• No results found

Uitvoering functie MAS-makelaar

In document bijlage Onis offerte 2013; (pagina 42-49)

Wat zien we?

Scholieren zijn verplicht om een maatschap-pelijke stage uit te voeren om hen kennis te laten maken met vrijwilligerswerk. Niet alle jongeren vinden op eigen kracht een plek en niet alle organisaties zijn toegerust om een goede stageplek te bieden.

Wat doen we?

De Vrijwilligerscentrale voert de functie van MAS-makelaar uit. Daarover is overeenstemming bereikt met gemeenten en Varendonck-College. Hieraan geven we invulling door de volgende taken uit te voeren:

• De MAS-makelaar informeert jongeren, leraren en ouders over wat de MAS inhoudt en op welke wijze de leerlingen een stageplaats kunnen vinden. De voorlichting is informatief maar ook bedoeld

om de jongeren te stimuleren.

• Vrijwilligersorganisaties worden benaderd om hen te stimuleren om MAS-vacatures aan te bieden. De makelaar helpt hen bij het opstellen van een passend pakket voor een MAS-stage en bij het goed omgaan met de jongeren.

• De Vrijwilligerscentrale houdt een overzicht bij van vacatures waar de leerlingen hun MAS-stage uit kunnen zoeken.

• Het grootste deel van de leerlingen vindt met deze hulpmiddelen zelfstandig een stageplaats. Voor ongeveer 30 % van de leerlingen is dit lastiger. Voor deze groep bemiddelt de makelaar. Ook worden er groepsprojecten uitgevoerd waarin leerlingen hun MAS uit kunnen voeren.

• De makelaar heeft materiaal ontwikkeld en past dit jaarlijks aan (informatie, MAS-map, certificaat)

• De makelaar evalueert de uitvoering van de MAS jaarlijks.

• De makelaar draagt zorg voor aansluiting bij landelijke ontwikkelingen en informatie.

De functie van MAS-makelaar wordt in de uitvoering gecombineerd met het

jongerenwerk, wat beide versterkt.

Wat bereiken we hiermee?

Met deze inzet bereiken we dat de leerlingen van het voortgezet onderwijs, wonende in Asten en Someren, een geschikte maatschappelijke stage uitvoeren en zich meer bewust worden van wat vrijwilligerswerk inhoudt en betekent voor de samenleving. Daarnaast dat op kleine schaal de jongeren zich, vaak binnen hun eigen vereniging, inzetten als vrijwilliger.

Ook zetten we ons in om organisaties beter toe te rusten om het vrijwilligerswerk zodanig aan te bieden dat het past bij de hedendaagse jonge vrijwilliger.

3. Welzijn en zorg

3.3 Vrijwilligerscentrale

Wat kost het?

Voor de inzet op het terrein van de Vrijwilligers-centrale bedragen de directe kosten

voor Asten: € 36.939 voor Someren: € 46.192

Voor de MAS geldt een aparte financierings-stroom. De middelen hiervoor bedragen:

voor Asten: € 11.275 voor Someren: €

16.536,-3. Welzijn en zorg

3.4 Zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving

Vrijwel alle diensten van Onis hebben zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving tot doel. Door mensen te informeren over aanbod en voorzieningen, door ze te stimuleren deel te nemen aan cursussen of vrijwilligerswerk te gaan doen, door hen een maatje te bieden: het zijn allemaal manieren om mensen te activeren om deel te nemen aan activiteiten, om te

participeren in de samenleving. De wijze van uitvoering maakt dat bij de participatie ook steeds de zelfredzaamheid aandacht krijgt.

Daarom is de insteek bij de vraag van een klant: kan hij dit zelf oplossen of lukt dat niet of niet helemaal zelfstandig. Werken aan zelfredzaamheid kan bijvoorbeeld plaatsvinden door iemand zelf te laten bellen naar een instantie, in plaats van dat voor de klant uit te voeren. Door dit te laten doen in het bijzijn van een beroepskracht of vrijwilliger kan de klant oefenen, worden grote fouten vermeden en leert hij om in vergelijkbare situaties zelf actie te ondernemen. De beroepskracht maakt de afweging; onderneemt iemand daadwerkelijk actie of heeft hij een zetje nodig, bijvoorbeeld door een keer te bellen om te informeren.

Zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving komen dus terug in de onderdelen leefbaarheid, jeugd en gezin, informatie, advies en burgerondersteuning, Vrijwilligerscentrale.

Een deel van de uitvoering van de AWBZ zal op termijn overgeheveld worden naar de gemeenten. Het gaat om het onderdeel

‘begeleiding’. Begeleiding omvat ondersteuning voor mensen met een beperking die gericht is op het bieden van een dagbesteding en het voeren van de regie over het leven.

Het is daarmee een logisch onderdeel dat overgeheveld wordt: het gaat immers niet om zorg, maar om het voeren van een zo normaal mogelijk leven, ondanks de beperking.

Door de val van het kabinet is de decentralisatie van de begeleiding uitgesteld. Deze zal naar verwachting pas in 2014 of misschien zelfs pas in 2015 plaatsvinden. Toch is het zaak om hier wel op te participeren om twee redenen:

• de decentralisatie zal naar ieders verwachting wel plaatsvinden. Het is dus zaak om hierop voorbereid te zijn.

• Het gaat niet alleen om een decentralisatie, maar ook om een transformatie: met het anders inrichten van dit deel van de zorg wordt een belangrijke stap gezet om de totale zorg betaalbaar te houden.

In de Peelregio hebben gemeenten en instellingen gezamenlijk afgesproken om in ieder geval door te gaan met de transformatie van de begeleiding. Dit deel van de zorg zal dan ook in de toekomst niet meer in het teken staan van zorg, maar veel meer in het teken van participatie.

Wat zien we?

We zien de decentralisatie van de begeleiding niet alléén als een taakgebied dat nieuw is. Een gedeelte van de geboden voorzieningen en ondersteuning die nu onder begeleiding vallen, passen in ondersteuning die nu al door Onis wordt geboden. Het maatjesproject ‘Voor elkaar’ is hier een voorbeeld van. ‘Begeleiding’ raakt bijna alle afdelingen binnen Onis, zoals vrijwilligerswerk, mantelzorg, vormingswerk, eerste opvang nieuwkomers enz. In het stimuleren tot participatie en het wegnemen van belemmeringen ligt de kracht van welzijn. We willen samen met anderen bezien welke vormen van begeleiding ingepast kunnen worden in huidige bestaande structuren en welke nieuwe vormen van begeleiding eventueel nodig zijn om een doorgaande lijn te bewerkstelligen. Het gaat m.n. om het optimaal gebruik maken van bestaande voorzieningen en verbindingen tot stand brengen, met als uitgangspunt het wijkniveau.

Wat doen we?

Als samenwerkingspartner nemen we deel aan overlegstructuren en netwerken bijv. bij het Centrum Jeugd en Gezin, ook overlegstructuren die in het kader van de decentralisatie zijn opgericht zoals de werkgroep maatschappelijke steunstructuren. We bereiden ons voor op de komst van de ‘zwaardere’

doelgroep die een beroep zal gaan doen op welzijnsvoorzieningen. We betrekken informele zorg bij deze ontwikkeling. In overleg met gemeenten en organisaties in de regio zullen we mogelijk een pilot uitvoeren om de transformatie van de AWBZ-begeleiding vorm te gaan geven. Concrete diensten of uitbreiding van huidige diensten is nu niet aan de orde, dit zal mogelijk het geval zijn als er een pilot uitgevoerd wordt of als de decentralisatie concreet zijn beslag krijgt.

Wat bereiken we hiermee?

We zijn samen met samenwerkingspartners en gemeenten voorbereid op deze grote ontwikkeling.

3. Welzijn en zorg

3.5 Decentralisatie begeleiding

Onis heeft zitting in de stuurgroep Lokaal gezondheidsbeleid, die jaarlijks het uitvoeringsprogramma vaststelt, gebaseerd op het vierjaarlijks beleidsplan. Door deelname aan de stuurgroep zorgt Onis mede voor draagvlak voor de uitvoering van de plannen.

Deelname aan de stuurgroep vindt plaats op directieniveau omdat hierin de hoofdlijnen (opstellen van beleid en verzorgen van draagvlak) aan de orde komen.

Naast de stuurgroep neemt een medewerker deel aan de projectgroep Lokaal gezondheidsbeleid. In deze projectgroep wordt het beleids uitgewerkt naar de praktijk.

Omdat de doelgroep jeugd een belangrijke doelgroep vormt neemt een jongerenwerker zitting in de projectgroep. De uitvoering van de plannen maakt onderdeel uit van het reguliere jongerenwerk. Een voorbeeld hiervan is het organiseren van themaweken, bijvoorbeeld rond het thema bewegen of voeding. De uitvoeringskosten zijn dan ook bij het onderdeel jongerenwerk opgenomen.

5. Werk en inkomen

De basisvoorziening Asten / Someren is gerealiseerd op locatie van het museum Klok en Peel in Asten. De Basisvoorziening heeft als doel om kwetsbare burgers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid te bieden om dicht bij huis (vrijwillige) werkervaring op te doen. Daarnaast wordt aan de Basisvoorziening een scala aan collectieve diensten gekoppeld. Mensen die vrijwilligerswerk doen als middel om stappen te zetten op weg naar werk kunnen hier terecht voor bemiddeling en coaching.

De rol van Onis in de basisvoorziening is tweeledig:

• Het coachen en bemiddelen van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt op zoek naar vrijwilligerswerk waarmee zij arbeidsvaardigheden kunnen oefenen of waarmee zij (meer) participeren in de samenleving. Het betreft een reguliere taak van de Vrijwilligerscentrale, die in de basisvoorziening geïntensiveerd zal worden.

Zie hiervoor ook hoofdstuk 1 en 3.3.

• Het uitbouwen van collectieve voorzieningen, in samenhang met vrijwilligersorganisaties, waardoor het beroep op individuele WMO voorzieningen afneemt of minder stijgt.

Zie hiervoor ook hoofdstuk 1.

Door een koppeling te leggen tussen enerzijds het coachen en bemiddelen van mensen naar vrijwilligerswerk en anderzijds de re-integratietrajecten van Atlant in de Basisvoorziening wordt er een vloeiende lijn gecreëerd van niet tot weinig participeren naar toeleiding tot werk. Deelnemers kunnen profiteren van de kennis van beide organisaties en er kan snel geschakeld worden. Eveneens wordt er een koppeling gelegd tussen een groeiende groep mensen die vrijwilligerswerk als middel gebruikt om te participeren en stappen te zetten naar werk en de inzet die gevraagd wordt in de uitvoering van collectieve voorzieningen. Weliswaar is het niet zo dat ieder die op zoek is naar werk geschikt of gemotiveerd is om bijvoorbeeld in een klussendienst of een maaltijdvoorziening te werken, maar de twee diensten kunnen elkaar wel versterken. De doelgroep waarmee contact is in het kader van de basisvoorziening is tevens een groep waar een goede signalering van mogelijke schuldenproblematiek van belang is.

In document bijlage Onis offerte 2013; (pagina 42-49)