• No results found

To: Eersel info Cc: Daan Somers

In document Eersel RAADSINFORMATIE (pagina 37-43)

Subject: reactie KV en W Vessem op; Concept Toekomstbestending Accomodatiebeleid

Beste,

Hierbij een gezamenlijke reactie van Korfbal Voetbal Vessem op het concept Toekomstbestending accommodatiebeleid .

Het zal u niet verbazen dat wij als verenigingen niet staan te juichen bij een vooraankondiging van een bezuinigingsplan. Temeer omdat het ieder jaar moeilijker wordt, vanwege de jaarlijkse kostenstijging en het vinden van sponsoren, om onze begroting sluitend te krijgen . Natuudijk zljn wij er niet om het budget van de gemeente sluitend te krijgen, maar wij willen u er graag op wijzen dat 137 Euro bijdrage aan een voetbal/korfbal lid van Vessem en zelfs een voorgestelde max. van 150 Euro een schijntje is. Een totaal gemeentelijk budget voor alle verenigingen (ongeveer 30 ) van minder dan 600K Euro is een dmppel op het totale budget van de gemeente en is veel en veel lager dan van menig omliggend dorp ( bijvoorbeeld Bergeijk). WU denken dan ook dat er binnen de gemeente beter naar andere mogelijkheden kan worden gezocht om te bezuinigen.

In de samenvatting van het beleidsplan staat;

Wij streven naar;

Een gemeentelijk toekomstbestendig accommodatíeheteid waardoor het op een laagdrempelige manier voor alle inwoners mogelijk is om deel te nemen. Denk aan ontmoeten, sporten, activíteitetx binnen de vereniging, cultuur en ontwíkkeling. Deze deelname van inwoners aan de maatschappelijk leven draagt bij aan het welbevinden, ontwikkeling, sociale santenhang en leeJbaarheid.

Wie zal het hier niet mee eens zijn?

Waar onze grote frustratie zit is het volgende;

De sleutel voor het geven van gemeentelijk geld is het actieve ledenaantal. Op zich niet verkeerd om dit element mee te tellen, maar onze verenigingen zijn meer dan alleen actieve leden. Bij wedstrijden het 1e voetbalteam staan er tegenwoordig bij thuiswedstrijden tussen de 250 en 500 toeschouwers. We hebben ( anders dan sommige andere verenigingen) vele passieve leden. In een klein dorp als Vessem waar er voorjeugd wat minder te beleven is dan bijvoorbeeld in Eersel, organiseren wij jeugdkampen en winteractiviteiten.

Verder hebben wij een van de grootste en oudste voetbaltoemooien in de Kempen, waar meer dan 1000 mensen ( spelers, leiders, opa's oma's ouders enz) plezier aan beleven. Een mountainbike tocht met meer dan 600 deelnemers, avonden van de lach met meer dan 500 mensçn uit het dorp die hiervan genieten en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Juist de sociale functie voor iedereen, waar de coalitie een grote voorstander is lezen wij hierboven, komt bij onze verengingen volledig tot bloei. Een gemeentelijke stimulans voor de sociale rol die wij vervullen zou daarom ook meegenomen moeten worden in de toewijzing van de budgetten. Wij zijn zeker niet tegen bijvoorbeeld breedtesport of een overdekt zwembad, maar onze achterban en onze sociale functie is een veelvoud van de deelnemers aldaar en de subsidie is vele malen minder.

Andere voet- en korfbal verenigingen hebben precies hetzelftle gevoel bleek uit de inloopavond. Gezamenlijk hebben we in de gemeente ( als we de simpele vermenigvuldiging vanuit Vessem maken) rond de 10.000 inwoners die op de een of andere manier aan onze verenigingen gelinkt zijn. Dat zou de coalitie, met de

WD

voorop, zich moeten realiseren lijkt ons.

Met vriendelijke groelen

Daan Somers en Frans Maas

Voorzitters Korfbalvereniging en Voetbalvereniging Vessem

ß/ n"f i

Å¡'"¡

¿

a

Bekeft: Concept Toekomstbestendig accommodatiebeleid 20'l 7-2020'

Geachte heer, mevrouw,

Met de nodige zorg hebben wij als bestuur van v.v. E.F.C. kennis genomen van het 'CONCEPT Toekomstbestendig Accommodatiebeleid 2017-2020'. Een aantal opmerkingen, vragen, onduidelijkheden c.q. punten van zorg, geven wij onderstaand aan. Vanwege het relatieve korte tijdsbestek tussen toezending van het rapport en de inloopavond c.q. tijdstip van reageren, merken wij op dat er de komende tijd mogelijk nog een verdere aanvulling op dit schrijven kan komen aangezien wij het rapport nog een keer expliciet in onze bestuursvergadering (van 1 november) willen bespreken.

Enige jaren geleden is een bezuiniging aangegeven van 112.000,= die met ingang van 2017 gerealiseerd zou moeten worden. Aangezien dit besluit is genomen lijkt het erop dat er geen 'weg meer terug is' hetgeen het rapport ook'uitstraalt'. Op voorhand merken wij op vanuit v.v. E.F.C. verbaasd te zijn dat de gemeente Eersel sowieso wil bezuinigingen op de relatief lage kosten die men heeft en dan in het bijzonder wat betreft de 6 voetbalverenigingen en hun accommodaties, Blijkens het rapport en de begroting is men hier op dit moment ongeveer een bedrag van € 228.000,= aan kwijt. ln vergelijking met veel gemeenten in de regio is dit een erg laag bedrag en bij sommige gemeenten wordt een dergelijk bedrag zelfs uitgegeven aan één voetbalvereniging. Geconstateerd wordt door v.v. E,F.C, dat sport in de gemeente Eersel steeds minder mag kosten hetgeen haaks staat op het feit dan men steeds meer mensen wil laten sporten c.q. bewegen. ln ieder geval is v.v. E.F.C. van mening dat er vanuit de gemeente Eersel géén sportcultuur bestaat.

Het feit dat er voor dit ondenverp een buro is ingeschakeld wat de gemeente van advies zou moeten dienen en waarvoor de gemeenteraad een bedrag heeft uitgetrokken van € 79.000,=, geeft te denken. Deze kosten en de nodige directe en indirecte kosten aangaande dit onden¡rerp, hadden wellicht de eerste substantiële besparing voor de gemeente Eersel kunnen geven indien men anders had beslist en/of standpunten had ingenomen.

1

.

Er is aangegeven dat er een bezuiniging moet komen van 1 '12.000,=. Wrj willen meer concreet weten wat dit voor v.v E.F.C. gaat betekenen.

2.

Gemeente Eersel onderkend de sociale functie van sport (in zijn algemeenheid), Van het totale inwonersaantal van de gemeente Eersel is ongeveer 1 op de 7 inwoners lid van een van de 6 voetbalverenigingen. Gemeente Eersel moet duidelijk de visie voor de komende jaren (10 ?) uitspreken wat hun plannen zijn met de 6 individuele voetbalverenigingen, Er wordt van alles geschreven in het rapport doch een duidelijke richting wordt niet of te weinig aangegeven.

3

Eerder is aangegeven dat er ook individueel gesproken zou worden onder meer over de mogelijkheid van verdere privatisering. v.v, E.F.C. heeft al jaren aangegeven 'open' te staan voor overleg over een verdere privatisering c.q. het verder in eigendom geven/verkrijgen van het sportpark. lnzake het eigendom is in het rapport een standpunladvies aangegeven, Wat bekeft de verdere privatisering maakt v.v. E.F.C. mogelijk een stap op de plaats, Gezien de, in de ogen van v,v,E,F.C., beperkte kosten dle worden besteed aan het onderhoud, is dit voor v.v. E.F,C. niet direct een optie zonder zeer duidelijk te weten welke werkzaamheden in het kader van de privatisering ven,racht worden en voor welk bedrag. Dit bedrag wordt blijkens het rapport verder gekort ingeval van een privatisering. Overigens is een serieuze overweging voor v.v. E.F.C,. om per t januari 2017 het reeds geprivatiseerde onderhoud terug te geven aan de gemeente. De vergoeding die wordt ontvangen staat al Jaren ln geen enkele verhouding meer tot de kosten en een en ander zal betekenen dat de gemeente Eersel een duidelíjk hoger bêdrag.¿¿¡ kosten kwijt zal zijn voor diverse werkzaamheden en vervangingen.

Postbus 178.5520 Al) Eersel

K vK. 40.23 65,84, IBAN NL45 RABO 0tl3 5039 89 t.n.v. penningmeester E.FC.

[[[[[t$rt

oPG€RICHT t tP{<1L 19¿3

4,

Het rapport geeft aan dat de huren meer afgeleid dienen te zijn van de kosten. Een en ander impliceert dat de huren fors omhoog (kunnen) gaan. Daarnaast wordt een subsidieregeling voorgesteld. Naast het feit dat dit weer een extra administratieve druk geeft op verenigingen, vragen wij ons concreet af wat de achtergrond hiervan is en hoe een en ander wordt opgesteld.

5.

De vraag die v.v. E.F.C. aan de gemeente stelt is of een voetbalvereniging de gemeente Eersel een bepaald bedrag per lid mag kosten, ln het rapport wordt aangegeven dat de kosten voor voetbal€ 136,= per actief lid zijn. Bij v.v, E.F.C. is dit overigens ongeveer € 90,= per actief lid en ongeveer€ 60,= per lid. Voetbal heeft een zéér grote sociale functie waarbij, naast de leden zelf, veel ouders, vrijwilligers en toeschouwers bij betrokken zijn.

6.

lnzake subsidie wordt een bedrag aangeven van maximaal€ 150,=. Waar is de subsidie van afhankelijk? Wie kr¡gt wanneer wat? Een en ander geeft, zoals eerder aangegeven, weer de nodige administratieve last. Mogen de voetbalverenigingen die onder het gemiddelde niveau van 150,= zitten een subsidie aanvragen?

7,

ln het rapport is uitgegaan van een kostenbegroting voor 2016. Wat zijn de feitelijke kosten b.v. in 2015 enlof 2014 geweest. Verder ontvangen wij graag meer inzicht in bepaalde kosten onder meer wat betreft het onderhoud van de velden en de accommodatie.

8.

Er wordt gesproken over een 'nieuwe' vrijwilliger. Een en ander is echter een toenemend probleem. ln het kader van de 'gewenste' verdere zelfwerkzaamheid is dit waarschijnlijk nog moeilijker in te vullen. Verder stelt het rapport dat continuering en professionalisering van het bestuur essentieel is. De richting die de gemeente Eersel op wil waarbij, zoals eerder aangegeven, er in de ogen van v.v. E.F.C. totaal geen sportcultuur bestaat, maakt de invulling hiervan steeds moeilijker,

L

Het rapport geeft aan dat alle voetbalverenigingen één speelveld te veel hebben waarbij is aangegeven het aantal velden, vanwege organisatorische redenen en vanwege de kwaliteit van de velden, te handhaven. Het rapport geeft aan hierbij de KNVB-normen te volgen. Deze norm gaat uit van de elftallen die deelnemen aan de competitie. Hierbij wordt geen rekening gehouden met teams die niet deelnemen aan een offìciële competitie doch wel gebruik maken van de velden (0.a. veteranen en mini's).

10. Het rapport geeft aan op welk moment, afhankelijk van bepaalde keuzes, bezuinigingen kunnen worden gerealiseerd. Het is voor v.v. E.F.C. niet duidelijk welke keuzes de gemeente nu voorstaat en op welk moment.

Wij zijn van mening dat er veel geld is besteed aan dit 'project' maar dat het uiteindelijke eindresultaat op dit moment teleurstellend is, veel vragen oproept en nog verre van duidelijk is. De gemeente geeft aan 'het belang van contact' en onderschrijft de sociale functie. De richting die men op wil zal een verdere uitholling geven aan de dorpskernen in het bijzonder en sportbeoefening in zijn algemeenheid waarbij dit, in de ogen van v.v. E.F.C., alleen maar is ingegeven door bedrijfseconomische gen,

Met vriendel¡ke groet,

c.

Postbus f78,552A AD Eersel

K.vK. 40.21.65.84, IBAN NL't5 RABO

0lll

5039 89

t.n.v. penningr¡eester E.EC.

v.v. E -10-201

dd

¿

BEVTNDTNGEN/AANMERKTNGEN CONCEPT -TOEKOMSTBESTENDTG ACCOMODATTEBELEID 2OI7-2O2O

Met de nodíge zorg hebben wij als bestuur van

W

Steensel het concept toekomstbestendig accomodatiebeleid 2OL7 -2AZO doorgenomen.

De zorgen zijn dat wij geconfronteerd worden met een bezuinígíngsplan, wat op zich al de nodige wenkbrauwen doet fronsen, en in het verlengde daarvan misschien wel het sluíten van 3

sportparken.

Vooral bouwsteen 6.1E, waarin men uítgaat van een maximaal subsidiebedrag van Euro 150.- per actief lid, gaat men er gemakshalve maar van uit dat het puur om het actief deelnemen van de sport gaat. Jeugdleiders, scheidsrechters en alles wat daaromheen hangt om wedstrijden mogelijk te maken zouden naar onze mening ook meegeteld dienen te worden. En wat te denken van de passieve leden; van jong tot oud zijn deze wekelijks in behoorlijke aantallen aanwezíg op ons sportpark. Waar is dit (lage) bedrag eígenlijk op gebaseerd?

Wat verstaat men eigenlijk onder maatschappelijk rendement en is dat dan ook in cíjfers uit te drukken? Wij zijn van meníng dat het sluiten van 3 sportparken zeker niet ten goede gaat komen aan het zgn. maatschappelijke rendement. Met het sluíten van een sportpark in welke dorpskern dan ook wordt meteen de ziel van je verenigingsleven uít het dorp gerukt. ln aantallen gezíen ís juist zo'n sportpark de grootst bezochte ontmoetíngsplaats van mensen in al hun diversiteit.

Laagdrempeligheíd, ook in passieve zin, past bij onze vereniging en iedereen die wil voetballen, jong en oud, kundig of minder kundig; allen kunnen bij VV Steensel terecht. Verder hebben wij een commissie díe verschillende activiteiten organiseert, zoals o.a. jeugdkampen en de jaarlijkse vossenjacht waar geheel Steensel aan kan meedoen en ook een hoge deelnemersgraad heef! dit alles draagt bij aan het kweken van sociale verbondenheid.

Het stimuleren van sociale verbondenheíd noemt de gemeente Eersel als een groot goed, en dat valt dan niet te ríjmen met het voornemen om naar minder sportparken te gaan. Sterker nog, er staat in het concept niets genoemd wat de eventuele consequenties zouden kunnen zijn bij het sluiten van een sportpark in welke kern dan ook. Blijft met name de jeugd dan nog wel sporten?

Hoewel wíj van mening zijn dat er zeker andere mogelíjkheden zijn tot bezuinígen zouden wij

tenslotte willen weten wat de beoogde bezuíniging van Euro 112.000 voor VV Steensel nou precies in zal houden.

Bestuur VV Steensel

,6¡rT J

Á;^¿T< ./o

accommodatiebeleid 2017-2020 JN Vessem (Corsa nr. 16.174501LHE102)

Goedemiddag Laurens,

Afgelopen vrijdag ontving ik een schrikbarend bericht van een vriend van me. Hij is bij jullie naar de inloop avond geweest mbt het accommodatíe beleíd. Hij was daar namens

W

Vessem.

Hij vertelde me daar letterlijk gehoord te hebben dat blokhut de Spil op de nominatie stond gesloopt te worden.

dit LOnov'L6 nog met de raadsvergadering meegenomen kon worden.

Natuurlijk snap je dat we hiervan geschrokken zijn en we het hier niet mee eens zijn

Graag zou ik jullie willen vragen om bouwsteen 8 scenario 88 op pagina 28 nog eens te herzien Dit omdat:

-

W¡j vinden dat onze blokhut van groot belang is voor de leefbaarheid van het dorp Vessem.

dit omdat we aantoonbaar bijna dagelijks elke avond groepsavonden draaien. En hier dus om hem nabij de 75 mensen een fijne avond en weekenden bezorgen.

We vinden onze blokhut daar erg belangrijk in.

Want we hebben er niets aan een eventuele accommodatie te delen met het gemeenschapshuis.

Want daar kunnen we touwklimbanen , pendules, vlotten en laat staan een kampvuur

maken. En even belangrijk al de benodigde spullen moeten ook ergens droog opgeslagen worden.

Ken je jezelf voorstellen dat we bij gemeenschapshuis 'de boogerd' midden in het dorp op het hard gaan oefenen met tenten opzetten.

Verzonden: maandag 31 oktober 2016 10:03

1

In document Eersel RAADSINFORMATIE (pagina 37-43)