• No results found

47 Ten achtste is het prototype van de e-learning voor de Persona ‘Henk’ minder passend omdat er meer

In document Oriënteren kun je leren (pagina 47-53)

begeleiding nodig is bij zijn loopbaanvraag. Dit kan helaas niet gerealiseerd worden in het digitale platform LoopbaanCentraal. Hierom is het advies om voor deze doelgroep een coachtraject aan te vragen om de benodigde begeleiding te krijgen. Wel zou de e-learning een eerste ondersteuning kunnen bieden, maar geen volledige.

Een sterk punt van dit onderzoek is dat door de verbreding van de doelgroep bij het doelgroeponderzoek een diverse groep gesproken is. Hierdoor is een breed beeld van hun aanpak en behoeftes gegenereerd, ook van mensen die niet in traject bij James zaten. Dit heeft positief bijgedragen aan de resultaten van dit onderzoek doordat de onderzoeker inzicht heeft gekregen in hoe mensen het oriënteren op studiekeuzemogelijkheden zelfstandig (zonder coach) aanpakken. Bovendien is de verbreding van de doelgroep bevorderlijk voor James, omdat het digitale loopbaaninstrument waarschijnlijk een diverse groep mensen aanspreekt.

Een ander sterk punt is dat dit onderzoek vanuit een gestructureerde opbouw is aangepakt. Er is namelijk gebruik gemaakt van een ‘ontwerpgerichte onderzoeksmethode’ met duidelijke structuur. Door deze fasen achter elkaar te doorlopen zijn er tussenconclusies en -producten tot stand gekomen die telkens verbeterd werden. Hierbij zou de feedback van de doelgroep in een vervolgonderzoek nog wel meegenomen kunnen worden.

Tot slot zijn er vanuit verschillende invalshoeken feedback opgehaald, zowel door de opdrachtgever als Paragin en onafhankelijke individuen. Dit heeft in positieve zin geleid tot verbeteringen en dus ook tot een beter ontwikkeld prototype.

48

11. Aanbevelingen

In dit hoofdstuk worden aanbevelingen gedaan naar aanleiding van de conclusie en discussie.

Er zijn een aantal aanbevelingen voor de vervolgstappen die interessant zijn voor de opdrachtgever. Deze aanbevelingen worden in deze paragraaf gegeven aan de hand van een implementatieplan.

1. Allereerst is het advies om het huidige prototype in het digitale platform LoopbaanCentraal uit te werken. Het prototype is dusdanig uitgewerkt dat deze uitgewerkt kan worden in LoopbaanCentraal. In gesprek met Paragin is het advies hierover om de e-learning uit te werken in ‘vragenlijsten’ en ‘showcases’ op LoopbaanCentraal.

2. Ten tweede moet de video voor de werkvorm ‘keuzeboom’ nog uitgewerkt worden. De inhoud van deze video is al rond, maar de daadwerkelijke video nog niet.

3. Ten derde kunnen er nog praktijkvoorbeelden en persoonlijke ervaringen worden toegevoegd aan de e-learning. Op de website van James staan onder het kopje ‘blogs’ persoonlijke verhalen. Hiernaar kan verwezen worden.

4. Ten vierde is het advies om feedback te verzamelen van de doelgroep. Dit kan gedaan worden wanneer het programma uitgewerkt is op LoopbaanCentraal. Uit de gesprekken met de doelgroep bleek dat iedereen bereid is om het programma te voorzien van feedback. Deze feedback kan gebruikt worden om de e-learning te optimaliseren.

5. Ten vijfde zouden de werkvormen technisch interactief uitgewerkt en/ of verwerkt kunnen worden. Momenteel is dit niet mogelijk in LoopbaanCentraal, maar in het gesprek met Paragin kwam naar voren dat zij hiervoor nieuwe elementen aan het ontwerpen zijn. In overleg met hen kunnen werkvormen wellicht interactiever verwerkt worden.

6. Ten zesde is het advies om de ‘keuzeboom’ te verwerken in een digitale keuzeboom, eventueel ter aanvulling van het informatieve filmpje. Op die manier biedt het programma meer afwisseling in opdrachten.

7. Tot slot zou de e-learning uitgebreid kunnen worden door een toevoeging te bieden die ingaat op de rechterkant van de lemniscaat. Momenteel ligt de focus op de inhoud van de e-learning op de eerste oriëntatie op het studiekeuzeproces. Ter aanvulling hierop zou een onderdeel toegevoegd kunnen worden met reflectiemateriaal gewijd aan de rechterkant van de lemniscaat.

11.1 Implementatieplan

Om de aanbevelingen te ontwikkelen is in tabel 2 een schema gemaakt waarin geadviseerd wordt welke aanbeveling, door wie en wanneer ingezet kan worden. Deze aanbevelingen zijn geprioriteerd.

Aanbeveling Hoe Door wie Tijdsbestek Benodigde middelen

Prototype uitwerken op

LoopbaanCentraal

Het uitgewerkte

prototype moet in detail nog uitgewerkt worden; deze moet in grote lijn nog op LoopbaanCentraal geïntegreerd worden. Opdrachtgever samen met Paragin 1 maand Inzicht in de technische achtergrond van LoopbaanCentraal rondom ‘vragenlijsten’ en ‘showcases’, korte lijnen met Paragin.

Video keuzeboom

maken/ uitwerken Het informatieve filmpje bij de

omgevingsexploratie moet nog gemaakt worden

Opdrachtgever 2 weken (Betaalde) website/ device om de video in te kunnen maken.

49

Praktijkvoorbeelden en persoonlijke ervaringen toevoegen

Uit de interviews die gehouden zijn tijdens dit onderzoek en/ of op de website van James kunnen persoonlijke ervaringen toegevoegd worden aan het

programma op

LoopbaanCentraal. Dit motiveert de gebruiker en sluit aan bij het PVE.

Opdrachtgever en/ of

doelgroep

2 weken Contact met de doelgroep en/ of toestemming van gesproken kandidaten om ervaringen te delen. Feedback verzamelen doelgroep

Wanneer het programma op LoopbaanCentraal staat (en werkt) kan er feedback verzamelt worden van de

gebruiker/ doelgroep. Dit kan digitaal aan de hand van een selectie

testmateriaal en/ of door de doelgroep te contacten het programma te doorlopen en te voorzien van feedback. Opdrachtgever

en doelgroep 2 - 3 weken Contactgegevens doelgroep, digitaal werkend programma op

LoopbaanCentraal, opgestelde doelen/ vragen die aan de doelgroep gesteld kunnen worden.

Werkvormen

technisch interactief uitwerken

Na het verzamelen van de feedback zullen er hoogstwaarschijnlijk aanpassingen gedaan moeten worden in het programma. Zo kunnen ook werkvormen interactiever technisch uitgewerkt worden op LoopbaanCentraal. In samenspraak met Paragin kan gekeken worden naar maatwerk hiervoor.

Opdrachtgever

en Paragin 2 – 3 weken Richtlijnen/ voorkeur voor interactievere werkvormen die besproken kunnen worden met Paragin.

Keuzeboom digitaal

verwerken Ter aanvulling kan er een interactieve

keuzeboom verwerkt worden in het

programma op LoopbaanCentraal.

Opdrachtgever

en Paragin 4 weken Hiervoor is technische haalbaarheid belangrijk, en los daarvan moet het nog getest worden.

Toevoeging bieden van rechterkant lemniscaat

Er kan reflectiemateriaal toegevoegd worden aan het programma die zich focust op de rechterkant van de lemniscaat.

Opdrachtgever 2 – 3 weken Werkvormen bedenken/ implementeren/ downloadbaar maken.

50

LITERATUURLIJST

Arnold, J. & Randall, R. (2014). Psychologie van arbeid en organisatie. 5e editie.

Pearson Benelux B.V.

Agterbos, M. A. (2011). Kiezen voor de toekomst: een verkennend onderzoek naar de instrumenten van middelbare scholen ten behoeve van de begeleiding van het studiekeuzeproces (Bachelor's thesis, University of Twente). Geraadpleegd van

https://essay.utwente.nl/61567/1/BSc_M_Agterbos.pdf

Akkermans, J., Brenninkmeijer, V., & Blonk, R.W. (2015). Een nieuwe kijk op het

werk en de loopbaan van jonge werknemers. Gedrag en Organisatie, 28(3), 220-242. Boer, P. den, Mittendorff, K., & Sjenitzer, T. (2004). Beter kiezen in het (v)mbo. Een

onderzoek naar keuzeprocessen van leerlingen in herontwerpprojecten techniek in VMBO en MBO. Wageningen: Stoas onderzoek.

Centraal Bureau voor de Statistiek. (2019). De arbeidsmarkt in cijfers. 2018. Den Haag. Geraadpleegd van

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:zslW8ZRrPeEJ:https://ww w.cbs.nl//media/_pdf/2019/16/dearbeidsmarktincijfers2018.pdf+&cd=3&hl=nl&ct=clnk &gl=nl&client=safari

Centraal Planbureau. (2015). Middensegment onder druk. Nieuwe kansen door technologie. (Nr. 13). Geraadpleegd van

https://www.cpb.nl/sites/default/files/publicaties/download/cpb-policy-brief-2015-13- baanpolarisatie-nederland.pdf

Dols, R. (2015). Professionele loopbaancoaching. Praktijkboek voor het begeleiden van loopbaanvragen (Tweede editie). Amsterdam, Nederland: Van Duuren Management.

Germeijs, V., & Verschueren, K. (2007) High school students’ career decision-making process: Consequences for choice implementation in higher education. Journal of vocational behavior, 70(2), 223-241. Geraadpleegd van

https://users.ugent.be/~wbeyers/scripties2018/artikels/Germeijs%20(2007).pdf Graafland, M.N. (2017). Regionaal samenwerken aan intersectorale

arbeidsmobiliteit. (Master’s thesis).

IDEO.org. (2015). The field Guide to Human-Centered Design. 2011. Canada. 1st Edition.

Illeris, K. (2002). The three dimensions of learning. Frederiksberg: Roskilde University Press.

James Loopbaan. (2019). Over James. Geraadpleegd van https://jamesloopbaan.nl/over-james/

James Loopbaan. (2019). Over James. De missie. Geraadpleegd van https://jamesloopbaan.nl/over-james/missie/

51

Kuijpers, M.A.C.T. (2003). Loopbaanontwikkeling. Onderzoek naar ‘competenties’.

Enschede: Twente University Press.

Kuijpers, M., Van Cuijlenburg, S., & Rutten, M. (2012). Wat is je toekomstdroom?

Loopbaangerichte vragen in begeleidingsgesprekken. Wiens verhaal telt? Naar een narratieve en dialogische loopbaanbegeleiding, 185. Geraadpleegd van

https://www.droomloopbaan.nl/downloads/loopbaangesprekken/Wiens%20verhaal%2 0telt.pdf

Kunnen, E. S. (2013). Studiekeuze en studiekeuzebegeleiding vanuit een

ontwikkelingspsychologisch gezichtspunt. Geraadpleegd van

https://www.researchgate.net/profile/E_Kunnen/publication/301286027_Studiekeuze_ en_studiekeuzebegeleiding_vanuit_een_ontwikkelingspsychologisch_gezichtspunt/lin ks/570f691b08aecd31ec9a9d72/Studiekeuze-en-studiekeuzebegeleiding-vanuit-een- ontwikkelingspsychologisch-gezichtspunt.pdf

Kunnen, E. S., Holwerda, N., & Bosma, H. A (2008). Studiekeuzeproblemen bij adolescenten en jongvolwassenen. M. Kuijpers & F. Meijers. Loopbaanleren. Onderzoek en praktijk in het onderwijs. Apeldoorn: Garant. Geraadpleegd van

https://www.researchgate.net/profile/E_Kunnen/publication/301286228_Studiekeuzep roblemen_bij_adolescenten_en_jongvolwassenen/links/570f6d4308ae1c8b7c53bfde/ Studiekeuzeproblemen-bij-adolescenten-en-jongvolwassenen.pdf

LoopbaanCentraal. (z.j.). Over James LoopbaanCentraal. Geraadpleegd van https://www.loopbaancentraal.nl/over_james_loopbaancentraal

Luken, T. (2006). Zelfkennis als fundament voor loopbaanontwikkeling? Bouwen op een onbetrouwbare ondergrond.

Luken, T. (2009). Van kiezen naar leren: naar een effectiever begrip van (studie)

loopbaanontwikkeling. Handboek Effectief Opleiden 49, 135, 11-7. Geraadpleegd van https://www.researchgate.net/profile/Tom_Luken/publication/228917155_Van_kiezen _naar_leren_naar_een_effectiever_begrip_van_studie_loopbaanontwikkeling/links/02 e7e5277d20521e1c000000/Van-kiezen-naar-leren-naar-een-effectiever-begrip-van- studie-loopbaanontwikkeling.pdf

Meijers, F. & Wardekker, W. (2002). Career learning in a changing world: The role of emotions. International Journal for the Advancement of Counseling, 24(3), 149-167. Meijers, F.J.M., & Wijers, G.A. (1997). Een zaak van betekenis:

Loopbaandienstverlening in een nieuw perspectief. LDC.

Meijers, F., & Kuijpers, W. (2007). De creatie van een krachtige loopbaangerichte

leeromgeving; monoloog, dialoog of trialoog? Handboek Effectief Opleiden 44/129 11.7-9.01. Geraadpleegd van http://www.frans-

meijers.nl/cmsuploads/1212244353_krachtige-loopbaanomgevingen-meijers- kuijpers.pdf

Meijers, F., Kuijpers, M., & Bakker, J. (2006). Over leerloopbanen en loopbaanleren. Loopbaancompetenties in het (v)mbo. Geraadpleegd van

https://www.innovatiefinwerk.nl/sites/innovatiefinwerk.nl/files/field/bijlage/over_leerloo pbanen_en_loonbaanleren.pdf

52

Meijers, F., Kuijpers, M., & Winters, A. (2008). Loopbaanoriëntatie en -begeleiding:

de rol van communicatie. Impuls, Tijdschrift voor Onderwijsbegeleiding, 39(1), 10-19. Geraadpleegd van

https://www.researchgate.net/profile/Frans_Meijers/publication/266479922_Loopbaan orientatie_en_-

begeleiding_de_rol_van_communicatie/links/557a882c08ae752158718647.pdf Meijers, F., Kuijpers, M., & Winters, A. (2010). Leren kiezen/ kiezen leren. Art &

Design. Geraadpleegd van https://refernet.nl/25102016/wp- content/uploads/2017/02/kiezen-leren.pdf

Poortman, C. (2007). Workplace Learning Processes in Senior Secondary Vocational Education. Enschede: University Twente.

Rijksoverheid. (z.j.). Leren tijdens loopbaan. Geraadpleegd van

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leven-lang-leren/leren-tijdens-loopbaan Ritzen, H., Olde Daalhuis, M., Rikkerink, M., & Kienhuis, M. (2015).

Loopbaanoriëntatie en –begeleiding ter bevordering van talentontwikkeling en techniek in het beroepsonderwijs. Geraadpleegd van

https://www.techyourfuture.nl/files/downloads/20_08__2015_Literatuuronderzoek_T4 T_versie12_def.pdf

Savickas, M.L. (2001). A Developmental Perspective on Vocational Behaviour;

Career Patterns, Salience, and Themes. International Journal for Educational and Vocational Guidance, 1, 49-57.

Schreiner, A.F.M. (2005). Op zoek naar een loopbaan. Loopbaanoriëntatie en loopbaanverwerving in het heden en in de toekomst. Den Haag: A. Schreiner. Geraadpleegd van

https://repository.uvh.nl/bitstream/handle/11439/176/Op%20zoek%20naar%20een%2 0loopbaanDISSERTATIE%20SCHREINER%20-%20dec2005.pdf

Schut, K., Kuijpers, M., & Lamé, M. (2013). Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan. Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten. LAKS, Amsterdam. Geraadpleegd van

https://www.laks.nl/wp-content/uploads/2018/09/eindrapport-Scholieren-eisen-tijd-en- begeleiding-voor-hun-loopbaan-LAKS-april-2013.pdf

Smit, A.J. (2018). Complexe problemen oplossen: Design thinking of ontwerpgericht onderzoek? Onderwijsinnovatie. Geraadpleegd van

https://research.hanze.nl/ws/portalfiles/portal/24668688/Art_Des_th_Ontw_ond_OndI nno2018_AJSmit.pdf

Spijkerman, R & Admiraal, D. (2000). Loopbaancompetentie. Management van mogelijkheden. Alphen a/d Rijn.

SZW (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. (2014). Monitor arbeidsmarkt: oktober 2014-Rapport-Kennisplatform Werk en Inkomen. Geraadpleegd van

https://www.duidelijkehypotheek.nl/sites/default/files/downloads/Rijksoverheid_Monito r_Arbeidsmarkt_2014_10.pdf

53

In document Oriënteren kun je leren (pagina 47-53)