• No results found

- Toeristische en recreatieve gebieden

In document Leven met een beperking in Den Haag (pagina 133-136)

Wij hebben vier locaties op toegankelijkheid beoordeeld: het gebied Binnenhof, Buitenhof en Plein en het gebied Tournooiveld, Korte en Lange Voorhout. Verder de locaties Grote Markt en als vierde de Boulevard Scheveningen. De toegankelijkheid is op de volgende aspecten getoetst:

• beschikbaarheid van een openbaar toegankelijk toilet

• de kwaliteit van bestrating

• de vrije doorgang op stoepen

• de oversteekbaarheid van straten

• en aanwezigheid van invalideparkeerplaatsen

Toegankelijkheid toeristische en recreatieve gebieden

Naam gebied Kwaliteit be-strating

Openbaar toegankelijk toilet

Vrije door-gang stoepen

Over- steekbaarheid

Parkeren Barometer

Binnenhof, Buitenhof en Het Plein

Oranje Groen Groen Groen Groen Groen

Allemaal Hagenaars | Fysieke toegankelijkheid

134

Toernooiveld, Korte en Lange Voorhout

Rood Rood Rood Rood Groen Rood

Grote Markt Rood Rood Oranje Rood Oranje Rood

Boulevard Groen Groen Groen Groen Groen Groen

Wat valt op? De Boulevard is zeer toegankelijk: scoort op alle criteria groen. Ook Binnenhof, Buitenhof en het Plein zijn goede plekken om naartoe te gaan.

De Grote Markt staat hiermee in schril contrast: het uitgaansplein met zijn vele cafés is nauwelijks toegankelijk. Scoort op vier van de vijf categorieën rood. Dit geldt ook voor Toernooiveld en Korte en Lange Voorhout.

De kwaliteit van de bestrating in de binnenstad laat te wensen over. Dit komt onder meer doordat op enkele plekken schelpenpaden zijn aangelegd en op andere plekken klinkers. Dit is voor mensen die zich met een rolstoel verplaatsen hinderlijk en oncomfortabel. De bestrating op de Boulevard is voor mensen in een rolstoel comfortabel.

Weinig openbare toegankelijke toiletten. Er is er een op het Buitenhof en een op de Boulevard. De gemeente heeft het voornemen het aantal openbare toegankelijke toiletten uit te breiden.

De mogelijkheid van vrije doorgang van stoepen, gelet op de aansluiting van de stoep op de straat.

Dit was in het bijzonder slecht bij het Toernooiveld bij de aansluiting naar het Korte Voorhout.

Deze plek is niet alleen steil, maar bevat ook een aantal uitstekende putdeksels en uítstekende stoepranden. Op de Grote Markt is de vrije doorgang matig. Dit heeft te maken met de vele terrassen en objecten die her en der staan uitgestald. De Grote Markt is ook niet goed over te steken. Dat geldt ook voor het Toernooiveld en omgeving.

Er wordt op deze plekken veel te weinig rekening gehouden met mensen die zich in een rolstoel verplaatsen of een hulphond bij zich hebben.

Het parkeren in de binnenstad is wel goed geregeld. Hoewel het aantal parkeerplaatsen zeer beperkt is, zijn ze op de betreffende plaatsen wel goed te vinden.

TOEGANKELIJKHEID TOERISTISCHE EN RECREATIEVE GEBIEDEN

In de toeristische en recreatieve gebieden wordt de kwaliteit van de openbare ruimte gewaardeerd met de kleur oranje. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de bestrating, de vrije doorgang van stoepen en de mogelijkheid comfortabel over te steken.

Bij de inrichting van deze gebieden dient in de toekomst meer rekening te wordt gehouden met mensen die zich verplaatsen met een rolstoel of met een blindengeleidestok of hulphond. De beste

Allemaal Hagenaars | Fysieke toegankelijkheid

135 oplossing hiervoor is vlakke stroken aan te leggen, zodat mensen met een rolstoel zich comfortabel

kunnen verplaatsen. Ook het aantal openbare toegankelijke toiletten dient snel te worden uitgebreid, temeer omdat het aantal toegankelijke toiletten in horecavoorzieningen gering is. Ten slotte zou het aantal gehandicaptenparkeerplaatsen in het centrum uitgebreid kunnen worden. Het verdient aanbeveling ze uit te rusten met een sensor, zodat iemand via een app kan zien waar er plek is.

Toegankelijkheid Zuiderpark

In 2018 heeft Voorall een schouw uitgevoerd naar de toegankelijkheid van het Zuiderpark en de Sportcampus. Criteria voor de basistoegankelijkheid van parken heeft betrekking op:

• beschikbaarheid van gehandicaptenparkeerplaatsen

• kwaliteit van de wandelpaden

• bewegwijzering

• toegankelijkheid van de recreatiefunctie

• overhangend groen en hindernissen Deze analyse heeft het volgende opgeleverd:

Toegankelijkheid Zuiderpark

Naam park Parkeren Kwaliteit wandel-

Zuiderpark Oranje Groen Oranje Groen Groen Groen Groen

Wat valt op? De inrichting van het park is toegankelijk. Dat wil zeggen dat de wandelpaden toegankelijk zijn, er geen sprake is van overhangend groen en er geen hindernissen zijn zoals steile bruggen. De bewegwijzering kan wel beter. Dat geldt in het bijzonder voor de

gehandicaptenparkeerplaatsen. Het is een zoektocht om ze te vinden. Per saldo waarderen wij het Zuiderpark met de kleur groen als een goed toegankelijk stadspark.

TOEGANKELIJKHEID OPENBARE RUIMTE

Per saldo kunnen we zeggen dat de toegankelijkheid van de openbare ruimte sterk verbeterd kan worden. Er zijn winkelstraten met een groene kleurcodering en enkele met oranje. Een vergelijkbare

Allemaal Hagenaars | Fysieke toegankelijkheid

136

verdeling zien we bij de toeristische en recreatieve gebieden, waar de Grote Markt, Toernooiveld en Korte en Lange Voorhout een rode codering krijgt. Het Zuiderpark krijgt ondanks de verbeteringen die noodzakelijk zijn rond het parkeren, toch een groene kleurcodering. Nergens is het echt dramatisch, maar we kunnen over veel te weinig locaties echt tevreden zijn. Wij roepen de gemeente op haast te maken om het aantal oranje en rood gecodeerde locaties terug te dringen.

In document Leven met een beperking in Den Haag (pagina 133-136)