• No results found

Toelichting op de bestemmingen

In document ADVISEURS VOOR LEEFRUIMTE (pagina 61-64)

Hoofdstuk 5 Juridische opzet

5.4 Toelichting op de bestemmingen

Het hoofdstuk Bestemmingsregels bevat de regels die specifiek gelden voor de bestemmingen in dit plan.

Algemeen Bouwvlak

De (hoofd)gebouwen dienen binnen de op de verbeelding aangegeven bouwvlakken te worden gebouwd. De bouwvlakken mogen geheel worden bebouwd, tenzij een maximum bebouwingspercentage is aangegeven. Bij een aantal bestemmingen mogen buiten het bouwvlak bijbehorende bouwwerken worden opgericht.

Bouw- en goothoogte

In de bouwregels van de verschillende bestemmingen of op de verbeelding is aangegeven wat de maximum goot- en bouwhoogte is.

Hieronder volgt per bestemming een korte toelichting.

Bedrijf (Artikel 3)

De bestemming 'Bedrijf' is toegekend aan enkele grote nutsvoorzieningen in het plangebied.

Bebouwing ten dienste van de bestemming mag alleen worden gerealiseerd binnen de op de

verbeelding aangegeven bouwvlakken. Op de verbeelding en in de regels zijn de maximale hoogtematen van de bebouwing aangegeven. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt in gebouwen en overkappingen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde.

Specifieke gebruiksregels

Het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) is in de specifieke gebruiksregels geïmplementeerd door middel van het uitsluiten van risicovolle inrichtingen. Daarnaast zijn geluidshinderlijke inrichtingen (Wgh-inrichtingen) eveneens niet toegestaan.

Centrum (Artikel 4)

Het oude centrumgebied van Jutphaas langs de Herenstraat, 't Sluisje en de Nedereindseweg is bestemd tot Centrum. Binnen deze bestemming is een groot aantal functies mogelijk waaronder detailhandel, dienstverlening, horecabedrijven tot en met categorie 2 van de Staat van Horeca-activiteiten, maatschappelijke voorzieningen en ambachtelijke bedrijven in combinatie met wonen.

Gemengd - 1 , -2 en -3 (Artikel 5, Artikel 6 en Artikel 7)

De in het plangebied gelegen winkelcentra Nedereind en Makado zijn bestemd tot Gemengd - 1 . In de winkelcentra is de mogelijkheid geboden voor detailhandel, dienstverlening en horeca in combinatie met wonen. Wonen is uitsluitend toegestaan op de verdiepingen. De bestemmingen Gemengd - 2 en Gemengd - 3 zijn opgenomen voor de overige locaties in het plangebied waar sprake is van menging van functies. Deze bestemmingen zijn veelal aan de rand van winkelcentra te vinden. Wanneer horeca wordt toegestaan is dit met een Staat van horeca-activiteiten geregeld.

Groen (Artikel 8)

De groenvoorzieningen met een structurerend karakter zijn ondergebracht in de bestemming Groen.

Naast beplantingen en plantsoenen zijn hier onder andere ook voet- en fietspaden, nutsvoorzieningen, bermen en bermsloten et cetera mogelijk. De ecologische verbindingszone en stapstenen uit het Groenstructuurplan Nieuwegein zijn als zodanig aangeduid. Tevens zijn specifieke regels voor werken en werkzaamheden opgenomen, om de kwaliteiten van de ecologische verbindingszone en stapstenen te borgen.

Rho adviseurs voor leefruimte 035 0.2O1SO579

Horeca (Artikel 9)

Het party en vergadercentrum op het perceel Herenstraat 4 is als 'Horeca' bestemd. Voor het toestaan van horeca wordt gebruik gemaakt van een Staat van Horeca-activiteiten. Ter plaatse is horeca toegestaan uit ten hoogste categorie 3. Voor een toelichting op deze Staat van Horeca-activiteiten wordt verwezen naar Bijlage 2 Toelichting op de Staat van Horeca-activiteiten.

Maatschappelijk (Artikel 10)

De in het plangebied aanwezige maatschappelijke voorzieningen voor onder andere onderwijs, zorg en religie zijn als zodanig bestemd door middel van de bestemming Maatschappelijk. De bestemming Maatschappelijk is een brede bestemming, die uiteenlopende functies op cultureel, educatief, medisch, sport en recreatief, sociaal en levensbeschouwelijk vlak toestaat, alsmede voorzieningen ten behoeve van openbare dienstverlening en verenigingsleven.

Tuin (Artikel 11)

De tuinbestemming is gelegd op de bij de woningen behorende gronden waarop in principe geen bebouwing is toegestaan. Dit betreffen de gronden gelegen aan de voorzijde van de woning en in sommige gevallen ook de zijkant.

Verkeer (Artikel 12)

De bestaande wegen met een belangrijke stroomfunctie in het plangebied zijn bestemd als Verkeer.

Binnen deze bestemming is een aantal daarin passende gebruiksvormen toegestaan zoals parkeren, groen- en waterpartijen, nutsvoorzieningen en dergelijke.

Verkeer - Railverkeer (Artiki 13)

De trambaan is als 'Verkeer- Railverkeer' bestemd. Binnen deze bestemmingen zijn de daarbij passende vormen van gebruik en gebouwen en bouwwerken toegestaan.

Verkeer - Verbl ijfsgebied (Artikel 14)

De wegen met een verblijfsfunctie in het plangebied zijn bestemd als Verkeer - Verblijfsgebied.

Water (Artikel 15)

De bestaande watergangen in het plangebied zijn bestemd als Water. Op de gronden zijn bouwwerken ten behoeve van de bestemming toegestaan, zoals steigers, bruggen en duikers etc.

Wonen (Artikel 16)

De woningen in het plangebied zijn bestemd voor Wonen. Daarnaast zijn de bijbehorende (achter-)erven als zodanig bestemd.

Hoofdgebouwen

Het hoofdgebouw (de woning exclusief bijbehorende bouwwerken) mag uitsluitend binnen het op de verbeelding aangegeven bouwvlak gerealiseerd worden. De breedte en diepte van het bouwvlak wordt in veel gevallen bepaald door de bestaande breedte en diepte van het hoofdgebouw.

Bijbehorende bouwwerken

Buiten het hoofdgebouw mogen op het perceel zowel binnen als buiten het bouwvlak bijbehorende bouwwerken worden opgericht. Dit betreft bijgebouwen, uit- of aanbouwen en overkappingen. Deze bouwwerken mogen, met uitzondering van erkers, alleen op het achtererfgebied worden gerealiseerd.

Dit betreft het 'erf aan de achterkant en de niet naar de openbaar toegankelijk gebied gekeerde zijkant, op meer dan 1 m van de voo ant van het hoofdgebc iw.

Rho adviseurs voor leefruimte 035600.20150579

Bouwwerken, geen gebouwen zijnde

Voor bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zoals erfafscheidingen, is een aparte maximale maatvoering opgenomen.

Beroep- en bedrijf-aan-huis

Daar waar de gronden zijn bestemd voor wonen is de uitoefening van een 'aan-huis-verbonden beroep of bedrijf' onder voorwaarden toegestaan. Deze voorwaarden zijn afgestemd op het gemeentelijke beleid.

Waarde - Archeologisch monument en Waarde - Archeologie 1,2 en 6 (Artikel 20, Artikel 17, Artikel 18 en Artikel 19)

Omdat in het plangebied gebieden aanwezig zijn waar een kans aanwezig is dat er archeologische sporen in de grond aanwezig zijn, zijn verschillende dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie opgenomen. Het in het plangebied gelegen archeologisch monument heeft een specifieke dubbelbestemming gekregen. De dubbelbestemmingen corresponderen met de gemeentelijke archeologiekaart (zie ook paragraaf 3.6 Landschap, cultuurhistorie en archeologie). Per

dubbelbestemming is een omgevingsvergunning voor bouwwerken, werken en werkzaamheden verbonden. Archeologisch onderzoek is in verband met een omgevingsvergunning slechts noodzakelijk indien de bouwwerken, werken of werkzaamheden de maximale diepte (van de toegekende waarde) overschrijden. Deze maten verschillen per dubbelbestemming.

Waarde - Beschermd dorpsgezicht (Artikel 21)

Voor het gemeentelijk beschermd dorpsgezicht Jutphaas is een dubbelbestemming 'Waarde

-Beschermd dorpsgezicht' opgenomen. De cultuurhistorische waarden van het beschermd dorpsgezicht worden hiermee beschermd. Naast rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten zijn

karakteristieke panden gelegen in het beschermd dorpsgezicht. In het artikel zijn aanvullende regels opgenomen voor deze panden.

Waarde - Cultuurhistorie 1 en 2 (Artikel 22) en (Artikel 23)

De dubbelbestemming 'Waarde - Cultuurhistorie 1' is opgenomen ter bescherming van het historisch landschap. Het gaat hierbij om de oude dorpskern Kerkveld, het oude bebouwingslint aan kade, ontginningsas en dijk, het bebouwingslint langs de vaart en de buitenplaats. In bijlage 5 is een overzicht opgenomen waarin deze vier historische landschappen zijn opgenomen. Hierin staat aangegeven wat de waarde van de zone is en wat behouden dient te worden.

De dubbelbestemming 'Waarde - Cultuurhistorie 2' is opgenomen voor de waardevolle bouwkundige ensembles in het plangebied. Deze waardevolle ensembles zijn opgenomen op de kaartbijlage historische bouwkunst en stedenbouw uit het RAAP rapport 'Jonge stad, oude kwaliteiten'. De waarde van deze zones ligt in de duidelijk aanwezige gebiedskarakteristiek, de gave structuren en een hoge dichtheid aan waardevolle gebouwen, de waardevolle samenhang tussen historische stedenbouw, landschap, groen en bebouwing.

Waterstaat - Waterkering (Artikel 24)

De in het plangebied aanwezige gronden die zijn aangewezen voor waterstaatkundige doeleinden worden beschermd via de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering'. Het oprichten van

bouwwerken binnen deze bestemmingen is in principe niet toegestaan. Burgemeester en wethouders kunnen een omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan verlenen van deze bepaling. Voorafgaand aan het verlenen van een omgevingsvergunning wint het college advies in bij de waterbeheerder. Daarnaast moet er ontheffing op basis van de Keur aangevraagd worden bij de waterbeheerder.

Rho adviseurs voor leefruimte 035600.20150579

In document ADVISEURS VOOR LEEFRUIMTE (pagina 61-64)