• No results found

Pilot Interview 18-04-2014 Lengte: 24:38 minuten

SZ: Volgens mij doet ie het nu, ik mag er niet meer aanzitten nu want dan zit er ruis in. Uhm maar we gaan een pilot interview doen over de maatschappelijke stage en dan mag jij eventjes vertellen hoe je heet, in welke klas je zit en welk vakkenpakket je hebt.

LL: Ja, okey, ik ben Marit van Wijk ik zit in 4T5, ik heb het vakkenpakket economie met muziek, frans, economie en wiskunde.

SZ: Helemaal goed LL:

SZ: Waar vond je maatschappelijke stage plaats?

LL: Ik heb cabaret op school gedaan, dat viel onder binnenschoolse maatschappelijke stage en ik heb geholpen bij een musical op een buitenschoolse opvang.

SZ: Je hebt je maatschappelijke stage uitgevoerd bij de buitenschoolse opvang. Kende je deze organisatie al voor je er op maatschappelijke stage ging?

LL: Nee

SZ: En hoe ben je daar terecht gekomen? LL: Via de site van de maatschappelijke stage. SZ: Van school?

LL: Van de website ja

SZ: Van de website, en kun je iets vertellen (volgende vraag)

Kun je iets vertellen over de organisatie waar je stage hebt gelopen? Want je hebt binnen school heb je stage gelopen

LL: Ja

SZ: En je hebt dus buiten school geholpen met een musical en kun je over allebei iets vertellen, wat je hebt gedaan daar?

LL: Uh, bij cabaret dan begin je in september en dan maak je met z’n allen een soort show, je maakt zelf stukjes. Daar bouw je de hele show mee op en dan oefen je tot en met maart op elke dinsdag en tegen februari aan dan ga je steeds meer oefenen. Dan in februari dan uhm dan heb je de hele week voorstellingen en dan is het eigenlijk klaar, dan is de maatschappelijke stage daarvoor ook afgesloten.

SZ: En de musical? Dat was een andere organisatie, dat was buiten school om LL: Ja

SZ: Was dat verplicht?

LL: Ja, die, het is 10 uur binnen school en dan moet je echt 20 uur buiten school stage lopen. SZ: En wat voor organisatie was dat?

LL: Uhm BSO Groeneweghal dat was gewoon van kinderen uit groep 7 en 8 en die gingen een musical doen en daar moesten wij bij helpen.

SZ: En wat waren dan je taa, kreeg je taken of mocht je zelf bedenken? Uit welke taken bestaat/bestond je maatschappelijke stage?

LL: Ja, we mochten zelf gewoon bedenken, we kregen wel het script enzo maar die kinderen hadden al een rol toegewezen gekregen en voor de rest moesten wij dan gewoon helpen. Gewoon aanwijzingen geven, tips geven, helpen met zingen enzo

51 LL: Ja

SZ: Dat is wel erg leuk LL: Ja (lacht)

SZ: Heb je uiteindelijk meer of minder tijd aan de maatschappelijke stage besteed dan moest van school? Want je hebt dus 10 uur met cabaret, nou dat zal iets meer geweest zijn

LL: Dat is echt heel veel uur geweest, ja.

SZ: Maar daar mocht je 10 uur voor rekenen en bij de andere organisatie heb je daar meer of minder uur dan 20 uur bij besteedt

LL: Uh, ik denk zowat wel 40 uur SZ: Zo!

LL: Dus ik heb echt heel veel eraan besteedt

SZ: Ik wil net zeggen! En hoeveel dagen in de week ging je daar dan naar toe?

LL: Uh, in het begin gingen we 1 uur in de week, dat was vanaf oktober denk ik en in maart was het en dan was het 1 uur in de week en de laatste week gingen we elke dag voordat het opgevoerd werd.

SZ: Ja en je had het over een website, mag je zelf bepalen waar je je maatschappelijke stage doet Mocht jij zelf bepalen waar je maatschappelijke stage plaatsvond of heeft school/iemand anders dat bepaalt?

LL: Uh, als je zelf nog de tijd hebt dan uh dan mag je het zelf uitkiezen als de tijd er nog voor is (grinnikt)

SZ: Als de tijd er nog voor is?

LL: Ja, als je het zeg maar te laat doet dan uh krijg je een plek toegewezen

SZ: Dan krijg je een plek toegewezen, en de website, stonden daar veel mogelijkheden op? Had je veel keuze?

LL: Ja, maar dit sprak mij het meeste aan natuurlijk omdat ik ook met cabaret al zat enzo ja SZ: Ja, dat snap ik en zag je het als een verplichting om de maatschappelijke stage te doen? LL: Ja, want eigenlijk, kijk het had helemaal niet gehoeven want cabaret deed ik gewoon voor mezelf en dat was een mazzeltje dat ik dat mee kon rekenen maar die musical dat heb ik echt zelf opgezocht omdat ik niet m’n cabaret uren ervoor mocht rekenen, voor alles dus toen heb ik dat maar erbij gedaan.

SZ: En zou je dat anders ook doen? Je weet nu van die organisatie denk je dat je naar aanleiding van deze stage je meer gaat inzetten voor vrijwilligerswerk?

LL: Misschien als het met kinderen was geweest die ik wel kende maar anders niet

SZ: Okey, ja want uhm je hebt natuurlijk vrijwilligerswerk gedaan en zou je je op andere gebieden dan wel inzetten? Voor vrijwilligerswerk?

LL: Nou ik denk het zelf niet, nee SZ: Waarom niet?

LL: Nou ik heb het al druk genoeg met andere dingen en ik vind het eigenlijk, er zijn vast wel andere mensen die dat wel met plezier doen en ik denk niet dat ik daar veel plezier aan zou beleven ofzo.

SZ: Maar heb je het wel leuk gehad?

LL: Ik heb het bij de musical heel leuk gehad, maar dat kwam omdat mij dat ligt, ja SZ: En in datzelfde gebied zou je dan niet nog

LL: Ja misschien als ik er tijd voor heb dan zou ik dat zeker doen ja. Maar ja maar als het echt verplicht zou zijn dan zou ik het niet doen denk ik, nee.

52 SZ: Want je hebt een bijbaantje en nog school

LL: Ja en dan soms ook nog wel eens zaterdag en zondag erbij en dan ben je zo uh SZ: Dus het is vooral tijd dat een probleem is en niet de wil

LL: Ja

SZ: Ik heb een aantal stellingen voor je en ik wil je vragen of je de stelling wilt voorlezen en dan wil aangeven..

Leerling leest stelling voor

Stellingen 1: geef aan wat de leerling noemt. Hij/zij kan kiezen tussen [1] helemaal mee oneens; [2] mee oneens; [3] neutraal [4] mee eens; [5] helemaal mee eens. Als hij zij niets noemt, hoef je niets te doen.

‘Ik vond het erg leuk om de maatschappelijke stage te doen.’ LL: Mee eens

SZ: Okey en dan wil ik graag weten waarom je het er mee eens bent want het viel binnen jouw interesse

LL: Ja

SZ: Je mocht zelf kiezen

LL: Ja en ik kreeg ook niet toegewezen van nou dit moet je doen. Ik kon zeg maar, ik kon zeg maar wel over de hele musical wat zeggen en niet alleen over een bepaalt ding in de musical dus dat vond ik leuk en dat lag me heel erg dus.

SZ: En er werd ook echt naar je geluisterd? Wat vond je daarvan?

LL: Ja, die kinderen namen het wel van me aan. En dat is uh ja toch wel makkelijk want ik moest helpen.

SZ: En de begeleiding ook? LL: En de begeleiding ook ja.

SZ: Dat is super dan mag je naar de volgende.

Ik vond dat ik op mijn stageplek weinig verantwoordelijkheid kreeg.

LL: Uh nou daar ben ik het uh niet mee eens want uh ik kreeg eigenlijk wel gewoon verantwoordelijkheid. Ik heb eigenlijk niet, ik werd gewoon losgelaten en ik mocht mijn eigen ervaringen mocht ik op de kinderen vertellen.

SZ: En kreeg je daar dan ook feedback op? Of je het goed gedaan had of als je het niet goed gedaan had?

LL: Ja ze, aan het einde van de musical zeiden ze wel van als jij er niet was geweest dan was het zeg maar een hele andere musical geworden zeg maar.

SZ: Dat is wel leuk om te horen! LL: Ja, dat is heel leuk om te horen.

SZ: Dus dat was een positieve begeleider ook LL: Ja, ja, ja

SZ: Super dan gaan we naar de volgende

Ik heb met veel verschillende mensen te maken gehad tijdens mijn maatschappelijke stage. LL: Uh mee eens, want ik heb met heel veel verschillende kinderen te maken gehad met hele uiteenlopende dingen dus uh je had hele drukke kinderen, gewelddadige kinderen, gewoon normale kinderen en gewoon hele rustige.

SZ: En ook bijvoorbeeld allochtoonse mensen?

LL: Uh nee, die zaten er volgens mij niet, nee die zaten er volgens mij niet tussen. SZ: Nee, ook niet in de begeleiding?

LL: Ook niet in de begeleiding nee SZ: En binnen school ook niet?

53 LL: Dat weet ik niet want ik heb niet echt met hun school te maken gehad. Dit was buitenschoolse opvang dus ik heb er niet mee te maken gehad.

SZ: Oh ik bedoel bij het cabaret, daar ook niet? LL: Nee, nee daar ook niet

SZ: Prima dan mag je naar de volgende Ik wil zeker nog vaker vrijwilligerswerk doen.

LL: Neutraal want het is net of het me ligt, of ik er tijd voor heb en of ik er zin in heb. SZ: Ja, dat is wel, dat is heel duidelijk

LL: (Lacht)

SZ: En stel je voor je wordt gevraagd? Want je hebt heel positief nu feedback gehad van die musical

LL: Ja

SZ: En ze hadden jou gevraagd had je het dan wel gedaan? Als je ervoor gevraagd was?

LL: Ja, als ik ervoor gevraagd was, ja dan doe je het niet voor de verplichting zeg maar dan doe je het gewoon voor de leuk

SZ: Voor jezelf? LL: Ja, voor jezelf

SZ: Ja dan gaan we naar de volgende.

Tijdens mijn maatschappelijke stage kon ik mijn talenten slecht inzetten.

LL: Nou dat is helemaal niet waar dus helemaal niet mee eens. Want uh ik kon ze echt allemaal helemaal inzetten.

SZ: Ja jij hebt echt helemaal gedaan wat in je straatje lag

LL: Ja! (Lacht) Precies! Helemaal gedaan wat mij interesseerde en wat ik ook doe dus SZ: Ja, want je bent wel helemaal in to cabaret en zingen en

LL: JA!

SZ: Dan had je echt een fantastische stageplek

LL: Ja, het was ook echt mazzel dat ik er tegenaan liep.

SZ: Want je bent op de website gaan kijken en toen stond het daar? Toen vroegen ze daar mensen voor?

LL: Ja

SZ: Dus dan heeft school, dan ook wel een heel goed overzicht van verschillende soorten stages? LL: Ja precies

SZ: Ja, okey volgende

Mijn maatschappelijke stage was interessant.

LL: Uhm, mee eens want ik heb er wel wat van geleerd zeg maar. Want ik wil ook zeg maar juf worden dus dat is dan ook weer iets, kinderen leren hoe ze dingen moeten doen.

SZ: Ja, en wat heb je dan concreet meegenomen

LL: Uhm hoe sommige kinderen erop kunnen reageren en hoe je dan er op in moet spelen, dat vond ik dan wel heel erg leuk om te zien.

SZ: Vond je dat moeilijk?

LL: Ja, soms wel want sommige kinderen die, die zijn gewoon, die hebben er gewoon helemaal geen zin in en dan moet je ze gewoon echt even zo’n peptalk geven van uhm kom op

SZ: Motiveren? LL: Ja!

SZ: En kreeg je daar ook hulp bij? Want ik kan me voorstellen dat dat lastig is als je met een hele groep met kinderen zit

54 LL: Ja, de begeleiding heeft daar wel gewoon mee geholpen, zeg maar die juffen die daar hielpen die hebben daar wel mee geholpen

SZ: En kreeg je dan praktische tips?

LL: Nee, ik heb niet echt tips gekregen maar ik kon wel gewoon zien hoe die juffen dat oplosten en daar heb ik ook weer op mee ingespeeld.

SZ: Kan je daar een voorbeeld van noemen?

LL: Nou, daar was één jongetje bij en die, die maakte met iedereen ruzie en toen heeft die, en ik zei ook op een gegeven moment van dat ie er mee moest stoppen enzo maar op mij, naar mij luisterde hij niet echt dus toen heeft die juf er wat van gezegd. En toen was dat jongetje ook eigenlijk meteen klaar met dat doen en toen, toen is hij gewoon weer normaal gaan doen en zo wist ik ook hoe ik erop moest reageren.

SZ: Dus bij de volgende kon jij.. LL: Ja ik kon ook zo reageren, ja.

SZ: Nou dat is super je hebt eigenlijk de volgende stelling nu ook beantwoordt dus dit was de laatste stelling voor nu.

Ik heb veel geleerd van mijn maatschappelijke stage. LL: Mee eens (zie boven)

SZ

Deel twee interview: de verwerking van de stage-ervaringen op school

SZ: Je hebt duidelijk heel veel lol gehad in je stage, je hebt het erg leuk gehad omdat het heeft aangesloten op je interesses en je hebt er ook veel van geleerd zoals dat voorbeeld wat je net gaf. Is dat zo goed samengevat of wil je daar wat aan toe voegen?

LL: Klopt helemaal! SZ

Wat is volgens jou het doel van de maatschappelijke stage?

LL: Ik heb eigenlijk geen idee wat het voor inhoud heeft want volgens mij als je de wil hebt om gewoon zelf te gaan werken enzo dan doe je het wel maar als je er gewoon geen zin in hebt dan heb je er ook gewoon helemaal geen zin in en dan doe je het ook gewoon niet. En ik snap ook echt dat er wel mensen zijn die dat niet willen.

SZ: En wat zou dan, waarom zou dan de school willen dat jij die maatschappelijke stage doet? LL: Ik denk om, ja, nou ik weet niet ik denk om te zien hoe dat ook later gaat worden ofzo in de maatschappij. Maar ik denk dat je dat zelf het beste kan ontdekken dan ga je dat niet tijdens een verplichting moet gaan doen. Vind ik dan

SZ: Want was was, wat was dan de consequentie als je het niet deed?

LL: Nou dan, dan slaag je gewoon niet. Als je dat niet afgemaakt hebt dan ga je volgens mij krijg je dan niet dan krijg je je diploma niet.

SZ: Okey, maar ze hebben je dus niet verteld waarom je de maatschappelijke stage moest doen? LL: Nou volgens mij ooit wel maar dat, dat ligt al zo ver achter me dat dat weet ik niet meer (lacht)

SZ: Okey, nou je hebt al iets verteld over hoe je je maatschappelijke stage hebt gevonden LL: Ja

SZ: En maar hoe heeft school je daarbij begeleid? Bij het vinden van je maatschappelijke stage? Kun je uitleggen hoe je door school bent begeleid bij het vinden, uitvoeren en nabespreken van de maatschappelijke stage?

LL: Nou er is iemand, meneer Sintenie is in de klas gekomen en die heeft uitgelegd hoe je op die site kon komen enzo en hoe je dan kon kijken waar die stages waren. En of je dan kon kijken of

55 je zeg maar vanuit jezelf een stage kon regelen en als dat zo was dan moest je die goed laten keuren

SZ: Okey en door wie werd die goedgekeurd?

LL: Door meneer Sintenie of door meneer Stadt van gym geloof ik. Toch?

SZ: Ja, ja dat klopt. En bij het uitvoeren? Want je bent op stage gegaan, heb je daarbij nog hulp gehad van school of van meneer Sintenie of van meneer Stadt? Of je mentor?

LL: Nee, volgens mij.. nee

SZ: Tussendoor geen gesprekken daarover? LL: Nee

SZ: En het nabespreken? Hoe is dat gegaan? LL: Uhm

SZ: De afsluiting, zeg maar van je maatschappelijke stage

LL: Zelf heb ik dat gedaan, gewoon, ik heb niet echt een gesprek met iemand gehad ofzo. Je moest het op internet invullen, je tijden enzo en zo kon je zien dat het afgevinkt werd.

SZ: Een soort van logboek bijhouden zeg maar LL: Ja

SZ: En moest je daar ook in vertellen wat je had gedaan? Wat stond er in je logboek behalve je tijden?

LL: Uhm ik heb een soort verslagje gemaakt van wat we gedaan hebben de hele tijd, de hele periode. Ik heb niet echt een logboek bijgehouden want anders moest ik elke week van elke keer een uurtje moest ik dan een logboek bij gaan houden, ik heb best wel veel uur gedraaid. Dus ik heb aan het einde gewoon een verslag gemaakt daarover

SZ: Ja, ja en heb je feedback gekregen op het verslag?

LL: Uh ik heb, ik heb alleen te horen gekregen dat het afgetekend was en dat het zo goed was. SZ: Uhm okey, dus je hebt een verslag gemaakt en je hoefde alleen een logboek bij te houden van je uren? Op internet als ik het goed begrijp

Hoe moest jij bewijzen dat je de maatschappelijke stage hebt gedaan? (verslag, logboek?) LL: Ja

SZ: En dat verslag dat werd afgetekend LL: Ja

SZ: En SZ

Hoeveel tijd is er tijdens de mentorlessen besteedt aan de maatschappelijke stage? (op welke manier, wat is er besproken, voorbereiding etc.)

LL: Ja want meneer Sintenie is wel een paar keer in de mentor les geweest om dat nog uit te leggen ja. Over hoe dat werkte met die website enzo

SZ: Maar niet over wat jullie gedaan hebben of over verschillende mensen.. LL: Nee dat hebben we niet gedaan

SZ: Daar is niet over gesproken? LL: Nee

SZ: Dus hoeveel tijd denk dat er ongeveer tijdens de mentorlessen aan de maatschappelijke stage is besteedt?

LL: Hmm.. Als ik drie kwartier zeg dan is dat al veel denk ik.

SZ: Okey, dat is, okey. Dus jullie. Er is iemand in de klas geweest om de voorbereiding door te spreken en dat was het eigenlijk?

LL: Ja gewoon wat vertellen wat je dan moest invullen op die logboeken enzo en dat, dat was het eigenlijk.

56 SZ: Goed okey, dan ben ik wel benieuwd, want voor jou is het natuurlijk wel al een tijdje geleden die stage maar wat voor lastige

Wat voor lastige situaties ben je tegen gekomen tijdens je maatschappelijke stage? Heb je deze