• No results found

3   Theoretisch kader

4.3 Tijdbesteding

Zonder al te gedetailleerd in te gaan op de exacte hoeveelheid tijd die een teamchef kwijt is aan de verschillende onderdelen hebben we de teamchefs gevraagd een indicatie te geven van de hoeveelheid tijd die ze kwijt zijn aan de verschillenden onderdelen. Alle teamchefs geven aan dat ze dit een lastige vraag vinden omdat veel onderdelen elkaar overlappen of onderdeel van elkaar uit maken. Daarnaast is geen week hetzelfde en kan de bestede tijd per week dus zeer verschillen. Toch hebben we geprobeerd om op basis van de informatie die we van de teamchefs hebben gekregen een beeld te schetsen van de tijdsbesteding. Dat brengt ons tot de verdeling op de volgende pagina.

Onderdeel Percentage tijd Tactische beleidsvorming 10 % Procesmanagement 25 %15 Personeelsmanagement 40 % Middelenmanagement 5 % Contacten 20 %

Tabel 1. Tijdbesteding teamchefs

Wat uit tabel 1 en de interviews met de teamchefs duidelijk naar voren komt is dat het personeelsmanagement (onderdeel C) erg veel tijd kost. Dat gaat om het team. Dit wordt door de teamchefs als zeer belangrijk ervaren.

“Personeelszorg ja dat is een ding, dat komt in alle processen terug, vandaar ook dat ik zeg dat is 38 van de 40 uur in de week”.

Ze geven hierbij wel aan dat de andere onderdelen ook onlosmakelijk gekoppeld zijn aan het personeelsmanagement. De teamchefs geven aan dat ze onderdeel C dus wel erg belangrijk vinden, maar dat ze hier niet altijd de tijd in kunnen steken die ze daar in zouden willen steken. Aan de andere kant is het een proces dat nooit eindigt en zo zou je er dus een onbeperkte hoeveelheid tijd in kunnen investeren en dan nog te kort komen. Bijna alle teamchefs geven desgevraagd aan dat de personeelszorg hun grootste en belangrijkste onderdeel is. Een van de teamchefs geeft aan dat de afdeling HRM een terugtrekkende beweging aan het maken is, waardoor nog meer zaken met betrekking tot het personeel op de schouders van de teamchef zullen komen. De politie IJsselland wil deze taken ook meer bij de teamchef neerleggen. Deze opmerking van de teamchef sluit aan bij het doel “HRM in de lijn” te organiseren.

Veel teamchefs geven dus aan dat ze zich eigenlijk zo min mogelijk met het middelenmanagement (onderdeel D) bezig houden omdat ze hier naar hun mening eigenlijk niks over te zeggen hebben. De extra taken die de teamchefs verrichten – het gaat hier dus voornamelijk om de operationele taken – worden niet expliciet genoemd als een onderdeel dat een bepaalde hoeveelheid tijd in beslag neemt. Wel wordt gezegd dat indien de situatie zich voordoet, dit veel tijd kan kosten. Een aantal teamchefs geeft dus aan dat dit niet tot een van de vijf onderdelen behoort, de andere zeggen dat ze dit onder E meerekenen omdat hier ook de taken als HOvJ zijn opgenomen. Deze taken zijn voor zo ver van toepassing opgenomen onder punt E. Onderling zitten tussen de antwoorden van de teamchefs geen grote verschillen.

Omdat het draaien van operationele diensten dus veel tijd kost hebben we de teamchefs gevraagd of zij zichzelf de juiste persoon vinden voor het uitvoeren van deze, niet beschreven, taak. De teamchefs zijn hierover – op een na – gelijkgestemd en vinden dat dit bij hun werkzaamheden hoort. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met het feit dat het ten koste gaat van de tijd die je hebt voor andere zaken zoals het

personeelsmanagement. Het personeelsmanagement is ook het onderdeel waar teamchefs meer tijd aan zouden besteden als ze die tijd zouden hebben.

15

Hier zitten wel uitschieters bij. Zo zegt een van de teamchefs 40% van zijn tijd hier aan kwijt te zijn, terwijl een andere teamchef aangeeft hier ongeveer een dag (20%) aan kwijt te zijn.

4.3.1 Voldoende tijd

We hebben de teamchefs gevraagd of zij vinden dat ze in een gemiddelde werkweek voldoende tijd hebben om hun werkzaamheden uit te voeren. Uit de interviews blijkt dat een teamchef tussen de zesendertig en veertig uur per week werkt, volgens zijn

contract. Het verschil van vier uur bepaalt niet of een teamchef al dan niet voldoende tijd heeft. Vijf van de zeven teamchefs geven aan dat ze vinden dat ze in een week te weinig tijd hebben om hun werkzaamheden uit te voeren. Ze komen er dan ook niet aan toe al het werk dat er ligt uit te voeren.

“Bij een normale werkweek? Nee, volmondig nee”

Twee teamchefs geven aan dat het wel druk is en dat er genoeg weken zijn waarin ze niet uitkomen in de tijd, maar dat ze over het algemeen voldoende tijd hebben om hun werkzaamheden uit te voeren. Opvallend hierbij is dat de twee teamchefs die dit zeggen beiden werkzaam zijn in Deventer.

“Is het een normale week, dan heb je aan die veertig uur genoeg”

Wel dient hierbij te worden opgemerkt dat deze teamchefs alle telefoontjes die buiten werktijd worden gepleegd niet meerekenen. Ze vinden het vanzelfsprekend dit niet mee te rekenen gezien hun functie. Als je dat er bij op telt dan heb je aan de zesendertig of veertig uur niet genoeg. We hebben de teamchefs ook gevraagd aan welke

werkzaamheden ze dan niet toekomen. Dit ligt vooral in de administratie. Bijvoorbeeld het verwerken van OGB gesprekken of het bijhouden van een ziektedossier. Wat hierbij voor de teamchefs vooral belangrijk is, is of het direct merkbaar is als het werk niet wordt gedaan.

“De uitwerking van die gesprekken. Daar moet je tijd voor nemen, ik loop achter in BVCM en BVH, de administratie dus eigenlijk. Ik vraag me dan af: vloeit daar bloed uit? Nee niet direct”.

Teamchefs maken hier een keuze om het werk wat in hun ogen geen prioriteit heeft uit te stellen, of het liefst soms in zijn geheel niet te doen. Daarnaast geven de teamchefs aan dat ze het gevoel hebben nooit voldoende te kunnen doen aan de personeelszorg. Ze geven hier over het algemeen wel de hoogste prioriteit aan. Opvallend is dat een van de teamchefs aangeeft dat omdat “het werk af moet”, dit ten koste gaat van de contacten in het team. Hij geeft daarbij aan dat dit vervelende gevolgen kan hebben als je hierdoor de aansluiting met de medewerkers verliest. Dit hoeft daarmee overigens nog niet per definitie te gebeuren. Hij geeft aan dat – ondanks dat er het een en ander gedelegeerd kan worden – een groot deel van het werk nog steeds door hem zelf gedaan wordt en daarom het contact met de collega’s beperkt moet worden. Deze teamchef is hiermee ook de enige die niet aangeeft dat de administratie blijft liggen. Dit is ook een van de teamchefs die zegt in een normale werkweek voldoende tijd te hebben.

Volgens de directie heeft een teamchef in een week voldoende tijd om zijn

werkzaamheden uit te voeren. Hoewel het werk van de teamchef veel aanbod gestuurd is – dat wil zeggen dat het werk niet van te voren is bepaald maar op te teamchef afkomt – heeft het volgens de directie te maken met de perceptie van de teamchef of hij zelf over zijn tijd gaat. Dit bepaalt of hij daarin geleefd wordt of niet.

Een teamchef heeft de ruimte om zelf te kiezen welke accenten hij legt en welke werkzaamheden hij oppakt en wordt dus niet geleefd. Sommige teamchefs gaan daar beter mee om dan de anderen. Dat heeft vooral te maken met hoe een teamchef zijn werk organiseert. Het gebrek aan tijd is meer een eigen keuze dan een gevolg van het werkaanbod aldus een van de directieleden.