• No results found

Titel onderzoek: Effect-evaluatie van het Take Off-lessenpakket.

Beste,

U wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een masterproef. Dit project wordt uitgevoerd door twee studenten gezondheidsbevordering, Marlies Poppe en Celine Ponnet van de Universiteit Gent. Gelieve, voor u beslist deel te nemen aan deze studie, voldoende tijd te nemen om deze informatiebrief aandachtig te lezen en dit te bespreken met de onderzoeker of zijn/haar vertegenwoordiger. Neem gerust de tijd om vragen te stellen indien er onduidelijkheden zijn of indien u bijkomende informatie wenst.

1. Beschrijving en doel studie

Het Take Off-lessenpakket is het resultaat van een samenwerking tussen het Steunpunt Geestelijke Gezondheid, EetExpert en Cera om het mentaal welbevinden van leerlingen in het secundaire onderwijs te bevorderen. 40 % van de jongeren zit namelijk niet goed in hun vel. Het lessenpakket is een gratis tool

ontwikkeld voor leerkrachten vol nuttige informatie en ondersteunend materiaal om in de lessen te gebruiken. Het doel van het pakket is om geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken, het stigma hieromtrent te verlagen, leerlingen weerbaarder te maken, hun eigenwaarde te versterken en bij te dragen tot een positief lichaamsbeeld. Het pakket is wetenschappelijk onderbouwd en bevat spelletjes, links naar websites,… Het pakket is een gratis tool en u als leerkracht bent vrij om het te implementeren op de manier en het moment wanneer u het gepast vinden. Een grote troef van het pakket is het flexibel karakter. U kan het online vinden op volgende website https://www.geestelijkgezondvlaanderen.be/takeoff-lessenpakket.

Op vraag van het Steunpunt Geestelijke Gezondheid willen wij de effectiviteit van dit pakket wetenschappelijk onderzoeken. Hierbij zullen we gebruik maken van vragenlijsten voor zowel u als leerkracht als voor de leerlingen. De vragenlijsten zullen op twee momenten worden afgenomen. Een eerste maal in november, daarna wordt een groep leerkrachten geïnformeerd over het pakket en hoe dit te implementeren. Na een implementatiefase van drie maanden vindt de tweede meting (maart 2020) plaats. Ze pijlen bij leerkrachten naar hun ervaringen met het pakket en bij leerlingen naar hun mentaal welbevinden en stigma rond psychische stoornissen. Het onderzoek werkt samen met de zorgcoördinator op school en/of het Centrum voor Leerlingenbegeleiding om leerlingen die het moeilijk hebben tijdens of na het onderzoek, extra te ondersteunen.

Er wordt gewerkt met twee groepen van leerlingen: klassen die een informatiesessie krijgen en waar we de leerkracht stimuleren om het pakket te gebruiken en klassen (van de zelfde leerkracht) waar enkel de vragenlijsten worden afgenomen ter controle en die dus niet meedoet aan de interventie.

2. Toestemming en weigering

De deelname aan deze studie is volledig vrijwillig. U kunt weigeren om toestemming te geven voor het onderzoek zonder dat u hiervoor een reden moet opgeven.

3. Voordelen

Deelname aan deze studie brengt voor u waarschijnlijk geen direct voordeel met zich mee. De verkregen resultaten kunnen echter leiden tot een wetenschappelijke bijdrage in volksgezondheidsonderzoek en de ontwikkeling van een tool ter gezondheidsbevordering. Verder zullen de leerlingen meer te weten komen over psychische kwetsbaarheid en heeft dit project als doel om hen veerkrachtiger te maken in de maatschappij.

4. Kosten

Uw deelname aan deze studie brengt geen extra kosten mee voor u, maar biedt ook geen financieel voordeel.

5. Vertrouwelijkheid

Alle informatie die tijdens deze studie verzameld wordt, zal vertrouwelijk behandeld worden. De verzamelde data zal enkel toegankelijk zijn voor de betrokken onderzoekers. Enkel de gepseudonimiseerde gegevens zullen gebruikt worden in alle documentatie, rapporten of publicaties (in tijdschriften of congressen) over de studie. Vertrouwelijkheid van de gegevens wordt dus steeds gegarandeerd. De gegevens zullen verwerkt en bewaard worden gedurende minstens 10 jaar na publicatie van het onderzoek. De

verwerkingsverantwoordelijke van de gegevens is de hoofdonderzoeker, prof Greet Cardon. Haar

onderzoeksteam zal toegang krijgen tot de verzamelde gegevens. De Data Protection Officer kan u desgewenst meer informatie verschaffen over de bescherming van uw persoonsgegevens. Contactgegevens: DPO UGent,

privacy@ugent.be.

Vertegenwoordigers van de opdrachtgever, auditoren, de Commissie voor Medische Ethiek en de bevoegde overheden, allen gebonden door het beroepsgeheim, hebben rechtstreeks toegang tot de verzamelde gegevens om de procedures van de studie en/of de gegevens te controleren, zonder de vertrouwelijkheid te schenden. Dit kan enkel binnen de grenzen die door de betreffende wetten zijn toegestaan. Door het toestemmingsformulier, na voorafgaande uitleg, te ondertekenen, stemt u in met deze toegang. U heeft het recht om een klacht in te dienen over hoe uw informatie wordt behandeld, bij de Belgische toezichthoudende instantie die verantwoordelijk is voor het handhaven van de wetgeving inzake gegevensbescherming: Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) Drukpersstraat 35 – 1000 Brussel Tel. +32 2 274 48 00 e-mail: contact@apd-gba.be Website: www.gegevensbeschermingsautoriteit.be 6. Verzekering

De opdrachtgever voorziet in een vergoeding in het geval van schade en/of letsel ten gevolge van deelname aan deze studie. Voor dit doeleinde is een verzekering afgesloten met foutloze aansprakelijkheid conform de wet inzake experimenten op de menselijke persoon van 7 mei 2004 (Allianz Global Corporate & Specialty; Uitbreidingstraat 86, 2600 Berchem; Tel: +32 33 04 16 00; polisnummer BEL000862).

7. Contactgegevens Marlies Poppe +32 474 02 44 75 marlies.poppe@ugent.be Celine Ponnet +32 470 01 74 99

TOESTEMMINGSFORMULIER VOOR DE LEERKRACHT

Aankruisen door de deelnemer indien akkoord Ik heb het document “Informatiebrief voor de leerkracht” pagina 1 tot en met 3 gelezen en begrepen en ik heb er een kopij van gekregen. Ik heb uitleg gekregen over de aard, het doel en de duur van de studie en over wat men van mij verwacht.

Ik stem ermee in om deel te nemen aan deze studie. Ik begrijp dat deelname aan de studie vrijwillig is en dat ik mij op elk ogenblik uit de studie mag terugtrekken zonder een reden voor deze beslissing op te geven. Ik ben me ervan bewust dat deze studie werd goedgekeurd door een onafhankelijke Commissie voor Medische Ethiek verbonden aan het UZ Gent en de Universiteit Gent en dat deze studie zal uitgevoerd worden volgens de richtlijnen voor de goede klinische praktijk (ICH/GCP) en de verklaring van Helsinki, opgesteld ter bescherming van mensen deelnemend aan experimenten. Deze goedkeuring was in geen geval de aanzet om te beslissen om deel te nemen aan deze studie.

Men heeft mij ingelicht dat mijn persoonlijke gegevens worden verwerkt en bewaard gedurende minstens 10 jaar. Ik stem hiermee in en ben op de hoogte dat ik recht heb op toegang en op verbetering van deze gegevens. Indien ik toegang wil tot mijn gegevens, zal ik mij richten tot de onderzoeker die verantwoordelijk is voor de verwerking ervan.

Naam en voornaam van de leerkracht Handtekening Datum

Naam en voornaam van de onderzoekers*

Handtekening Datum

2 kopieën dienen te worden vervolledigd. Het origineel wordt door de onderzoeker bewaard gedurende 10 jaar, de kopie wordt aan de deelnemer gegeven.

* Aankruisen door de onderzoeker indien akkoord Ik verklaar de benodigde informatie inzake deze studie (de aard, het doel, en de te voorziene

BIJLAGE

6:

SJABLOON

INFORMATIE-

EN

TOESTEMMINGSFORMULIER VOOR DE OUDERS