• No results found

Toepassing internet marke ting methodes

Field research

E- mail marketing

4.3 Onderzoek Mediaversa websites

4.3.3 Toepassing internet marke ting methodes

In deze paragraaf wordt bekeken welke internet marketing methodes uit paragraaf 4.2 reeds worden toegepast bij de Mediaversa websites en hoe Mediaversa met deze metho- des om gaat.

Mediaversa.nl

Zoekmachine optimalisatie

Om Mediaversa.nl te promoten wordt er gebruik gemaakt van zoekmachine optimalisatie. Deze optimalisatie wordt door Me- diaversa zelf uitgevoerd. Alle belangrijke aspecten van zoekma- chine optimalisatie (figuur 7, bldz 30) zijn toegepast.

Linkbuilding

De pagerank wordt bepaald door de 108 backlinks en de im- portantie van deze links. Mediaversa.nl heeft een pagerank van 4 punten. De concurrentie voor de belangrijkste zoekwoorden scoort gemiddeld hetzelfde. Een aantal websites heeft een pa- gerank van 5 en een enkele een 6. Echter blijkt dat de resulta- ten op pagina 10 en 20 van de zoekresultaten gemiddeld ook nog steeds een 4 scoren. Een 4 is dus een goede score, maar hiermee kan Mediaversa.nl zich niet onderscheiden van de rest.

Pagerank

Aantal backlinks 108 Zoekwoordanalyse

Uit de zoekwoordanalyse van Mediaversa.nl (zie bijlage III) blijkt dat de site niet goed scoort op belangrijke zoekwoorden. De enige zoektermen waarbij Mediaversa.nl op de eerste pa- gina van de zoekresultaten staat zijn de regionale zoekacties, resultaatgerichte websites, de eigen bedrijfsnaam “Mediaversa” en “websoftware”. Van deze termen is alleen “websoftware” een redelijk vaak gebruikte zoekterm. Mediaversa.nl staat bij deze term op de eerste plaats en er wordt zo’n 390 keer per maand opgezocht.

Als er wordt gezocht op de term “webdesign” in combinatie met twee redelijk grote steden in de buurt “uden” en “veghel” staat Mediaversa niet op de eerste pagina terwijl dit zeer ge- richte zoekacties zijn.

Er zijn ook een aantal zoektermen waar mogelijkheden lig- gen voor Mediaversa.nl. De zoekterm “website onderhouden” wordt 590 keer per maand gebruikt en Mediaversa.nl staat hier op plaats 11, dat is dus net buiten de eerste pagina. Bij de zoek- term “website onderhoud” komt Mediaversa op de 29e plaats terwijl deze zoekactie 1000 keer per maand wordt gebruikt. Er wordt ook 1000 keer gezocht op “Adverteren op internet”. Bij deze zoekactie is Mediaversa op de 30e plaats terug te vinden.

Zoekmachine adverteren

Wat opvalt bij de SEA analyse (zie bijlage IV) is dat er de laat- ste 8 maanden maar 99 bezoekers via de advertenties op de site van Mediaversa terecht zijn gekomen. Dit is heel weinig als je bekijkt hoeveel campagnes er momenteel draaien. In totaal is er in acht maanden 64.114 keer een advertentie vertoont

van Mediaversa waarvan er maar 99 keer op is geklikt door een zoeker. Dit geeft uiteindelijk een zeer laag doorklik ratio van 0,15%.

De eerste oorzaak van het lage doorklik ratio is dat de huidige campagnes teveel informatieve zoekwoorden bevatten terwijl ze juist specifiekere termen zouden moeten bevatten (para- graaf 4.2.1). Informatieve termen waar Mediaversa mee ad- verteert zijn bijvoorbeeld: “webshop software”, “internet dien- sten”, “zoeken website” en “php software”, “web 2.0”, “website maken”.

Een ander belangrijk punt is dat er niet genoeg wordt geboden op de belangrijkste zoektermen. De advertenties van Media- versa.nl komen daarom niet op de eerste pagina van de zoekre- sultaten. Dit is van cruciaal belang omdat er weinig zoekers zijn die de tweede pagina van de zoekresultaten bekijken (pa- ragraaf 4.2.2), laat staan de gesponsorde resultaten waar nog minder mensen naar kijken.

Kijkend naar de SEA analyse van Mediaversa.nl valt op dat de advertenties voor het grootste deel worden weergegeven in het inhoudnetwerk terwijl ze zijn opgesteld voor het zoeknetwerk.

E-mail marketing

Mediaversa.nl maakt geen gebruik van E-mail marketing

Affiliate marketing

Mediaversa.nl maakt geen gebruik van affiliate marketing

Display advertising

Mediaversa.nl maakt geen gebruik van display advertising.

Overige internet marketing methodes

Mediaversa.nl maakt geen gebruik van overige internet marke- ting methodes.

Goedkopeprogrammeurs.nl

Zoekmachine optimalisatie

Om goedkope programmeurs te promoten wordt er gebruik gemaakt van zoekmachine optimalisatie. Deze optimalisatie wordt door Mediaversa zelf uitgevoerd. Alle belangrijke aspec- ten van zoekmachine optimalisatie (figuur) zijn toegepast op de website.

Linkbuilding

Goedkopeprogrammeurs.nl heeft een pagerank van 3. De pa- gerank wordt bepaald door de 7 backlinks en de importantie van deze links. Een pagerank van 3 is gemiddeld, maar het aan- tal backlinks is vrij laag.

Pagerank

Aantal backlinks 7 Zoekwoordanalyse

Goedkopeprogrammeurs.nl staat bij de eerste resultaten in Google (zie bijlage III) als er wordt gezocht op de termen “goedkope programmeurs”, “programmeur Indonesië”, “goed- kope programmeur”, “programmeurs goedkoop”, “goedkoop

programmeren”, “programmeurs Nepal”, “PHP programmeur inhuren”, “goedkope PHP programmeur”, “goedkope AJAX pro- grammeur”, “goedkope AJAX programmeurs” en “goedkope websoftware”. Dit zijn allemaal termen waarop niet veel wordt gezocht.

Uit de zoekwoordanalyse blijkt ook dat Goedkopeprogram- meurs.nl bij de eerste 20 resultaten staat als het gaat om twee redelijk veel gebruikte zoektermen “AJAX scripts” en “PHP pro- grammeurs”. Van deze twee termen is “PHP programmeurs” de belangrijkste. “AJAX scripts” wordt waarschijnlijk vooral ge- bruikt door zoekers die op zoek zijn naar gratis AJAX-scripts. Deze term is dus niet echt interessant. De termen “PHP pro- grammeurs” en “PHP programmeur” zijn wel interessant. Op “PHP programmeur” wordt 2900 keer per maand gezocht en Goedkopeprogrammeurs.nl bevindt zich op plaats 102 in de zoekresultaten.

Zoekmachine adverteren

Goedkopeprogrammeurs.nl maakt geen gebruik van zoekma- chine adverteren

E-mail marketing

Goedkopeprogrammeurs.nl maakt geen gebruik van E-mail marketing

Affiliate marketing

Goedkopeprogrammeurs.nl maakt geen gebruik van affiliate marketing

Display advertising

Goedkopeprogrammeurs.nl maakt geen gebruik van display advertising.

Overige internet marketing methodes

Goedkopeprogrammeurs.nl maakt geen gebruik van overige internet marketing methodes.

ForLittleThings.com

Zoekmachine optimalisatie

Om ForLittleThings.com te promoten wordt er gebruik gemaakt van zoekmachine optimalisatie. Deze optimalisatie wordt door Mediaversa zelf uitgevoerd. De volgende aspecten van de web- site zijn niet goed geoptimaliseerd:

Keywords in HTML header tags,

Het vermijden van html tabellen. Linkbuilding

ForLittleThings.com heeft een pagerank van 3. De pagerank wordt bepaald door de 41 backlinks en de importantie van deze links. Het aantal backlinks is vrij hoog en daarom is de relatief lage pagerank van 3 opmerkelijk. Waarschijnlijk is de kwaliteit van deze backlinks niet erg hoog.

Pagerank

Aantal backlinks 41 Zoekwoordanalyse

laat zien dat de website over het algemeen zeer goed scoort. Bij de zoekterm “klompen” staat ForLittleThings.com op de 15e plaats terwijl deze zoekactie wel 60.500 keer per maand wordt uitgevoerd! Natuurlijk zijn dit niet uitsluitend zoekers die sou- venirklompjes of relatiegeschenken willen kopen. Een zoeker die de term “klompen” gebruikt zal ook vaak op zoek zijn naar moderne draagklompen en geen souvenirklompen. Toch zal er nog een behoorlijk aantal van de 60.500 zoekacties resteren die wel op zoek zijn naar producten die ForLittleThings.com aanbiedt.

Andere zoektermen waar ForLittleThings.com goed op scoort zijn: “klompjes”, “houten klompen”, “klompen kopen”, “neder- landse klompen”, “houten klompjes”, “klompen winkel”, “klom- penwinkel”, “klompjes sleutelhanger”, “kleine klompjes” en “ba- byklompjes”. Forlittlethings staat bij deze zoektermen overal op de eerste pagina met uitzondering van de term “klompen kopen”. Op deze term staat ForLittleThings.com op plaats 20.

Zoekmachine adverteren

ForLittleThings.com maakt ook gebruik van zoekmachine ad- verteren (SEA). Op dit moment lopen er acht campagnes. In (bijlage IV) is een overzicht te vinden van alle campagnes met bijbehorende kosten en effectiviteit. De campagnes zijn alle- maal gericht op het zoeknetwerk.

Wat opvalt als we naar de analyse kijken is dat er veel clicks worden gehaald en ook een redelijk hoog click-thru percen- tage. Voor deze clicks wordt gemiddeld per click 0,20 eurocent betaald. Dit bedrag is niet hoog.

Over het algemeen zijn de campagnes goed ingericht. De ad- vertenties zijn ook goed geschreven. Er wordt duidelijk aange- geven om welke producten het gaat en ze bevatten een goede uitnodigende tekst.

E-mail marketing

Forlittlethings.com maakt geen gebruik van E-mail marketing

Affiliate marketing

Forlittlethings.com maakt geen gebruik van affiliate marketing

Display advertising

Forlittlethings.com maakt geen gebruik van display adverti- sing.

Overige internet marketing methodes

Forlittlethings.com maakt geen gebruik van overige internet marketing methodes.

CMSmakkelijk.nl

Zoekmachine optimalisatie

Om CMSmakkelijk te promoten wordt er gebruik gemaakt van zoekmachine optimalisatie. Deze optimalisatie wordt door Me- diaversa zelf uitgevoerd. De volgende aspecten van de website zijn niet of niet goed geoptimaliseerd:

Teksten

Linkbuilding

CMS makkelijk heeft een lage pagerank van 1. De oorzaak van deze lage pagerank is waarschijnlijk het minimale aantal back- links. CMSmakkelijk.nl heeft slechts twee backlinks en deze ko- men beide van Mediaversa.nl

Pagerank

Aantal backlinks 2 Zoekwoordanalyse

Uit de zoekwoordanalyse van CMSmakkelijk.nl (bijlage III) blijkt dat CMSmakkelijk.nl niet hoog scoort op de belangrijkste zoek- termen. De enige termen waarop CMSmakkelijk.nl hoog scoort zijn: “CMS makkelijk”, “zelf website aanpassen”, “website aan- passen”, “CMS bestellen” en “Makkelijk CMS”. Van deze termen wordt alleen de term “website aanpassen” (negentiende plaats) 1000 keer of vaker gebruikt. De andere termen worden minder dan 100 keer per maand gebruikt.

Op de meest gebruikte en belangrijkste termen scoort CM- Smakkelijk niet eens bij de eerste 100 resultaten. Dit zijn ter- men als: “CMS”, “CMS systeem”, “CMS software”, “CMS syste- men”, “website onderhouden”, “eenvoudig CMS”, “Zelf website onderhouden”, “CMS pakket”, “CMS goedkoop” en “goedkoop CMS”.

Zoekmachine adverteren

CMSmakkelijk.nl maakt geen gebruik van zoekmachine adver- teren

E-mail marketing

CMSmakkelijk.nl maakt geen gebruik van E-mail marketing

Affiliate marketing

CMSmakkelijk.nl maakt geen gebruik van affiliate marketing

Display advertising

CMSmakkelijk.nl maakt geen gebruik van display advertising.

Overige internet marketing methodes

CMSmakkelijk.nl maakt geen gebruik van overige internet mar- keting methodes.

Voldoetmijnwebsitenog.nl

Zoekmachine optimalisatie

Om Voldoetmijnwebsitenog.nl te promoten wordt er gebruik gemaakt van zoekmachine optimalisatie. Deze optimalisatie wordt door Mediaversa zelf uitgevoerd. De volgende aspecten van de website zijn niet goed of helemaal niet geoptimaliseerd:

Title’s en descriptions,

Teksten,

keywords in hyperlink tekst,

Domeinnaam en bestandsnamen,

Keywords in HTML header tags,

Alt tekst,

Linkbuilding

Voldoetmijnwebsitenog.nl heeft een lage pagerank van 2. De pagerank wordt bepaald door de backlinks en de importantie van deze links. 13 backlinks is in principe niet weinig, maar de kwaliteit van deze backlinks is waarschijnlijk niet erg hoog ge- zien de pagerank.

Pagerank

Aantal backlinks 13 Zoekwoordanalyse

Voldoetmijnwebsitenog.nl bestaat slechts uit 1 pagina. Van- daar dat deze website op niet veel termen is geoptimaliseerd. Uit de zoekwoordanalyse (bijlage III) blijkt dat de enige termen waarop Voldoetmijnwebsitenog.nl redelijk hoog scoort, de ter- men “onderzoek website” en “website test” zijn. Vooral de term “website test” is belangrijk aangezien Voldoetmijnwebsitenog. nl daar op de twintigste plaats staat terwijl er 2400 keer op wordt gezocht.

Een paar andere termen waar veel op wordt gezocht, maar waarop Voldoetmijnwebsitenog.nl niet hoog scoort zijn “web- site onderzoek”, “check website”, “website check” en “website analyse”. Op deze termen wordt duizend keer of vaker per maand gezocht.

Zoekmachine adverteren

De SEA analyse van Voldoetmijnwebsitenog.nl (bijlage IV) laat zien dat de campagnes gericht op het zoeknetwerk in totaal 1857 clicks hebben opgeleverd met een gemiddelde cost per

click van 0,20 euro. Het doorklik ratio is met 2,39% goed te noemen. Wat opvalt is dat alle zoektermen zijn onderverdeeld in maar twee advertentiegroepen.

De advertentie teksten zijn niet specifiek gericht op bepaalde zoektermen en zijn daarom te algemeen. De kans is daardoor groter dat er betaald wordt voor bezoekers die niet op zoek zijn naar deze dienst. Verder is te zien dat Voldoetmijnwebsitenog. nl niet op de eerste pagina staat bij de zoekresultaten wanneer het gaat om belangrijke zoektermen als “website analyse” en “onderzoek website”.

Verder zien we dat de advertenties ook 49.369 keer in het in- houdsnetwerk zijn vertoond. De advertenties zijn echter niet geoptimaliseerd voor het inhoudsnetwerk en daarom halen ze ook maar een doorklik ratio van 0,1.

E-mail marketing

Voldoetmijnwebsitenog.nl maakt geen gebruik van E-mail mar- keting

Affiliate marketing

Voldoetmijnwebsitenog.nl maakt geen gebruik van affiliate marketing

Display advertising

Voldoetmijnwebsitenog.nl maakt geen gebruik van display ad- vertising.

Overige internet marketing methodes

Voldoetmijnwebsitenog.nl maakt geen gebruik van overige in- ternet marketing methodes.

Websiteupdate.nl

Zoekmachine optimalisatie

Om Websiteupdate.nl te promoten wordt er gebruik gemaakt van zoekmachine optimalisatie. Deze optimalisatie wordt door Mediaversa zelf uitgevoerd. De volgende aspecten van de web- site zijn niet goed geoptimaliseerd:

keywords in hyperlink tekst,

Alt tekst. Linkbuilding

Websiteupdate.nl heeft een pagerank van 3. Dit is een gemid- delde pagerank die is bereikt door middel van 5 backlinks en de importantie daarvan.

Pagerank

Aantal backlinks 5 Zoekwoordanalyse

In de zoekwoordanalyse van Websiteupdate.nl (bijlage III) kun- nen we zien dat Websiteupdate.nl goed scoort op een aantal belangrijke termen zoals “website update”, “site update” en “website bijhouden”. Dit zijn allemaal termen waar meer dan 300 keer keer per maand op wordt gezocht. Websiteupdate.nl staat bij deze termen op de eerste pagina.

Er zijn ook een aantal termen waarop Websiteupdate.nl hele- maal niet wordt gevonden terwijl er weinig concurrentie voor is en waar vaak op wordt gezocht. Dit zijn termen als “onderhoud website”, “bijhouden website”, “website beheer”, “website be- heren”, “beheer website”, “beheren website”, “website onder- houden” en “website onderhoud”.

Zoekmachine adverteren

Websiteupdate.nl maakt geen gebruik van zoekmachine adver- teren

E-mail marketing

Websiteupdate.nl maakt geen gebruik van E-mail marketing

Affiliate marketing

Websiteupdate.nl maakt geen gebruik van affiliate marketing

Display advertising

Websiteupdate.nl maakt geen gebruik van display advertising.

Overige internet marketing methodes

Websiteupdate.nl maakt geen gebruik van overige internet marketing methodes.

Regionalevindbaarheid.nl

Zoekmachine optimalisatie

Om Regionalevindbaarheid.nl te promoten wordt gebruik gemaakt van zoekmachine optimalisatie. Deze optimalisatie wordt door Mediaversa zelf uitgevoerd. De volgende aspecten

van de website zijn niet goed geoptimaliseerd:

keywords in hyperlink tekst,

Keywords in HTML header tags,

Alt tekst,

linkbuilding Linkbuilding

Regionalevindbaarheid.nl heeft een pagerank van 1. Dat is de laagste score score van alle onderzochte websites. De pagerank wordt bepaald door de slechts 2 backlinks en de importantie van deze links.

Pagerank

Aantal backlinks 2 Zoekwoordanalyse

Regionalevindbaarheid.nl scoort alleen goed bij de termen “regionale vindbaarheid”, “regionale optimalisatie”, “regionaal zoeken” en “regionaal bedrijven zoeken” (zie bijlage III). Dit zijn allemaal termen waar nauwelijks op wordt gezocht. Bij belang- rijke termen als “zoekmachine optimalisatie”, “optimalisatie zoekmachine”, “zoekmachine marketing” en “zoekmachine op- timalisatie bureau” is Regionalevindbaarheid.nl niet eens terug te vinden bij de eerste 100 resultaten. Dit is overigens niet ver- wonderlijk omdat er veel concurrentie is voor deze termen. Verder valt op dat er een aantal termen zijn in combinatie met de term “vindbaarheid” waarop veel wordt gezocht en relatief weinig concurrentie voor is. Ook zijn dit vooral termen die een

leek zou gebruiken bij zijn zoekactie. Vanuit dat oogpunt be- keken zijn dit zeer bruikbare combinaties. De termen waar het om gaat zijn: “vindbaarheid”, “website vindbaar”, “vindbaarheid google”, “vindbaarheid zoekmachines”, “website vindbaar ma- ken”, “vindbaarheid verbeteren” en “vindbaarheid verhogen”.

Zoekmachine adverteren

Er draaien momenteel twee campagnes van Regionalevind- baarheid.nl. In een tijdsbestek van acht maanden hebben deze campagnes 91 clicks gerealiseerd terwijl het aantal views 3431 bedraagt (bijlage IV). Het doorklik ratio ligt op 2,65%. Dit per- centage is niet verkeerd, maar aangezien er wordt geadver- teerd met termen waar nauwelijks op wordt gezocht zijn er weinig views en dus ook niet veel clicks in totaal.

E-mail marketing

Regionalevindbaarheid.nl maakt geen gebruik van E-mail mar- keting

Affiliate marketing

Regionalevindbaarheid.nl maakt geen gebruik van affiliate marketing

Display advertising

Regionalevindbaarheid.nl maakt geen gebruik van display ad- vertising.

Overige internet marketing methodes

Regionalevindbaarheid.nl maakt geen gebruik van overige in- ternet marketing methodes.

4.3.4 Statstieken

In deze paragraaf zijn een aantal statistieken weergegeven die betrekking hebben op het bezoekersverkeer. Deze statistieken van het bezoekersverkeer zijn gebasseerd op resultaten van het programma webstat dat wordt gebruikt door Mediaversa om het verkeer bij te houden en op gegevens van Mediaversa zelf. In figuur 26 is het aantal reacties te zien dat volgens de doel- stelling omhoog moet gaan met 100%.

Figuur 24. Gemiddeld aantal hits per maand

Mediaversa.nl Goedkopeprogrammeurs.nl Forlittlethings.com CMSmakkelijk.nl Voldoetmijnw ebsitenog.nl Websiteupdate.nl Regionalevindbaarheid.nl 0 1000 2000 3000 4000 5000 6000 Visits Mediaversa.nl Goedkopeprogrammeurs.nl Forlittlethings.com CMSmakkelijk.nl Voldoetmijnw ebsitenog.nl Websiteupdate.nl Regionalevindbaarheid.nl 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 conversies

Figuur 25. Gemiddeld aantal unieke bezoekers per maand

Bron: Mediaversa

Figuur 26. Gemiddeld aantal reacties (conversies) per maand