• No results found

- 14 -

4.3 Toelichting lasten en baten

4.3.1 Beloning

Beloning geschiedt ten minste conform het minimumloon (Wml). Het maken van afspraken over aanvullende arbeidsvoorwaarden is aan werkgevers- en werknemersorganisaties. Partijen in de Werkkamer hebben met elkaar als uitgangspunt afgesproken dat het perspectief is dat mensen die beschut werken er op termijn beperkt op vooruit kunnen gaan. Afhankelijk van hoe de dienstbetrekking is georganiseerd, kunnen aanvullende arbeidsvoorwaarden van toepassing zijn.

De gemeente geeft aan de werkgever een loonkostensubsidie ter grootte van het verschil tussen de loonwaarde en het wettelijk minimumloon. Een hogere beloning dan het wettelijk minimumloon kan (in een cao) zijn afgesproken, maar dit verschil komt voor rekening van de werkgever.

De transitievergoeding is maximaal de hoogte van het bruto jaarsalaris. Is het jaarsalaris lager dan

€ 76.000 bruto? Dan is de hoogte van de transitievergoeding maximaal € 76.000 bruto.

Is de werknemer op een beschut werkplek in overheidsdienst, dan is het ambtenarenrecht van toepassing en geldt het burgerlijk recht niet. Wel kan het zijn dat in het ambtenarenrecht regels zijn opgenomen die gelijkluidend zijn aan de regels die gelden op grond van het burgerlijk recht.

Uitgangspunt is dat er beloond wordt naar het minimumloon. Er is sprake van een transitievergoeding, als iemand langer dan twee jaar in dienst is. De transitievergoeding bedraagt in het uiterste geval een bruto jaarsalaris en wordt volgens de formule één derde van het maansalaris gedurende de eerste 10 jaar van het dienstverband plus een half maandsalaris indien het dienstverband langer dan 10 jaar was berekend. Tijdelijke contracten kennen een aanzegtermijn van één maand.

4.3.2 Begeleidingskosten

Job-coaching kan geregeld worden via een interne job-coach of een job-coach via het werkplein.

Een job-coach helpt de werkgever bij het inwerken of hij maakt een persoonlijk trainingsprogramma om het werk te leren. Hij begeleidt ook werknemers op de werkvloer. Aan het eind van een programma kan de werknemer zelfstandig werken. De job-coach blijft bereikbaar wanneer er een probleem ontstaat of als er nog knelpunten zijn. Een job-coach heeft een case-load van ongeveer 20 mensen.

4.3.3 Organisatiekosten

Ondersteunende voorzieningen zijn:

No-risk polis

Er is een no-risk polis van kracht wat inhoud dat bij ziekte de loonkosten gedeclareerd kunnen worden bij het UWV. De werkgever dient dit zelf aan te vragen.

Werkplein Fivelingo - Nieuw Beschut Werk - versie 1.4 DEF (18-04-17).docx

- 15 - Scholing

Gedacht kan worden aan specifiek training of scholing van betrokkene om vaardigheden te ontwikkelen die noodzakelijk zijn om de functie uit te oefenen.

Werkplekaanpassing

Werkplekaanpassingen door middel van hulpmiddelen (aangepast meubilair, aangepaste werkschoenen) om het werk mogelijk te maken tot aanpassingen in de vorm van hulpgereedschappen (een vergrotingsscherm om verpakken mogelijk te maken). Natuurlijk is intensieve begeleiding ook een vorm van aanpassing. Een span of control van 15 tot 20 medewerkers is gebruikelijk.

4.3.4 Verdienvermogen

De mensen die in aanmerking komen voor beschut die vanwege hun beperking een hoge mate van begeleiding of aanpassing van de werkplek nodig hebben. Geëigend werk kennen we natuurlijk binnen de sociale werkvoorziening waar mensen in verschillende werksoorten actief zijn. Ook worden mensen gedetacheerd bij een werkgever. Detacheren is succesvol omdat een werkgever iemand niet in dienst hoeft te nemen. Het detacheren kan een middel zijn die aansluit bij de wens vanuit de politiek om werk in dorpen of wijken te organiseren. Dit zal veelal een individuele plaatsing bij een werkgever, vereniging of stichting zijn. Het verdienvermogen wordt door middel van een loonwaardemeting vastgesteld.

De kosten voor begeleiding en werkplekaanpassing worden uit het Participatiebudget betaald.

Hiervoor is door het kabinet gerekend met een gemiddeld bedrag van € 8.500 per werknemer per jaar. Voor de verdeling van deze middelen over gemeenten wordt tot en met 2017 als verdeelsleutel het gemeentelijk aandeel in de historische instroom in de werkregeling van de Wajong en de wachtlijst Wsw gebruikt. In de aanloop naar 2018 zal deze verdeelsleutel opnieuw worden bezien, in het licht van de opname van de integratie-uitkering sociaal domein in de algemene uitkering van het gemeentefonds.

4.3.6 Middelen voor loonkostensubsidie (I-deel)

Gemeenten kunnen voor de financiering van beschut werk loonkostensubsidie inzetten. Bij de berekening van het macrobudget voor het I-deel is hiermee rekening gehouden; er is uitgegaan van een loonwaarde van 30% van het Wml inclusief vakantietoeslag. Derhalve is er bij een voltijdbaan voor de loonkostensubsidie 70% Wml, inclusief vakantietoeslag, dat wil zeggen € 17.000 per werkplek beschikbaar in de financiering. Een hogere feitelijke loonwaarde doet hier niets aan af en kan door de gemeente naar eigen inzicht worden ingezet. Aansluiting bij een hoger cao-loon dan het Wml betekent dat de werkgever het meerdere voor eigen rekening neemt. Op grond van de Participatiewet moet de loonwaarde regelmatig worden herbepaald en dat de loonkostensubsidie

Werkplein Fivelingo - Nieuw Beschut Werk - versie 1.4 DEF (18-04-17).docx beschut werkplekken worden gerealiseerd dan geraamd, dan leidt dat tot een lager macrobudget voor het I-deel in het volgende jaar T+1. Wml verdient; daarmee geldt het LIV ook voor beschut werk. Het moet daarbij gaan om een baan waarin de werknemer tenminste 1.248 uren per jaar werkt (24 uur per week).

Het voordeel bedraagt € 2.000 per fte per jaar bij een loon tussen de 100 en 110% Wml, en € 1.000 per fte per jaar bij een loon tussen 110 en 120% Wml. Bij deeltijd wordt het LIV naar rato verlaagd.

Het LIV is structureel.

De Belastingdienst betaalt de tegemoetkoming uit. De hoogte van LIV is afhankelijk van het aantal verloonde uren en het uurloon van de werknemer. Het is van belang dat het loon en de verloonde uren goed geregistreerd worden in de loonaangifte.

In 2018 dient de toekenning van UWV te worden gecontroleerd zodat eventuele correcties tijdig kunnen worden verwerkt in de loonaangifte.

4.3.8 Extra financiële impuls

Om gemeenten te ondersteunen beschut werkplekken te realiseren is in de jaren 2016-2020 cumulatief € 100 miljoen extra beschikbaar voor drie tijdelijke maatregelen. Deze maatregelen zijn:

1. Een financiële stimulans (bonus) voor gemeenten per gerealiseerde beschut werkplek. Voor deze maatregel is circa € 74 miljoen beschikbaar.

- Gemeenten ontvangen achteraf op basis van daadwerkelijk gerealiseerde beschut werkplekken de extra middelen. Dit gaat volgens het principe één is gelijk aan één plek, ongeacht het aantal uren dat deze persoon op een beschut werkplek werkt. Hierbij wordt gedacht aan een bedrag van circa € 3000,- per gerealiseerde beschut werkplek (op grond van artikel 10b Participatiewet) per jaar voor een tijdelijke periode van 5 jaar. Als blijkt dat gemeenten meer beschut werkplekken realiseren dan waarmee in de ramingen rekening is gehouden, wordt dit bedrag navenant verlaagd;

- De middelen worden toegekend via een decentralisatie-uitkering. Gemeenten krijgen de middelen op basis van gerealiseerde beschut werkplekken die vervolgens vrij besteedbaar zijn;

- De beschut werkplekken die gemeenten in 2015 hebben gerealiseerd tellen mee. In 2017 ontvangen gemeenten middelen voor de in 2015 en 2016 gerealiseerde beschut werkplekken.

Gemeenten worden, zodra hier meer over bekend is, zo snel mogelijk geïnformeerd over het betalingsmoment;

Werkplein Fivelingo - Nieuw Beschut Werk - versie 1.4 DEF (18-04-17).docx

- 17 - - Het tot stand komen van duurzame beschut werkplekken is belangrijk. Gemeenten krijgen

daarom middelen voor alle beschut werkplekken die in een jaar zijn gerealiseerd dan wel gecontinueerd.

De (tijdelijke) financiële stimulans van ongeveer € 3.000 is voor het realiseren van een beschut werkplek. De gemeente ontvangt de extra middelen achteraf op basis van het aantal beschut werkplekken dat zij daadwerkelijk heeft gerealiseerd. Dit gaat volgens het principe dat één persoon gelijk is aan één plek, ongeacht het aantal uren dat deze persoon op een beschut werkplek werkt.

Uitbreiding van de uniforme no-risk polis door UWV met de doelgroep beschut werk. Hiervoor is circa

€ 26 miljoen beschikbaar. Dit is per 1 januari 2016 geregeld in de Wet harmonisering instrumenten

Participatiewet.

Werkplein Fivelingo - Nieuw Beschut Werk - versie 1.4 DEF (18-04-17).docx

- 18 -