• No results found

C) zal ik mijn kinderen niet meer kunnen beschermen & ik loop het risico om

3. TOEKOMSTIG ONDERZOEK

In het tweede onderdeel van de discussie werd gefocust op aanbevelingen voor de praktijk. Evenzeer is het van belang om ook in de onderzoekswereld aandacht te hebben voor de problematiek aangezien evidence based werken hedendaags centraal staat. Ten eerste dient de distributie van onderzoeksgeld ook genderneutraal te zijn aangezien volgens Professor Ines Keygnaert de sponsering van onderzoek naar vrouwelijke slachtoffers meer vanzelfsprekend is (EOS, 2020). Dit is problematisch aangezien op die manier bijgedragen wordt aan de idee dat mannen enkel dader kunnen zijn in geval van partnergeweld.

In lijn met Robinson et al. (2020) kan aanbevolen worden om een onderzoek te voeren waarin een onderscheid gemaakt wordt tussen respondenten die uiteindelijk bij hulpverleningsinstanties terecht komen en respondenten die nooit hulp zoeken. Daarbij aansluitend kan het mogelijk effect van negatieve en positieve ervaringen op drempels gemeten worden. Ongeveer anderhalf jaar geleden werd een grootschalig praktijkwetenschappelijk onderzoek opgesteld vanuit het UCLL met het oog op het ontwikkelen van een informatievoorziening over partnergeweld tegen mannen en een methodiekboek en trainingspakket voor professionals. Ook dit onderzoek werkt aan de hand van diepte-interviews maar ook met online enquêtes en focus groepen met praktijkwerkers. Een verschil in bevindingen zou kunnen ontstaan aangezien in dit onderzoek met stellingen gewerkt werd en bijgevolg bepaalde drempels specifiek bevraagd werden terwijl in een meer open interview is het mogelijk dat bepaalde drempels niet vernoemd zullen worden. Dit onderzoek biedt de kans om beperkingen van dit onderzoek tegen te gaan. Namelijk door te zorgen dat er meer culturele diversiteit is, senioren en ouders betrokken worden en specifiek de drempels naar de formele hulpverlening in kaart brengen. Daarenboven zou het ook vruchtbaar zijn om hierbij te achterhalen welke soort hulpverlening wel zou aanslaan bij mannelijke slachtoffers aan gezien het vluchthuis en de hulplijn niet de gewenst resultaten bereikten.

B E S L U I T

De doelstelling van dit onderzoek was het in kaart brengen van de gepercipieerde drempelverhogende factoren bij mannelijke slachtoffers van partnergeweld. Dit werd enerzijds nagestreefd door middel van een literatuurstudie. Daarnaast werd een kleinschalig empirisch onderzoek uitgevoerd door middel van online semigestructureerde interviews met mannelijke slachtoffer van partnergeweld (N=9) en praktijkwerkers (N=3). Aan de hand van open vragen de beleving van het partnergeweld en het hulpzoekend gedrag in kaart gebracht, waarna - gebruikmakend van stellingen gebaseerd op wetenschappelijke literatuur – onderzocht werd welke drempels ervoeren werden. De verschillende onderzoeksvragen gaven richting aan deze studie.

Onderzoek naar de vraag ‘welke drempels zijn het meest voorkomend bij mannelijke slachtoffers van partnergeweld?’ leert ons dat de drempels ‘niet gelabeld/ gestigmatiseerd willen worden’, ‘zich niet identificeren als slachtoffer’, ‘schaamte’, ‘uitgelachen worden’, ‘niet geloofd worden’, ‘zich gefaald voelen’, ‘de vrees om zelf beschuldigd te worden’, ‘het idee om de problematiek zelf op te lossen’, ‘negatieve gevolgen vermijden’, ‘opkomen voor de partner’, ‘zich verantwoordelijk voelen voor het geweld’, ‘als man geen hulp willen zoeken’ en ‘de partner graag zien’ het meest prominent aanwezig zijn bij een cut-off score van N ≥5.

De onderzoeksvraag ‘Welke drempels worden specifiek binnen de hulpverlening en het hulpverleningsaanbod gepercipieerd door mannelijke slachtoffers van partnergeweld?’, kreeg een onverwachte wending. Tegengesteld aan voorgaand onderzoek waren de drempels over de formele hulpverlening - namelijk de financiële middelen, de toegankelijkheid, de kennis, en het ontbreken van mannelijke hulpverleners - niet dominant aanwezig. De sociale achtergrond van vier respondenten speelt hier mogelijks een rol.

Op de derde onderzoeksvraag (c.q.‘Welke invloed heeft de gepercipieerde maatschappelijke beeldvorming op het hulpzoekend gedrag van mannelijke slachtoffers en vormt dit een barrière?’) kregen we een klaar en duidelijk antwoord. Er heerst nog steeds een stereotiep beeld

over mannelijkheid. Dit vormde een drempel an sich om hulp te zoeken maar werkte ook in op individueel gepercipieerde drempels samen met drie andere moderatoren namelijk de media, de opvoeding en de idee de enige te zijn. Op basis van deze bevindingen werd een model in elkaar gestoken dat mogelijks een verklaring vormt voor de relaties hiertussen.

Ten vierde werd onderzocht op welke manier praktijkwerkers de drempels bij mannelijke slachtoffers trachten te ondervangen. Voornamelijk het niet polariseren tussen dader en slachtoffer en een gender neutrale aanpak kwamen hierbij naar voor. Evenwel wordt het aanbod nog niet voldoende bereikt door mannen en kan bijgevolg een actieve aanspreking van mannelijke slachtoffers aangeraden worden.

Om de vijfde onderzoeksvraag; c.q. ‘welke veranderingen dienen doorgevoerd te worden om tegemoet te komen aan de noden van mannelijke slachtoffers van partnergeweld binnen de hulpverlening en het hulpverleningsaanbod?’ te beantwoorden, werd eerst afgetoetst of er nood is aan hulpverlening specifiek voor mannelijke slachtoffers van partnergeweld en vervolgens wat er in de toekomst dient aangepast te worden. Een extra aanbod specifiek voor mannen leek niet noodzakelijk, wel dient het aanbod evenredig te zijn. Ten tweede dient er wel specifiek voor mannelijke slachtoffers gesensibiliseerd te worden, om het taboe te doorbreken, mannen bewust te maken van het aanbod aan hulp en om de maatschappelijke beeldvorming te hervormen.

Op basis van al deze bevindingen werd geconcludeerd dat bovenal via sensibilisering ingezet dient te worden op het aanpassen van de maatschappelijke beeldvorming van mannelijke slachtoffers en de daarmee samenhangende beperkende genderrollen. Ten eerste zodat slachtoffers zichzelf sneller erkennen als dusdanig en zich minder geremd voelen om hulp te vragen. Ten tweede voor het informeel netwerk aangezien zij een belangrijke schakel bleken in het stoppen van het geweld en tot slot ten aanzien van de praktijkwerkers aangezien mannen vooral indirect bij professionele hulpverlening terecht kwamen via andere praktijkwerkers. Ten opzichte van praktijkwerkers worden trainingen aangeraden en voor de algemene samenleving lijkt het valabel om tijdschriften en media zoals YouTube te gebruiken om erkenning te geven aan de problematiek. Voor toekomstig onderzoek zou het waardevol zijn om een grootschalige

studie uit te rollen waarbij de drempels specifiek naar de professionele hulpverlening onderzocht worden met specifiek de focus welke noden van mannelijke slachtoffers nog niet vervuld worden in het huidige aanbod.

Concluderend kan gesteld worden dat mannelijke slachtoffers van partnergeweld negatief beïnvloed worden bij het hulp zoeken. Zowel door individueel gepercipieerde drempels als door de beeldvorming van mannelijkheid en genderstereotypen, gemodereerd door de media, de opvoeding en de idee de enige te zijn. Het voordeel is dat dit voornamelijk sociale constructen zijn die afgebroken kunnen worden. Het vangnet is aanwezig, we moeten alleen nog tonen dat mannelijke slachtoffers van partnergeweld niet alleen staan en dat het veilig is om de sprong te wagen.

B I B L I O G R A F I E

Addis, M., & Mahalik, J. (2003). Men, masculinity, and the contexts of help seeking. American Psychologist, 58(1), 5-14.

Ali Jackson, N., & Casanova Oates, G. (1998). Violence in intimate relationships : examining sociological and psychological issues Boston: Butterworth-Heinemann.

Andersen, T. H. (2013). Against the wind: Male victimization and the ideal of manliness. Journal of Social Work, 13(3), 231-247.

Ashfield, J. A., & Gouws, D. S. (2019). Dignifying Psychotherapy with Men: Developing Empathic and Evidence-Based Approaches That Suit the Real Needs of the Male Gender. In The Palgrave Handbook of Male Psychology and Mental Health (pp. 623- 645): Springer.

Barriball, K. L., & While, A. (1994). Collecting data using a semi-structured interview: a discussion paper. Journal of Advanced Nursing-Institutional Subscription, 19(2), 328- 335.

Barry, J. A., Seager, M., & Sullivan, L. (2016). Challenging male gender blindness: Why psychologists should be leading the way. In Clinical Psychology Forum (No. 285, pp. 36-40).

Barry, J., Russ, S., Ellam-Dyson, V., & Seager, M. (2015). Coaches’ views on differences in treatment style for male and female clients. New Male Studies, 4(3), 75-92.

Bates, E. A. (2016). Current controversies within intimate partner violence: Overlooking bidirectional violence. Journal of family violence, 31(8), 937-940.

Bates, E. A. (2020). “Walking on egg shells”: A qualitative examination of men’s experiences of intimate partner violence. Psychology of Men & Masculinities, 21(1), 13.

Bates, E. A., Klement, K. R., Kaye, L. K., & Pennington, C. R. (2019). The impact of gendered stereotypes on perceptions of violence: A commentary. Sex Roles, 81(1-2), 34-43. Beel, N., Jeffries, C., Brownlow, C., Winterbotham, S., & Du Preez, J. (2018).

Recommendations for male-friendly individual counseling with men: A qualitative systematic literature review for the period 1995–2016. Psychology of Men & Masculinity, 19(4), 600.

Bell, K. M., & Naugle, A. E. (2008). Intimate partner violence theoretical considerations: Moving towards a contextual framework. Clinical psychology review, 28(7), 1096- 1107.

Benenson, J. F., & Koulnazarian, M. (2008). Sex differences in help‐seeking appear in early childhood. British Journal of Developmental Psychology, 26(2), 163-169.

Berteloot, K., & Verwimp, P. (2011). Partnergeweld in het strafrecht en strafrechtelijk beleid. In H. Blow (Ed.), Handboek Familiaal Geweld.

Besafe. (z.d.). Partnergeweld. Geraadpleegd op 01/08/2020, van

https://www.besafe.be/nl/veiligheidsthemas/geweld/partnergeweld

Bracke, P., Van de putte, B., Van Houtte, M., & Vermeersh, H. (2013). Sociologie, een hedendaagse inleiding. Gent: Academia Press.

Bryman, A. (2016). Social research methods: Oxford university press.

Caldwell, J. E., Swan, S. C., & Woodbrown, V. D. (2012). Gender differences in intimate partner violence outcomes. Psychology of violence, 2(1), 42.

Carlyle, K. E., Scarduzio, J. A., & Slater, M. D. (2014). Media portrayals of female perpetrators of intimate partner violence. Journal of interpersonal violence, 29(13), 2394-2417. Carney, M., Buttell, F., & Dutton, D. (2007). Women who perpetrate intimate partner violence:

A review of the literature with recommendations for treatment. Aggression and violent behavior, 12(1), 108-115.

Clement, S., Schauman, O., Graham, T., Maggioni, F., Evans-Lacko, S., Bezborodovs, N., . . . Thornicroft, G. (2015). What is the impact of mental health-related stigma on help- seeking? A systematic review of quantitative and qualitative studies. Psychological medicine, 45(1), 11-27.

Coker, A. L., Davis, K. E., Arias, I., Desai, S., Sanderson, M., Brandt, H. M., & Smith, P. H. (2002). Physical and mental health effects of intimate partner violence for men and women. American journal of preventive medicine, 23(4), 260-268.

Cook, P. W. (2009). Abused men: The hidden side of domestic violence: ABC-CLIO.

Cornally, N., & McCarthy, G. (2011). Help‐seeking behaviour: A concept analysis. International journal of nursing practice, 17(3), 280-288.

De Boise, S., & Hearn, J. (2017). Are men getting more emotional? Critical sociological perspectives on men, masculinities and emotions. The Sociological Review, 65(4), 779- 796.

De Koker, P., Mathews, C., Zuch, M., Bastien, S., & Mason-Jones, A. J. (2014). A systematic review of interventions for preventing adolescent intimate partner violence. Journal of Adolescent Health, 54(1), 3-13.

Decorte, T., & Zaitch, D. (2016). Kwalitatieve methoden en technieken in de criminologie (Vol. 601). Leuven: Acco.

Dobash, R. P., & Dobash, R. E. (2004). Women's violence to men in intimate relationships: Working on a puzzle. British journal of criminology, 44(3), 324-349.

Drieskens, S., & Demarest, S. (2015). Onderzoek naar intrafamiliaal geweld en partnergeweld op basis van de gezondheidsenquête 2013. Geraadpleegd op 24/05/2019 van

http://igvm-iefh.belgium.be:https://igvm-

iefh.belgium.be/sites/default/files/rapport_intrafamiliaalgeweld_final_nl.pdf

Drijber, B. C., Reijnders, U. J., & Ceelen, M. (2013). Male victims of domestic violence. Journal of Family Violence, 28(2), 173-178.

Dutoon, G., & White, R. (2013). Male victims of domestic violance. New male studies: An international journal, 2(1), 6-8.

EOS, 2020, Ines Keynaert richtte zorgcentra misbruik op, 'Ook mannen zijn vaak slachtoffer', EOS, 7, 28-31

Federale Politie. (2020). Politiële criminaliteitsstatistieken. België. Geraadpleegd op 8/08/2020 op

http://www.stat.policefederale.be/assets/pdf/crimestat/nationaal/rapport_2019_trim4_n at_belgie_nl.pdf

Franklin, C.A., Garza, A.D., Goodson, A., & Bouffard, L.A. (2020). Police perceptions of crime victim behaviors: A trend analysis expoloring mandatory training and knowledge of sexual and domestic violence survivors' trauma responses. Crime & Delinquency, 66(8), 1055-1086.

Galdas, P. M., Cheater, F., & Marshall, P. (2005). Men and health help‐seeking behaviour: literature review. Journal of advanced nursing, 49(6), 616-623.

Galdas, P. M., Cheater, F., & Marshall, P. (2005). Men and health help‐seeking behaviour: literature review. Journal of advanced nursing, 49(6), 616-623.

Gfk, I., & WODC. (2010). Slachtofferschap van huiselijk geweld. Aard, omvang, omstandigheden en hulpzoekendgedrag. Geraadpleegd op 30/07/2019 van Hilversum:

http://resolver.tudelft.nl/uuid:c1eef089-7106-4616-923a-b7743f05c82a

Graham-Kevan, N. J. E., EU Parliment. (2017). The gendered perspective of domestic (intimate partner) violence: A review of the evidence. Geraadpleegd op 30/07/2019 van

https://euromind.global/en/nicola-graham-kevan/

Hammer, J. H., Vogel, D. L., & Heimerdinger-Edwards, S. R. (2013). Men's help seeking: Examination of differences across community size, education, and income. Psychology of Men & Masculinity, 14(1), 65.

Hardyns, W. (2019). Onderzoeksontwerp in de criminologie. Gent: Universiteit Gent.

Heilman, B., Guerrero-López, C. M., Ragonese, C., Kelberg, M., and Barker, G. (2019). The Cost of the Man Box: A study on the economic impacts of harmful masculine stereotypes in the US, UK, and Mexico - Executive Summary. Washington, DC, and London: Promundo-US and Unilever.

Hine, B., Noku, L., Bates, E. A., & Jayes, K. (2020). But, who is the victim here? Exploring judgments toward hypothetical bidirectional domestic violence scenarios. Journal of interpersonal violence, 0886260520917508.

Huntley, A. L., Potter, L., Williamson, E., Malpass, A., Szilassy, E., & Feder, G. (2019). Help- seeking by male victims of domestic violence and abuse (DVA): a systematic review and qualitative evidence synthesis. BMJ open, 9(6), e021960.

Hancock, B., Ockleford, E., & Windridge, K. (2001). An introduction to qualitative research: Trent focus group.

Hester, M. (2009). Who Does What to Whom?: Gender and Domestic Violence Perpetrators: University of Bristol [in association with] Northern Rock Foundation.

Hines, D. A., & Douglas, E. M. (2010). A closer look at men who sustain intimate terrorism by women. Partner abuse, 1(3), 286.

Holloway, K., Seager, M., & Barry, J. A. (2018). Are clinical psychologists, psychotherapists and counsellors overlooking the needs of their male clients? Paper presented at the Clinical Psychology Forum.

IGVM. (2010). Nationaal actieplan ter bestrijding van partnergeweld en andere vormen van intrafamiliaal geweld 2010 – 2014. Geraadpleegd op 24/05/2019 van www.igvm- iefh.belgium.be: https://igvm-iefh.belgium.be/sites/default/files/downloads/101123- PAN%20NL.pdf

Jaspaert, E., & Vervaeke, G. (Eds.). (2016). Vier krachtlijnen om de traditionele opvattingen over partnergeweld uit te dagen. (Vol. 14). www.kennisplein.be: Politeia.

Johnson, M. P. (1995). Patriarchal terrorism and common couple violence: Two forms of violence against women. Journal of Marriage and the Family, 283-294.

Knack. (2018). 1 op 5 mannen slachtoffer van partnergeweld. Knack Geraadpleegd op 20/05/2019 van https://www.knack.be/nieuws/magazine/1-op-de-5-mannen- slachtoffer-van-partnergeweld/article-normal-799963.html

Lawrence, E., Orengo-Aguayo, R., Langer, A., & Brock, R. L. (2012). The impact and consequences of partner abuse on partners. Partner abuse, 3(4), 406-428.

Leaper, C., Anderson, K. J., & Sanders, P. (1998). Moderators of gender effects on parents’ talk to their children. Developmental Psychology, 34, 3–27.

Liang, B., Goodman, L., Tummala-Narra, P., & Weintraub, S. (2005). A theoretical framework for understanding help‐seeking processes among survivors of intimate partner violence. American journal of community psychology, 36(1-2), 71-84.

Liddon, L., Kingerlee, R., & Barry, J. A. (2018). Gender differences in preferences for psychological treatment, coping strategies, and triggers to help-seeking. British Journal of Clinical Psychology, 57(1), 42-58. doi:10.1111/bjc.12147

Liddon, L., Kingerlee, R., Seager, M., & A. Berry, J. (Eds.). (2019). What Are the Factors That Make a Male-Friendly Therapy? UK: Palgrave Macmillan.

Lysova, A., & Dim, E. E. (2020). Severity of victimization and formal help seeking among men who experienced intimate partner violence in their ongoing relationships. Journal of interpersonal violence, 0886260520922352.

Lysova, A., Hanson, K., Dixon, L., Douglas, E. M., Hines, D. A., & Celi, E. M. (2020). Internal and external barriers to help seeking: Voices of men who experienced abuse in the

intimate relationships. International journal of offender therapy and comparative criminology, 0306624X20919710.

Lytton, H., & Romney, D. M. (1991). Parents’ differential socialization of boys and girls: A meta-analysis. Psychological Bulletin, 109, 267–296

Machado, A., Santos, A., Graham-Kevan, N., & Matos, M. (2017). Exploring help seeking experiences of male victims of female perpetrators of IPV. Journal of Family Violence, 32(5), 513-523.

ManKind initative. (2018). Male victims of domestic and partner abuse 45 key facts. 18. Geraadpleegd op 30/05/2019 van https://www.mankind.org.uk/wp- content/uploads/2019/03/45-Key-Facts-Male-Victims-March-2019-Final.pdf

Mansfield, A. K., Addis, M. E., & Courtenay, W. (2005). Measurement of Men's Help Seeking: Development and Evaluation of the Barriers to Help Seeking Scale. Psychology of Men & Masculinity, 6(2), 95.

Mathers, N. J., Fox, N. J., & Hunn, A. (1998). Using interviews in a research project: NHS Executive, Trent.

Michiels & Dedoncker. (n.d.) Genderstereotypen en relaties: samen met jongeren myths doorbreken en geweld voorkomen. Geraadpleegd op 05/08/2020 van

http://www.vzwzijn.be/upload/docs/Handboek%20Equi-x.pdf

Morison, L., Trigeorgis, C., & John, M. (2014). Are mental health services inherently feminised? The Psychologist.

Mortelmans, D. (2013). Handboek kwalitatieve onderzoeksmethoden: Acco Leuven.

Mulroney, J., & Chan, C. (2005). Men as Victims of Domestic Violence Geraadpleegd op

30/07/2019 van

http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.457.3624&rep=rep1&type= pdf

Openbaar Ministerie. (2006). Omzendbrief col 4/2006 (herzien op 12.10.2015) - gemeenschappelijke omzendbrief van de minister van jusitie en het college van procureurs-generaal betreffende het strafrechtelijk beleid inzkae partnergeweld. Openbaar ministerie

Overstreet, N. M., & Quinn, D. M. (2013). The intimate partner violence stigmatization model and barriers to help seeking. Basic and applied social psychology, 35(1), 109-122.

Pieters, J. r. m., Italiano, P., Offermans, A.-M., & Hellemans, S. (2010). Ervaringen van vrouwen en mannen met Psychologisch, fysiek en seksueel geweld. Geraadpleegd op

30/05/2019 www.igvm.belgium.be: https://igvm-

iefh.belgium.be/sites/default/files/downloads/41%20-%20Dark%20number_NL.pdf

Pope, C., & Mays, N. (1995). Qualitative research: reaching the parts other methods cannot reach: an introduction to qualitative methods in health and health services research. Bmj, 311(6996), 42-45.

Ragonese, C., Shand, T., & Barker, G. (2018). Masculine Norms and Men’s Health: Making the Connections: Executive Summary. Washington, DC: Promundo-US.

Robinson, S. R., Ravi, K., & Voth Schrag, R. J. (2020). A Systematic Review of Barriers to Formal Help Seeking for Adult Survivors of IPV in the United States, 2005–2019. Trauma, Violence, & Abuse, 1524838020916254.

Rochelle, T. L. (2019). Health and help-seeking behavior among Chinese men in Hong Kong: The influence of culture. Psychology of Men & Masculinities, 20(1), 71.

ROSA. (2010). Partnergeweld in cijfers (16). Geraadpleegd op 30/05/2019 van

https://www.rosavzw.be/pdf/factsheets/nr61.pdf

Ross, K. (2011). The handbook of gender, sex, and media: John Wiley & Sons. Ross, K. (2011). The handbook of gender, sex, and media: John Wiley & Sons.

Rye, B. J., Greatrix, S. A., & Enright, C. S. (2006). The case of the guilty victim: The effects of gender of victim and gender of perpetrator on attributions of blame and responsibility. Sex Roles, 54(9-10), 639-649.

Sagar-Ouriaghli, I., Godfrey, E., Bridge, L., Meade, L., & Brown, J. S. (2019). Improving mental health service utilization among men: A systematic review and synthesis of behavior change techniques within interventions targeting help-seeking. American journal of men's health, 13(3), 1557988319857009.

Seager, M. (Ed.) (2019). From Stereotypes to Archetypes: An Evolutionary Perspective on Male Help-Seeking and Suicide. UK: Palgrave Macmillan.

Seelau, E. P., Seelau, S. M., & Poorman, P. B. (2003). Gender and role‐based perceptions of domestic abuse: does sexual orientation matter?. Behavioral Sciences & the Law, 21(2), 199-214.

Soares, J. (2018). Men are too victims of intimate partner violence. Geraadpleegd op 29/07/2019 van https://euromind.global/en/reports/

Sorenson, S. B., & Taylor, C. A. (2005). Female aggression toward male intimate partners: An examination of social norms in a community-based sample. Psychology of Women Quarterly, 29(1), 78-96.

Stad Mechelen. (n.d.) Een luisterend oor. Geraadpleegd op 29/07/2020 van

https://www.mechelen.be/fjc/een-luisterend-oor

Steinmetz, S. K. (1977). The battered husband syndrome. Victimology, 2(3-4), 499-509. Stith, S. M., Lechtenberg, M., & Cafferky, B. (2013). Implications of Partner Abuse State of

Knowledge findings for prevention, treatment, and policy.

Straus, M. A., Gelles, R. J., & Steinmetz, S. K. (2017). Behind closed doors: Violence in the American family: Routledge.

Suk Kyung, N., Hui Jung, C., Mi Kyoung, L., Ji Hee, L., Nuri, K., & Sang Min, L. (2010). A meta-analysis of gender differences in attitudes toward seeking professional psychological help. Journal of American College Health, 59(2), 110-116.

Swan, S. C., Gambone, L. J., Caldwell, J. E., Sullivan, T. P., & Snow, D. L. (2008). A review of research on women’s use of violence with male intimate partners. Violence and victims, 23(3), 301.

Sybille, O. (1993). Afhankelijkheid en het beëindigen van partnergeweld. Leuven Garant. Tsui, V., Cheung, M., & Leung, P. (2010). Help‐seeking among male victims of partner abuse:

Men's hard times. Journal of community psychology, 38(6), 769-780.

Van Den Broeck, M., & Piessens, A. (2007). Intrafamiliaal geweld: een nieuw probleem. Panopticon, 28(5), 52.

Van Hiel, A. (2013). Sociale Psychologie. Gent: Academia Press

Vermeulen, G. (2018). Strafwetboek, wetboek van strafvordering, bijzondere wetten. Antwerpen Maklu.

Vertederd vernederd. (2019). Achtergrondinformatie Wat is emotioneel geweld. Geraadpleegd op 30/05/2019 van http://vertederdvernederd.be/achtergrondinfo/#signalenvan

Victim Witness Assistance Unit. (2008). Understanding Domestic Violence: A Handbook for Victims and Professionals: U.S. Government Printing Office.

Vogel, D. L., Heimerdinger-Edwards, S. R., Hammer, J. H., & Hubbard, A. (2011). “Boys don't cry”: Examination of the links between endorsement of masculine norms, self-stigma, and help-seeking attitudes for men from diverse backgrounds. Journal of Counseling Psychology, 58(3), 368.

Walker, A., Lyall, K., Silva, D., Craigie, G., Mayshak, R., Costa, B., Hyder, S., & Bentley, A. (2019). Male Victims of Female-Perpetrated Intimate Partner Violence, Help-Seeking, and Reporting Behaviors: A Qualitative Study. Psychology of Men & Masculinities. Advance online publication. http://dx.doi.org/10.1037/men0000222

Walker, J and Ashby, J and Gredecki, N and Tarpey, E (2017) Gender representations of female perpetrators of intimate partner violence. Journal of Aggression, Conflict and Peace Research, 10 (3). pp. 170-180. ISSN 17596599

Walliman, N. (2017). Research methods: The basics: Routledge.

Wang, L. (2018). Influences of media exposure on Chinese university students’ attitudes and perceptions of intimate partner violence. Deviant Behavior, 39(9), 1202-1216.

Witt, S. D. (1997). Parental influence on children's socialization to gender roles. Adolescence, 32(126), 253.

Yousaf, O., Grunfeld, E. A., & Hunter, M. S. (2015). A systematic review of the factors associated with delays in medical and psychological help-seeking among men. Health