• No results found

Zoekmachine adverteren

5.2 Definitief projectvoorstel

5.3.1 Optimalisatie websites

Deze paragraaf bevat een verslag van de realisatie van de projectvoorstellen die zijn besproken in paragraaf 5.1.3

Goedkopeprogrammeurs.nl

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat Goedkopepro- grammeurs.nl slecht scoorde op de punten design en betrouw- baarheid. Deze twee criteria hangen natuurlijk veel met elkaar samen. Als het design niet professioneel is, komt de website minder betrouwbaar over. Ook het feit dat het inhuren van een programmeur zo goedkoop is en dat er gewerkt wordt in verre landen maakt dat mensen de website minder betrouwbaar vin- den.

Het design van Goedkopeprogrammeurs is totaal vernieuwd met als doel het geven van een professionele uitstraling aan de website en het vergroten van de betrouwbaarheid. Hieronder volgen de belangrijkste veranderingen die zijn doorgevoerd om dit doel te bereiken.

De oude website kon slechts een beperkt aantal regels tekst bevatten. Er is daarom gekozen om de nieuwe web- site verticaal mee te laten rekken. Men kan hierdoor meer tekst kwijt. Dit is beter voor zowel de informatieverschaf-

fing in het algemeen als voor de zoekmachine optimali- satie.

Er is een duidelijke header gemaakt waarin direct de be- langrijkste vraag wordt beantwoord die bezoekers zich zullen stellen, namelijk “Wat kunt u van Goedkopepro- grammeurs verwachten?”. Men ziet direct de speerpun- ten van Goedkopeprogrammeurs: kwaliteit, scherpe prij- zen en goede communicatie. Op de tweede slide staat informatie over de prijs en op de derde slide informatie over de missie van Goedkopeprogrammeurs.

Op de home pagina zijn twee paragrafen bijgekomen. De eerste nieuwe paragraaf gaat over de missie. Dit is be- langrijk omdat men kan zien dat Goedkopeprogrammeurs geen misbruik maakt van de programmeurs in verre lan- den, maar dat ze juist hun steentje bijdragen aan de ont- wikkeling van deze landen. De andere paragraaf laat zien dat Goedkopeprogrammeurs een initiatief is van Media- versa.

De laatste verandering is de referentie die is toegevoegd op de home pagina. Hierdoor ziet men dat er al succesvol is samengewerkt met klanten waardoor de betrouwbaar- heid groter wordt.

In figuur 27 is de transformatie van Goedkopeprogrammeurs afgebeeld. Deze sites zijn beide zichtbaar op internet om te kunnen vergelijken.

Oude versie: http://www.goedkopeprogrammeurs.nl/oud

Websiteupdate.nl

Websiteupdate.nl scoorde slecht op de punten design en de hoeveelheid informatie. De website scoorde daarentegen goed op de punten bestelgemak en performance. Er is daarom ge- probeerd deze laatste twee punten intact te houden. Er is gekozen om voor Websiteupdate dezelfde opbouw te ge- bruiken als Goedkopeprogrammeurs. Dit omdat deze opbouw ook uitermate geschikt is voor Websiteupdate. Hieronder vol- gen de belangrijkste verbeterpunten van Websiteupdate.

Er is net als bij goedkopeprogrammeurs een duidelijk header waarin de belangrijkste punten worden belicht. Er worden vragen gesteld waarmee wordt getracht de bezoeker te raken. Zodra de bezoeker zich aangesproken voelt door een vraag zal hij verder gaan lezen.

Nieuwe versie: http://www.goedkopeprogrammeurs.nl/

De website is net als bij Goedkopeprogrammeurs verti- caal uitrekbaar waardoor er meer informatie kan worden geplaatst. Dit is uiteindelijk beter i.v.m. de zoekmachine optimalisatie.

Het menu is ingedeeld in meer logische stappen. De eer- ste pagina verschaft informatie over welke website up- date het meest geschikt is voor de bezoeker. De tweede pagina geeft informatie over hoe het laten updaten van een website in zijn werk gaat. De derde pagina legt uit hoe de bezoeker zijn website zelf up-to-date kan houden met het beheer-systeem van Mediaversa.

In figuur 28 op de volgende pagina is de transformatie te zien van Websiteupdate.

Figuur 27. Transformatie Goedkopeprogrammeurs.nl

Oude versie: http://www.websiteupdate.nl/oud/

Voldoetmijnwebsitenog.nl

voldoetmijnwebsitenog scoorde het slechtst van alle websites. De website kwam te kort op het design, de hoeveelheid infor- matie, de snelheid waarmee de informatie werd gevonden en de betrouwbaarheid. Zoals bij goedkopeprogrammeurs al is be- sproken gaan design en betrouwbaarheid voor een groot deel samen. Ook het gebrek aan informatie en de snelheid waarmee deze kan worden gevonden gaan samen. Immers, als er niet voldoende informatie is kan deze ook niet snel worden gevon- den.

Het ontwerp is compleet vernieuwd, maar de auto van de oude website komt ook terug in het nieuwe ontwerp. Dit was een eis van de opdrachtgever omdat de auto zorgt voor herkenbaar- heid. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste aanpassingen.

Nieuwe versie: http://www.websiteupdate.nl

Er zijn meer pagina’s toegevoegd aan de website. De oude versie had maar één pagina met weinig tekst waardoor bezoekers niet voldoende informatie konden vinden. Het toevoegen van meerdere pagina’s heeft natuurlijk ook te maken met de zoekmachine optimalisatie van deze web- site, maar daarover meer in (paragraaf).

Er is geprobeerd het aspect “gratis” beter zichtbaar te ma- ken op de home pagina. Hierdoor is men toch eerder ge- neigd een test aan te vragen.

Er is op de home pagina een paragraaf toegevoegd met informatie over Mediaversa. Dit om meer vertrouwen te wekken van de bezoeker.

Ook is er een contactpagina toegevoegd die als doel heeft de betrouwbaarheid te vergroten.

In figuur 29 is het resultaat te zien. Figuur 28. Transformatie Websiteupdate.nl

Oude versie: http://www.voldoetmijnwebsitenog.nl/oud/

Regionalevindbaarheid.nl

Regionalevindbaarheid.nl scoorde slecht op de punten: design, voldoende informatie en betrouwbaarheid. Deze website is daarom geoptimaliseerd op deze punten.

In de lijst hieronder is te zien wat de belangrijkste veranderin- gen zijn van Regionalevindbaarheid.

Bij het onwerp van Regionalevindbaarheid is geprobeerd de website meer op te laten vallen tussen alle andere websites van zoekmachine optimalisatie bureau’s. Dit is gedaan door het felle kleurgebruik en de grote afbeelding van een bouwvaker in een regionaal gebied. De bouwvak- ker laat zien dat zijn website hoog scoort op google bij het gebruik van een regionale zoekopdracht.

Nieuwe versie: http://www.voldoetmijnwebsitenog.nl

Ook hier is gekozen om de belangrijkste punten direct in de banner te vermelden. Als eerste staat er een stukje uit- leg over Regionalevindbaarheid en daarna over de pakket- ten die zijn te bestellen.

De website is verticaal uitrekbaar gemaakt waardoor er meer informatie kan worden geplaatst.

Het resultaat van de transformatie is te zien in figuur 30 op de volgende bladzijde.

Figuur 29. Transformatie Voldoetmijnwebsitenog.nl

Oude versie: http://www.regionalevindbaarheid.nl/oud Nieuwe versie: http://www.regionalevindbaarheid.nl/ Figuur 30. Transformatie Goedkopeprogrammeurs.nl

5.3.2 Optimalisatie internet mar-

keting methodes

Deze paragraaf bevat een beschrijving van de realisatie van de projectvoorstellen die zijn gedaan ter verbetering van de toegepaste internet marketing methodes besproken in paragraaf 5.1.3. De resultaten in deze paragraaf bevatten metingen die zijn gedaan tijdens het schrijven van deze scriptie. Het is zeer waarschijnlijk dat de resultaten een aantal weken later alweer veranderd zullen zijn.

In deze paragraaf wordt besproken hoe de Mediaversa websites zijn geoptimaliseerd voor de zoekmachine. De op- timalisatie van deze toegepaste internet marketing metho- de is uitgevoerd door middel van optimalisatie van teksten, html, linkbuilding en andere belangrijke aspecten die zijn genoemd in paragraaf 4.2.1.2. Ook is er een nieuwe web- site opgezet die is bedoeld om de Mediaversa sites aan el- kaar te linken en om hoger te scoren op de termen “website beheer” en “website beheren”. Deze nieuwe website wordt als laatste besproken in deze paragraaf.

Daarnaast wordt besproken hoe de zoekmachine campag- nes zijn geoptimaliseerd. Deze optimalisatie is uitgevoerd met behulp van informatie uit paragraaf 4.2.1.2.

Installeren Web-analyse-programma

Er is gekozen voor Google analytics als web-analyse-program- ma. Volgens veel webmasters op internet is Google Analytics net als alle andere web-analyse-programma’s niet 100% be-

trouwbaar, maar doet het gratis programma zeker niet onder voor de betaalde programma’s. Het feit dat Google Analytics gratis gebruikt kan worden heeft de doorslag gegeven in deze keuze.

Mediaversa.nl

Zoekmachineoptimalisatie

In figuur 31 is de lijst met belangrijke zoekwoorden te vinden van Mediaversa.nl die is samengesteld. In de andere kolommen is te zien op welke positie in Google Mediaversa.nl scoort op het betreffende zoekwoord. Één van de belangrijkste taken was om Mediaversa op de eerste pagina van de zoekresultaten te laten scoren op de term “webdesign uden” en dat is gelukt. Dit is bereikt door een extra pagina toe te voegen die compleet is geoptimaliseerd op “webdesign uden”.

Wat verder opvalt in de lijst met zoekwoorden zijn de termen “vindbaarheid website”, “vindbaarheid”, “vindbaarheid verho- gen”. Het optimaliseren van Mediaversa.nl op deze termen was een test zodat deze mogelijk de termen “zoekmachine optima- lisatie” en “internet marketing” kunnen vervangen aangezien daar teveel concurrentie voor is. Deze test is geslaagd en de ter- men kunnen binnenkort worden vervangen. Het optimaliseren op deze termen is gebeurd door het toevoegen van een extra pagina die is geoptimaliseerd voor de “vindbaarheid-termen”.

Zoekmachine adverteren

De Mediaversa campagnes zijn opnieuw ingedeeld in drie hoofdgroepen. De eerste hoofdgroep “Mediaversa inhoudnet-

werk” is in tegenstelling tot de andere hoofdgroepen speciaal ingericht voor het inhoudnetwerk. De tweede hoofgroep “Me- diaversa algemeen” bestaat uit advertenties van de belangrijk- ste diensten gericht op heel Nederland. De laatste hoofdgroep “Mediaversa regionaal” richt zich op dezelfde diensten, maar dan advertenties die speciaal zijn geschreven voor de regio Uden. Veghel, Schijndel, Den Bosch, Oss en Eindhoven.

Zoals te zien is in figuur 32 is het gemiddeld aantal klikken per dag fors toegenomen van 0,41 naar 4,73. Deze stijging is vooral behaald door het bod op de belangrijkste zoektermen te verhogen en door te adverteren op nieuwe termen met minder concurrentie zoals de “vindbaarheid termen”. Het verhogen van het bod op belangrijke zoektermen heeft als nadeel dat de uit- gaven ook fors zijn gestegen. Zo is er in 22 dagen tijd € 56,39 uitgegeven voor 104 klikken. In de meeste gevallen zijn deze uitgaven echter terugverdiend als er één klant uit voort komt.

Zoekwoorden Zoekacties < onderzoek 08-12-09 15-12-09 23-12-09 04-01-10 11-01-10

webdesign uden 140 15 11 10 11 11 7 webdesign veghel 28 15 17 17 18 9 website onderhouden 590 11 14 13 13 14 11 website onderhoud 1600 29 20 15 16 16 14 onderhoud website 1600 19 20 16 17 17 12 onderhouden website 590 21 99 20 32 29 24 vindbaarheid website 1000 16 19 20 22 15 vindbaarheid 3600 29 29 22 19 21 vindbaarheid verhogen 320 9 11 10 13 9

Klikken klikken/dag uitgaven uitgaven/dag kosten/klik

totaal < onderzoek (8 maanden) 99 0,41 28,76 0,12 0,29

zoeknetwerk 77 0,32 25,17 0,1 0,33

inhoudnetwerk 22 0,09 3,59 0,01 0,16

totaal > onderzoek (22 dagen) 104 4,73 56,39 2,56 0,54

zoeknetwerk 47 2,14 39,15 1,78 0,83

Figuur 31. Lijst met belangrijke zoekwoorden Mediaversa.nl

Bron: Google.nl Figuur 32. Resultaat zoekmachine adverteren Mediaversa.nl

Goedkopeprogrammeurs.nl

Zoekmachineoptimalisatie

De lijst met belangrijke zoekwoorden die is opgesteld voor Goedkopeprogrammeurs is te zien op figuur 33. Uit het onder- zoek van paragraaf 4.3.3 bleek dat er vooral kansen lagen voor Goedkopeprogrammeurs.nl op de zoektermen “PHP program- meurs” en “PHP programmeur”. Er is daarom gekozen om de website bijna volledig op deze termen te optimaliseren aange- zien de meeste andere termen niet relevant zijn of niet genoeg zoekopdrachten per maand bevatten. De term “websoftware” is wel meegenomen in de optimalisatie omdat die ook dienst kan doen als spring plank voor de websoftware pagina’s van Mediaversa.nl middels linkbuilding.

Het optimaliseren is niet helemaal gelukt aangezien goedkope- programmeurs.nl nog niet op de eerste pagina van de

zoekresultaten staat bij de termen “PHP programmeurs” en “PHP programmeur”, maar het is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat dit wel gebeurd.

Websiteupdate.nl

Zoekmachineoptimalisatie

Naast de belangrijke termen waarvoor websiteupdate.nl al goed was geoptimaliseerd zoals “website update”, “site update”, “website updaten” en “website bijhouden” scoort de website nu ook redelijk hoog op de nieuwe termen “onderhoud website”, “onderhoud site”, “zelf website onderhouden” en “website on- derhouden” figuur 34.

Deze vooruitgang is ontstaan door de huidige teksten en struc- tuur zoveel mogelijk intact te laten en daarnaast nieuwe pa- gina’s en details op de oude pagina’s toe te voegen.

Zoekwoorden Zoekacties < onderzoek 08-12-09 15-12-09 23-12-09 04-01-10 11-01-10

PHP programmeurs 210 20 23 22 19 15 13

PHP programmeur 3600 102 54 56 50 39 38

AJAX scripts 590 9 8 8 8 13 9

websoftware 390 36 13 15 14 15 13

Zoekwoorden Zoekacties < onderzoek 08-12-09 15-12-09 23-12-09 04-01-10 11-01-10

website update 720 1 1 1 1 1 1

site update 1600 3 2 2 2 2 2

website updaten 140 4 1 1 1 1 1

onderhoud website 1600 23 15 16 14 12

website bijhouden 210 8 8 9 8 8 5

Figuur 33. Lijst met belangrijke zoekwoorden Goedkopeprogrammeurs.nl

Bron: Google.nl Figuur 34. Lijst met belangrijke zoekwoorden Websiteupdate.nl

Voldoetmijnwebsitenog.nl

Zoekmachineoptimalisatie

Voldoetmijnwebsitenog is geoptimaliseerd op de zoektermen uit de lijst met belangrijke zoekwoorden figuur 35. De optimali- satie was succesvol voor de termen “onderzoek website”, “web- site onderzoek” en “website analyse”. Alleen de term “website test” is helemaal weggevallen uit de resultaten. Het vreemde is dat de term “website test” slechts één keer voorkwam op de oude website en toch hoog scoorde.

Zoekmachine adverteren

De campagnes van Voldoetmijnwebsitenog.nl zijn ingedeeld in twee hoofdgroepen. Één hoofdgroep is gericht op het in- houdnetwerk en de andere op het zoeknetwerk. Zoals te zien is in figuur 36 is het aantal klikken per dag fors gestegen. Dit is bereikt door meer te bieden voor de belangrijkste zoekwoor- den en meer advertenties te schrijven die ondersteund worden door specifieke groepen zoekwoorden. Het verhogen van het bod op de belangrijkste zoekwoorden heeft als gevolg dat de uitgaven per dag ook fors zijn gestegen.

onderhoud site 210 13 4 4 4 4

zelf website onderhouden 170 91 22 16 15

website onderhouden 720 27 22 19

website beheren 1000 65 57 52

Zoekwoorden Zoekacties < onderzoek 08-12-09 15-12-09 23-12-09 04-01-10 11-01-10

onderzoek website 720 28 14 14 11 13 13

website onderzoek 720 12 12 10 11 9

website test 2900 20

website analyse 1600 23 23 22 22 18

Klikken klikken/dag uitgaven uitgaven/dag kosten/klik

totaal < onderzoek (8 maanden) 1904 7,8 384,56 1,58 0,2

zoeknetwerk 1857 7,61 372,98 1,53 0,2

inhoudnetwerk 47 0,19 11,58 0,05 0,25

totaal > onderzoek (22 dagen) 320 14,55 94,56 4,3 0,3

zoeknetwerk 163 7,41 50,4 2,29 0,31

Figuur 35. Lijst met belangrijke zoekwoorden Voldoetmijnwebsitenog.nl

Bron: Google.nl Figuur 36. Resultaat zoekmachine adverteren Voldoetmijnwebsitenog.nl

Regionalevindbaarheid.nl

Zoekmachineoptimalisatie

In figuur 37 s de lijst met belangrijke zoekwoorden van Regio- nalevindbaarheid.nl te zien. Omdat de oude website nauwelijks was geoptimaliseerd is er gekozen om allemaal nieuwe termen te kiezen. De optimalisatie is goed gelukt aangezien vier van de vijf termen bij de eerste dertig zoekresultaten staan, waarbij “vindbaarheid verhogen” zelfs op de eerste pagina staat. Het Is zeer waarschijnlijk dat deze website nog flink kan stijgen in de zoekresultaten na een aantal weken.

Zoekmachine adverteren

De advertenties van Regionalevindbaarheid zijn ingedeeld in twee hoofdgroepen. De eerste hoofdgroep is gericht op de belangrijkste zoekwoorden zoals “zoekmachine optimalisatie” en “internet marketing”. De andere groep is gericht op de be- langrijkste zoekwoorden uit de lijst van figuur 37. Zoals te zien is in figuur 38 is het aantal klikken per dag gestegen van 0,37 naar 1,05. Dit brengt met zich mee dat de uitgaven per dag ook omhoog zijn gestegen.

Zoekwoorden Zoekacties < onderzoek 08-12-09 15-12-09 23-12-09 04-01-10 11-01-10

vindbaarheid 3600 23 22 16 14 11

hoog in google 1300 39 30 27 23 21

vindbaarheid website 1000 24 23 21 21 16

vindbaarheid google 390 61 61 56

vindbaarheid verhogen 320 11 11 8 9 7

Klikken klikken/dag uitgaven uitgaven/dag kosten/klik

totaal < onderzoek (8 maanden) 91 0,37 11,66 0,05 0,13

zoeknetwerk 91 0,37 11,66 0,05 0,13

inhoudnetwerk 0 0 0 0 0

totaal > onderzoek (22 dagen) 23 1,05 5,98 0,27 0,26

zoeknetwerk 23 1,05 5,98 0,27 0,26

Beheren-website.nl

Beheren-website.nl is een nieuwe website die is opgezet om de andere Mediaversa websites met elkaar te verbinden. Omdat deze website nieuw is worden er nog geen internet marketing methodes toegepast die verbeterd zouden kunnen worden.

Figuur 37. Lijst met belangrijke zoekwoorden Regionalevindbaarheid.nl

Bron: Google.nl Figuur 38. Resultaat zoekmachine adverteren Regionalevindbaarheid.nl

5.3.3 Toevoegen internet marke-

ting methodes

In deze paragraaf worden de resultaten besproken van de internet marketing methodes die zijn toegevoegd bij de Mediaversa websites. De resultaten zijn gemeten na een testperiode van 22 dagen bij Goedkopeprogrammeurs.nl en 12 dagen bij Websiteupdate.nl . Als de resultaten goed zijn kunnen de campagnes worden voortgezet. Mocht dit niet het geval zijn kunnen ze opnieuw worden geoptimali- seerd of worden stopgezet.

Mediaversa.nl

Mediaversa.nl maakt al gebruik van zoekmachine optimalisatie en zoekmachine adverteren. Ook wordt e-mail marketing hier niet toegevoegd zoals besproken in het projectvoorstel

Goedkopeprogrammeurs.nl

Zoekmachine adverteren

Voor Goedkopeprogrammeurs is een compleet nieuwe cam- pagne opgestart. De campagne is volledig gericht op het

zoeknetwerk en bevat verschillende advertenties die onder- steund worden door specifieke groepen zoekwoorden. In totaal zijn er gedurende de testperiode van 22 dagen 133 klikken behaald (figuur 39). Dat zijn er 6,05 per dag. De uitga- ven zijn met € 96,25 hoog te noemen, maar het budget dat was ingesteld van € 5.00 per dag is niet behaald. De hoge kosten van deze campagne zijn te wijten aan de hoeveelheid concur- rentie voor de belangrijkste zoekwoorden en gebrek aan alter- natieven waar minder concurrentie voor is.

E-mail marketing

Er is een checkbox toegevoegd op de website, maar het e-mail bestand is nog niet voldoende gegroeid om e-mail marketing nu al toe te passen.

Websiteupdate.nl

Zoekmachine adverteren

In figuur 40 op de volgende bladzijde zijn de resultaten te zien van de campagnes die zijn opgestart voor websiteupdate.nl. De testperiode bedraagt een periode van 12 dagen waarin 26 klik- ken zijn behaald. Dat zijn 2,17 klikken per dag voor gemiddeld € 0,62 per klik.

Klikken klikken/dag uitgaven uitgaven/dag kosten/klik

totaal (22 dagen) 133 6,05 96,25 4,38 0,7

zoeknetwerk 133 6,05 96,25 4,38 0,7

inhoudnetwerk 0 0 0 0 0

Figuur 39. Resultaat toevoeging zoekmachine adverteren Goedkopeprogrammeurs.nl

De resultaten komen voort uit één campagne die is opgestart voor de testperiode. Deze campagne bevat verschillende ad- vertenties die ondersteund worden door de belangrijkste zoek- woorden voor websiteupdate.nl die zijn besproken in paragraaf 5.3.2.

E-mail marketing

Er is een checkbox toegevoegd op de website, maar het e-mail bestand is nog niet voldoende gegroeid om e-mail marketing nu al toe te passen.

Voldoetmijnwebsitenog.nl

E-mail marketing

Er is een checkbox toegevoegd op de website, maar het e-mail bestand is nog niet voldoende gegroeid om e-mail marketing nu al toe te passen.

Regionalevindbaarheid.nl

E-mail marketing

Er is een checkbox toegevoegd op de website, maar het e-mail bestand is nog niet voldoende gegroeid om e-mail marketing nu al toe te passen.

Beheren-website.nl

Zoekmachine optimalisatie

Beheren-website.nl is een nieuwe website en moest daarom nog volledig worden geoptimaliseerd. Beheren-website.nl is bedoeld om zoekers te vangen die zoeken op de termen “web- site beheren” en “website beheer”. Zoals te zien is in figuur 41 is de optimalisatie voor de term “website beheren” redelijk gelukt, maar dit geldt niet voor de term “website beheer”. Deze web- site is pas sinds 18 november online en omdat het extra lang duurt voordat een nieuwe website goed wordt geindexeerd door Google zijn de uiteindelijke resultaten nog niet te meten.

Klikken klikken/dag uitgaven uitgaven/dag kosten/klik

totaal (22 dagen) 26 2,17 13,68 1,14 0,62

zoeknetwerk 26 2,17 13,68 1,14 0,62

inhoudnetwerk 0 0 0 0 0

Zoekwoorden Zoekacties < onderzoek 08-12-09 15-12-09 23-12-09 04-01-10 11-01-10

website beheren 1000 98 28 28 23 19

beheren website 1000 41 35 33 29

Figuur 40. Resultaat toevoeging zoekmachine adverteren Goedkopeprogrammeurs.nl

Bron: Google Adwords Figuur 41. Lijst met belangrijke zoekwoorden Beheren-website.nl

5.4 Conclusies

In dit hoofdstuk is het traject van concept- en productontwikkeling beschreven. Allereerst zijn er projectvoorstellen gedaan naar aanlei- ding van de resultaten uit het onderzoek. Deze projectvoorstellen zijn in overleg met de opdrachtgever aangepast en zo ontstond er een definitief projectvoorstel.

Dit definiteve projectvoorstel is vervolgens uitgewerkt. Deze uitwerking is vervolgens besproken in paragraaf 5.3. De uitwerking bestond uit drie delen. Eerst werd de kwaliteit van de websites verbeterd. Dit werd gedaan door de mindere punten die voortkwamen uit het kwa- liteitsonderzoek te verbeteren.

Daarna werden de internet marketing methodes die reeds werden toegepast geoptimaliseerd. De resultaten hiervanzijn besproken in paragraaf 5.3.2.

Ten slotte zijn er nieuwe internet marketing methodes toegevoegd die volgens het onderzoek een goede toevoeging zouden zijn voor de