• No results found

5.1 Opbouw formules TCO-model

Tabblad “Informatieblad TCO berekening”

Tabel: Stijging energieprijs

Prijs jaar 0 is een verwijzing naar de energieprijzen op het tabblad “Algemene info” Prijs van de energiekosten van de overige jaren is afhankelijk van de stijging.

o Lineair: prijs jaar 0 + (prijs jaar 0 * stijging lineair op het tabblad “Algemene info”)

o Exponentieel: prijs jaar 0 * ((1 + stijging exponentieel op het tabblad “Algemene info”)^jaar)

Tabblad “Besparing op EPC (tov ref woning)”

Tabel: alle tabellen

In de kolom “Verliesoppervlak woonfunctie” wordt een verwijzing gemaakt naar het geveloppervlak van een woning op het tabblad “Algemene info”.

In de kolom “Gebruiksoppervlak woning” wordt een verwijzing gemakt naar het vloeroppervlak van een woning op het tabblad “Algemene info”.

De “EPC referentiewoning met maatregel” wordt berekend met de formule: (((totale energieverbruik bouwwerk)/ (65*verliesoppervlak woonfunctie + 330* gebruiksoppervlak woning)) * (1/1,12))

Tabblad “Algemene info”

Tabel: Algemene gegevens woning

Het vloeroppervlak van een woning is de som van het vloeroppervlak van de BG, eerste verdieping en zolder.

Het geveloppervlak van de woning is de som van het geveloppervlak van de beganegrond, voorgevel en achtergevel.

o Het geveloppervlak van de beganegrond is 70% van het vloeroppervlak van de beganegrond.

o Het geveloppervlak van de voor- of achtergevel is de som van het oppervlak van het metselwerk, de raam- en deuropeningen.

Tabel: Installatieconcepten

De benodigde elektriciteit in MJ wordt bepaald door het opwekkingsrendement van de centrale te vermenigvuldigen met de primaire energie.

De benodigde elektriciteit in kWh wordt bepaald door de benodigde elektriciteit in MJ te delen door 3.6 (calorische waarde van elektriciteit).

De benodigde aardgas in m3 wordt bepaald door de benodigde aardgas in MJ te delen door 31,65 (de minimale calorische waarde van aardgas).

Tabellen: Bouwkundige en installatietechnische maatregelen (algemeen)

De kolom “Besparing op EPC” is een verwijzing naar tabblad “Besparing op EPC (tov ref woning)”.

De verwijderingskosten bedragen 1% van de aanschafkosten (aanname).

In de kolom “€/EPC” worden de meerkosten over de gehele levensduur van een maatregel gedeeld door de besparing die de maatregel oplevert ten opzichte van de EPC van de referentiewoning.

Tabel: Bouwkundige maatregelen (Raam en deur)

Aanschafkosten voor een raam met een U-waarde van 0,9 is 1,5 keer zo hoog als raam met U-waarde van 1,4.

Aanschafkosten voor een raam met een U-waarde van 1,1 is 1,2 keer zo hoog als raam met U-waarde van 1,4.

Aanschafkosten voor een raam met een U-waarde van 1.8 is 0,8 keer zo hoog als raam met U-waarde van 1,4.

Tabellen: Ontwikkeling energiekosten lineair en ontwikkeling energiekosten exponentieel

Het eerste jaar in deze tabel is gelinked aan het uitgangsjaar welke wordt vermeld bovenaan de pagina van het tabblad “Algemene info”. De overige jaren in de tabel worden gelinked aan de eerste cel van deze tabel.

De aardgas- en elektriciteitsprijs worden bepaald middel een “horizontaal zoeken functie”. Het jaar waarop de prijs betrekking heeft wordt opgezocht en doorgelinked vanuit het tabblad “Informatieblad TCO-berekening” in de tabel “Stijging energieprijs”.

Tabblad “TCO referentiewoning”

Tabel: Installatieconcept

In deze tabel zijn cellen gelinked naar de tabel “installatieconcepten” op het tabblad “Algemene info”.

Tabel: Financiële getallen

In de tabel “Financiële getallen” wordt een overzicht gegeven van de aanschaf-, installatie, onderhouds-, vervangings- en verwijderingskosten van de verschillende bouwkundige en installatietechnische onderdelen. Hieronder zullen de belangrijkste formules de revue passeren.

Bouwkundige maatregelen

Middels een “verticaal zoeken”-formule worden uit de tabel “Installatieconcept” de juiste bouwkundige maatregelen gefilterd om vervolgens de bijbehorende kostenposten over te nemen uit de tabel “Bouwkundige maatregelen” op het tabblad “Algemene info”.

Verwarming

De formule uit de verwarmingsinstallatie is opgebouwd middels een omleiding. Deze noodzaak is ingebouwd omdat de formule niet werkte. Uiteindelijk komt het erop neer dat er een verwijzing wordt gecreëerd naar de kostenposten van deze installatie. Een “verticaal zoeken”-formule is gebruikt om de kosten van de eventueel aanwezige bron mee te nemen in het kostenplaatje. In de tabel “Installatieconcept” wordt

gekeken welke mogelijkheid er voor de bron wordt gebruikt bij het installatieconcept. Vervolgens wordt in het tabblad “Algemene info” uit de tabel “Installatietechnische maatregelen; verwarmen” de juiste kostenposten overgenomen.

Net als bij de formule van de verwarmingsinstallatie gaf het model ook een foutmelding bij het leidingwerk. Vandaar dat eenzelfde omleiding is gebouwd om de kosten van het leidingwerk juist door te verwijzen.

De kosten voor het warmte afgiftesysteem zijn meegenomen middels een “Verticaal zoeken”-formule. De opbouw van de formule is hetzelfde als de hiervoor beschreven formule voor de bron.

Buffervat

De kosten voor het eventueel aanwezige buffervat worden meegenomen middels een “als-formule”. Als er geen buffervat aanwezig is dan zal er “n.v.t.” komen te staan. Op het moment dat er wel een buffervat aanwezig is zal middels een “verticaal zoeken functie” in het tabblad “Algemene info” in de tabel “Warm tapwater” gezocht worden naar de juiste kostenposten.

Ventilatie

Zowel voor de ventilatie installatie als voor het leidingwerk is er een omleiding ingebouwd aangezien de kosten niet goed werden meegenomen. Echter komt het erop neer dat er een verwijzing wordt toegepast naar het tabblad “Algemene info” naar de tabel ventilatie.

Voor de “WTW” installatie is een “als-formule” ingebouwd. Deze formule zorgt ervoor dat er “n.v.t” komt te staan indien er geen warmte-terug-win installatie aanwezig is of dat de juiste kosten worden overgenomen uit de tabel “ventilatie” op het tabblad “Algemene info”.

Koeling

De kosten van de koeling worden, net als een aantal van de hierboven genoemde installaties, bepaald middels een “als-formule”. Er kunnen twee opties aanwezig zijn voor deze post; of vrije koeling of geen koeling. De werking van de “als-formule” wordt gecombineerd met een “verticaal zoeken functie” en is verder hetzelfde als de gebruikte formule bij het buffervat.

Zonnecollectoren & PV-panelen

Zowel de kosten voor de installatie als voor het leidingwerk van de zonnecollectoren en PV-panelen worden bepaald middels een “als-formule”. Allereerst wordt in de tabel “Installatieconcept” gekeken welke installatie aanwezig is om vervolgens de kosten op te halen uit de tabel “Zonnesystemen” op het tabblad “Algemene info”. Het enige verschil tussen de zonnecollectoren en de PV-panelen is dat de formule van de zonnecollector alleen een “als-formule” bevat terwijl de “als-formule” bij de PV- panelen wordt gecombineerd met een “verticaal zoeken functie”.

Douche WTW

Uitgaven per jaar (exclusief energiekosten)

De formule voor jaar nul is opgebouwd middels een “als-formule”. In deze formule wordt eerst bepaald dat “n.v.t.” als nul meegenomen moet worden. Verder is in de formule meegenomen dat wanneer er geen aanschafkosten zijn er ook geen installatiekosten zijn. Het laatste deel van de formule is het deel waar het uiteindelijk allemaal om draait. In dit deel worden de aanschafkosten en installatiekosten uit de tabel “installatieconcept” bij elkaar opgesteld en overgenomen in de tabel “Uitgaven per jaar (exclusief energiekosten)”.

Om de uitgaven per jaar te bepalen is een ingewikkelde formule nodig. Deze formule werkt op basis van een “als-formule” en begint met een formule waarbij “nul” voor de uitgaven per jaar wordt ingevuld als de levensduur “nul” of “n.v.t.” bedraagt. Het tweede deel van deze “als-formule” zorgt ervoor dat er “nul” komt te staan als “n.v.t.” staat in de cellen met onderhouds-, vervangings-, of verwijderingskosten. Het derde deel van de “als-formule” bekijkt middels een “verticaal zoeken functie” in de tabel “Vervangingsperiode” op het tabblad “Informatieblad TCO berekening” wanneer de installatie vervangen of verwijderd moet worden. In de jaren dat er vervanging en verwijdering op moet treden zal in dat jaar de kosten voor onderhoud, vervanging en verwijdering worden meegerekend. Wanneer er geen vervanging optreedt zullen alleen de onderhoudskosten mee worden genomen. De laatste stap van deze “als- formule” is om de bedragen over de jaren te vermenigvuldigen met ((1+CPI)^jaar waarin de kosten gemaakt worden).

Tabel: Uitgaven jaarlijkse energiekosten

De jaarlijkse energiekosten voor aardgas en elektriciteit worden bepaald middels een “als-formule”. De als formule is toegepast omdat de gebruiker een keuze kan maken voor het meenemen van de elektriciteitsprijs. Deze keuze tussen het lineair, exponentieel of handmatig meenemen van de elektriciteitsprijs moet worden gemaakt op het tabblad “Algemene info”. Afhankelijk van deze keuze kan de energieprijs in de desbetreffende tabel op het tabblad “Algemene info” worden vermenigvuldigd met het verbruik van respectievelijk aardgas als elektriciteit.

Tabel: Uitgaven per jaar (contante waarde)

De contante waarde van de uitgaven in jaar zijn logischerwijs de uitgaven van jaar nul.

De contante waarde van de overige jaren wordt bepaald door de uitgaven in dat jaar (zie tabel “Uitgaven per jaar”) te delen door ((1+disconteringsvoet)^jaar).

Tabel: Uitgaven jaarlijkse energiekosten (contante waarde)

De contante waarde van de uitgaven aan energiekosten zijn logischerwijs de uitgaven aan energie in jaar nul. In deze scriptie zullen er geen energiekosten worden gemaakt in jaar nul aangezien de installatie pas gaat draaien van af jaar een. In jaar nul wordt de installatie gekocht en geïnstalleerd.

Voor de overige jaren moeten de jaarlijkse uitgaven aan energie worden gedeeld door ((1+disconteringsvoet)^jaar).

De som van de contante waarde van de jaarlijkse aardgaskosten en de jaarlijkse elektriciteitskosten.

Tabel: Totaal jaarlijkse kosten voor contante waarde

De bouwkundige kosten is de som van de daadwerkelijk bouwkundige kosten die in een jaar worden gemaakt.

De installatietechnische kosten is de som van de daadwerkelijke installatietechnische kosten die in een jaar worden gemaakt.

De energiekosten is de som van de daadwerkelijke energiekosten die in een jaar moeten worden betaald.

De totale kosten is de optelsom van de hierboven genoemde kosten die in een jaar worden gemaakt.

Bij de Total Cost of Ownership voor contante waarde worden alle bouwkundige, installatietechnische en energiekosten opgeteld over de gehele exploitatieperiode.

Tabel: Totaal jaarlijkse kosten (contante waarde)

De hierboven genoemde posten komen overeen met de posten die in deze tabel worden behandeld. Het enige verschil is dat niet de daadwerkelijke kosten worden meegenomen maar de contante waarde van de uitgaven. Dit resulteert uiteindelijk in de contante waarde van de Total Cost of Ownership.

Tabblad “Huurinkomsten en BAK”

Tabel “Huurinkomsten installatieconcepten in 2011”

De jaarlijkse opbrengst voor warmtelevering wordt bepaald door de maandelijkse opbrengst volgens het NMDA-principe (tabblad “Algemene info”) te vermenigvuldigen met twaalf.

Het primaire energieverbruik in MJ wordt doorgelinked vanuit het tabblad “Algemene info”.

Dit energieverbruik wordt vervolgens omgerekend naar m3 aardgas of kWh elektriciteit door het aantal megajoule te delen door de calorische waarde; respectievelijk 31,65 of 3,6.

Nu het aantal m3 aardgas en kWh elektriciteit bekend is kan het worden vermenigvuldigd met de energieprijs op tabblad “Algemene info”.

De huurinkomsten van de installatie kunnen worden bepaald door de jaarlijkse opbrengst voor warmtelevering volgens het NMDA-principe te verminderen met de kosten voor het energieverbruik van de installatie.

Tabellen “Bijdrage Aansluitkosten (BAK)”

De contante waarde van de uitgaven van de warmteleverende installatie wordt bepaald door op het tabblad van het betreffende installatieconcept de contante waarden van de uitgaven aan de warmteleverende installatie op te tellen.

De kosten van Climate Green worden bepaald door de kosten voor facturering en de overige algemene kosten van Climate Green in jaar een te vermenigvuldigen met ((1+CPI)^(jaar - 1)).

De contante waarde van de kosten van Climate Green worden bepaald door de kosten te delen door (1 + disconteringsvoet)^jaar.

De huurinkomsten voor de exploitatie van de warmteleverende installaties kan worden bepaald door de jaarlijkse huurinkomsten van de installatie te vermenigvuldigen met ((1+CPI)^(jaar - 1)).

De contante waarde van de huurinkomsten wordt hetzelfde bepaald als berekening van de contante waarde van de kosten van Climate Green. De huurinkomsten worden

contant gemaakt door het jaarlijkse bedrag te delen door ((1+disconteringsvoet)^jaar).

De BAK wordt bepaald door de contante waarde van de uitgaven te verminderen met de contante waarde van de huurinkomsten.