• No results found

6. Model ontwikkeling

6.2 Toelichting model

inzichtelijk die plaatsvinden bij het ontwikkelen van een integrated report en het publiceren hiervan. In het model zijn de bestaande manieren van waardetoevoeging, zoals financiële verslagen en overige rapportages, uitgesloten. Hierdoor is getracht alleen te focussen op processen die in gang worden gezet bij het ontwikkelen en publiceren van een integrated report.

Figuur 1: Processen van waardetoevoeging door IR

6.2 Toelichting model

Het model begint aan twee kanten, omdat er sprake is van verschillende processen die in werking worden gezet. Aan de linkerkant van het model worden de processen weergegeven die ontstaan doordat een organisatie bezig is met het ‘ontwikkelen van een integrated report’. Aan de rechterkant van het model worden de processen weergegeven die ontstaan ná het ‘publiceren van een integrated report’. Dit model geeft weer welke processen waarde toevoegen voor twee stakeholdergroepen: de (i) ‘kapitaalverschaffers’ en (ii) ‘overige stakeholders’. Beneden in het model zijn de processen van toepassing op kapitaalverschaffers gepresenteerd. Processen die voor overige stakeholders waarde toevoegen zijn boven in het model weergegeven. In het midden is een overlap tussen

beide groepen. Dit gebied geldt voor alle stakeholders. De processen die in het model weergegeven zijn, staan in verband met elkaar. Hieronder worden de verbanden toegelicht.

Link 1 Ontwikkelen van Integrated Report – Relatie & Inspraak

Het ontwikkelen van een integrated report zorgt voor een betere relatie met en meer inspraak van overige stakeholders. Omdat stakeholders bij de ontwikkeling van een integrated report worden betrokken bij de materialiteitsanalyse, bepalen zij mede waarover gerapporteerd wordt. Vaak is een materialiteitsanalyse vormgegeven door middel van een vergadering waar de stakeholders hun mening kunnen delen of een enquête waarin stakeholders bedrijfsaspecten kunnen rangschikken. Een belangrijk onderdeel van een materialiteitsanalyse is de vertegenwoordiging van standpunten van verschillende stakeholders. Kapitaalverschaffers hebben via andere kanalen, zoals de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA), al inspraak in de organisatie. Voor overige stakeholders is de materialiteitsanalyse een extra bijkomende mogelijkheid om invloed uit te kunnen oefenen op de organisatie. Door stakeholders te betrekken in de materialiteitsanalyse kan er begrip komen vanuit het bedrijf richting de overige stakeholders, en andersom. Dit kan ten goede komen aan de onderlinge relatie, wat zorgt voor toegevoegde waarde.

Link 2 Relatie & Inspraak – Integrated thinking & Interne besluitvorming Het ontstaan van een relatie tussen stakeholders en de organisatie kan zorgen voor integrated thinking en betere interne besluitvorming. Overige stakeholders kunnen in sommige gevallen expertise of deskundigheid inzetten ten gunste van de organisatie. Door te luisteren naar overige stakeholders kunnen managers tot beter geïnformeerde beslissingen komen. Overige stakeholders kunnen andere standpunten hebben over bedrijfsaspecten dan managers hebben. Door bedrijfsaspecten vanuit een ander perspectief te benaderen, krijgt een organisatie meer informatie tot haar beschikking. Dit zorgt voor een betere koppeling tussen verschillende aspecten in de bedrijfsvoering, ook wel integrated thinking genoemd. Door het verkrijgen van deze informatie en inzichten kunnen organisaties tot een betere interne besluitvorming komen.

Link 3 Ontwikkelen van Integrated Report – Integrated thinking & Interne besluitvorming

Als gevolg van de ontwikkeling van een integrated report zal integrated thinking toenemen en de interne besluitvorming van een organisatie verbeteren. Organisaties worden bij de ontwikkeling van een integrated report gedwongen op een systematische manier na te denken over een verband tussen financiële en niet-financiële aspecten in de bedrijfsvoering. In het verlengde hiervan dient een organisatie na te denken over de wijze waarop dit verband gerapporteerd wordt. De integratie van informatie kan bijdragen aan een organisatiebrede strategie in plaats van een strategie per afdeling. De organisatiebrede strategie zorgt mogelijk voor een gezamenlijk doel van verschillende afdelingen, waardoor afdelingen beter gaan samenwerken. In de praktijk zou dit kunnen leiden tot optimalisatie van de interne besluitvorming. Door het ontwikkelen van een integrated report kan het management niet meer om bepaalde bedrijfsaspecten heen, zoals duurzaamheid of de impact op de maatschappij. Een organisatie moet verplicht stilstaan bij deze aspecten en ze vervolgens meenemen in de besluitvorming. Dit voegt waarde toe voor beide groepen stakeholders, aangezien stil wordt gestaan bij bijvoorbeeld de maatschappelijke impact. Tegelijkertijd wordt echter ook over de financiële gevolgen nagedacht. Door over diverse belangen na te denken, komen managers tot beter geïnformeerde besluiten, waar alle stakeholders van kunnen profiteren.

Link 4 Integrated thinking & Interne besluitvorming – Stijging ondernemingswaarde

Integrated thinking en betere interne besluitvorming kunnen een stijging van de ondernemingswaarde tot gevolg hebben. De organisatiebrede strategie resulteert in het investeren in de beste opties voor de organisatie als geheel. Daarnaast komt door de ontwikkeling van een integrated report meer informatie over de lange termijn ter beschikking van managers. Dit stelt managers nog beter in staat de meest gunstige investeringsoptie te selecteren voor de organisatie. Een betere kapitaalallocatie kan leiden tot betere financiële prestaties van de organisatie. Op deze wijze wordt een stijging in de financiële ondernemingswaarde bewerkstelligd. Tevens kunnen afdelingen door de organisatiebrede strategie beter samenwerken en zal niet meer op aparte afdelingsdoelstellingen gestuurd worden. Naar verwachting komt de focus te liggen op

optimale bedrijfsvoering van de organisatie in zijn geheel. Een organisatie gaat hierdoor efficiënter werken, wat ten gunste kan komen aan de ondernemingswaarde. De stijging van de ondernemingswaarde is van toegevoegde voor de kapitaalverschaffers aangezien zij meedelen in de winst. Voorts zorgt IR ervoor dat de prestaties van de organisaties inzichtelijk worden voor diverse bedrijfsaspecten. Dit kan zorgen voor ontwikkelpunten voor de organisatie. Organisaties willen vooruitgang kunnen rapporteren, hetgeen er voor zorgt dat organisaties stappen ondernemen om in de toekomst beter te presteren. Als organisaties beter presteren dan concurrenten kan er een stijging ontstaan van de ondernemingswaarde.

Link 5 Publiceren van een Integrated Report – Transparantie & Informatievoorziening

Na het ontwikkelen van een integrated report gaat een organisatie doorgaans over tot het publiceren ervan. Door het rapport te publiceren verstrekt de organisatie informatie aan stakeholders. In het integrated report worden bedrijfsprocessen in verband gebracht met financiële en niet-financiële aspecten. Tevens wordt de samenhang tussen deze aspecten uiteengezet. De nieuwe inzichten -die ontstaan door de getoonde samenhang- zijn van toegevoegde waarde voor alle stakeholders. Dit komt doordat de informatievoorziening, en daarmee de transparantie, toeneemt. Het beschikbaar stellen van informatie is een belangrijk aspect om het bestaansrecht van een organisatie te legitimeren. Hiermee wordt goedkeuring en steun van alle stakeholders verkregen. Door te rapporteren over zowel financiële als niet-financiële aspecten zijn stakeholders beter op de hoogte van de bedrijfsactiviteiten. De stakeholders kunnen de organisatie hierdoor beter op waarde schatten. Daarnaast krijgen alle stakeholders een completer beeld van de organisatie door het rapporteren van toekomstgerichte informatie. De stakeholders kunnen inschatten of de strategie haalbaar is. Ook geeft het hen inzicht in de lange termijn waardecreatie.

Link 6 Transparantie & Informatievoorziening – Beter geïnformeerde besluitvorming

De informatievoorziening en transparantie die voortkomt uit het publiceren van een integrated report voegt voor alle stakeholders waarde toe. Alle stakeholders zijn beter geïnformeerd over de organisatie. De informatie stelt alle stakeholders in staat de haalbaarheid en continuïteit van de betreffende organisatie in te schatten. Daarnaast

kunnen stakeholders zien hoe de organisaties met vraagstukken is omgegaan. Alle stakeholders kunnen op basis van de gepubliceerde informatie de afweging maken of ze verbonden willen blijven aan de organisatie.

Link 7 Transparantie & Informatievoorziening Stijging ondernemingswaarde

Transparantie en de informatievoorziening kunnen voor een stijging in de ondernemingswaarde zorgen. Dit komt omdat volgens de agency theorie kosten zijn verbonden aan het monitoren van de organisatie. De eigenaren van de organisatie hebben een informatieachterstand op de leiding van de organisatie. Deze informatieachterstand kan door het publiceren van een integrated report gereduceerd worden. Hierdoor kan het vertrouwen in de organisatie toenemen en kunnen stakeholders de organisatie beter op waarde schatten. Daarnaast neemt de transparantie over de bedrijfsvoering toe door het publiceren van een integrated report. Transparantie kan vervolgens leiden tot een hogere omzet, doordat goedkeuring plaatsvindt van stakeholders. Daarnaast kan transparantie zorgen voor een lager risicoprofiel van de organisatie. Het publiceren van een integrated report kan agency kosten reduceren, het vertrouwen in de organisatie doen stijgen en zorgen voor een lager risicoprofiel. Uiteindelijk kunnen deze factoren een stijging van de ondernemingswaarde tot gevolg hebben.