• No results found

Toepassing van een Track & Trace-programma

De toepassing van een effectief Track & Trace-programma is geen eenvoudige onderneming, vooral omdat het programma flexibel genoeg moet zijn om aan de toekomstige regelgeving te kunnen voldoen. Uitstekend projectmanagement is van cruciaal belang en gedurende alle processtappen is een goede samenwerking met een ervaren leverancier van Track & Trace-apparatuur een absolute must.

5.1 Project ontwikkelen

Wanneer u een Track & Trace-proces wilt implementeren, is het belangrijk om uzelf daarvoor voldoende tijd te geven. Afhankelijk van het aantal productielijnen en de beschikbare ruimte, kan de volledige implementatie van een Track & Trace-programma enkele jaren duren. Gedurende de eerste planningsfase mag u niet vergeten dat een succesvol programma niet alleen bestaat uit individuele componenten van het serialisatie- en aggregatieproces die goed functioneren, maar dat elk component op harmonische wijze deel uitmaakt van de algehele oplossing. Met andere woorden: verlies het algehele programma niet uit het oog door u alleen op individuele componenten te richten.

Zorg ervoor dat u een goed overzicht hebt van het algehele programma, voordat u zich op de details richt. Hoeveel productielijnen worden gebruikt? Welke producten worden op welke lijnen geproduceerd, of worden meerdere producten op één lijn geproduceerd? Wat is de actuele lay-out van de productieomgeving en wat is ervoor nodig om netwerkkabels naar verschillende punten op de lijn te trekken (als dat nog niet is gedaan)? Hierna kunt u een lijst met vereisten produceren en een takenlijst.

5.2 Vereisten en takenlijst

Zoals eerder besproken, stellen verschillende landen verschillende eisen aan de serialisatieprocessen. Zorg ervoor dat u precies weet wat de actuele Track & Trace-vereisten voor uw markten zijn en wat er in de toekomst zal worden vereist. Veel landen zijn nog steeds bezig aan de ontwikkeling van hun Track & Trace-vereisten en daarom is het belangrijk dat u precies weet wat voor regels in de toekomst zullen worden ingesteld. Zodra u weet wat de vereisten zijn om uw compliance te garanderen, kunt u een uitgebreide takenlijst maken met een overzicht van alle apparatuur die nodig is en waar die moet worden opgesteld.

Op dit punt dient u ook over de kosten na te denken en wie de leverancier van uw apparatuur zal worden. De toepassingskosten van een Track & Trace-programma zijn aanzienlijk, ongeacht de leverancier, maar dat betekent niet dat een goede prijsvergelijking overbodig is. Overweeg het volledig aanbod van een specifieke Track & Trace-provider en vergelijk het met uw doelstellingen. Het

spreekt vanzelf dat deze fase van uitvoering van essentieel belang is. Indien mogelijk moet u samenwerken met een ervaren Track & Trace-provider, zodat u zeker weet dat de juiste apparatuur en software wordt geïnstalleerd. Zolang u voldoende onderzoek doet, is het betrekkelijk eenvoudig om de beste provider voor uw toepassing te vinden. Pas nadat u de hele takenlijst hebt afgewerkt, begint u aan de daadwerkelijke implementatie van het Track & Trace-programma. Het doel is om dit proces af te sluiten met een volledig plan en een budget voor de lancering van het project.

5.3 Project- en

programmamanagement

Zodra een plan is ontwikkeld, kan het worden uitgevoerd.

Natuurlijk hangt het succes of de mislukking van dit plan af van de mensen die er verantwoordelijk voor zijn. Het is belangrijk om één projectmanagementteam samen te stellen dat de leiding heeft over de toepassing, van de eerste ontwerpfase tot aan het moment dat het laatste apparaat wordt ingeschakeld. En dat is nog niet eens het einde. Onderdeel van het Track & Trace-programma is het aanmaken van een uitgebreide informatiegids over de manier waarop het programma dient te worden uitgevoerd, net als de documentatie van alle aspecten van de apparatuur en software die wordt gebruikt.

Het projectmanagementteam dat mogelijk wordt samengesteld, mag na de implementatie van het programma niet verdwijnen.

Track & Trace is een continu proces en de mensen die willen helpen bij de toepassing ervan, dienen bereid te zijn om op de hoogte te blijven van de nieuwste regels en ontwikkelingen op het gebied van software en technologie. Technologie die flexibel is, is erg belangrijk. De projectmanagers moeten bij voorkeur toekomstbestendige apparatuur en processen kiezen. Dit brengt ons weer terug bij de eerste planningfase van het project.

Een onderdeel van een goed project- en programmamanagement is de selectie van een ervaren apparatuurleverancier. De

leverancier dient niet alleen de apparatuur en software te leveren, maar ook advies te kunnen geven over de meest effectieve inzet en de benodigde documentatie voor een effectief programmabeheer. Bovendien kan een ervaren leverancier u helpen bij het samenstellen van een managementteam dat niet alleen verantwoording neemt voor de uitvoering van het Track & Trace-programma tot het einde, maar ook geschikt is om het programma in de toekomst ondersteuning te bieden.

5.4 (Global) Services

Voor bedrijven die wereldwijd actief zijn, is voor een uniform Track & Trace-programma een wereldwijde leverancier nodig.

Voor de uitvoering van Track & Trace in meerdere vestigingen dient elke vestiging van dezelfde apparatuur en documentatie te worden voorzien. Dit maakt een geïntegreerde benadering mogelijk, waarbij personeel eenvoudiger in verschillende landen kan werken en training kan krijgen, maar ook eventuele problemen sneller worden opgelost. Het is ideaal als een

medewerker in een willekeurige vestiging aankomt en precies weet hoe de apparatuur wordt bediend en wat het Track & Trace-proces is (indien van toepassing).

Dit geldt ook voor de uitvoering van regulier onderhoud aan de apparatuur. Het is eenvoudiger om hetzelfde onderhoudsschema voor elke productielijn te hebben. Hoewel de bedrijfsuren en de belasting van individuele vestigingen kunnen verschillen, wordt het toch eenvoudiger om schema's voor regulier onderhoud samen te stellen als bekend is hoelang elk systeem naar verwachting zal functioneren voordat het onderhoud moet plaatsvinden. Een wereldwijde Track & Trace-leverancier kan een onderhoudsprogramma aanbieden waarmee alle productievestigingen online blijven, met apparatuur die flexibel genoeg is voor nieuwe reguleringen, aangezien de wereldwijde gemeenschap nog steeds bezig is met het ontwikkelen van de serialisatievereisten.

6 Overzicht

6.1 Toenemende wetgeving 6.2 Hogere productiviteit

6.3 Bescherming van het merkimago en de bedrijfsreputatie

Overzicht

Wereldwijd worden Track & Trace-processen voortdurend ontwikkeld, herzien en bijgewerkt. Dit als reactie op het feit dat het wereldwijde risico op namaakproducten blijft toenemen. Denk daarbij niet alleen aan geneesmiddelen, maar ook aan tabak, hout en mineralen.

6.1 Toenemende wetgeving

Als reactie op deze bedreigingen wordt de Track & Trace-wetgeving wereldwijd ontwikkeld. De lokale, regionale, nationale en internationale bestuursorganen ontwikkelen wetten die erop gericht zijn het risico op namaakproducten te reduceren en uiteindelijk te elimineren. Hiervoor moet het onmogelijk worden om dergelijke namaakproducten op de markt te introduceren, zonder dat producenten, vervoerders, distributeurs en eindgebruikers onmiddellijk daarover worden geïnformeerd.

6.2 Hogere productiviteit

Tegelijkertijd wordt Track & Trace zo ontwikkeld dat een hogere efficiëntie, productiviteit en rentabiliteit in de supply chain kan worden gegarandeerd. Dit vanaf de productie tot aan de verzending, groothandel, retail en de verkoop aan de klant.

6.3 Bescherming van het merkimago en de bedrijfsreputatie

Producenten moeten de voortdurend veranderende wet- en regelgeving voor Track & Trace en de bijbehorende technologie nauwlettend in de gaten houden. Er moeten investeringen worden gedaan in actuele programma’s en in de implementatie van toekomstige ontwikkelingen. Met een zorgvuldige planning en uitvoering van hun Track & Trace-strategie garanderen producenten dat hun producten, hun merkimago en hun bedrijfsreputatie niet alleen nu, maar ook in de toekomst beschermd zijn. Dit garandeert ook de tevredenheid van stakeholders en aandeelhouders en waarborgt de inkomensstroom en de bedrijfswinst.

Aantekeningen

www.mt.com/pce

Meer informatie

Mettler-Toledo GmbH 8606 Greifensee Zwitserland

E-mail: contact.nl@mt.com

Voor de vestiging bij u in de buurt, gaat u naar: www.mt.com/contact

Productinspectiesystemen