• No results found

P: Wist u ervan eigenlijk?

S: Eh het is een enorme overgang eigenlijk na dit bijzondere filmpje. Ehm nee ik wist er niet van de minister, men zegt het is vermeld maar mijn collega Pieter omzicht heeft donderdag gevraagd waar gaat het nou precies om en toen bleek het om een bedrag te gaan van vijf tot zes miljoen mensen niemand wist dat die fout deze omvang had.

P: Ja, Enig idee, van de mensen die hier zitten of in ieder geval de mensen die straks aan tafel komen ook allemaal in dat gezelschap zitten? Wie weet nou eigenlijk wie er straks wel en wie er niet moet gaan betalen. S: Nou ja als het om vijf/zes miljoen mensen gaat dan is de kans 1 op drie dat je erbij hoort. Dat is de eerste dusse ga er maar vanuit dat die kans zeer aanwezig is. Als je bedenkt dat alle baby’s niet hoeven te betalen wordt het misschien 1 op 2. Dus het gaat om een heel groot deel van Nederland.

P: Der zou heb ik begrepen, het is mijzelf eerlijk gezegd ontgaan een publieks campagne te zijn geweest, heeft u daar iets van gemerkt?

S: Nou ik het er niks van gemerkt, dat schijnt sinds prinsjesdag bezig te zijn waar het natuurlijk ook weer raar is dat de minister pas gister kan vertellen wat er aan de hand is terwijl er al een publieks campagne zou zijn, Maar ik moet zeggen ik heb er niet iets van gemerkt.

. P: ja, nee, nou ik geloof dat er 1 tweet was (leest tweet voor) S: Ja dit is echt best,

P: kleine lach ja

S: Van leuker kunnen we het niet maken maar misschien makkelijker dus ook niet P: Tegelijk maar makkelijk ook niet.

Gelach van beide.

S: Nee en er is een website volgens mij waar we er nog wat op staat. P: Nou kijk maar dat is ook heel boeiend. Leest voor.

S: Ja dit heb ik gezien en let vooral op het laatste want de belastingdienst maakt een fout en je moet later betalen en er staat onder als je allemaal aan voorwaarden voldoet dan hebt u in 2014 vermoedelijk te weinig belasting betaald. Dus het is niet de bellastingsdienst u bent het zelf die te weinig belasting betaald.

P: U zet de beleastingsdienst heeft een fout gemaakt?

S: Er zijn denk ik aan twee kanten fouten gemaakt. Kijkhet begin is natuurlijk bizar geweest dat moeten we terug naar 2012 inkomensafhankelijke ziektenkosten premie. Daar wilde de VVD Van af toen is er om de PVDA te plezieren heel snel een nieuwe compromis in elkaar gezet en dat was de heffingskorting inkomens afhankelijk maken maar niemand heeft nagedacht over dat Nederlanders zijn die dat dan moeten betalen en een

belastingsdienst die het moet uitvoeren.

P: Nou ja als er niveleringsplan is, is dit het feestje van Hans Spekman wat we vieren?

S: Ja, ja, we vieren hier het feestje van Hans Spekman met behulp van Mark Rutte die vandaag ook nog zegt, ach ja vervelend maar geen fout. Het is vervelend en het is een fout, het had nooit mogen gebeuren.

P: Ja, laten we even luisteren naar wiebes en Rutte. 06:55-08:12/14:00

P: Ja, goed, de publieks campagne daar hebben we net genoten in die ene tweet die wel acht x gereetweet is. S: Ja want die laatste zin van wiebes is ook zo kriptisch. We kunnen op bepaalde momenten de mensen informeren dat er misschien iets aan komt. Ik ben benieuwd hoe je dat doet.

P: Ja, wat wilt u eigenlijk? Moeten we dit gewoon allemaal betalen en verder niet zeuren?

S: Nou kijk het punt is dit is geld wat de belastingsdienst zal moeten heffen omdat dit in de boeken is

opgenomen. Daarom is het ook zo erg er is geen ontkomen aan. Maar wat wel nu als eerste moet is dat heel snel duidelijk wordt wie, wat betaals dus dat zinnetje van te gericht informeren. Nu duidelijk maken dat je in 2015 waarin wiebes al zegt daar zullen geen fouten meer in gemaakt worden dat je dan weet waar je aan toe bent. P: uhum, ja weten waar je aan toe bent, laten we die woorden onthouden en dan naar het volgende toe gaan want er is meer aan de hand. Er was deze week ook iets over groen rijders en leaserijders en dat dat anders moest worden ingericht dan dat het aanvankelijk was ingericht. En ook zoals het nu gaat, he je krijgt nu allerlei korting bij bijtelling, 1425, nou ja al die procenten. Wiebes kwam met een plan en dat was een beetje een rare wiebes omdat die dat plan ook toen die het zelf presenteerde alweer half introk, kijkt u maar.

P: Het zou mijn idee niet geweest zijn zegt de staat secretaris wanneer die met een plan komt.

S: Ik denk dat die graag zou willen dat je dingen van de sociale media af kan halen als het er eenmaal op staat, waar dit bij hoort. Ja het is zijn plan en hij kan zeggen, Ik weet van niks, hij houdt zijn handen in de lucht. Sorry ik weet het ook niet maar het moet nu eenmaal. Om een dag later in te trekken en daar komt dus nu weer zo’n compromis waar heel nederland niet mee blij is alleen twee politieke partijen blij mee zijn. Met inmiddels vijf categorien zuinige auto’s. Nou al die importeurs.

P: Leuker kunnen we het niet maken maar makkelijker wel?

S: We kunnen het niet makkelijke maken, we kunnen het niet leuker maken. Het gekke is, vergeet niet dat deze, zelfde wiebes, daar staat op sociale media ook nog wel een filmpje van kort geleden nog zei we gaan belastingen

eenvoudiger maken. Maar de belastingen worden alleen maar moeilijker. En we zullen echt toe moeten naar een eenvoudiger belastings stelsel want dan kan je fouten voorkomen.

P: Ja ja, U bent natuurlijk zelf ook vanuit de geschiedennis debet geweest aan het steeds ingewikelder maken van de balstingen met allerlei toeslagen en dan moet maar weer hopen dat je wat terug krijgt en niet krijgt enzo. U bent ook duidelijk geweest dat u dat allemaal vernaderd wil hebben en eigenlijk simpelgezegd wilt u maar 1 taks hebben en dat is de flattax. Moet het wezen he?

S: 1 flaktax en 1 tarief daarboven dus echt gewoon een grote versimpeling ten aanzien van wat het nu is. P: Ja

S: Een vlaktax noemen we dat.

P Als je nu hoort wat de regering doet, bij monde spreken een secretaris die zegt ach het zou mijn idee ook niet zijn geweest, het met iets aan komen zetten en zeggen ik weet ook niet precies, vind het ook lastig dat we er nu zo mee aan komen zetten. Het geeft mij niet het gevoel dat ze mij als belastingbetaler serieus nemen.

S: Nou ik kan me voorstellen dat, dat mensen idd denken van gaan die belsingen nou over mij en het land of gaan die belastingen over politieke partijen in den haag die dingetjes moeten doen en compromissen regelen. Terwijl wij van mensen verwachten dat een belasting moraal is waarbij je met zijn allen erkend dat belsatingen nodig zijn om ons land overeind te houden.

P: Ja,

S: Maar hier zijn belastingen een allergaartje geworden. Ze woirden fout vereheven en bij iedere verandering wordt het ingewikkelder. Dan krijg je idd wat in nederland nog hoog is, want nederlanders betalen hun belasting netjes over het algemeen dat je daar aan gaat knagen en dat is veel gevaarlijker dan alle risico’s die de premier misschien zelf met zijn coalitie loopt.

P: Zegt u daarmee dat de nederlandse overheid daarmee aan zijn eigen moraal morrelt met dit soort optredens? S: Ehm, nou wat de overheid iig doet is dat gevoel van van belastingen is een noodzakelijke kwaad, leuker kunnen we het niet maken wel makkelijker dat gevoel van het is nodig, en er zit ook nog het idee achter dat dat weg gaat. Dus daarmee heb je echt kans dat mensen zeggen, ja die belastingen daar geloof ik niet in en dat is doodzonde want het is allemaal niet leuk maar we hebben uiteindelijk die belastingen ook nodig om goeie dingen mee te doen.

P: Nog 1 aspect wat ook te maken heeft met belastingen, in dit geval met heffingen en naheffingen. Maar het zijn eigenlijk allemaal dezelfde dingen begrippen toch? Zeshondertweenveertig miljoen geloof ik dat naar europa toe moet. Overviel ons ook, later bleek dat er toch op sommige niveau’s al enige kennis aanwezig was. Ehm gaan wi dat betalen?

S: Ehm, nou ik vind dat we zoals bijvoorbeeld de engelsen zeggen wij betalen niet moeten wij niet als gekke henk ineens wel gaan betalen want de engelsen, ik weet dat minister osbourne naar duistaldn is geweest om erover te spreken als het over geld gaat moet je naar duitsland. Ik heb geen idee of ook dijsselbloem die stap heeft genomen. Ik merk wel dat dijselbloem wel erg met zijn pet zit van voorzitter van de euro groep en dus eigenlijk zegt alle landen moeten betalen dus wij ook en ik weet dat nog niet. Het kan ook nodig zijn he, maar ik vraag me sterk af of je dit totale bedrag moet betalen zeker als het weer gaat gebeuren dat de engelsen misschien een korting krijgen de fransen gewoon hun begrotings tekort lekker laten oplopen.

P: Krijgen ze die korting of of of vermoed u dat?

S Ik was woensdag in londen en de engelsen zijn zeer bezig met die korting en die zien ook al dat nederland het koppie laat hangen dus die denken we gaan het zelf wel regelen.

P: En laat neder;and het koppie hangen zegt u dat dat dijselbloem in een moeilijke positie zit omdat ie ook die andere positie heeft?

S: Ja ik ben heel erg bang dat het een belangrijke rol erin speelt. Omdat dijsselbloem in europa de standaard moet hoog houden van wat europa doet klopt en dat gaan we allemaal uitvoeren terwijl als je als nederlandse burger idd het woord naheffing krijgt zeshondertweenveertig milioen. Vergeet niet dat geld hebben we niet. Dat gaan we dus lenen daar gaan we rente over betalen. Terwijl we juist bezig waren de begrotingstekort tekort terug te brengen. Dus het is zo vreselijk ongelukkig dat het op deze manier loopt.

P: Juist maar u zegt dus eigenlijk dat omdat dijsselbloem in een ook een europese functie bekleed kan die minder hard vol gas gaan voor het nerderlands belang.

S: Op dit punt denk ik dat zeker ja , dat zullen we hem dus ook nog moeten vragen daar moet nog over gesproken worden maar op het moment dat hij als minister voor alle euro landen waarschijnlijk wil dat al het geld in kas komt zal hij als nederlandse minsiter er minder hard op kunnen drukken. Vergeet niet de eerste reacties van de premier waren Ik weet van niks en ik ga misschien een procedure starten het is een schande maar al heel snel dijsselbloem nou dit gaan we waarschijnlijk wel betalen.

P: als de feiten kloppen zei die.

S: Als de maja dat is de factcheck die moeten we allemaal doen. Maar nog even zeggen is dit wel logisch wat zit er nog meer tussen waarbij hij ook de premier niet eens verteld heeft ja de ambtenaren hebben het mekaar allemaal verteld en de premier komt op tv en zegt ik weet van niks. En dan moet nederland ook dat weer

denken van het europa dat op deze manier werkt maar een nederlandse regering die zich zo laat verrassen door iets wat ze ook moeten erkennen dat het in maart al wisten.

P Goed.