• No results found

Vragen verzinnen

10 Resultaten: Wat willen de kijkers? – Interview Om er dieper om in te gaan waarom de doelgroep zo denkt over het format van WEET IK VEEL

10.2.4 Thuisspelers belonen

Uit de interviews kwam duidelijk naar voren dat het leuk zou zijn wanneer er meer thuisspelers worden beloond voor hun deelname. Zorgt meer erkenning voor het meespelen voor een grotere beleving?

Ook alle testers zijn positief over deze verandering. Danique (23): ‘Leuk als iedereen die hoger

als een 9 haalt wordt getoond op televisie.’ Ook Sander (27) denkt zo de motivatie om mee te

doen wordt vergroot: ‘Op deze manier zal ik ook zeker mee doen, toch gaaf als je een

screenshot kunt maken met je eigen naam in beeld.’ Mascha (35) is het hier mee eens: ‘Zo krijg je het gevoel dat je als appspeler ook meedoet in de uitzending, en niet enkel thuis op de bank.’

11 Conclusie

In dit hoofdstuk worden deskresearch en de uitkomsten van de enquêtes, interviews en de usabilitytesten gecombineerd in een conclusie. Deze conclusie leidt uiteindelijk tot het advies dat antwoord geeft op de probleemstelling van dit onderzoek.

11.1 Aanleiding

WEET IK VEEL is een snelle, dynamische en vernieuwende kennisquiz gepresenteerd door Linda de Mol. Meespelen met de applicatie is een belangrijk onderdeel van het programma. Het eerste seizoen van WEET IK VEEL stond dan ook vooral in het teken van de applicatie. Dit vernieuwende aspect faalde direct in de eerste aflevering. Binnen Talpa is er daarna vooral onderzoek gedaan naar het falen van de applicatie en hoe dit kon worden verbeterd. Hierdoor is het format op de tweede plek geraakt en loopt het achter qua trends en ontwikkelingen en is het niet zeker of WEET IK VEEL in de huidige televisiecultuur nog wel als vernieuwend kan worden gezien.

Doormiddel van uitgebreid onderzoek naar Talpa, RTL 4, het huidige format van WEET IK VEEL, best practices en trends op het gebied van televisie, technologie en applicaties, gevolgd door de resultaten uit de enquêtes en interviews afgenomen onder de kijkers van WEET IK VEEL kan antwoord gegeven worden op de volgende vraag:

“Op welke manieren kan Talpa Producties het format van WEET IK VEEL aanpassen om de

doelgroep te blijven aanspreken, zodat de kijkcijfers in het vierde seizoen stabiel blijven, tussen de 1,5 en 2 miljoen, en de beleving van het meespelen met de app wordt vergroot?”

11.2 Conclusie

Het huidige format WEET IK VEEL is bedacht door Linda de Mol. Met WEET IK VEEL wilt zij het speciale zaterdagavondgevoel uitstralen. Humor, spanning en verwondering worden gecombineerd tot een prime-time programma voor het hele gezin. (zie hoofdstuk 3: Talpa & RTL 4 op p.17) Ondanks dat WEET IK VEEL al meerdere seizoenen succesvol wordt uitgezonden op de zaterdagavond blijkt uit de resultaten van de enquêtes en de interviews dat een groot deel van de kijkers liever ziet dat het programma op zondagavond wordt uitgezonden. Veel kijkers hebben op zaterdagavond al andere verplichtingen. Dit zou de reden kunnen zijn van de schommelde kijkcijfers en dan zijn veranderingen aan het format niet echt nodig.

Toch liggen er op verschillende punten nog kansen voor WEET IK VEEL. Uit de analyse van de best practices (zie hoofdstuk 8: Best Practices op p.39) blijkt dat er zowel op de Nederlandse televisie als de buitenlandse televisie zijn er veel programma’s die in zijn geheel of qua onderdeel vergelijkbaar zijn met WEET IK VEEL en als daardoor als inspiratiebron kunnen dienen.

Volgens het SUCCESs model van de gebroeders Heath (2007) zijn er zes succesfactoren die er voor zorgen dat een idee, of in dit geval een format, blijft hangen. Deze zes factoren zijn Simple, Unexpected, Concrete, Credible, Emotional en Story. In de huidige televisiecultuur kan hier ook Interactiviteit aan worden toegevoegd. Hieronder per factor de conclusies uit desk- en fieldresearch.

 Hou het format simpel en te begrijpen voor iedereen. De kijkers zijn over het Simple

algemeen erg tevreden over het huidige format. Grote veranderingen zijn dus niet nodig. In het huidige format beantwoorden drie BN’ers, 300 studenten en de mensen thuis 50 vragen die actueel zijn, humor bevatten en de kijker verassen. Verschillende soorten vragen in

uiteenlopende categorieën van wetenschap tot entertainment worden beantwoord. Alle categorieën worden erg interessant gevonden blijkt uit de resultaten van de enquête. Vooral de categorieën wetenschap, entertainment, muziek en geschiedenis zijn populair bij het merendeel van de kijkers.

Uit de resultaten van de enquêtes en de interviews blijkt dat het merendeel van de kijkers al de verschillende onderdelen en factoren binnen het programma waardeert. Zij zien deze graag, met misschien wat kleine aanpassingen naar aanleiding van de interviews, terug in een nieuwe seizoen.

Het programma moet ook verassend blijven, hierin liggen kansen voor WEET IK Unexpected

VEEL door het bedenken van nieuwe rondes of onderdelen. De foto’s en filmpjes ter

ondersteuning van de vragen zorgen al voor afwisseling binnen het format. Ook zorgt een duo- presentatie voor meer dynamiek in het programma. Uit de resultaten van de enquête blijkt ook dat het merendeel van de kijkers in het nieuwe seizoen graag meer samenwerking ziet tussen Linda en Jamai.

 Belangrijk is dat de originele insteek van het programma blijft zoals hij is: ‘Een Concrete

kennisquiz waarin de algemene kennis van Nederland wordt getest’. Het programma en de

applicatie moeten hierbij een synergetisch geheel vormen.

 Door mee te spelen via de applicatie maakt de kijker onderdeel uit van het Credible

programma. Door de thuisspelers meer in de uitzending te verwerken komt het

geloofwaardiger over. Uit de resultaten van de enquête blijkt dat de kijkers in het nieuwe seizoen graag meer interactie met de kijker thuis ziet doormiddel van bijvoorbeeld statistieken of het benoemen van (opvallende) thuisspelers. .

 Het programma moet niet enkel uit 50 vragen bestaan. Er moet ook emotie Emotional

inzitten. Dit is al aanwezig in verschillende onderdelen zoals de weetjes, uitreiking prijzengeld en de opkomst. Wel kunnen deze onderdelen wat aanpassingen gebruiken zodat ze meer gewaardeerd worden door de kijker. Ook blijkt uit de resultaten van de interviews dat er meer spanning mag worden gebracht in de strijd tussen de studenten in het publiek

 Belangrijk is de structuur van het programma. Kijkers houden van herkenning. Door Story

sommige onderdelen elke aflevering terug te laten keren creëert WEET IK VEEL herkenning bij de kijkers. Uit de resultaten van de enquête en de interviews blijkt dat de kijkers elke week een vaste opkomst wel weten te waarderen. Wetenschap, één van de populairste onderdelen blijkt uit de resultaten van de enquête en de interviews, zou hiervoor de ideale categorie zijn.

Ook zou het format kunnen worden uitgebreid doormiddel van een finaleweek, waarin de beste kandidaten samen komen, of een eenmalige (thema) uitzending.

 Meespelen met de applicatie is een groot onderdeel van het format. Via de Interactiviteit

applicatie van WEET IK VEEL is het mogelijk om thuis live mee te spelen met de uitzending. Uit de resultaten van de enquêtes en de interviews blijkt dat de kijkers eerder zouden meespelen wanneer er meer waardering komt voor de thuisspeler, doormiddel van kleine prijsjes of een eervolle vermelding tijdens de uitzending.

WEET IK VEEL richt zich op de doelgroep Boodschappers tussen de 20 en 49 jaar en de zender, RTL 4, is met een zenderaandeel van 20,8% marktleider binnen deze doelgroep. Ongeveer 50 tot 80% van de Boodschappers beschikt over een laptop, tablet en/of smartphone en is dus in staat om via een tweede scherm of applicatie mee te spelen met een televisieprogramma. (zie hoofdstuk 4: De Kijkers op p.21) Het is belangrijk dat er geen kijkers worden uitgesloten aan deelname van het programma. Uit de resultaten van de enquête blijkt dat een gedeelte van de kijkers niet kan meespelen omdat zij niet beschikken over een smartphone, tablet en/of het juiste besturingssysteem. WEET IK VEEL wordt niet ondersteund door Windows, terwijl het programma tijdens het eerste seizoen Microsoft, de ontwikkelaar van Windows, als sponsor had. (zie hoofdstuk 3: Talpa & RTL 4 op p.17) Ondanks dat slecht 2% van de Nederlanders gebruik maakt van het Windows besturingssysteem zou er toch moeten gekeken worden naar een manier waarop iedereen kan meespelen.

Om meer loyaliteit te creëren zou de applicatie ook buiten het seizoen om te gebruiken moeten zijn. Er ligt dus een grote kans voor WEET IK VEEL binnen de trend Gamification. (zie hoofdstuk 7: Trends op p.35) Gamification bindt de kijkers aan het televisieprogramma. Vooral als dit gebruikt wordt tussen de seizoenen in. Wanneer de kijkers ook buiten de uitzending om via de digitale platformen met het programma bezig zijn creëer je meer participatie en loyaliteit. Ook uit de resultaten van de enquête en de interviews blijkt dat het merendeel van de kijkers het leuk zou vinden wanneer de applicatie van WEET IK VEEL ook buiten de uitzending om te gebruiken is en zij hun vrienden kunnen uitdagen.

Wanneer er wordt gekeken naar trends op het gebied van applicaties wordt het duidelijk dat triviantspellen erg populair zijn. Ook het zelf bedenken en insturen van vragen is populair onder Nederlanders. (zie hoofdstuk 7: Trends op p.35) Dit blijkt ook uit de resultaten van de enquêtes waar het merendeel van de kijkers aangeeft het leuk te vinden wanneer zij zelf vragen mogen verzinnen voor de applicatie of misschien zelfs de uitzending.

Deze conclusies zullen in het advies worden uitgewerkt toteen succesvolle en verbeterde versie van WEET IK VEEL, die elke week tussen de 1,5 en 2 miljoen kijkers trekt en waarin het programma en de applicatie een synergetisch geheel zijn waardoor de beleving van het meespelen wordt vergroot.

12 Advies

In dit hoofdstuk zal een advies worden gegeven hoe Talpa Producties het format van WEET IK VEEL kan aanpassen om deze doelgroep te blijven aanspreken zodat de kijkcijfers in het vierde seizoen stabiel blijven, tussen de 1,5 en 2 miljoen, en de beleving van het meespelen met de app wordt vergroot. Dit advies zal gebaseerd zijn op de conclusies en aanbevelingen uit het vorige hoofdstuk.