• No results found

Unique Selling Point

In document Bobby's Love (pagina 45-49)

geraadpleegde communicatiemiddelen

4.4.1 Unique Selling Point

De unieke punten waarin Bobby's Love zich onderscheid worden hieronder per bedrijfstak uitgewerkt.

Kattenoppasservice

Bobby's Love onderscheidt zich van kattenpensions doordat het een oppasdienst met bezoeken aan huis is. De kat blijft in de eigen omgeving tijdens de oppasperiode.

Deze handelswijze levert de eigenaren gemak op, er hoeft immers alleen voldoende materiaal (kattengrind, voer, stofzuiger) klaargezet te worden. Daarnaast voorkomt het stress bij de kat, omdat katten met name gehecht zijn aan een territorium, meer dan aan mensen en zij dit territorium niet hoeven te verlaten.

Bobby's Love biedt klanten de mogelijkheid het dienstenpakket grotendeels zelf samen te stellen. Bobby's Love zal een simpel basispakket aan gaan bieden, waarop de klant desgewenst aanvullingen kan boeken. Deze vrijheid van keuzemogelijkheden maakt Bobby's Love waarschijnlijk aantrekkelijk.

Verder onderscheidt Bobby's Love zich door de diploma's die de eigenaresse heeft. Zij is gediplomeerd dierenartsassistente (paraveterinair), is in het bezit van het Honden- & Kattenbesluit en heeft de HBO-opleiding Diermanagement (bijna) afgerond. Daarnaast houdt zij haar vakkennis up-to-date met het bezoeken van nascholingsdagen, zoals die van Stichting Felcan (www.felcan.nl).

Cattery

Bobby's Love onderscheidt zich van de concurrentie door de nadrukkelijke aandacht voor inteelt. Bij het uitzoeken van te combineren katers en poezen let Bobby's Love niet op 3 of 4 generaties terug, zoals gebruikelijk is. Dit aantal wordt gehanteerd omdat er op een standaardstamboom vier generaties vermeld staan. Bobby's Love houdt met minstens 6 generaties terug rekening bij het uitkiezen van een goede combinatie tussen poes en kater en streeft naar het achterhalen van voorouders tot acht generaties terug. De inteeltcoëfficiënt van het geplande nest kittens moet lager zijn dan dat van de poes beoogd voor de combinatie poes x kater.

Uiteindelijk wil Bobby's Love uitsluitend katten fokken met een inteeltcoëfficiënt van 0,00% of lager, iets waarmee de cattery zich duidelijk onderscheidt van de concurrentie. In de raskattenfokkerij komt het voor dat katten die familie van elkaar zijn worden gecombineerd om zo de raskenmerken beter tot uiting te laten komen. Dit heeft een verhoging van de inteeltcoëfficiënt tot gevolg.

Bobby's Love onderscheidt zich op een derde punt en dat is het gebruik van door de cattery gefokte kittens om verder mee te fokken. Bobby’s Love wil kittens met een zwakke gezondheid en/of ernstige opstartproblemen niet verder voor de fok inzetten. Dit beperkt mogelijk de afzetmarkt van de cattery, hoewel uit de interviews met de twee catteries (cattery De Haber en cattery Katti Kissa) bleek dat kittens voornamelijk aan liefhebbers worden verkocht, welke geen intentie hebben om met de kat te fokken.

Bobby's Love verkoopt katers niet per definitie met fokbeperking. Katerkittens in een nest worden verkocht aan liefhebbers (in dat geval wel met fokbeperking) of andere fokkers

kunnen een optie nemen. Veel huidige dekkatereigenaren hanteren een extra bedrag dat betaald dient te worden wanneer katers uit een nest wel als dekkater worden ingezet.

Bobby's Love wil in overleg met de katereigenaar deze regels openbreken. Indien een klant interesse toont in een katerkitten om hem als dekkater te gebruiken wil Bobby's Love in gesprek gaan met de katereigenaar. Het eventuele extra bedrag dat door de katereigenaar in rekening wordt gebracht, zal Bobby's Love de klant in rekening brengen.

Bobby's Love valt ten slotte op door geen eisen te stellen aan de woon- en werkwijze van klanten. Menig cattery eist dat het kitten alleen buiten komt in een afgeschermde tuin en dat er gedurende minstens een dagdeel iemand thuis is of dat de kat een speelkameraad krijgt. Bobby's Love stelt deze eisen niet, maar zal wel proberen de toekomstig eigenaar te laten inzien dat sommige vormen van huisvesting (in afgeschermde tuin, met soortgenoot) beter zijn voor de gezondheid van de kat dan andere huisvestingsvormen.

4.4.2 Rechtsvorm

Bobby's Love zal opgezet worden als eenmanszaak. De keuze voor deze rechtsvorm komt voornamelijk voort uit het feit dat er geen €18.000,- startkapitaal aanwezig is, benodigd om een besloten vennootschap op te starten. Voor het starten van een eenmanszaak is geen startkapitaal nodig. Andere voordelen zijn te vinden in het feit dat er geen akte bij een notaris hoeft te worden opgesteld en dat er geen andere partijen betrokken hoeven te worden bij het nemen van belangrijke beslissingen. Hieruit vloeit het nadeel voort dat de eigenaar/ondernemer alle verantwoordelijkheid zelf draagt en tevens hiervoor aansprakelijk is, zowel met zakelijk als privévermogen. (Kamer van Koophandel, 20111)

Bobby's Love verwacht in de eerste twee jaar nog geen winst te draaien en de winst die vanaf het derde jaar beoogd wordt valt waarschijnlijk te classificeren als lage winst. Dit maakt het oprichten van een eenmanszaak fiscaal het voordeligst ten opzichte van de andere mogelijke rechtsvormen. (Kamer van Koophandel, 20111)

Aan het oprichten van een eenmanszaak kleeft alleen de voorwaarde van het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het laagdrempelige van het opstarten van een eenmanszaak is het laatste argument voor deze keuze, aangezien Bobby's Love zal worden opgestart door een recent afgestudeerde HBO-er. (Kamer van Koophandel, 20112)

4.4.3 Vergunningen

VAR verklaring

Iedere zelfstandig ondernemer heeft een VAR verklaring nodig. Dit is een Verklaring Arbeidsrelatie, waarin wordt aangegeven door de Belastingdienst dat de ondernemer daadwerkelijk een zelfstandige is. Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat de ondernemer zelf inkomstenbelasting betaalt en de opdrachtgever geen loonbelasting hoeft te betalen (zoals verplicht is bij een werknemer in loondienst). De VAR verklaring biedt zekerheid voor beide partijen. (Kamer van Koophandel, 20116)

Er zijn vier soorten VAR verklaringen te onderscheiden:

- VAR-wuo: winst uit onderneming. De Belastingdienst ziet de ondernemer als volledige zelfstandige

- VAR-dga: winst uit werkzaamheden voor een vennootschap. De Belastingdienst ziet de ondernemer als volledige zelfstandige, werkzaam in een vennootschap

Met een VAR-wuo of een VAR-dga wordt een opdrachtgever de grootste zekerheid gegeven dat hij/zij met een zelfstandig ondernemer te maken heeft. (Kamer van Koophandel, 20117) Wanneer de eigenaresse van Bobby's Love door de belasting wordt gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting is het bijna zeker dat zij een VAR-wuo verklaring toegewezen zal krijgen. De eigenaresse is ten slotte volledig zelf verantwoordelijk voor het nemen van alle beslissingen, heeft meerdere opdrachtgevers en draagt alle risico's zelf.

KvK nummer

Een ondernemer dient zijn/haar bedrijf te registreren in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Hierdoor wordt direct vastgelegd welke rechtsvorm de onderneming heeft, aangezien in het handelsregister geen personen kunnen worden geregistreerd, maar uitsluitend bedrijven. Een registratie bij de Kamer van Koophandel wordt direct doorgegeven aan de Belastingdienst, welke vervolgens laat weten wat het BTW-nummer van het bedrijf is en of de ondernemer wordt gezien als 'ondernemer voor de inkomstenbelasting'.

Het KvK nummer is direct beschikbaar. (Kamer van Koophandel, 20118; Kamer van Koophandel, 20119; Kamer van Koophandel, 201110)

Bedrijf aan huis

Bobby's Love zal een zogenoemd 'bedrijf aan huis' zijn. Dit doordat het kantoor van Bobby's Love zich in het woonhuis van de eigenaresse bevindt en ook de katten van de cattery hier wonen. De woning staat in het dorp Surhuizum, onderdeel van de gemeente Achtkarspelen. Volgens het bestemmingsplan van deze gemeente heeft het gebied waarin de woning ligt de bestemming 'wonen & tuin' gekregen. Hierbij wordt de mogelijkheid geboden voor een aan- huis-gebonden beroep of bedrijf. (Gemeente Achtkarspelen, 2011) Om Bobby's Love te starten vanuit de woning in Surhuizum is dus toestemming nodig van de gemeente Achtkarspelen.

Er is gecontroleerd of Bobby's Love een omgevingsvergunning nodig heeft. Om de raskatten goed te huisvesten zal er een kattenren van hout & gaas of aluminium gebouwd worden in een gedeelte van de achtertuin, aansluitend op het huis. Via het Omgevingsloket Online is gecheckt of voor deze werkzaamheid een omgevingsvergunning nodig zal zijn, hetgeen niet het geval is. (Omgevingsloket Online, 2011; Kamer van Koophandel, 201111)

4.4.4 Belastingen

In het geval van een eenmanszaak dient over de inkomsten van het bedrijf inkomstenbelasting te worden betaald. De inkomstenbelasting is voor ondernemers wat de loonbelasting voor werknemers inhoudt. (Kamer van Koophandel, 20115)

Dit is uitsluitend zo wanneer de eigenaar van het bedrijf door de Belastingdienst wordt gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Om deze benaming te krijgen dient de eigenaar aan een aantal eisen te voldoen:

- Zelfstandigheid: de eigenaar dient volledig verantwoordelijk te zijn voor alle belangrijke beslissingen die binnen het bedrijf worden genomen

- Winst: het bedrijf moet met winstoogmerk worden gerund

- Tijd: de eigenaar moet minimaal 1225 uur per jaar voor het bedrijf werkzaam zijn - Kapitaal: er moet voldoende kapitaal aanwezig zijn om het bedrijf op te starten en

een tijd draaiende te houden

- Klanten: het bedrijf moet meerdere klanten hebben

- Promotie: de onderneming moet zich met een eigen huisstijl en promotiemiddelen naar de buitenwereld presenteren

- Risico: de eigenaar draagt het risico voor de dingen die mis kunnen gaan

Deze regels zijn niet zwart-wit. De beslissing van de Belastingdienst om een eigenaar aan te merken als ondernemer wordt gemaakt per persoonlijke situatie. (Kamer van Koophandel, 20112; Kamer van Koophandel, 20113)

Bobby's Love is volledig zelfstandig, de eigenaresse neemt alle beslissingen en draagt hierover het volledige risico.

De eigenaresse is tevens degene die aansprakelijk is in geval van schuld. Bobby's Love wordt gestart met het doel er vanaf het derde bestaansjaar winst mee te draaien, dus ook aan deze eis wordt voldaan. Bobby's Love maakt met een eigen logo en huisstijl via verschillende media promotie voor de diensten die het bedrijf aanbiedt, om op deze manier meerdere klanten aan het klantenbestand toe te voegen. De eigenaresse van Bobby's Love werkt 16-24 uur per week in loondienst en zal daarnaast minstens 24 uur per week in de opbouw van het bedrijf investeren. Dit levert een werkweek van 40-48 uur op, iets waar de eigenaresse van op de hoogte is en bewust voor kiest. Zij stelt zich erop in per maart 2012 zes dagen in de week aan het werk te zijn.

De enige eis waarmee de eigenaresse op dit moment worstelt is die van het kapitaal. De eigenaresse heeft bij de start van Bobby's Love nauwelijks kapitaal en investeringen zullen worden gedaan aan de hand van geld dat binnenkomt uit het werk in loondienst en de inkomsten uit Bobby's Love zelf. Startkapitaal zal geleend moeten worden van een bank of afkomstig zijn van een investeerder.

Als ondernemer voor de Belastingdienst heeft een ondernemer recht op verschillende aftrekposten. Deze aftrekposten berekenen bedragen die van de winst kunnen worden afgetrokken alvorens de inkomstenbelasting wordt berekend, waardoor er minder belasting hoeft te worden betaald. Deze aftrekposten zijn;

- Zelfstandigenaftrek: voor ondernemers die volledig zelfstandig werken en voldoen aan de urennorm (minimaal 1225 uur)

- Startersaftrek: voor ondernemers die recht hebben op zelfstandigenaftrek en in de afgelopen vijf jaar minstens één jaar geen eigen bedrijf hebben gehad

- Meewerkaftrek: wanneer de partner van de ondernemer onbetaald een aantal uur meewerkt in het bedrijf

- Fiscale Oudedagvoorziening: een bedrag tot maximaal 12% van de winst dat de ondernemer apart mag zetten als pensioenvoorziening zonder dat over dit bedrag belasting hoeft te worden betaald

- Willekeurige afschrijving: op producten die voor de bedrijfsuitoefening worden aangeschaft. Geldt voor ondernemers met een eenmanszaak, BV of VOF die recht hebben op Startersaftrek

- MKB-vrijstelling: waarbij over 12% van de winst geen belasting hoeft te worden betaald. Deze 12% wordt berekend over het bedrag aan winst dat resteert na de aftrek van alle andere posten

(Kamer van Koophandel, 20114)

Indien de eigenaresse van Bobby's Love door de Belastingdienst wordt aangemerkt als ondernemer heeft zij recht op alle aftrekposten, vanaf het moment dat Bobby's Love winst maakt.

In document Bobby's Love (pagina 45-49)