• No results found

Leerling 1, meisje, profiel economie 23-04-2014

SZ Mag je eerst even vertellen Wat is je naam in welke klas en welk profiel heb je LL Mijn naam is Danique en ik zit in 3T4. Mijn profiel economie ?

SZ Zou heel goed kunnen, met frans of aardrijkskunde nu dit jaar? LL Aardrijkskunde

Waar vond je maatschappelijke stage plaats? LL Bij mij vereniging van turnen.

SZ Bij turnvereniging Leuk. Turn je daar zelf ook? LL Ja.

SZ Dus je kende je stage plaats al. Kun je er iets over vertellen over je turnvereniging LL Ik ben er zwarte Piet geweest en helpen bij wedstrijden, dat was het.

SZ Kan je iets vertellen over de organisatie van de vereniging

LL Een iemand regelt eigenlijk alles en die organiseert ook wedstrijden. Allemaal zulke dingen.

SZ Je vind het een leuke organisatie? LL Ja, ik turn er al vanaf dat ik 8 ben.

SZ Zo dat is een behoorlijke tijd.en kun je ook uitleggen wat er precies zo leuk is.

LL Het is gezellig en ze zijn niet echt, er zijn wel regels, maar het is niet heel streng, maar het is wel heel leuk.

SZ Is het leuk omdat je zoveel mensen kent of omdat je er al zolang

LL.Eigenlijk allebei wel. Er zijn wel veel trainsters en trainers en die ken ik ook wel en ook de meiden en de jongens die daar turnen zijn ook aardig.

SZ Want hoe heet de vereniging? LL: (onverstaanbaar)

SZ Zo, dat is een mond vol en zit dat hier in Schagen LL Ja, aan de Groeneweg.

SZ Groeneweg.

Uit welke taken bestaat/bestond je maatschappelijke stage? wat heb je allemaal gedaan

LL Moest zwarte Piet zijn na school. Moest je eerst thuis schminken en verkleden en zo en dan moest je naar de groep van gym van kleine kinderen en moest je pepernoten gooien en zo en bij de wedstrijd helpen en toen moest ik, dan heb je zeg maar zo’n jury en die schrijft dan de score op en dan moest ik die score laten zien aan het publiek zeg maar.

SZ En wat vond je van de taken die je moest doen.

LL Nou ja , ik doe het eigenlijk ieder jaar, alleen nu omdat ik stage nodig had, vroeg ik of ik dit als stage mocht doen

SZ Eigenlijk doe jij gewoon al vrijwilligerswerk LLJa

SZ En wat vond je het leukst vond je zwarte Piet spelen het leukst of de scores bij de wedstrijden.

LL Eigenlijk allebei wel, want ik vind kleine kinderen leuk, maar met de wedstrijden moest ik ook zelf meedoen en daarna moest ik die score doen

SZ En heb je meer of minder tijd aan de maatschappelijke stage besteed dan wat wat moest.Want hoeveel moet je doen?

60 SZ Oh meer

LL Ja meer

SZ En je deed het natuurlijk al dus eigenlijk nog meer, je hebt er dus veel meer tijd aan besteed

Mocht jij zelf bepalen waar je maatschappelijke stage plaatsvond of heeft school/iemand anders dat bepaalt?

SZ Nou jij mocht zelf bepalen waar je maarschappelijke stage plaatst vond, denk ik LL Ja

SZ Hoe werkt dat, als je een maatschappelijke stage wilt doen, of je moet dit natuurlijk doen, maar hoe ga je dan

LL Je moet eerst je stage opgeven on line volgens mij en dan krijg je een formulier en dan moet je dat aan degene geven die de stage regelt zeg maar. Die moet handtekeningen zetten, dat moet je dan weer aan de administratie geven en dan moet je on line invullen wat je hebt gedaan.

SZ Oh, dat is eigenlijk voor mij wel leuk om te weten. Hoeveel tijd ben je bezig geweest met de wedstrijd en hoeveel tijd met zwarte Piet.

LL Zwarte Piet was ik uit school half 3 en dan moet je ook nog schminken en dat duurt best wel lang, wel een uur en dan moest je naar verschillende groepen toe en dat duurt ook 2 uur en dan weer afhalen dus totaal van half 14.30 tot 20.00 uur.

SZ Dat vind ik een flinke tijd.

LL Ja en de wedstrijd was een heel weekend dat was vorig weekend van 08.30 tot 18.00 op zaterdag en op zondag ook. Maar die zondag had ik zelf ook een wedstrijd, maar ik mocht dat ook in uren opschrijven.

SZ Oh, heb jij mazzel, heb je gewonnen?

LL Nee want ik was geblesseerd, maar ik was vierde

SZ Oh kijk hartstikke goed. Wat vind je van de hoeveelheid uren die je moet doen voor je maatschappelijke stage

LL Ik vind het veel, want het is best wel veel en het gaat om het idee dat je wat voor een ander doet, maar dan vind ik 30 uur best wel veel.

SZ Ja, want dat heeft met tijd te maken?

LL Nou ja je krijgt ook nog huiswerk en je hebt ook nog wel andere dingen dan school. Om nu alleen bezig te zijn met stage is ook niet echt heel leuk

SZ Ondanks dat je het bij de allerleukste

LL Ja ik vind dit wel leuk, maar ik vind dit wel heel lang. SZ Voor je gevoel

LL Het is maar 2 dagen en 1 dag.Maar ik heb het in verschillende keren gedaan en dan is het wel veel.

SZ Om het te combineren met alle andere dingen. Nee duidelijk, Ehm nou jij hebt zelf bepaalt waar je stage plaats vond. In hoeverre ben de tevreden over de maatschappelijke stage die je hebt gedaan. Ben je tevreden?

LL Ja,

SZ: Waar ben je tevreden over

LLNou, het was gewoon leuk, gezellig

SZ En was dat omdat je zelf mocht bepalen wat je ging doen LL Ja

61 toegewezen.

LL Van de vereniging? SZ Ja

LL Nee ik mocht zelf zeggen mag ik dan hier mee helpen voor mijn stage, maar ze zijn wel makkelijk bij de vereniging hoor, dus ik mocht eigenlijk wel zelf weten wat ik ging doen SZ Dus daar ben je wel tevreden over

LL Ja

SZ En waar ben je ontevreden over? LL Omdat het zo lang duurt

SZ Dat het zolang duurt, en dat zou je ook willen veranderen? LL Ja

SZ En wat zou jou voorstel zijn aan school

LL 20 uur, maar dat is weer weinig, dat is maar 2 dagen, maar 20 uur is wel beter dan 30 uur,

want 30 uur dan moet het verplicht 30 uur en 20 uur is het minder erg om meer te doen zeg maar.

SZ Oké, en ehm denk je, nee voelde de maatschappelijke stage als een verplichting voor jou?

LL Ja, want volgens mij was het zo van als je dat niet hebt gedaan krijg je ook geen diploma toch?

SZ Ja, bij jullie nog wel inderdaad.

LL Ja maar dan is het zo van als je dat niet doet mag je ook geen diploma. Vind ik best wel lullig klinken. Want 30 uur is best wel veel en als je dat niet doet mag je geen diploma. Vind ik een beetje apartig.

SZ En los van de uren, want in principe vertel je dat je voor je vereniging al vrijwilligers werk doen.

LL Ja, maar dat is dan leuker want dan hoeft het niet persé, vind ik SZ Dus omdat het moet is het minder leuk

LL Ja, het blijft hetzelfde maar het idee, ja dat moet ik doen voor school en normaal doe ik het omdat ik het echt leuk vind. Dat is wel anders.

SZ Voor je gevoel anders? LL Ja

SZ En maakt dat ook dat je ehm, want wat vind je van de maatschappelijke stage op zich LL Ik vind het wel goed om ook eens iets te doen voor een ander, ja ik vind het wel goed SZ Ja waarom is het goed om iets te doen voor een ander?

LL Nou sommige die werken niet of die doen nooit wat voor een ander. En dan kunnen ze ook zien wat werken is of iemand anders helpen.

SZ Duidelijk, en denk je naar aanleiding van deze stage je je meer gaat inzetten voor vrijwilligers werk, dat je dit vaker gaat doen.

LL Nee, want ik doe al vrijwilligers werk SZ Je deed dit al en daar ga je mee door? LL Nou ik ga misschien dit jaar van turnen af SZ Oh, vanwege een blessure

LL Ja, maar ik weet het nog niet zeker, maar anders wil ik best wel helpen 1 x in het jaar of 2x in het jaar, als ze mensen nodig hebben.

SZ Ja dus het is niet zo als je stopt met turnen de club helemaal niet meer wilt helpen LLNee dan wil ik wel helpen

62 SZ En andere verenigingen, want je hebt het nu binnen je eigen vereniging gedaan maar zou je ook vrijwilligers werk willen doen voor andere

LL Nee SZ Dat kan.

LLWant ik ken die mensen niet, maar dat is niet zo erg maar dat vind ik een beetje apart SZ Voor mensen die je niet kent

LL Ja. Vind ik leuker om dat voor mijn eigen vereniging te doen

SZ Ja, duidelijk, He en ehm je zegt dat je wel nog vrijwilligers werk blijft doen bij de turnvereniging en bv ouderen of kinderen want je zei dat je die kinderen wel heel erg leuk vind zwarte Piet spelen.

LL Ja maar ouderen niet, dat vind ik niet zo leuk. Maar met kinderen vind ik wel leuk. Ik heb ook daar stage gelopen. Was gewoon een snuffelstage in de eerste, op de basisschool in groep 3 en in groep 2

SZ Leuk, de kleintjes. Nou je bent eigenlijk heel duidelijk geweest, ik heb eigenlijk niet zoveel vragen meer uit dit blok. Ik heb nog wel een paar stellingen voor je en ik wil je vragen

of jij ze wilt voorlezen en of je dan wilt aangeven of je het er helemaal niet mee eens bent, niet mee eens, neutraal of mee eens. En waarom

Stellingen 1: geef aan wat de leerling noemt. Hij/zij kan kiezen tussen [1] helemaal mee oneens; [2] mee oneens; [3] neutraal [4] mee eens; [5] helemaal mee eens. Als hij zij niets noemt, hoef je niets te doen.

Ik vond het erg leuk om de maatschappelijke stage te doen. LL Mee eens, want het was gewoon gezellig .

SZ Wat maakte het gezellig.

LL De sfeer is gewoon leuk bij de vereniging en ik moest niet echt vervelende dingen doen SZ Mocht je zelf bepalen wat je ging doen.

LL Ja

SZ En wat vind je daarvan dat je het zelf mocht bepalen

LL Goed want je doet het toch vrijwillig en als het dan ook nog voor je wordt bepaald dan maakt het dan minder leuk denk ik en dan doen dat minder mensen denk ik.

SZ Dus dat vond je eigenlijk heel goed dat je zelf mocht. Oké duidelijk, mag je naar de volgende

Ik vond dat ik op mijn stage plek weinig verantwoordelijkheid kreeg.

LL Niet mee eens.Ik kreeg wel verantwoordelijkheid, want je moet toch met kinderen omgaan en ik heb trouwens ook nog geholpen met een andere dag. Dat was ik even vergeten. Was voor een sportinstuif voor nieuwe kinderen dan mochten ze even kijken of ze het leuk vonden en dan moest ik ze ook gewoon helpen en dan heb je wel verantwoordelijkheid, want als het fout gaat dan is het door mijn schuld

SZ Je moet zorgen dat het veilig is. Dus dat is een verantwoordelijkheid. Heb je nog andere verantwoordelijkheden. Kun je voorbeelden noemen, je hebt genoemd kinderen zorgen dat het veilig is.

LL Ja Ik weet eigenlijk niet meer, zelf kiezen en ik mocht ook zelf weten hoe laat ik begon maar ik begon vroeg, want dan ben ik er eerder vanaf.

SZ. Oké helemaal goed. Dan mag je naar de volgende

Ik heb met veel verschillende mensen te maken gehad tijdens mijn maatschappelijke stage.

LL Helemaal mee eens, want ik moest toch toen ik zwarte Piet was voor andere mensen en met die sportinstuif waren er ook weer andere mensen

63 SZ En ook veel van andere culturen.

LL Ja want er waren heel veel, maar dat gaat lullig klinken,maar er waren heel veel Nederlanders echt Nederlanders en waren ook wat buitenlandse. Maar onze vereniging heeft ook van alles wat zeg maar.

SZ Dus jullie hebben veel verschillende culturen binnen de vereniging. LL ja

SZ Dus dan leer je ook veel van die verschillende culturen LL Nee, eigenlijk niet.

SZ Hebben jullie het nog niet over gehad

LLNee, ik zit meestal gewoon met een meisje. Het gaat op leeftijd. Ik moet ook op leeftijd wedstrijden doen.en ik zit met een meisje en die is gewoon Nederlandse en verder allemaal meisjes van 18 zowat , dus daar praat ik niet zoveel mee.

SZ He en vind je het goed dat er allemaal verschillende culturen dat je daarmee in aanraking bent gekomen tijdens je stage.

LL Ja, want er zijn wel steeds meer buitenlanders in Nederland en als je niet bent gewend. Ik vind wel dat je er rekening mee moet houden dat hun daar ook gewoon leven en dat zij ook gewoon andere culturen hebben of gewoontes.

SZ En waarom vind je dat belangrijk, want je zegt, ik vind het belangrijk dat je daar rekening mee moet houden. Waarom vind je dat belangrijk

LLOm dat ze hier niet voor niets komen wonen als buitenlander zeg maar SZ Er is een rede dat ze hier zijn.

LL Ja

SZ Duidelijk dan mag je naar de volgende

Ik wil zeker nog vaker vrijwilligerswerk doen

LL Ehm, neutraal, want ik wil wel vrijwilligerswerk doen bij mijn vereniging maar verder niet eigenlijk.

SZ Kun je nog even uitleggen waarom

LL Omdat ik de sfeer bij mijn vereniging leuk vind en ik doe het eigenlijk toch al, dus het is eigenlijk al normaal geworden dat ik daar mee help

SZ En bij anderen vind je, lijkt je minder

LL Ja want ik heb ook wel van meiden waar ik wedstrijden tegen moet doen die trainsters die zijn echt van dat ze moeten winnen en zo Onze trainster is heel makkelijk, als je het maar leuk hebt

SZ En buiten het turnen vrijwilligerswerk. Ik heb het je al gevraagd maar toch nog een keer LL Lijkt me niet zo leuk en ik heb ook gewoon nog andere dingen

SZ En dat is je interesse, toch LL ja

SZ Helemaal goed, dan gaan we naar de volgende

Tijdens mijn maatschappelijke stage kon ik mijn talenten slecht inzetten.

LL Niet mee eens want ik weet hoe ik kinderen moet helpen met turnen en zulke dingen en SZ Wat zijn nog meer talenten.

LL Weet ik niet

SZ Jouw talenten. Welke talenten heb je LL Turnen en dat was het

SZ Nee toch,

LL Ik weet het echt niet

SZ Nou je hebt gezegd dat je zorgt dat kinderen veilig zijn, dat vind ik nogal een talent want als je mij naast de turnmat neerzet dan, ja ik denk dat ze er heel hard af kletteren of dat ik ze niet eens op de mat zou laten.

64 Dus daar moet je ook een beetje voor kunnen organiseren, je moest je tijden bepalen,

LL Geduld, maar dat heb ik niet zo heel erg. SZ Oh

LL Maar dat leer ik wel

SZ Dus dat is iets wat je geleerd hebt van je maatschappelijke stage LL Ja

SZ Geduld, vind ik wel een mooie en eh ja je vind het leuk turnen en het is je sport, maar als je iets anders had moeten doen binnen de vereniging had je dan net zo goed je talenten in kunnen zetten denk je

LL Ik weet eigenlijk niet waar ik nog mee kon helpen SZ Ik zeg maar wat, boekhouding

LL Nee, daar ben ik niet slim in SZ Nou zeg,

LL Nee maar ik snap dat gewoon niet. Ik ben heel slecht in rekenen, dus dat zou ik niet kunnen doen. Dan zou het niet kloppen.

SZ Daar had niet je talent in gezeten. Nee. Helemaal goed. Ik denk dat je heel veel talenten hebt ingezet.

LL Ik weet het niet

SZ Gaan we naar de volgende

Mijn maatschappelijke stage was interessant.

LL Mee eens, maar ik doe het altijd al, dus het is niet meer zo heel interessant, want ik weet eigenlijk al alles.

SZ Omdat het je hobby is LL Ja

SZ Oké.

LL Nou het was wel interessant omdat er ook gewoon andere mensen weer zijn. SZ Mag je naar de volgende

Ik heb veel geleerd van mijn maatschappelijke stage.

LL Neutraal want ik doe het wel vaker SZ Maar je noemde net al iets

LL Ja, ik heb wel meer geduld gekregen, maar dat was ook wel nodig, want ik had echt geen geduld. Nu een beetje

SZ Maar dat is iets wat je nu hebt meegenomen, nog iets anders wat je door te helpen met die dagen met zwarte Piet hebt geleerd.

LL Eigenlijk niet

SZ Is er iets wat je had willen leren van je maatschappelijke stage LL Nee, eigenlijk niet

SZ Ja, waarom niet

LL Nou ik ehm, ik weet eigenlijk al hoe het bij de vereniging gaat omdat ik er al zolang bijzit en ik weet eigenlijk niet wat ik er van kan leren verder.

Kun je uitleggen hoe je door school bent begeleid bij het vinden, uitvoeren en nabespreken van de maatschappelijke stage?

SZ Prima. Nou dat waren de eerste stellingen, dan gaan we nu verder met je begeleiding op school of in ieder geval hoe je begeleid bent met je stage op school. En wat is volgens jou het doel van de maatschappelijke stage.

LL Om een keer iets voor een ander te doen

65 LLWel goed, want sommigen doen vrij weinig

SZ Noem maar geen voorbeelden. En kun je uitleggen hoe je bent begeleidt bij het vinden van een stageplek. Nou had je natuurlijk al een prachtige plek, maar had je ook op een andere plek stage kunnen lopen

LL Ze hebben wel voorbeelden gegeven. En we hebben volgens mij met mentorles er een