• No results found

TU Delft, faculteit CiTG

In document Deltares Onderzoeksprogramma 2010 (pagina 39-42)

kennisinstituten 5.1 Inleiding

5.7 TU Delft, faculteit CiTG

De faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG) van de TU Delft beschikt over unieke expertise op het gebied van realistisch (en degelijk) ontwerpen. Het is de enige groep in Nederland die beschikt over ervaring op academisch niveau met het ontwerp van waterbouwkundige werken in deltagebieden en deze ervaring doorgeeft aan nieuwe generaties ingenieurs.

Op het gebied van watermanagement in deltagebieden geniet de faculteit wereldfaam, zoals blijkt uit de vele publicaties, editorships en prijzen. Daarnaast heeft de faculteit een grote naam op het gebied van kennisontwikkeling die bijvoorbeeld neerslaat in gereedschappen als numerieke voorspellingsmodellen van golven, (over)stroming en morfologie. Deze expertise omvat het gehele traject van fundamentele kennis van de processen tot een functioneel ontwerp.

Vijf secties met een 20-tal leerstoelen houden zich binnen de faculteit CiTG bezig met 'deltatechnologie'. Dit zijn:

- Sectie Vloeistofmechanica

o leerstoelen Vloeistofmechanica, Numerieke Vloeistofmechanica, Experimentele Hydraulica en Sedimentdynamica;

- Sectie Waterbouwkunde

o leerstoelen Probabilistisch Ontwerpen, Waterbouwkundige Constructies, Kustwaterbouwkunde, Rivierwaterbouwkunde, Havens en Scheepvaartwegen, Baggertechnologie en Ecologie en Waterbouw;

- Sectie Waterhuishouding

o leerstoelen Hydrologie, Waterbeheer, Grondwater en Aardobservatie & Water; - Sectie Offshore Technologie

Rapportnummer Onderzoeksplan 2010 v03 Datum 27 november 2009 Pagina 34 van 125 - Sectie Geotechnologie

o leerstoelen Grondmechanica, Funderingstechniek en Ondergronds Bouwen; De cursief weergegeven leerstoelen zijn gepland.

Onderstaande figuur geeft weer de verbanden tussen de disciplines weer naarmate zij proces-, systeem-, of ontwerpgericht zijn.

-

Onderzoeksspeerpunten op het gebied van Deltatechnologie

- Elementaire vloeistofmechanica en turbulentie in rivieren en kustgebieden - Oppervlaktegolven in kustgebieden

- Erosie, transport en afzetting van (cohesief) sediment;

- Interactie tussen vloeistof en constructie met de nadruk op bodembescherming - Hydrologisch procesonderzoek m.b.t. overstromingen

- Hydrologisch procesonderzoek m.b.t. droogtes - Stedelijk waterbeheer

- Operationeel waterbeheer

- Environmental monitoring & data-assimilatie - Offshore windenergie

- Flexibele haveninfrastructuur

- Langetermijnontwikkelingen binnenscheepvaart

- Capaciteitsvraagstukken in terminals, sluiscomplexen en toegangskanalen - Kwantitatieve risicobenadering hoogwaterproblematiek

- Beschermingsstrategieën tegen overstromingen

- Flexibele waterkeringen en multifunctioneel ruimtegebruik - Dijk-bezwijkmechanismen

- (Morfo)dynamica van brekerzone, strand en duinen

- Dynamische systemen van een gekoppeld vloeistof-gas grondmodel - Grondmodellering met behulp van een geocentrifuge

- Inverse modellering van grondgedrag tijdens de bouw, inclusief de geologische heterogeniteit

- Foto-elastische analyse van spanningen in granulair materiaal

Rapportnummer Onderzoeksplan 2010 v03 Datum 27 november 2009 Pagina 35 van 125

Experimenteel onderzoek blijft noodzakelijk voor het valideren van ontwikkelde rekenmodellen. De faculteit maakt hiertoe gebruik van doelmatig ingerichte en onder- steunde eigen laboratoriumfaciliteiten in het Laboratorium voor Vloeistofmechanica en het Laboratorium voor Geotechnologie. Daarnaast wordt de laatste jaren veel geïnvesteerd in vernieuwend veldonderzoek (Jetski’s, Distribute Temperature Sensing).

De faculteit CiTG is trekker van twee TU-brede 'Delft Research Initiatives' (DRI’s), namelijk op het gebied van Leefomgeving en Infrastructuur & mobiliteit. De DRI’s vormen de gesprekspartners voor overheid en bedrijfsleven, signaleren kansen en brengen innovatieve wetenschap actief voor het voetlicht.

Speerpunten binnen DRI Infrastructures & Mobility: - Implementatie van elektrisch vervoer

- Ontwikkeling van schoon, stil en veilig transportverkeer - Ontwerp van een open en afsluitbaar Rijnmond

- Onderzoek van combinatie van aantrekkelijk wonen en bescherming tegen water - Ontwerp Vliegveld van de Toekomst

- Metropolitane Parken als oplossing voor oprukkende bevolking - Ontwikkelen van een concept voor betrouwbare reistijden. Speerpunten van DRI Environment:

- Hoe om te gaan met extreem weer? - Hoe bewegen ijskappen?

- Wolken, de X-factor in klimaatonderzoek - De aantrekkingskracht van wonen in een delta - Hoe maak je een stad duurzaam en klimaatbestendig - Wat zijn oplossingen voor het CO2-probleem? - Hoe breng je onze leefomgeving (digitaal) in kaart? - De ondergrond doorgrond

- Water en weer in Afrika

- Hoe stromen gassen en vloeistoffen in onze leefomgeving? - Samenwerking met Deltares

De samenwerking met GeoDelft en het Waterloopkundig Laboratorium (nu onder de naam Deltares) bestaat al decennia en is vormgegeven in diverse samenwerkings- overeenkomsten. De meest recente overeenkomsten zijn die tussen WL en de faculteit Civiele Techniek (1993) en die tussen GeoDelft en TU Delft (2007).

De samenwerking vindt plaats door een intensieve uitwisseling van medewerkers. Medewerkers van Deltares zijn gedetacheerd of in dienst van de faculteit CiTG. Andersom werken TU-medewerkers deeltijd bij Deltares en komen aan de TU Delft afgestudeerden en gepromoveerden vaak bij Deltares te werken. Tussen medewerkers van beide instellingen is ook regelmatig rechtstreeks contact, of contact via congressen en symposia. Rond de thema’s operationeel waterbeheer en data-assimilatie bestaan werkgroepen waarin CiTG- en Deltares-medewerkers elkaar regelmatig treffen, ook in samenwerking met UNESCO-IHE.

Op het gebied van het delen en gebruikmaken van elkaars laboratorium- en veldfaciliteiten liggen interessante kansen.

Overige samenwerking

Er wordt binnen de TU samengewerkt met de faculteiten Bouwkunde (stedenbouwkunde en ruimtelijke ordening) en Techniek, Bestuur en Management (TBM). Deze samenwerking wordt o.a. vormgegeven door een stevige inbedding in de Delft Research Initiatives

Rapportnummer Onderzoeksplan 2010 v03 Datum 27 november 2009 Pagina 36 van 125

"Infrastructure" en "Environment" (zie ook hieronder). Via Offshore Technologie vindt er intensieve samenwerking plaats met de faculteiten 3mE en L&R (Offshore Wind Energy). In het kader van de alliantie met UNESCO-IHE wordt de samenwerking geïntensiveerd. Ook de samenwerking in het kader van het Nederlandse Centrum voor Kustonderzoek (NCK) en het J.M. Burgerscentrum (onderzoekschool voor stromingsleer) wordt gecontinueerd.

Buiten de TU wordt voor de beleidsafstemming contact onderhouden met instituten als CUR, KIVI-NIRIA, PIANC, ONRI en VBKO. Het Netwerk Deltatechnologie kan hierin een grote rol spelen. Inhoudelijk wordt samengewerkt met het bedrijfsleven. In dit kader dient de samenwerking met Deltares in een Topinstituut Deltatechnologie te worden vormgegeven, waarbij ook de belangen van de TU Delft goed gewaarborgd zijn.

In document Deltares Onderzoeksprogramma 2010 (pagina 39-42)