• No results found

P: Maar eerst Edith Schippers zij is minister van de volksgezondheid, welzijn en sport en Ferry mingelen politieke commentator, we praten over haat, zorg en de troonrede uiteraard. Want eh daar hebben we vandaag allemaal naar gekeken. Video fragment.

P: Ja, wat vindt u van zo’n zin eigenlijk?

E: Nou ehhh daar ben ik het mee eens. Maar dat zal u niet verbazen.

P: ( Er door heen): Ja nou het zou raar zijn als u nu zou zeggen, het is allemaal maar onzin. Die koning doet ook weleens wat. Nou…nou je

P (Na filmpje van Wilders): Hans Spekman zegt door dit soort uitspraken slaat de haat in de straat.

E: Nou het helpt niet mee, moet ik eerlijk zeggen maar ik vind het ook een beetje doorschieten om te zeggen dat dit de oorzaak is. Kijk er zijn elders conflicten en je je ziet dat dat, bij heel weinig mensen gelukkig maar toch wel mensen waarvan je eigenlijk had gedacht nou dat zijn mensen die zijn hoog opgeleid en hebben alle kansen in de samenleving en juist die mensen vertrekken dan om mee te vechten in Irak bijvoorbeeld. Nou dat is wel schokkend dusse het is niet de oorzaak maar het helpt natuurlijk niet. Dit polariseert wel en ik denk dat we daar ook niet heel erg op zitten te wachten.

P: Maar hoe kwalifivceert u de opmerkingen van Wilders van eh teken hier bij het kruisje dat je deugd als moslim en anders Maar het land uit.

E: Ja dit is een typisch wilders opmerking. Dus ik vind het niet heel erg verbazend. Hij probeert hiermee eigenlijk heel erg de grens over te gaan zijn punt duidelijk te maken maar hij weet volgens mij zelf ook wel dat dit volstrekt irreëel is en dat het ophef veroorzaakt.

P: Ja maar je kan dan zeggen als minister dat je daar afstand van kan nemen. E: Ja maar dit is ook een idioot plan ja

P: kijk

E: En ik neem daar ook afstand van maar dat weet hij van tevoren natuurlijk dat ik dat doe en dat de rest van alle partijen dat ook doen en eigenlijk ook een heel groot deel van Nederland.

P: Okay eh laten we even gaan naar de dag van vandaag, Overigens nog heel even via een foto die ik zag die er ontzettend vrolijk uitzag van u, mooie hoed op er werd al grappende wijs gezegd das de hoed van ronald plassterk. Nou daar wil ik verder niets over kwijt. Enig idee wie die jonge dame is naast u?

E: Dat is mijn dochter.

P: Juist, was dat voor het eerst dat ze met der moeder naar het werk mee mocht of niet?

E: Ja en we hadden een hele discussie of ze op de foto mocht en toen zei ze zelf ja zeg als ik mee ga dan hoort dit erbij, ik denk nou ja okay dus daar staat ze dan.

P: Die belastinghervormingen he, dat zit allemaal niet in u portefieule maar wat denkt u zal die er nog van komen in deze kabinets periode?

E: Ja en ik denk ook dat er een vlinke aanzet is gegeven we hebben al die gedoe gehad met eh toeslagen nou eh daar worden grote stappen gezet. Dat het niet in 1x kan is ook logisch. En dan verbaas ik me ook wel een beetje over zo’n cda die zegt ze zijn uitgeregeerd maar al die hervormingen die zij zeggen dat gebeurt moet worden die zij allemaal niet gesteund dus het is ook wel een wonderlijke reactie.

P: Ik wil graag naar iets waar u verantwoordelijk voor bent namelijk naar de zorg en daar werd een beetje aarzelend over gesproken. Laten we zeggen de koning maakte net niet zijn excuses. Luister even mee. Jah want het gaat natuurlijk over die overhelevling van de grote overheid naar de kleinere overheid. Wat is uw foutmarge eigenlijk? Waar houdt u rekening mee?

E: Nou een paar jaar geleden hadden we pyama dagen dat was ook een schande enne dat waren incidenten waar je dan opspring en corrigeert en ik verwacht in 2015 in de gemeente dat er dingen fout kunnen gaan vandaar dat we op ons minesterie ook een heel team hebben zitten dat werkelijk kan inspringen als er iets fout gaat. P: Ja maar waar houdt u rekening me? Want u heeft zo’n team samengesteld dus dan houdt u rekening mee dat E: Wat nu al actief is om eh gemeente te helpen ik zeg altijd gemeente huur geen dure advies bureau’s in dat is zonde van het geld wij hebben een proffesioneel team zitten dat weet hoe andere gemeenten het doen zoveel verschillen gemeenten ook weer niet van elkaar dat je van elkaar kan leren dus schakel ons in en dat team blijft gewoon actief

P: En voor hoeveel gevallen zou dat team aankunnen?

E: Nou ja we hebben natuurlijk 400 nog wat gemeentes eh daarvan zal het grootste gedeelte is al heel ver heeft al heel veel dingen op de rails staan maar er zal altijd een gemeente zijn waar het mis gaat. Ik kan geen aantallen noemen 10 of 15 dat kan ik niet zeggen.

P: Maar als nou eens 50 gevallen mis gaan, of 100 E: Wat bedoelt u met gevallen?

P: Nou ja personen bijvoorbeeld waarbij het misgaat he, u kent, u noemde zelfd de schreinende voorbeeleden er zijn er natuurlijk meer. Kan allemaal gebeuren, sterker nog, men is bang dat het gebeurt. Vakbonden zeggen zal sou stel het anders nog eventjes uit. Want ik weet niet of we het allemaal gaan redden gemeenten worden allemaal nerveus. En u zegt jongens geen zorgen ik heb een soort van A team klaar staan als het mis gaat dan lossen we het op en ik vraag dan hoeveel kan er mis gaan dat dat A team dat A team aankan.

E: Ja maar het is ook een beetje eh Te kort dor de bocht om te zeggen ja eh heel veel gemeenten die zeggen wij kunnen het niet aan want heel veel gemeenten zeggen ook wij zijn er helemaal klaar voor. Dus was we moeten zorgen is dat we in die laatste kwartaal de laatste groep gemeente ook zover hebben dat ze er ook klaar voor zijn. Dat vergt heel veel inspanning en dat moeten we plegen en zo zul je nu hebben ik heb ooit eens mee gemaakt als kamerlid dat er een nieuwe bekostigingsysteem moet ingeveord worden in een zieke

E: Toen is het vier keer uitgesteld maar het werd er niet beter van dus op een gegeven moment moet je het gewoon doen moet de druk er ook opblijven en moeten we er met elkaar voor zorgen dat de aantal incidenten zo klein mogelijk blijft.

P: en wanneer is het onacceptabel dat u zegt kijk als er zoveel incidenten plaats vinden dan hebben we het gewoon niet goed gedaan.

E: Ja ik heb geen latje waarvan ik een kruisje zet en denk nou bij zoveel. Wij moeten gewoon zorgen dat we eh deze enorme omslag die het wel betekent het is ook weer niet zo groot want er bestaat al een wet

maatschappelijke ondersteuning en die wordt gewoon groter dan dat ie nu is. Dus het is niet zo dat gemeente het nog nooit hebben gedaan want die doen nu ook al heel veel in welzijns en begeleidings taken dus die worden uitgebreid en ik denk dat we gewoon systematisch dat pad moeten aflopen

P: Hoe groot is dat Team?

E: Daar zit een heel team bij de staatssecretaris ja ik heb ze niet geteld maar eh Maar hoe groot is dat Team?

E: Daat zt een hele club mensen die ook samenwerkt met de VNG en met de verzekeraars P: Hoeveel zijn dat er?

E: Ik zou zo in de aantal niet kunnen noemen.

P: Maar hebben we het over om maar gewoon een idee te hebben zijn het er 12 of zijn het er 200? E: Nee geen 200 zoveel , we zijn ook al afgeslankt he als ambtenaren.

P: Hoeveel dan ongeveer?

E: Daar zit een team van ik denk een man of eh ik doe een gok ik denk een man of vijftien.

P: Een man of 15 dat is een soort crisis team die laten we zeggen operabel wordt op het moment dat

E: Die nu al operabel is en nu al gemeente helpt van hoe zouden we dat het beste kunnen inkleden ik heb dat zelf ook bij zo’n gesprek gezeten om er feeling mee te krijgen nou en dan gaat de gemeente die zegt we krijgen de gegevens niet snel genoeg van welke hulpbehoende er bij ons in de gemeente wonen zorgen wij dat zij die informatie krijgen.

Dat zijn gesprekken waarin hele praktiche problemen op tafel komen nu al.

Goed laten we zeggen we begrijpen de ambitie we snappen dat het mis kan gaan en we gaan zien als het mis gaat hoe groot het misgaat en dan komen we er vanzelf weer over te spreken op dat moment.