• No results found

P: Ja dit laatste fred Teeven dat was u net he, vanavond hier in Oranje. Hoe was de sfeer daar? F: Nou plezierig.

P: lacht, plezierig?

F: Ja , we hebben met zijn allen aan tafel gezeten en ik kan wel zeggen een open gesprek gehad. Ik kan er van alles van vinden van dat gesprek maar open was het wel. Eh en er is van twee kanten ook wel gezegd wat we ervan vonden de bewoners en een aantal mensen die er ook tegen zat ook een enkeling aan tafel die het ook geen probleem maar ook een groot aantal met problelen. En met namen problemen met eh ze hebben ook wel

duidelijk gezegd want dat heb ik want dat heb ik ze ook gevraagd. Want we zijn helemaal niet tegen asielzoekers maar we zijn wel tegen de hoeveelheid asielzoekers op het aantal bewoners in het dorp. En eh nou ja daar hebben we over oplossingen Gepraat.

P: Juist, Er zijn 140 bewoners he ?

F: Eh ik heb begrepen, dat dacht ik ook steeds 140 waren op 1400 maar ik heb begrepen dat er 115 zijn, sinds vanavond.

P: Er zijn al zoveel mensen verhuisd sinds haha, nou ja

F: Nou ja ze hebben of niet goed geteld maar ik heb vanavond juist begrepen dat er 115 waren maar er kunnen P: Okay nou (erdoorheen)

F: Maar dat weten de mensen uit oranje beter

P: Goed het zijn er weinig e zeker gerelateerd aan het aantal asielzoekers dat daar zou moeten komen. Wie maakt eigenlijk de keuze waar zo’n waar asielzoekers eventueel geplaatst worden?

F: Nou opzich het coa, Het centrale orgaan asielzoekers, een zelfstandig orgaan is apart gezet van het rijk eigenlijk omdat we zeg maar omdat het zelfstandig moet beslist worden daar moet ook niet al te veel bemoeienis zijn rechtstreeks vanuit de parlement.

P: U wist er niks van? Bijvoorbeeld van deze keuze?

F: Eh het is niet zo dat ik van te voren altijd op de hoogte ben van waar een centraal orgaan voor asielzoekers een locatie uitkiest. Vaak beginnen onderhandelingen met het lokaal bestuur of onderhandelingen beginnen met een eigen naar zoals in dit geval de eigenaar die een park heeft maar der zit aan het eind van de

onderhandelingen soms wel zo dat lokaal bestuur en gemeentes gemeenteraad zegt ik wil dat niet of

burgemeester wethouders zeggen wij willen dat niet of wij willen een bepaald aantal niet en dan komt het wel voor dat ik contact opneem met het betreffende gemeente bestuur en zeg nou ja we hebben een enorm introom van asielzoekers in nederland op dit moment groot probleem en eh en ja willen jullie daaraan meewerken? We doen een beroep op jullie om wel mee te werken.

P: maar er is, even voor de helrderheid, in dit specifieke geval wist u ervan dat deze kleine gemeente oranje hiermee geconfronteerd zou worden?

F: Ik wist dat eh het dorpje oranje met onderdeel van gemeente midden drente geconfronteerd zou worden met eh met 1400 in de eerste instantie met 1400 asielzoekers.

P: Wat vindt u van zo’n verhouding eigenlijk?

F: ja eh dat hebben we natuurlijk niet in die verhouding maar we hebben wel meer moeilijke verhoudingen gehad. We hebben twintig jaar geleden ook in luttelgeest in noord oost polder asielzoeker centrum geopend waar ook een heel klein dorpje was waar ook een hele grote locatie kwam. Daar was in de eerste instantie ook veel weerstand tegen dus dat is niet nieuw dat mensen er weerstand tegen hebben moet je ook oog en oor voor hebben vind ik maar het was wel zo dat toen het coa moest gaan inkrimpen dat was nog maar vier jaar geleden dat een aantal locaties drastich werd verminderd dat niemand een azc en niemand een asielzoekers centrum meer kwijt wilde want er zitten natuurlijk ook andere aspecten aan. We zitten in een tijd van weinig werk gelegenheid en er zit een hoop werkgelegenheid aan vast, scholen blijven soms open omdat de kinderen van asielzoekers ook naar de school gaan en het was in dit geval bijvoorbeeld ook zo in oranje dat een aantal mensen in midden drente gemeente midden drente of die daar net omheen woont ook werk hebben gevonden bij dit bij deze locatie van de coa.

Ik ga even naar de zijkant daar zitten een aantal inwoners. 07:39-19:00

P: Als dorp verkocht wordt misschien mag ik dat even opgooien, ik weet niet of u het gezien heeft maar voige week zat sietse fritsma hier eh aan tafel ook even u eh een afgevaardigde van de pvv in de tweede kamer en die zei het is een deal die eh eh gemaakt is althans zo lijkt het en eh teeven fred teeven moet de schijn van

belangenverstrngeling tegen gaan met henny van de most die dat oranje park heeft, luister even naar wat die zei dan kunt u er even op reageren.

F: ik had het niet gezien want we waren bezig met de bergoting zeker vorige week fritsma was wat eerder weg gegaan dus die heeft de begrotingsplan voor een gedeelte niet kunnen mee maken omdat die bij u zat, dus daarom ik kon het niet zien.. het is zo dat er absoluut geen schijn van belangen verstrengeling is ik heb het eh letterlijk de volgende avond in de tweede kamer er wel even op ingegeaan bij het begin van mijn bijdrage. Leuk voor de kiezers leuk voor het publiek leuk vor u in de uitzending maar voltrekte flauwekul

P: Maar het klopt niet?

F nee het sloeg helemaal nergens op.

P: dat u een zekere mate van relatie onderhoudt met henny van der most da is duidelijk want dat was geen trucage foto.

F: Nee maar ik onderhoud helemaal geen relatie mee, ik bedoel als ik met u eh ergens een biertje drink hier vanavond heh en we staan na de uitzending

P; Wij hebben ook een relatie

F: staan we beneden aan de bar nou ja dan hebben we ook een duurzame relatie

15. P: dat wilt u toch niet ontkennen of wel?

F: Nou het is goed dat wij een relatie hebben maar eh duurzaam is die niet. P: Ow

F: we drinken 1 x een biertje na de uitzending. Ik vind het volstrekte flauwekul dus P: okay

F: nou prima maar het is natuurlijk wel zo kijk laat ik even daar is ook een reden voor dat coa hebben we op afstand gezet want wij vinden eerst dat het centraal orgaan asielzoekers juist met gemeente juist met eigenaren van parken moet onderhanden zonder dat de politiek daar bij betrokken is en de eerste keus ligt dus niet bij een bewindspersoon in de eerste isntantie is die keus bij een zelfstandig bestuur juist om dit soort flauwekul te vermijden want dan moet je gewoon niet doen.

P: Kijk want de ergernis is ook, er wordt gezegd die man die verdiend daar milioenen aan die henny van der most. En die plaatst daar want die heeft een noodlijdend park die helemaal niet meer, hij zegt zelf ik was bijna fahiet. Dat park daar verdient ie nu ik geloof tussen de 2 en de drie en een half milioen per jaar op eh op ongeveer. Kent u dat getal?

F: Nee ik ken dat getal niet want dat zijn bedrijfs geheimen tussen het coa en de eigenaar dus daar bemoei je je ook niet mee als politiek dat is nou juist de reden waarom we hebben gezegd dat zijn vertrouwlijke

bedrijfgeheimen. Het is natuurlijk wel je politieke verantwoordelijkheid voor het coa dat wel maar je bemoeit je daar niet mee met die onderhandelingen ehm want het is ook zo dat in de eerste instantie de onderhandelingen plaats vinden rechtsreeks tussen de coa en de eigenaar in dit geval meneer van de most.

P; Ja en dat gaat dus om eh een groot bedrag namelijk afgesproken 1200 bedden dat is nou of dat de coa is of wie dan ook het is toch geld wat van ons allemaal is overheidsgeld. Wordt voor 1200 bedden wordt er betaald dan neem ik aan dat je dus straks niet op 250 bedden uitkomt als je 1200 bedden betaald.

F: Nou dat is een goeie rekensom. Eh daarom heb ik ook vanmiddag gesproken met de bewoners en we hebben ook gedeeld met elkaar dat het er niet minder worden dan zeshonderd. Er zitten nu een kleine 600 asielzoekers op dit moment ik heb vanmiddag ook met de dames van gedachte gewisseld want hoop mag u hebben maar eigenlijk minder dan 600 zullen het niet worden en meer dan 1000 worden het er ook niet. Er had zeker in de besluitvorming had dat zeker met de bewoners beter gekund he met de overleg met de bewoners. Hebben we

gevormd onder leiding van e het gemeente bestuur waar ook de tegenstanders van de locatie in kunnen er zijn klachten van de zijde van de bewoners waarvan ik ook vind dat we een aantal van die klachten ook moeten oplossen rijk die oplost, coa die oplost of de gemeente dat is dan om het even maar dat zijn gerechtvaarigde klachten zitten daarbij en de bewoners en ook de tegenstanders zoals de dames hier die kunnen mee praten die kunnen ook dat volgen hoe het gaat en we gaan niet meteen naar die duizend maar we gaan eerst eens kijken hoe het met die 600 gaat.

P: ja maar je betaald niet voor 1200 bedden als je op 600 blijft zitten F: Zo is dat en daarom hebben we gezegd we maximeren het tot 1000 P: ja tot 1000

F: Het is ook zo dat er gezinnen zitten he het gaat niet alleen om alleenstaanden. Zitten ook gezinnen ik ben aan het eind van de middag ook een dame tegen gekomen die daar met drie dochters zit die woonden in homps die is buitengewon blij dat ze daar zitten en ze zitten ook daadwerkelijk gezinnen. Zitten ook alleenstaande mannen maar ald die een verblijfvergunning krijgen dankunnen ze natuurlijk hun vrouw en kinderen uit een kamp in jordanie of in libanon of uit turkije laten overkomen.

P: Er zitten nu ook mensen uit iriirtreia maar u wil er zoveel mogelijk mensen uit syrie hebben zitten?

F: Nee. Er zitten op dit moment geen mensen meer uit iritreya dat waren er eerst wel geweest Het is ook zo dat 70 procent van de bewonerd die komt uit syrie of gezinnen of alleenstaande mannen van wie de vrouw en kinderen of aleenstaande vrouwen met kinderen dat komt ook voor en voor de rest zitten er ook andere nationaliteiten op dit moment.

P: Evita dit is duidelijk he het zijn 600 mensen nu en het zullen er 1000 worden en de vraag hoe snel het gaat hangt een beetje af van hoeveel tegenstand er is en of het onderzocht moet worden.

F: Nou ik zei volgens mij wat anders, wij gaan met de bewoners hoerover mee praten dat er ook problemen zijn dat we die ook oplossen

P: Haha ja dat zei u dat heet tegenstand.

F: Nee dat heet gerectvaardigde zorgen die er bestaan bij de bewoners waar wij ook oog voor moeten hebben. P: Evita?

P: Is het eigenlijk zo? Strikt genomen dat burgemeester en wethouders kunnen zeggen dat we houden het ook op 600? En dit is het?

F: nou het is zo dat burgemeesters en wethouders laten we daar wel eerlijk over zijn met hun volle verstand hebben die een overeenkomst getekend met het coa voor 1400 dus opzich denk ik dat het coa en het rijk de gemeente ook tegemoet komen ik denk dat daar ook wel iets in zit. Opzich kan je de besluitvorming alles van vinden maar daar had je de buurtbewoners en de mensen die er wonen in oranje die had je wel iets eerder bij kunnen betrekken maar goed dat kon niet het moest ook allemaal snel, ik heb zelf de burgermeester gevraagd het is een enorm probleem dus kan je snel. Achteraf moet je dat het gemeente bestuur natuurlijk ook niet verwijten maar daarom hebben we gezegd 1000 maximaal en nu zijn het er 600 en we hebben oook niet gezegd we gaan meteen naar 1000 toe dat hebben we vanmiddag ook niet gezegd. Maar eh het klopt idd dat een aantal

buurtbewoners niet iedereen want er was ook iemand die zei ik heb er helemaal geen problemen mee wij willen et op 600 houden die handrijking is ook gedaan dat klopt ook wel wat mevrouw zegt. Nou ja volgens mij moeten we nu kijken de problemen oplossen eh ik zeg niet dat dat kleine dingen zijn dat zijn voor andere mensen er is ook een mevrouw die zegt ja luister ik woon aan de overkant

P: Ja maar goed

F: Nee maar nee even serieus als je dat P: ik ben altijd serieus hoor

F Ja maar, over kleine dinge, ja u bent altijd serieus zo ken ik u ook, het gaat om steigers we hebben een steiger voor ons huis en wij willen niet een steiger die van onzelf een eigendom is wij hebben helemaal geen zin dat iedereen in de zomer zonder onze toestemming in die steiger klimkt. Dan kan je zeggen nou dat is een klein dingetje dat is niet van belang heb ik helemaal niet gezegd. Volgens mij is dat met wat voorlichting en wat gesprekken met de bewoners in de locatie is dat goed opgelost en zo zijn er meerdere. Ik zeg niet dat dat kleine dingen zijn maar dat zijn zingen die gerechtvaardigde problemen vind.

P: Nou komen er zitten er 2700 mensen bijgekomen he dit jaar geloof ik? F: ja dat l;opt

P Dat is veel minder dan u had voorspeld overigens

F: Nee dat is niet waar, we hadden op een gegeven moment in april en mei een instroom van 1000 per week zoals u weet dat ging heel had in die maanden toen is het minder geworden.

P: U noemde toen zelfs een getal van 65000.

F: Zeker als het in dat tempo was doorgegeaan maar daar hebben we maatregelen tegen genomen we hebben opgetreden tegen mensen smokkel onder betrekking van iritrerers dat heeft zoden aan de dijk gezet want die introom is minder geworden . maar de introom van mensen uit syrie die daar zoals we allemaal kunnen zien op tv die daar letterlijk weg worden gebombardeer.

P; Maar kij, goed maar wij zijn eh op in allerlei landen geweest gewapend om de hearts and minds te winnen van die mensen en eigenlijk verlies je hier de hearts and minds van je eigen bevolking als je die verdeeldsleutel zo raar aakt want als je die verdeelsleutel nou wat minder dan 10x zoveel als alle inwoners zou maken dan zou je veel meer mensen overal in het land die zeggen ja, wij kregen ee broef van een man die zei ik zou wel een paar mensen in huis willen halen maar dat mag niet van de staats secretaris.

F: Nou hij heeft me niet gebeld dus laten we

P: nee nee dat is kennelijk een soort beleid dat het niet mag.

F: Maar goed daar is geen sprake van, maar laten we wel wezen de meeste locaties de vrijstaande locaties ik kan het ook niet verzonnen die zitten niet in het westen van het land maar de meeste vrijstaande locaties zitten in het noorden, oostenen zuiden van nederland. Daar wonen vaak niet dat zijn vaak niet de grootste plaatsen waar geschikte locaties zijn. Soms wel maar vaak niet dus wat je vaak ziet is dat in het noorden en het zuiden van nederland in vaak kleinere gemeente of in kleine dorpen oranje is daarin wel heel klein maar er zijnook andere kleine plaatsen waar grote locaties zijn gekomen ja daar zijn vaak wel faciliteiten dus daar moeten we dan wel gebruik van maken en laten we wel wezen we werken naturlijk wel onder hoogspanning. Het is wel zo dat die mensen van de coa daar wordt van verwacht dat in rap tempo nieuwe locaties worden geopend waar mensen ook snel onderdak kunnen krijgen wij willen niet zola snu in duistaland plaats vindt en oostenrijk op dit moment dat de instroom zo goort is dat mensen op staat moeten slapen. Mensen die vluchten vanuit syrie dat wil toch ook niemand laten we wel eerlijk wezen.

P: nee nee nee, maar goed je wil wel eigenlijk dat je ze altijd bed bad en brood geeft of niet? T: dat is weer een hele andere onderwerp

P: Ja maar het zijn wel dezelfde mensen T: Nee dat is niet waar

P: Het zijn mensen die uitprocedeerd zijn T: Maar het zijn totaal andere mensen

P: ja ma naaa goed het zijn natuurlijklijk altijd letterlijk andere mensen maar het zijn ook mensen het zijn alleen niet afgewezen mensen

T: Daar zit nou echt een verscil in dit zijn mensen die van huis en haard vluchten vanuit syrie en opgevangen willen worden

P: En die mensen niet?

T: En dat zijn mensen die een asielprocedure hebben doorlopen waarvan de wet zegt u mag niet hier blijven en waarvan is geoordeelt tot in hoger beroep tot aan de rechter waarvan is geoordeelt dat je terug moet en dan zegt de wet en dat zijn mensen die moeten terug keren en dan zijn er mensen die doen dat niet endie blijven hier hangen

P; En dan zegt de raad van europa je moet ze toch bed, bad, brood geven

T: Nee de raad van europa zegt nog niks, een commitee doet een aanbeveling aan de raad van commitee van ministers om bed bad en brood te geven en dan gaat de commitee van ministers afwachten volgend jaar wat die ervan gaat zeggen.

P: januari geloof ik he

T: Of februari is niet helemaal bekend. Dat zijn totaal andere mensen. P:U praat, praat u zometeen nog met deze mensen?

T: Heel graag