• No results found

Toelichting op de programmarekening

In document Bijlage Atlant Groep; (pagina 64-78)

Resultaten per organisatieonderdeel

Totaal Atlant Groep

Totaal directie/concernstaf (excl. HRM Beschermd Werken – ADTC)

Directie/concernstaf bestaat uit de afdelingen directie, concernstaf, Financieel Informatie Management en HRM.

Bij dit organisatieonderdeel wordt de toegevoegde waarde gerealiseerd dankzij afname van facilitaire diensten door derden (m.n. Werkplein).

Het organisatieonderdeel HRM Beschermd Werken – ADTC wordt hieronder apart gepresenteerd.

HRM Beschermd Werken - ADTC

Hierbij worden alleen de loon- en personele kosten opgenomen, eventuele gerealiseerde toegevoegde waarde wordt bij Arbeidsintegratie verantwoord. In 2010 werd deze afdeling

x € 1000,-- 2011 2010

38.480-aangemerkt als niet productieve afdeling, waren er ook geen productieve fte’s en werden alle kosten aan andere afdelingen doorbelast.

Totaal Groepsdetacheringen

Het organisatieonderdeel Groepsdetachering bestaat uit de afdelingen Overhead, Dorel, Groen en Groepen.

Groepsdetacheringen overhead

De kosten van de overhead worden doorbelast naar de productieve afdelingen van dit organisatieonderdeel.

Groepsdetacheringen Dorel

Ondanks meer productieve fte's wordt niet het verwachte resultaat behaald. Dit kan o.m.

worden toegeschreven aan het feit dat Dorel de voorraden aan het afbouwen is waardoor de productie tijdelijk op een lager niveau is uitgekomen. Daarentegen zijn er maatregelen genomen om besparingen op loonkosten en overige kosten te realiseren.

x € 1000,-- 2011 2010

672-Groepsdetacheringen Groen

Hoewel verwacht hebben wisselende klimatologische omstandigheden (strenge winter, droog voorjaar, natte zomer) niet geleid tot lagere toegevoegde waarde. Realisatie van het resultaat werd wel bereikt dankzij de inzet van meer fte’s met gemiddeld lagere loonkosten. Hogere kapitaallasten zijn het gevolg van inhaalafschrijvingen op bedrijfsauto's.

Groepsdetacheringen Groepen

De toegevoegde waarde blijft achter op de raming, maar wordt ruimschoots gecompenseerd door de lagere kosten. Lagere loonkosten zijn tevens het gevolg van minder fte's.

Totaal Arbeidsintegratie

Het organisatieonderdeel Arbeidsintegratie bestaat uit de afdelingen overhead, Trajecten, Jobcoaching, Basisvoorziening en Groepsdetachering in ontwikkeling.

Arbeidsintegratie Overhead

De kosten van de overhead worden doorbelast naar de productieve afdelingen van dit organisatieonderdeel.

Arbeidsintegratie Trajecten

Als gevolg van versneld afsluiten van een groot aantal trajecten is de toegevoegde waarde beter dan verwacht. Dit gaat echter wel ten koste van de werkvoorraad. Lagere loonkosten zijn het gevolg van minder fte's.

Arbeidsintegratie Jobcoaching

De toegevoegde waarde is nagenoeg conform de begroting. Lagere loonkosten zijn het gevolg van minder fte's.

Arbeidsintegratie Basisvoorziening

Samen met partners voorziet de Atlant Groep in een drietal basisvoorzieningen en geeft hiermee vorm aan een "beschermde werkomgeving" waar diverse vertegenwoordigers van doelgroepen aan de onderkant van de arbeidsmarkt op een laagdrempelige wijze kunnen participeren.

Arbeidsintegratie Groepsdetachering i.o.

De toegevoegde waarde is fors hoger dan begroot, o.m. als gevolg van meer fte's en meer aanbod van werk.

Toegevoegde waarde

Begin 2011 is een nieuwe activiteit ten behoeve van forensische zorg en AWBZ-zorg gestart.

De Atlant Groep beschikt hiervoor over de benodigde AWBZ-erkenning.

Deze activiteit wordt geheel uitbesteed aan de 100% deelneming Atlant Re-integratie B.V.

x € 1000,-- 2011 2010

-Lonen Wsw

Nog steeds van kracht is het definitieve cao-akkoord 2010-2011, welke in feite een verlenging betekent van de bestaande cao tot 1 februari 2011 met een éénmalige uitkering van € 220 per medewerker in januari 2011. Omdat de éénmalige uitkering niet werd begroot voor 2011, werd besloten om uit het resultaat van 2010 hiervoor een bestemmingsreserve te vormen welke in 2011 weer is vrijgevallen.

Lonen Welzijn

De loonkosten van Welzijn worden verantwoord bij de Stichting Arbeidsplaatsen (STAP) en doorbelast aan de Atlant Groep GR. Conform de cao Welzijn (looptijd van 1 mei 2008 tot 31 december 2011) kent in 2011 geen salarisaanpassingen.

(x € 1.000)

Lonen ambtelijk

De bestaande cao had een looptijd van 1 juni 2009 tot 1 juni 2011 en geeft aan een

loonsverhoging van 0,5% met ingang van 1 januari 2011 en een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,5%. In 2011 werd geen nieuwe cao afgesloten.

Lonen Wiw

De Wiw kent geen eigen CAO, beloning wordt gedaan binnen de bestaande wettelijke kaders.

Lonen overige dienstverbanden

Verder worden hier voornamelijk de door derden in rekening gebrachte loonkosten verantwoord van ingehuurde medewerkers waarmee tijdelijke vacatures worden ingevuld.

(x € 1.000)

Kosten begeleid werk

Bij kosten begeleid werk bestaan de kosten enerzijds uit een bijdrage in de loonkosten van werknemers die bij derden werken en anderszijds uit bemiddelingskosten gemaakt door eigen consulenten.

Kapitaallasten

De totale afschrijvingskosten zijn lager dan begroot doordat geplande investeringen niet, of niet geheel, zijn gerealiseerd en gedeeltelijk zijn doorgeschoven naar 2012. Stijging t.o.v. 2010 is het gevolg van een inhaalafschrijving op vervoermiddelen.

Rentebaten- en lasten overige activa betreft het saldo van betaalde rente over leningen en ontvangen rente over banktegoeden. De rentelast over het geïnvesteerd vermogen wordt tegen marktconforme rentetarieven berekend.

Realisatie Begroting Realisatie

(x € 1.000) 2011 2011 2010

Kosten begeleid werk 2.427 2.693 2.338

Aantal fte's gemiddeld 176,1 185,0 171,3

Realisatie Begroting Realisatie

Afschrijvingen (x € 1.000) 2011 2011 2010

Afschrijvingen op materiële vaste

activa met een economisch nut 1.268 1.292 1.236

Realisatie Begroting Realisatie

Rente (x € 1.000) 2011 2011 2010

Rentelast geïnvesteerd vermogen 202 209 399 Rentebaten- en lasten overige activa 329- 259- 447-Totaal 127- 50- 48-Totaal kapitaallasten 1.141 1.242 1.188

Overige bedrijfskosten/opbrengsten

Toelichting bij overige bedrijfskosten

Personele kosten Wsw

Hieronder worden o.a. verantwoord vervoerskosten, studiekosten, bedrijfsgeneeskundige zorg, werkkleding, kosten voor persoonlijke beschermingsmiddelen en jubilea en pensionering. De kosten van collectief vervoer stijgen als gevolg van de indexatie van de prijzen. De

overschrijding bedraagt € 115.000. Verdere overschrijdingen betreffen studiekosten en arbokosten. Besparingen zijn er op het gebied van werkkleding, uitgaven inzake jubilea en pensionering en sportabonnementen.

Personele kosten Welzijn

De uitgaven betreffen voornamelijk vervoerkosten, studiekosten, overige bijzondere

voorzieningen, aanstellingskosten en sportmogelijkheden. Met name de aanstellingskosten zijn lager en de uitgaven voor sportmogelijkheden hoger dan begroot.

Personele kosten ambtelijk

Hieronder worden o.a. verantwoord studiekosten, tegemoetkoming ziektekosten, persoonsgebonden budget en bijdrage aan de stichting VUT-fonds FPU-gemeenten. De besparingen vinden plaats bij studiekosten en op het persoonsgebonden budget.

Realisatie Begroting Realisatie

Personele kosten Wiw

De uitgaven zijn nagenoeg conform de begroting.

Personele kosten overige

De kosten betreffen voornamelijk uitgaven voor studiekosten, BHV-cursus en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Kosten derden

De uitgaven betreffen uitzendkrachten, interne werkzaamheden, accountantskosten, extern advies, softwarekosten en de compensatieregeling voor de Atlant Catering BV. Overschrijding vindt met name plaats bij uitzendkrachten ten gevolge van ingehuurde reintegratie-adviseurs.

Verder zijn er uitgaven begroot voor centrale ondersteuning, innovatie en werkprocessen / primair proces, waarvan in 2011 slechts in beperkte mate gebruik is gemaakt.

Huren

Het betreft hier met name de huur van twee panden aan de Heibloemweg te Helmond, alsmede kleinere panden te Asten, Someren, Mierlo, Helmond en Gemert. Verder wordt hier tevens de huur van kopieerapparatuur en ICT-hardware verantwoord.

Onderhoudskosten

De onderhoudskosten voor schilderwerk en machines zijn lager dan geraamd. Op de vervoermiddelen wordt meer onderhoud verantwoord.

Energie

De energiekosten, met name elektra en gas zijn lager dan begroot, mede als gevolg van een lager verbruik en de wisseling van energie-leverancier. Motorbrandstof wordt hier ook onder verantwoord en de uitgaven hiervoor zijn, als gevolg van gestegen prijzen, hoger dan begroot.

Belastingen en verzekeringen

De begroting voor de verschillende premies voor de diverse verzekeringen zijn overal te hoog ingezet.

Algemene kosten

Op telecommunicatie werd € 100.000 bespaard, voor evenementen werd € 25.000 minder uitgegeven en er werd € 75.000 begroot voor aanpassing van de huisstijl, terwijl er geen uitgaven tegenover staan. Verder is er € 45.000 minder aan reis- en verblijfkosten uitbetaald en is de post interne- en externe communicatie € 20.000 lager dan geraamd.

Overige lasten

De post bestaat uit naheffingen van pensioenpremie [€ 83.000] over voorgaande jaren en de jaarafstemming van lonen en pensioenen.

Toelichting bij overige bedrijfsopbrengsten

Huuropbrengsten

De huuropbrengst heeft betrekking op de verhuur van het Werkplein aan de gemeente

Helmond, verhuur van bedrijfsruimte aan het Montgomeryplein aan IMEK en de verhuur van de woonhuizen aan het Montgomeryplein en de Churchill-laan.

Overige baten

Het betreft voornamelijk de verantwoording van het resultaat over de herberekening van afdrachtvermindering lonen over het jaar 2008.

Boekwinsten

Boekwinsten ontstaan bij buitengebruikstelling van activa.

Bijdragen

Per gerealiseerd arbj. (=arbeidsjaar) begeleid werken wordt door het Ministerie een bonus verstrekt. Deze bonus wordt door de deelnemende gemeenten ontvangen en wordt doorbetaald aan de Atlant Groep.

De begrote gemeentelijke taakstelling van de aangesloten gemeenten is bepaald op 1.488,95 arbj. Zie voor verdere toelichting pagina 9 en 10 van deze jaarrekening.

Realisatie Begroting Realisatie

Incidentele baten en lasten

In 2011 zijn er geen incidentele baten.

Conform het besluit van het Algemeen Bestuur van 28 maart 2011 wordt aan de gemeenten een deel van het resultaat over 2010 beschikbaar gesteld.

Dotaties aan reserves

Ter completering van de dotaties aan de bestemmingsreserves werd een bedrag van € 919.000 van de algemene reserve opnieuw bestemd.

Onttrekking uit reserves

Onttrekkingen vinden plaats op grond van de begroting 2011 en de besluiten van het Algemeen Bestuur van 22 februari 2010, 20 december 2010 en 30 mei 2011.

• Het personeelsfonds wordt aangesproken ter compensatie van gederfde inkomsten van gedetacheerde medewerkers.

• Vrijval Navision is ter dekking van de aanloopkosten van een nieuw systeem.

• De eenmalige uitkering is ter egalisering van de eenmalige uitkering binnen de CAO WSW in januari 2011, deze post werd niet in de begroting van 2011 opgenomen.

• Conform de doelstelling werden 10 arbj extra gerealiseerd, waarvoor de reserve boventallige plaatsingen werd aangesproken. Tevens valt hier een bedrag vrij t.b.v. de ontwikkeling van het Arbeids Diagnostisch Training Centrum [ADTC].

• Bij innovatie is een bedrag vrijgemaakt ter dekking van de kosten voor de projecten methodiekontwikkeling en jobcarving.

• De post onderhoud gebouwen is vrijgevallen ten faveure van de nieuw gevormde voorziening onderhoud gebouwen.

• Met de vrijval en de uitbetaling van de uitkering gemeenten 2011 wordt uitvoering gegeven aan het besluit van het Dagelijks bestuur van 28 maart 2011.

• Onttrekking bij de algemene reserve is gebruikt voor herbenoeming naar verschillende bestemmingsreserves.

In document Bijlage Atlant Groep; (pagina 64-78)