• No results found

Mocht u vragen hebben over dit onderzoek, vooraf of achteraf, dan kunt u zich wenden tot de verantwoordelijke onderzoeker, Dr. Debora Roorda, tel. 020-5258198, email d.l.roorda@uva.nl, Nieuwe Achtergracht 127, 1018 WS Amsterdam.

Voor eventuele klachten over dit onderzoek kunt u zich wenden tot het lid van de Commissie Ethiek, Dr. Titia van Zuijen, tel. 020-5251273, email t.l.vanzuijen@uva.nl, Nieuwe Achtergracht 127, 1018 WS Amsterdam. Voor praktische zaken kunt u contact opnemen met Talisa Klaver, tel. 06-52257021, email talisa.klaver@student.uva.nl.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking!

Met vriendelijke groet,

Talisa Klaver

Onder supervisie van dr. Debora Roorda Universiteit van Amsterdam

43

---

Toestemmingsverklaring onderzoek ‘de relatie tussen ouders, leerkrachten en kinderen’

Hierbij verklaar ik dat ik de informatie over het onderzoek ‘de relatie tussen ouders, leerkrachten en kinderen’ heb gelezen en begrepen en dat ik toestemming geef voor deelname aan het onderzoek en gebruik van de door mij verstrekte gegevens.

Naam: ……….. Datum: ………..

44 Bijlage 3: Informatiebrief Ouders (Amsterdam)

Research Institute of Child Development and Education

Postbus 15776 1001 NG Amsterdam T 020 525 8198

www.uva.nl

Geachte ouder(s)/verzorger(s),

Onderzoek laat zien dat de relatie tussen leerkrachten en kinderen belangrijk is voor het gedrag, de motivatie en de prestaties van kinderen. Tot nu toe is dit onderzoek vooral gericht geweest op jonge kinderen. Ook is er nog niet veel bekend over hoe het contact tussen leerkrachten en ouders het gedrag, de motivatie en de prestaties van kinderen beïnvloedt. Om meer te weten te komen over de invloed van het contact tussen ouders, leerkrachten en kinderen uit de groepen 5 t/m 8 van de basisschool, vindt er op de school van uw zoon/dochter een onderzoek plaats door een masterstudent van de Universiteit van Amsterdam.

De school van uw zoon/dochter heeft verklaard deel te willen nemen aan dit onderzoek. Daar ben ik als student-onderzoeker erg dankbaar voor. Door middel van deze brief wil ik u verdere informatie geven over ons onderzoek dat binnenkort in de klas van uw zoon/dochter zal plaatsvinden. Daarnaast wil ik u vragen om een digitale vragenlijst in te vullen die ik per email naar u zal versturen.

Het onderzoek vindt plaats in maart 2016. Het onderzoek bestaat uit vragenlijsten die eenmalig worden afgenomen bij uw kind, de leerkracht en bij u als ouder. Met behulp van stellingen vragen wij de kinderen om hun relatie met de leerkracht, de band met hun ouders, het contact tussen hun ouders en leerkrachten, hun motivatie voor school en hun gedrag op school te beschrijven. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer een half uur. Bovendien zullen we bij de school de CITO scores van januari 2016 van uw kind opvragen.

Daarnaast zal de leerkracht over een aantal willekeurig gekozen kinderen uit de klas een korte vragenlijst invullen over zijn/haar relatie met deze kinderen en het contact met de ouders van die kinderen. Tot slot zullen alle ouders een email ontvangen met daarin de vraag om een vragenlijst in te vullen over hun contact met de leerkracht van hun kind en de band die zij zelf met hun kind hebben. Deze vragenlijst kunt u op de computer invullen en het invullen duurt 20-30 minuten.

Door via scholen zoveel mogelijk kinderen te benaderen, hopen we zoveel mogelijk deelnemers te verkrijgen. Hoe meer kinderen en ouders er meedoen, hoe beter dit is voor het onderzoek. In dit onderzoek zijn we nadrukkelijk niet geïnteresseerd in individuele kinderen of ouders, het gaat om de resultaten voor de hele groep tezamen. Met de informatie die in het onderzoek wordt verzameld, zal vanzelfsprekend vertrouwelijk worden omgegaan. Hierbij blijft de anonimiteit van uw kind

45 Mocht u of uw zoon/dochter desondanks bezwaar hebben tegen deelname, dan kunt u dit voor 17 maart 2016 naar mij mailen via talisa.klaver@student.uva.nl. Ook kunt u het antwoordstrookje onderaan de brief uitprinten, ondertekenen en aan uw zoon/dochter meegeven naar school. Uw

zoon/dochter kan het antwoordstrookje dan bij mij of zijn/haar leerkracht inleveren en dan hoeft hij/zij niet mee te doen aan het onderzoek. Tot slot kunt u mij ook telefonisch doorgeven dat u niet wilt dat uw zoon/dochter meedoet aan het onderzoek via 06-52257021.

Als u bezwaar heeft tegen deelname van uw zoon/dochter, kunt u dat op elk moment kenbaar maken. Dat kan zonder opgaaf van redenen en zonder dat dit op enige wijze gevolgen voor u of uw

zoon/dochter zal hebben. Tevens kunt u tot een maand na afloop van het onderzoek uw toestemming intrekken. In dat geval zullen de gegevens van uw zoon/dochter worden verwijderd uit onze

bestanden.

Om bezwaar te maken tegen deelname aan het onderzoek, kunt u contact opnemen met Talisa Klaver, tel. 06-52257021, talisa.klaver@student.uva.nl.

Mocht u vragen hebben over het onderzoek, vooraf of achteraf, dan kunt u zich wenden tot de verantwoordelijke onderzoeker Dr. Debora Roorda, tel. 020-5258198, email d.l.roorda@uva.nl, Nieuwe Achtergracht 127, 1018 WS Amsterdam.

Voor eventuele klachten over dit onderzoek kunt u zich wenden tot het lid van de Commissie Ethiek van de Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam, Dr. Titia van Zuijen, tel. 020-5251273, email t.l.vanzuijen@uva.nl, Nieuwe Achtergracht 127, 1018 WS Amsterdam.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking!

Met vriendelijke groet,

Talisa Klaver

Onder supervisie van dr. Debora Roorda Universiteit van Amsterdam

46 ---

Bezwaar tegen deelname onderzoek ‘De relatie tussen ouders, leerkrachten en kinderen’

De ouder(s) / verzorger(s) van

Naam: ………

Groep: …………

geven GEEN toestemming voor deelname aan het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Datum: ………

Handtekening: ………

47 Bijlage 4: Vragenlijst Leerlingen

“De klas en ik”

Naam: