• No results found

Reden voorkeur Brits Korthaar

In document Bobby's Love (pagina 32-35)

Voorkeur vachtkleur Brits Korthaar

Interessant voor Bobby's Love was het ook om uit te zoeken naar welke vachtkleur de voorkeur uitgaat bij bezitters van een Brits Korthaar. Nog steeds is de oorspronkelijke blauwe kleur van het ras het populairst. Met deze kleur werd de kat bekend (onder andere uit de Sheba-reclame). Van de 49 geënquêteerden gaf 39% aan deze kleur nog steeds mooi te vinden. Een gedeelde tweede plek wordt ingenomen door de kleuren Black Silver Tabby Blotched en de Black Silver Shaded (27%). De zwartzilveren kleur met het Blotched- vachtpatroon is net als de blauwe kleur populair geworden als gevolg van een reclame voor kattenvoer, in dit geval Whiskas. De zwartzilveren kleur met Shaded-patroon is een vrij nieuwe variant binnen het ras en populair vanwege het afwijkende. De kleur geeft de Brits Korthaar een extra statisch, koninklijk uiterlijk. Daarna gevolgd met 25% is de kleur lilac. Met elk 20% van de voorkeursstemmen van geënquêteerden volgen op bovengenoemde vier kleuren de volgende vachtkleuren; Black Golden Shaded, Chocolate en Crème.

Kwaliteitseisen cattery

Mensen hebben niet alleen eisen, wensen en waarden omtrent de raskat, er worden ook eisen gesteld aan de cattery zelf. Om te onderzoeken welke dit zijn, is de geënquêteerden gevraagd welke kwaliteitseisen zij aan een cattery stellen. Alle antwoordmogelijkheden gaven opties die nu al behoren tot de standaardservice van bijna alle catteries zoals gesocialiseerde en gezonde kitten en het krijgen van een paspoort en stamboom. Deze vraag is gesteld om te achterhalen of deze kwaliteitseisen daadwerkelijk wel gewaardeerd worden en of er andere dingen aan het licht kwamen die mensen belangrijk vinden.

Gezonde kittens is met 96% absoluut een veel gestelde eis binnen de raskattenfokkerij. Gesocialiseerde kittens vormt een goede tweede met 90%. Verder willen geënquêteerden zien dat kittens gechipt, ontwormd en ontvlooid worden (81%), een dierenpaspoort meekrijgen (75%) en dat de stamboom wordt afgegeven (71%). Ook deze vraag had een optie "anders, namelijk…" en hierbij werden een aantal interessante antwoorden genoemd (27%). Elf geënquêteerden gaf aan dat het belangrijk wordt gevonden dat de ouderdieren van een nest kittens op alle erfelijke ziekten getest zijn die voor dat ras bekend zijn, uiteraard moeten de uitslagen van deze testen negatief zijn. Negen geënquêteerden vonden het daarnaast belangrijk dat de cattery schoon en netjes is en dat de katten en kittens in een diervriendelijke omgeving wonen. Het contact en de klik met de fokker werd bij deze antwoordmogelijkheid ties keer genoemd. In totaal hebben 129 geënquêteerden deze vraag beantwoord.

Fokker als persoon

Als hierop wordt doorgevraagd geeft 80% aan dat de fokker als persoon een belangrijke rol speelt bij de aanschaf van een kitten. De belangrijkste reden hiervoor is simpelweg dat veel mensen een klik willen hebben met de fokker als persoon. Niet onbelangrijk is dan het antwoord dat de fokker vertrouwen moet uitstralen. Veel geënquêteerden gaven aan dat uit de persoonlijkheid van de fokker veel kan worden afgeleid over het beleid van de cattery. Uit de houding van de fokker komt naar voren of er sprake is van dierenliefde, iets wat door veel geënquêteerden als belangrijke waarde wordt opgegeven. Ten slotte moet het contact met de fokker als persoon goed zijn omdat veel mensen na de aankoop van een kitten graag met de fokker in contact blijven, zodat ze eventueel met vragen terecht kunnen.

Geënquêteerden die aangeven de fokker als persoon niet belangrijk te vinden (20%) gaven hiervoor de reden dat het in essentie om de kitten gaat, die nemen zij mee naar huis en niet de fokker.

4.3 Promotie Bobby’s Love

In deze paragraaf wordt een uitleg gegeven over het op te zetten marketingcommunicatieplan van Bobby’s Love. Daarnaast wordt weergegeven welke communicatiemiddelen de doelgroep gebruikt. Mede gebaseerd op deze informatie worden de media besproken die Bobby's Love zou kunnen inzetten. Allereerst wordt besproken op welke doelgroep Bobby's Love zich gaat richten.

4.3.1 Doelgroep

Oppasservice

De doelgroep van kattenoppasservice Bobby’s Love bestaat uit mensen die op vakantie gaan en verzorging zoeken voor hun kat(ten). Nu hebben mensen de mogelijkheid de kat(ten) naar familie, vrienden, buren te brengen of naar een pension. Daarnaast is er de mogelijkheid de kat(ten) thuis te laten en ze te laten verzorgen door buren of familie. De kat meenemen op vakantie is een mogelijkheid die door een enkeling op dit moment wordt benut. Bobby’s Love wil de mensen overhalen om de kat thuis te laten, waarna uiteraard Bobby’s Love langskomt om de kat te verzorgen.

Cattery

De doelgroep van cattery Bobby’s Love bestaat uit mensen die een Brits Korthaar raskat willen kopen. De voorkeur gaat uit naar mensen die niet willen fokken met de kittens, maar Bobby's Love is wel bereid kittens aan andere catteries te verkopen. Alleen na toestemming van en overleg met de eigenaresse van Bobby’s Love zou er gefokt mogen worden met een kitten van Bobby’s Love.

4.3.2 Media gebruikt door de doelgroep

Oppasservice

Om te weten welke communicatiemiddelen ingezet moeten worden om de doelgroep het effectiefst te kunnen bereiken, is aan de geënquêteerden gevraagd welke communicatiemiddelen ze in het dagelijks leven gebruiken. Hierbij was het mogelijk om meerdere antwoorden te geven.

De top vijf van meest gebruikte communicatiemiddelen wordt gevormd door TV (91%), Google of een andere zoekmachine (69%), de regionale krant (65%), websites (59%) en folders (56%).

De andere communicatiemiddelen welke als antwoord gegeven konden worden scoren elk tussen de 11% en de 39% (zie Figuur 11). Bij de antwoordmogelijkheid ‘anders, namelijk...’ is het communicatiemiddel telefoon negen keer door geënquêteerden genoemd.

Figuur 11 Gebruikte communicatiemiddelen door geënquêteerden oppasservice, in percentage. (N=85)

Cattery

Eenzelfde uitspraken kunnen worden gedaan over het gebruik van communicatiemiddelen onder de geënquêteerden voor de cattery. Ook bij deze vraag was het mogelijk meerdere antwoorden te geven. Het meest gebruikte communicatiemiddel is bij deze groep niet de televisie, maar het internet (86%). Televisie komt op de derde plaats, na Google of een andere zoekmachine (76%). Ruim de helft van de geënquêteerden gebruikt Facebook (51%) en 49% verkrijgt informatie via mond-tot-mondreclame. De tijdschriften, folders, kranten, Twitter en andere mogelijkheden zitten tussen de 12% en de 49%. Zie Figuur 12.

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% 65% 28% 56% 91% 59% 11% 26% 39% 69% 26% 38% 13% Geën qu êt eer den in % Communicatiemiddelen

Door geënquêteerden oppasservice

In document Bobby's Love (pagina 32-35)