• No results found

Dit was de laatste vraag Dank je wel voor het invullen! Je mag nu rustig iets voor jezelf doen totdat iedereen klaar is.

Bijlage 6: Toestemming school Diemen

Informatie onderzoek Relaties tussen ouders, leerkrachten en leerlingen

Geachte ouder(s)/verzorger(s),

Onderzoek laat zien dat de relatie tussen leerkrachten en kinderen belangrijk is voor het gedrag, de motivatie en de prestaties van kinderen. Tot nu toe is dit onderzoek vooral gericht geweest op jonge kinderen. Ook is er nog niet veel bekend over hoe het contact tussen

leerkrachten en ouders het gedrag, de motivatie en de prestaties van kinderen beïnvloedt. Om meer te weten te komen over de invloed van het contact tussen ouders, leerkrachten en kinderen uit de groepen 5 t/m 8 van de basisschool, wordt er in de maand maart hiernaar onderzoek gedaan vanuit de Universiteit van Amsterdam.

De school van uw zoon/dochter heeft verklaard deel te willen nemen aan dit onderzoek, mits ouders hiervoor toestemming geven. Door middel van deze brief wil ik u verdere informatie geven over de aard van ons onderzoek.

Met behulp van stellingen wordt de kinderen gevraagd naar hun relatie met de leerkracht, de band met hun ouders, het contact tussen hun ouders en leerkrachten, hun motivatie voor school en hun gedrag op school. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer een half uur. U als ouder ontvangt daarop een email met daarin de vraag om een vragenlijst in te vullen over het contact met de leerkracht, de band tussen ouder en kind en het gedrag van uw kind. Deze vragenlijst kunt u op de computer invullen. Dat neemt ca. 20 minuten in beslag. Met uw toestemming worden daarna de cito resultaten van januari 2016 bij de school opgevraagd. Deze maken – geanonimiseerd – deel uit van het onderzoek.

Door via scholen zoveel mogelijk kinderen te benaderen, hopen we zoveel mogelijk

deelnemers te verkrijgen. Hoe meer kinderen en ouders er meedoen, hoe beter dit is voor het onderzoek. In dit onderzoek zijn we nadrukkelijk niet geïnteresseerd in individuele kinderen of ouders, het gaat om de resultaten voor de hele groep tezamen. Met de informatie die in het onderzoek wordt verzameld, zal vanzelfsprekend vertrouwelijk worden omgegaan. Hierbij blijft de anonimiteit van uw kind gewaarborgd.

Dit master onderzoek vindt plaats in de groepen Regenboog, Eiland, Atlantis en Melkweg van de Nieuwe Kring. Graag hoor ik voor 25 maart 2016 of uw kind aan dit onderzoek mee mag doen. U kunt onderaan deze brief aangeven of uw kind mee mag doen aan het onderzoek. Ook kunt u het antwoordstrookje onderaan de brief uitprinten, ondertekenen en aan uw

zoon/dochter meegeven naar school.

Als u geen toestemming geeft voor deelname aan het onderzoek, dan doet uw kind niet mee. Overigens kunt u tot een maand na afloop van het onderzoek uw toestemming intrekken, mocht u daar aanleiding toe zien. In dat geval zullen de gegevens van uw zoon/dochter worden verwijderd uit onze bestanden.

Mocht u vragen hebben over het onderzoek, vooraf of achteraf, dan kunt u zich wenden tot de verantwoordelijke onderzoeker Dr. Debora Roorda, tel. 020-5258198, email

58

d.l.roorda@uva.nl. Voor eventuele klachten over dit onderzoek kunt u zich wenden tot het lid van de Commissie Ethiek van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam, Dr. Titia van Zuijen, tel. 020-5251273, email

t.l.vanzuijen@uva.nl.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking! Met vriendelijke groet,

Talisa Klaver

59 Bijlage 7: Vragenlijst Leerkracht

Relaties tussen ouders, leerkrachten en kinderen

1. Naam: 2. School: 3. Groep: 4. Datum:

Geachte leerkracht,

Voor ons onderzoek naar 'De relatie tussen ouders, leerkrachten en kinderen' willen wij u graag vragen om deze vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst gaat over uw relatie met acht kinderen uit uw klas en het contact dat u heeft met de ouders van deze kinderen.

Het eerste deel van de vragenlijst gaat over vier willekeurig door ons geselecteerde leerlingen en hun ouders.

Bovenaan elke vragenlijst staat steeds aangegeven over welke leerling de vragenlijst moet worden ingevuld. Wilt u er goed op letten dat u elke vragenlijst steeds over de aangegeven leerling en zijn/haar ouders invult?

Het invullen van deze eerste vragenlijst duurt ongeveer een half uur.

U hoeft de vragenlijst niet in één keer in te vullen, maar mag dit over verschillende momenten verspreiden. Het belangrijkste is dat u de vragenlijst met aandacht kunt invullen. Uw

antwoorden blijven beschikbaar totdat u de laatste vragenlijst heeft ingevuld.

Let op: De vragenlijst moet dan wel steeds op dezelfde computer worden ingevuld. Wij willen u vragen om de vragenlijst binnen twee weken helemaal in te vullen.

Een week nadat u de eerste vragenlijst heeft ingevuld, ontvangt u van ons de link naar het tweede deel van de vragenlijst over vier andere leerlingen en hun ouders.

Met uw informatie wordt uiteraard vertrouwelijk omgegaan.

Als u vragen of opmerkingen heeft, kunt u mailen of bellen naar Talisa Klaver - talisa.klaver@student.uva.nl, tel: 06-52257021.

Alvast bedankt voor uw inzet!

Hartelijke groet, Talisa Klaver

60 Eerst willen we u graag enkele algemene vragen stellen

1. Wat is uw geslacht?

2. In welk jaar bent u geboren?

3. Hoeveel jaren werkt u al in het onderwijs? 4. In welk land bent u geboren?

Naam leerling 1:

Deze vragen gaan over hoe vaak u contact heeft met de ouders van deze leerling. Per vraag kunt u aangeven in welke mate er sprake van is van deze vorm van contact.

1. Hoe vaak hebben deze ouders u aangesproken of gemaild? 1. Hoe vaak heeft u deze ouders aangesproken of gemaild?

2. Hoe vaak zijn deze ouders dit schooljaar uitgenodigd voor een oudergesprek? 3. Hoe vaak zijn deze ouders dit schooljaar aanwezig geweest bij een oudergesprek? 4. Hoe vaak zegt u het tegen deze ouders als u zich zorgen maakt?

5. Hoe vaak stellen deze ouders vragen of doen zij suggesties over hun kind? 6. Hoe vaak geeft deze ouder dingen mee naar school (bijv. leesboeken of iets om te

laten zien)?

7. Hoe vaak helpt deze ouder met iets op school (bijv. meegaan naar schooltuinen of helpen met uitstapjes)?

Invullen als: 1- Nooit 2- Zelden 3- Soms 4- Vaak 5- Zeer vaak

61

Deze stellingen gaan over hoe goed uw contact met de ouders van deze leerling is. Per stelling kunt u aangeven in hoeverre u het met deze stelling eens bent

1. Ik respecteer de ouders van dit kind. 2. Deze ouders respecteren mij. 3. Deze ouders en ik begrijpen elkaar.

4. Wij hebben vergelijkbare verwachtingen van dit kind.

5. Ik kan met deze ouders praten en word dan ook serieus genomen.

6. Als er een probleem is met dit kind, voel ik mij voldoende op mijn gemak om hierover met deze ouders te praten.

7. Het is frustrerend om met deze ouders om te gaan.

8. Deze ouders zeggen tegen mij dat zij het niet eens zijn met de manier waarop ik met hun kind om ga.

9. Ik voel mij aangevallen door deze ouders.

10. Deze ouders en ik zijn het vaak niet met elkaar eens. 11. Ik voel me lastig gevallen door deze ouders.

12. De hulp/mening van deze ouders is ongewenst. 13. De communicatie tussen ons verloopt moeilijk. 14. Deze ouders en ik vertrouwen elkaar.

15. Deze ouders en ik luisteren naar elkaar, zelfs als we het niet eens zijn. 16. Ik ben tevreden over mijn contact met deze ouders.

17. Deze ouders zijn vriendelijk en makkelijk te benaderen.

Invullen als:

1- Helemaal niet mee eens 2- Niet mee eens

3- Niet mee eens/ niet mee oneens 4- Mee eens

62

Deze stellingen gaan over de band met deze leerling. Per stelling kunt u weer aangeven in hoeverre u het met deze stelling eens bent.

1. Dit kind praat openhartig met mij over zijn/haar gevoelens.

2. De gevoelens van dit kind tegenover mij kunnen geheel onvoorspelbaar zijn of abrupt omslaan.

3. Als dit kind verdrietig is, zal het troost bij mij zoeken.

4. Als dit kind slecht gehumeurd is, weet ik dat het een lange en moeilijke dag gaat worden.

5. De omgang met dit kind vergt veel energie van mij. 6. Dit kind lijkt zich veilig bij mij te voelen.

7. Ik heb een hartelijke warme relatie met dit kind.

8. Dit kind en ik lijken voortdurend strijd met elkaar te leveren. 9. Dit kind heeft het gevoel dat ik hem/haar oneerlijk behandel. 10. Dit kind geeft mij een gevoel van effectiviteit en zelfvertrouwen.

Invullen als:

1- Helemaal niet mee eens 2- Niet mee eens

3- Niet mee eens/ niet mee oneens 4- Mee eens

63 Bijlage 8: Vragenlijst ouders

Relaties tussen ouders, leerkrachten en kinderen 1. Naam van uw kind:

2. Groep:

3. Naam van de leerkracht van uw kind: 4. Datum:

Geachte ouder/verzorger,

Een aantal dagen geleden heeft u van ons een informatiebrief gekregen over ons onderzoek naar 'De relatie tussen ouders, leerkrachten en kinderen'. Graag willen we u vragen om voor dit onderzoek deze vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst gaat over het contact dat u hebt met de leerkracht van uw kind, de band die u heeft met uw zoon/dochter, het gedrag dat uw zoon/dochter thuis vertoont en een aantal achtergrondkenmerken, zoals uw opleidingsniveau. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 20 minuten.

Wij willen u vragen om deze vragenlijst binnen twee weken in te vullen.

Met uw informatie wordt uiteraard vertrouwelijk omgegaan. Als u na het invullen besluit dat uw gegevens toch niet meegenomen mogen worden in het onderzoek, kunt u tot een maand na het invullen van de vragenlijst uw toestemming intrekken door te mailen of bellen naar dr. Debora Roorda - d.l.roorda@uva.nl, tel.: 020-5258198.

Als u vragen of opmerkingen heeft, kunt u eveneens mailen naar d.l.roorda@uva.nl. Alvast bedankt voor uw inzet!

Hartelijke groet, Talisa Klaver

Onder supervisie van dr. Debora Roorda, Universiteit van Amsterdam

___________________________________________________________________________ Wilt u hieronder aangeven dat u akkoord bent met deelname?

64

Deel 1: over u en uw partner

Hieronder volgen eerst een aantal vragen over u en uw partner (indien u die hebt).

1. Ik ben een: (man/vrouw) 2. In welk jaar bent u geboren? 3. Wat is de relatie tot uw kind? 4. In welk land bent u geboren? 5. In welk land is uw partner geboren?

6. Wat is de hoogste opleiding die u heeft afgerond?

7. Wat is de hoogste opleiding die uw partner heeft afgerond? 8. Hoeveel kinderen heeft u?

Deel 2: Over het contact met de leerkracht van uw kind

Deze vragen gaan over hoe vaak u contact heeft met de leerkracht van uw kind. Per vraag kunt u aangeven in welke mate er sprake van is van deze vorm van contact.

1. Hoe vaak heeft deze leerkracht u aangesproken of gemaild? 2. Hoe vaak heeft u deze leerkracht aangesproken of gemaild?

3. Hoe vaak bent u dit schooljaar uitgenodigd voor een oudergesprek? 4. Hoe vaak bent u dit schooljaar aanwezig geweest bij een oudergesprek? 5. Hoe vaak zegt u het tegen deze leerkracht als u zich zorgen maakt?

6. Hoe vaak stelt u vragen aan de leerkracht of doet u suggesties over uw kind?

7. Hoe vaak geeft u dingen mee naar school (bijv. leesboeken of iets om te laten zien)? 8. Hoe vaak helpt u met iets op school (bijv. meegaan naar schooltuinen of helpen met

uitstapjes)? Invullen als: 1- Nooit 2- Zelden 3- Soms 4- Vaak 5- Zeer vaak

65

Deze stellingen gaan over hoe goed uw contact met de leerkracht van uw kind is. Per stelling kunt u aangeven in hoeverre het met deze stelling eens bent.

1. Ik respecteer deze leerkracht. 2. Deze leerkracht respecteert mij.

3. Deze leerkracht en ik begrijpen elkaar.

4. Wij hebben vergelijkbare verwachtingen van mijn kind.

5. Ik kan met deze leerkracht praten en word dan ook serieus genomen.

6. Als er een probleem is met mijn kind, voel ik mij voldoende op mijn gemak om hierover met deze leerkracht te praten.

7. Het is frustrerend om met deze leerkracht om te gaan.

8. Deze leerkracht zegt tegen mij dat hij/zij het niet eens is met de manier waarop ik met mijn kind om ga.

9. Ik voel mij aangevallen door deze leerkracht.

10. Deze leerkracht en k zijn het vaak niet met elkaar eens. 11. Ik voel me lastig gevallen door deze leerkracht.

12. Deze leerkracht vindt mijn mening/inbreng ongewenst. 13. De communicatie tussen ons verloopt moeilijk.

14. Deze leerkracht en ik vertrouwen elkaar.

15. Deze leerkracht en ik luisteren naar elkaar, zelfs als we het niet eens zijn. 16. Ik ben tevreden over mijn contact met deze leerkracht

17. Deze leerkracht is vriendelijk en makkelijk te benaderen.

Invullen als:

1- Helemaal niet mee eens 2- Niet mee eens

3- Niet mee eens/ niet mee oneens 4- Mee eens

66

Deel 3: Over de band met uw kind

Deze stellingen gaan over de band met uw kind. Per stelling kunt u weer aangeven in hoeverre u het met deze stelling eens bent.

1. Ik heb een hartelijke, warme relatie met mijn kind.

2. Mijn kind en ik lijken voortdurend strijd met elkaar te leveren. 3. Als mijn kind verdrietig is, zal het troost of hulp bij mij zoeken.

4. Mijn kind vindt uitingen van lichamelijke affectie of aanraken door mij niet prettig. 5. Mijn kind waardeert zijn/haar relatie met mij.

6. Als ik mijn kind prijs, straalt hij/zij van trots. 7. Mijn kind vertelt spontaan dingen over zichzelf. 8. Mijn kind wordt gauw boos op mij.

9. Ik voel gemakkelijk aan wat mijn kind voelt.

10. Mijn kind blijft boos of wordt opstandig nadat ik hem/haar straf heb gegeven. 11. De omgang met mijn kind kost mij veel energie.

12. Als mijn kind een slecht humeur heeft, weet ik dat het een lange en moeilijke dag gaat worden.

13. Mijn kind gedraagt zich stiekem tegenover mij of probeert mij te manipuleren. 14. Mijn kind praat openhartig met mij over zijn/haar gevoelens en ervaringen. 15. Mijn kind heeft het gevoel dat ik hem/haar oneerlijk behandel.

16. Mijn kind doet mij graag een plezier.

Invullen als:

1- Helemaal niet mee eens 2- Niet mee eens

3- Niet mee eens/ niet mee oneens 4- Mee eens

67

Deel 4: Over het gedrag van uw kind

Wilt u voor onderstaande uitspraken aangeven in hoeverre ze van toepassing zijn op het gedrag van uw kind?

1. Rusteloos, overactief, kan niet lang stilzitten.

2. Klaagt vaak over hoofdpijn, buikpijn of misselijkheid. 3. Heeft vaak driftbuien of woede-uitbarstingen.

4. Doorgaans gehoorzaam, doet gewoonlijk wat volwassenen vragen. 5. Heeft veel zorgen, lijkt vaak over dingen in te zitten.

6. Constant aan het wiebelen of friemelen. 7. Vecht vaak met andere kinderen of pest ze. 8. Vaak ongelukkig, in de put of tranen.

9. Gemakkelijk afgeleid, heeft moeite om zich te concentreren.

10. Zenuwachtig of zich vastklampend in nieuwe situaties, verliest makkelijk zelfvertrouwen.

11. Liegt of bedriegt vaak.

12. Pikt dingen thuis, op school of op andere plaatsen. 13. Voor heel veel bang, is snel angstig.

14. Maakt opdrachten af, kan de aandacht goed vasthouden. 15. Denkt na voor iets te doen.

Invullen als:

1- Helemaal niet mee eens 2- Niet mee eens

3- Niet mee eens/ niet mee oneens 4- Mee eens

68

Tot slot, heeft de leerkracht of andere professional ooit aangegeven dat uw kind speciale aandacht nodig heeft?

Invullen:

o Nee, nooit o Ja, voor autisme

o Ja, voor Asperger syndroom o Ja, voor epilepsie

o Ja, voor hyperactiviteit/ADHD of ADD o Ja, voor dyslexie

o Ja, voor dyscalculie

o Ja, voor oog/zicht problemen o Ja, voor spraak/taal problemen o Ja, voor gehoorproblemen o Ja, anders namelijk…