• No results found

5   Twee heren dienen

5.6 Motivatie

Uit de interviews blijkt dat teamchefs de werkzaamheden die ze uitvoeren niet zo zeer uitvoeren omdat hun superieuren of ondergeschikten dit van hen verwachten. We willen weten waarom ze bepaalde werkzaamheden wel en andere niet uitvoeren. Natuurlijk bepalen de twee voornoemde factoren wel voor een groot deel het werkaanbod, maar hebben minder invloed op dat wat de teamchef nu daadwerkelijk doet. Daarom hebben we bij de teamchefs doorgevraagd naar hun motivatie. Om dieper in te kunnen gaan op de motivatie van de teamchef om bepaalde werkzaamheden te prioriteren en andere werkzaamheden uit te stellen of te laten liggen, hebben we de teamchefs gevraagd wat hun opvatting is over de werkzaamheden. We hebben gevraagd waar ze het meeste plezier in hebben en welke taken voor hen het minst plezierig zijn.

5.6.1 Plezier

Het is niets nieuws dat mensen de dingen die ze leuk vinden sneller en met meer gemak doen dan zaken die ze minder plezierig vinden. We hebben onderzocht in hoeverre dit een rol speelt bij het prioriteren van werkzaamheden door de teamchef. Vijf van de zeven teamchefs geven aan dat ze het meeste plezier beleven aan hun medewerkers, het personeelsmanagement aspect uit de functieomschrijving zogezegd.

“Personeelszorg vind ik erg leuk, dat je ze ziet groeien, groter ziet worden, dat vind ik erg leuk”

Ze geven aan dat ze de ontwikkeling van het team en de mensen in het team niet alleen erg belangrijk vinden, maar er ook van genieten als het goed gaat. Dit is daarom ook een onderdeel waar de teamchefs prioriteit aan geven. Daarnaast vinden ze het ook gewoon fijn als medewerkers het naar hun zin hebben.

“Ik kan genieten van personeel dat lacht”

Ze geven aan dat ze het fijn vinden als ze er voor hun medewerkers kunnen zijn. Dat die lekker in hun vel zitten of bijvoorbeeld weer op een goede manier het werk kunnen hervatten als ze een tijdje afwezig zijn geweest. Personeelsmanagement en alles wat er bij komt kijken in het begeleiden, coachen, aansturen en faciliteren van de medewerkers, wordt door de teamchefs als plezierig ervaren. Er zijn twee teamchefs die niet expliciet aangeven dat het personeelsmanagement hun plezierigste werkzaamheid is. Hoewel dit natuurlijk niet zegt dat ze dit geen prettig of onbelangrijk onderdeel vinden, wijken ze af van de mening van de andere teamchefs. Een van deze twee teamchefs geeft aan dat hij het meest plezier beleeft aan het terugdringen van de criminaliteit. Het “boeven vangen” zogezegd. Hij geeft aan dat dit het werk is waar het om gaat.

“Ik ben natuurlijk ook politieman, ik ben gewoon op straat begonnen en het mooiste vind ik als we met z’n allen, en dan hoef je ze niet meer zelf te vangen, maar dat je de criminaliteit in je werkgebied terug dringt”

De ander van deze twee teamchefs vindt overlegvormen en vergaderingen, waar afspraken worden gemaakt en over verschillende problematieken overlegd wordt, het leukst. Hier hoort ook het voorbereiden en het uiteindelijk draaien van een evenement bij. Een aantal teamchefs geeft aan dat ze de operationele kant ook erg leuk vinden. Hier zijn ze graag mee bezig door bijvoorbeeld het meedraaien in de noodhulp of het

coördineren van een evenement.

“ik vind het een genot om een OVD of HOvJ dienst te doen”

Op die manier maken ze onderdeel uit van het werk waar “hun” mensen mee bezig zijn. Om de aansluiting te zoeken en eens te kijken hoe een medewerker nu daadwerkelijk functioneert. Daarnaast om de rust en de ruimte te hebben om met een medewerker in gesprek te gaan. Ook speelt het in contact komen met de burger hierbij een rol.

“Je bent natuurlijk wel de chef en je mag niet uit je rol vallen, maar je probeert het soms wel, gewoon even meegaan”

Op een na alle teamchefs geven aan dat ze in principe genoeg tijd hebben voor de dingen die ze zelf leuk vinden. Daarbij geven ze aan dat ze dit ook een hoge prioriteit geven.

“Dingen die ik belangrijk vind, daar maak ik altijd tijd voor”

Een van de teamchefs geeft aan dat hij vindt dat personeelszorg wel een beetje een knelpunt blijft en dat je daar ook eigenlijk nooit genoeg tijd aan kunt besteden, maar dat het af en toe toch onder het minimum door gaat. En andere teamchef geeft aan dat, hoewel hij vindt dat er genoeg tijd aan besteed wordt, dit door de collega’s niet altijd zo wordt ervaren. Er zijn altijd dingen die je ontgaan en soms krijg je die dan terug.

5.6.2 Geen plezier

Als we de teamchefs vragen aan welke werkzaamheden ze het minste plezier beleven, geven de meeste van hen aan dit om werk gaat dat volgens hen vaak te veel of overbodig is. Voornamelijk zaken waarvan een teamchef het nut niet inziet worden als vervelend ervaren.

“ik zie van heel veel rapportages het nut niet. Als ik het nut er van in kan zien dan vind ik het ook niet vervelend ze te maken”

Hier komt vaak de administratie naar voren. Uit onderzoek van Van Hagen (2010) komt naar voren dat teamchefs veel tijd kwijt zijn aan het houden van OGB gesprekken. Desgevraagd blijken de teamchefs met de gesprekken op zich niet zo’n probleem te hebben. Ze geven ook aan hier het nut en belang voor de medewerkers in te zien. Het is voor een medewerker van belang dat de uitkomsten van een OGB gesprek ook

opgeschreven en verwerkt worden.

“je maakt afspraken met de organisatie, en of ik dat nu doe of iemand anders, dat zou eigenlijk niet uit mogen maken”

Het uitwerken van de OGB gesprekken vinden ze wel vervelend. Hetzelfde geldt voor de ziektedossiers. Ook vinden de teamchefs niet alle overleggen even belangrijk.

“bijeenkomsten waarvan ik denk, wat doe ik hier toch in vredesnaam? Dat vind ik echt zinloze tijd die je daar aan verdoet”

Zaken waar de teamchef zelf erg weinig over te zeggen heeft, worden als vervelend ervaren. De teamchefs besteden niet te veel tijd aan zaken die ze vervelend vinden. Vaak voelt het echter als veel tijd, die ze dan naar hun mening beter hadden kunnen besteden. Daarom zullen ze deze dingen laten liggen of te laat uitvoeren.

“Daarom blijven ook altijd dezelfde dingen liggen, en dat zijn de dingen die ik niet leuk vind”

Zoals gezegd zijn teamchefs geneigd de werkzaamheden uit te voeren die ze leuk vinden. De zaken die ze minder leuk vinden blijven dan liggen.

5.6.3 Waardering

Omdat het krijgen van waardering volgens Maslow (1943) een van de belangrijkste motivatoren is voor mensen om iets te doen, hebben we gekeken of teamchefs ook waardering krijgen voor de werkzaamheden die ze uit voeren. We verwachten dat die waardering een rol speelt in het al dan niet uitvoeren van werkzaamheden. De

teamchefs zijn verdeeld als ze gevraagd wordt of ze veel waardering krijgen. Een aantal geeft aan dat je eigenlijk bijna weg moet gaan voordat je een beetje waardering krijgt. Opvallend is hierbij dat voor zowel de taken die de teamchef niet graag uitvoert als de taken die hij wel leuk vind, hij eigenlijk nauwelijks waardering krijgt.

“medewerkers zijn in de regel niet zo scheutig”

Mensen bij de politie zijn hier wat terughoudend in. Teamchefs geven aan dat ze dit ook wel weten. Ze geven aan dat ze vaak het idee hebben dat het werk wat ze doen wordt gewaardeerd, maar dat de medewerkers dit niet expliciet uitspreken. Daarnaast proberen ze de waardering te zien in de dingen die ze doen, bijvoorbeeld door te zien hoe medewerkers het naar hun zin hebben. Ongeveer de helft van de teamchefs geeft aan dat ze de waardering weldegelijk krijgen van hun medewerkers, alsmede van de directie. Ook geven ze aan dat ze waardering vaak indirect krijgen door bijvoorbeeld het vertrouwen dat wordt uitgesproken

“Ik heb er vertrouwen in als jij dat leidt. Dat is goed, meer hoef ik ook niet te horen”

Het geven en krijgen van uitgesproken waardering is iets dat bij de politie niet zo veel voorkomt.

“Het is eigenlijk gewoon dat je het doet, het is gewoon onderdeel van je werk”

Volgens een van de teamchefs zie je de waardering misschien ook niet ziet als het om taken gaat die je niet leuk vindt of die je niet interesseren.