden aan initiatieven, is dat wij die grote tentoonstellingsruimte en bagagehal hebben gebruikt als

ontmoetingsplek toen ik hier net zat (10 jaar geleden), we hebben alle bedrijven uitgenodigd en gevraagd om iets over ons zelf verteld en gepresenteerd, dan hebben we ons toekomstplan gepresenteerd.

Dan is het aan de bedrijven zelf om te kijken of ze iets aan elkaar hebben. Een paar jaar later hebben we dat weer gedaan. Nadat we onze website hadden vernieuwd en we kregen we veel vragen van bedrijven die zeiden ik weet eigenlijk niet wie er in het pand zitten. Dus we hebben iedereen laten weten geef je website, email en foto etc. op zodat we het op de site kunnen zetten zodat zij de site kunnen gebruiken en ook weten van wie zit hier allemaal in het pand.

We hebben mensen, architectenbureaus aangeraden om met interieur architecten uit de kunstenaars verdieping samen te laten werken en dat is gebeurd.

We hebben lunchen georganiseerd, voorjaarsborrel, eindejaar borrel, gluren bij de buren.

Er zit ook een sociëteit in die vanuit buiten is ontstaan, vanuit de buurt, die een ruimte zochten en die met mij in gesprek waren en waarbij we gezegd hebben van nou we hebben een café-restaurant in loods 6 zitten dus ga daar maar mee praten. Dat heeft geeffectueerd oprichten en voortbestaan van een sociëteit die nu al 5 jaar bestaan die een zetel heeft

Netwerk & rol van de CB

Network & role of the BI

83 in het café-restaurant en van daaruit vinden er allerlei samenwerkingen

met kunstenaars in het pand plaats, die op zo’n sociëteit hun presentatie geven van hun projecten en die raadt ik dan aan en vervolgens staat daar iemand vanuit het pand een presentatie te geven.

Dat zijn een beetje van die concrete voorbeelden van die hier vooral in het pand plaatsvinden.

Kunnen uw contacten toegang geven tot het volgende?

Could your contacts give access to the following?

 Financiële middelen

(bv. Investeringen)

Financial resources

 Informatie & advies

Information & advice

 Kennis Knowledge  Probleem oplossingen Problem-solving  Betaalde opdrachten Paid assignments  Niet betaalde opdrachten

Non paid assignments

Heeft u vaak mensen die binnenkomen van hier op kantoor van de bedrijfjes in het pand? Die vragen naar informatie of advies? Of naar een probleem oplossing als het gaat om hun werk?

Om hun eigen werk niet echt veel, wel over het gebouw natuurlijk. Dit en dat sus en zo. En de meeste huurders, die hier de weg goed weten en weten waar wij goed zitten, dat zijn de hoofdhuurders en de huurder waarmee ik een contract heb afgesloten. En wij zitten hier op kantoor dus de meeste mensen kennen wij ook. Maar er zitten hier ook heel veel huurders met medehuurders en die weten ons niet altijd even goed te vinden. Maar de meeste mensen weten ons wel te vinden.

Ja, ik bedoel, ik ben verhuurder, dat is mijn beroep, dus zij komen mij niet vragen van heb jij een advies “hoe ik mijn schilderij goed moet ophangen”, nee dat niet.

Meer in de zin van een bepaald advies, niet zo zeer dat het van u komt, meer waar ze het vandaan kunnen halen?

Ja, dat komt wel voor, ja dan willen ze meestal weten, weet jij iemand in het pand die mij daarbij zou kunnen helpen? Kunnen verwijzen? Of vragen over de omgeving, iets kunnen aanbevelen, over hoe het werkt, bij wie ze moeten zijn, bij het stadsdeel als ze een vraag hebben.

En daarvoor kan iedereen altijd binnen komen?

Ja, geen spreekuur ofzo.

Netwerk & indirect performance

Network & indirectly performance

Kunt u voorbeelden noemen van de bovenstaande vraag?

Could you give examples of the previous question?

Geen pitchclub, of iets dergelijks?

Nee!

Wat er wel een tijd geleden hier is gebeurd, in het pand, is dat de kunstenaars, die zitten met name op de 2de verdieping. Die hebben een

keer per maand een avond georganiseerd, dat er een kunstenaar per keer ging uitleggen hoe hij te werk ging, hoe hij tot een idee kwam, het uitwerken, waarbij er vervolgens het hele gebouw werd uitgenodigd. Ook mensen van buitenaf. Dat is heel leuk en interessant. Op een gegeven moment zijn er een aantal kunstenaars aan bod geweest en dan houdt het een beetje op.

Voorbeeld: Plug de dag, van buiten af, een groep die hier een aantal keer een lunch heeft georganiseerd heeft samen met bedrijven die

geïnteresseerd waren in het opbouwen van een netwerk, met elkaar om de tafel te zitten, en heb je iets aan elkaar. Zodat je elkaar weet te vinden en dat hebben ze op verschillende plekken gedaan in Amsterdam. Zo komt en gaat er van alles in het pand.

Netwerk & indirect performance

Network & indirectly performance

Ontstaan er door u (indien u daarvan weet) werkrelaties tussen de door u voorgestelde mensen en de start-up?

Do working relationships arise (that you know of), between people introduced by you and the start-ups?

Zie vorige/volgende vraag. Netwerk &

werkrelatie

Network & working relationship

Indien het antwoord op de vorige vraag ja is: zijn deze werkrelaties zwak of sterk? (ik zal uitleg geven bij wat ik bedoel met zwak en sterk) Informeel/formeel?

If the answer to the previous question is yes: are these working relationship strong or weak (I will give an explanation

Relatie meer dan alleen bedrijfstransacties/bedrijfsmatig?

Ik kan alleen maar voor onszelf spreken, maar ik heb af en toe wel de indruk dat een aantal huurders meer dan alleen bedrijfsmatig contact hebben omdat ze elkaar volgen en in elkaar in de gaten houden en meer privé dingen van elkaar weten.

Ik heb met sommige huurders, liefst hou ik het zakelijk, maar wel zakelijk informeel. Want je kan natuurlijk ook een zakelijke problemen krijgen met elkaar, dat hou ik natuurlijk wel een beetje in de gaten. Maar van sommige mensen weet ik wel een aantal zaken van hun privé leven, die luchten hun hart als er iets belangrijks is gebeurd. En het hangt een

Werkrelatie zwak en sterk

Working relationship strong and weak ties

84

of what is meant by strong and weak)

beetje af van wie het is en hoe je daarmee in contact staat. Ik weet dat een collega, die technisch beheerder, dus die loopt heel veel in alle drie de panden rond en die spreekt veel meer met huurders dan ik, op heel verschillende niveaus en die hoort heel veel privé dingen van mensen en weet ook veel meer van hun. Maar het hangt een beetje af van wie het is. Ik kan over onze eigen organisatie vertellen, ik weet hoe wij ermee omgaan, maar de huurders onderling dat weet ik natuurlijk niet altijd. Maar ik weet dat een aantal huurders meer dan alleen zakelijk met elkaar omgaan. Als ze een aantal dingen gemeen hebben. Dat ontstaat vanzelf. Sommige mensen zitten hier al meer dan 20 jaar. Dat is net alsof je naast iemand woont, dat je buren bent.

Kunt u hier voorbeelden van geven?

Could you give an example of this?

Zie vorige vraag. Werkrelatie zwak en

sterk

Working relationship strong and weak ties

Overall: Do you think business incubators influence the development of networks of start-ups?

How?

Hier gevestigd zijn?

Als het gaat om, dat je daarmee gematigde of lagere huren kunt realiseren, dat zeker, 100% zeker.

En als het gaat om de contacten die hier gelegd kunnen worden? Ja, vind ik heel moeilijk om te zeggen, ik heb daar nooit onderzoek naar gedaan. Of ze elkaar economisch stimuleren, ik denk wel dat het je creativiteit kan stimuleren in positieve zin en dat het je netwerk kan vergroten en versterken en dat het daardoor positieve consequenties voor je bedrijf heeft. Dat denk ik wel. Ik weet het niet.

Maar ik denk zeker dat het kan helpen als je met elkaar werkt en zeker als met flexplekken bij elkaar zit, dat het je meer kan bieden dan als je in je eentje op je kamertje zit. Dat je dan zelf meer moeite moet doen om naar buiten te treden en netwerken op te zoeken en dat het in de panden makkelijker gaat. Maar of je daar extra werk mee genereert, dat weet ik niet.

Role BI

Overall: Do you think this could influence the performance of a start-up in the creative industries?

How?

Zie vorige vraag. Start-up performance