• No results found

5. HERONTWERP

5.5 Herontwerp

5.5.2 Succesfactoren

Online communities ontstaan in fases en elke fase heeft zijn eigen eigenschappen en behoeften. Voor het bouwen van een community zullen de behoeften van de bezoekers moeten worden meegenomen in elke fase van de community (Preece, 2000; Andrews, 2002; Kling & Courtright 2003; Malhotra e.a., 1997). Irriberi en Leroy (2009) geven aan dat wanneer de match van de eigenschappen met de community levenscyclus meer efficiënt wordt uitgevoerd dit leidt tot een groter succes en participatie binnen de online community waardoor de loyaliteit toeneemt.

Het idee voor een online community ontstaat omdat personen behoefte hebben aan informatie, ondersteuning, recreatie, of een relatie. Afhankelijk van het type behoeften, geïnteresseerde

35 persoon, een groep vrienden, wordt een community gestart waar personen informatie kunnen verspreiden, communiceren, en interacteren (Malhotra e.a., 1997; Wegner e.a., 2002].In aanvulling op de visie starten communities met doel, focus, gedragsregels, communicatie, welke de community richting geven.

Doel van de community

In de literatuur (Maloney-Krichmar en Preece, 2005; Andrews e.a.,2001; Kim, 2000; Leimeister e.a., 2005) en door vooraanstaande personen binnen de online wereld zoals Erwin Blom (schrijver van o.a. het handboek communities) wordt het doel beschreven als de belangrijkste succesfactor in de opstartfase van een online community. Het doel van de online community is om vrouwen in de leeftijd van 20 t/m 49 jaar die een gemeenschappelijke interesse hebben in kleding en schoenen bij elkaar te brengen zodat ze hun interesses kunnen delen en uiteindelijk de juiste aankoop kunnen doen. Waardoor het bovenliggende doel van Beslist.nl behaald kan worden; het verhogen van de loyaliteit van gebruikers op Beslist.nl door het aanbieden van functionaliteiten die het proces van online shopping vergemakkelijken.

Dit doel voor de community moet duidelijk zijn, en het moet duidelijk naar voren komen op de homepagina van de community. Potentiële gebruikers moeten weten wat het doel van de community is voor ze besluiten te participeren, aldus (Irriberi, 2009). Een bindend element in een community is van wezenlijk belang voor het succes van een online community, aldus online community expert Erwin Blom. De bezoekers die op de Beslist.nl community aanwezig zijn, zijn geïnteresseerd in het shoppen naar kleding en schoenen. Voor het shoppen wil de bezoeker contact hebben met gelijkgestemden die dezelfde gedeelde passie hebben in kleding en schoenen om over het product te praten, advies te geven en hulp te bieden, status en stijl verkrijgen, elkaar informeren over trends en nieuwe producten en uiteindelijk een product te kopen.

Focus Doelgroep

Voor de community is een schets gemaakt van de persoon die wil deelnemen. Een persoon heeft verschillende interesses en behoeften voor een activiteit. Hieronder wordt duidelijk hoe de actieve gebruiker uit ziet, en wat haar interesses, behoeften en leefomstandigheden zijn.

De Beslist.nl fashion shopping community richt zich op de vrouw in de leeftijd van 20 t/m 40 jaar die geïnteresseerd is in kleding en schoenen. Ze is een drukbezet persoon, met jonge kinderen en heeft vele hobby’s. Time management is dus heel belangrijk. Haar kinderen zijn heel belangrijk voor haar, ze doet alles voor het kind. Vanwege de kinderen heeft ze niet overal evenveel tijd voor, en zo brengt ze ook de nodige uren thuis door. Ze heeft een parttime baan en heeft samen met haar partner een bovenmodaal inkomen. Ze heeft redelijk wat te besteden aan mode, al hoeft dit niet te betekenen dat ze dure kleding koopt. Ze shopt graag, ze houdt van zowel shoppen in de winkelstraat als online shoppen, en oriënteert zich regelmatig online voor aankoop van een product. Het shoppen in de winkelstraat is als een dagje uit, ze doet dit het liefst in gezelschap van vriendinnen, (schoon)zussen, moeder of dochter. Ze heeft een voorkeur voor merken en (web)winkels als Esprit, H&M en Only. Maar ze voelt zich ook aangesproken door de kleinere unieke merken die niet overal verkrijgbaar zijn en waar dus niet iedereen in loopt. Ze heeft namelijk een eigen identiteit, en die identiteit wil ze ook graag in haar kledingkeuze laten terugkomen. Naast haar eigen identiteit is haar omgeving ook heel belangrijk. Ze laat zich dan ook graag adviseren en helpen door haar vriendinnen wat betreft de

36 keuze voor een kledingstuk. Daarnaast zoekt ze bevestiging bij vriendinnen voor een nieuw kledingstuk en showt ze haar nieuwe kleding graag.

Ze is van de eerste internetgeneratie, wat betekent dat ze online haar weg heeft gevonden. In 2011 maakt ze de stap naar de smartphone, wat inhoudt dat ze meer online actief zal worden. Het delen van nieuwtjes met vriendinnen is dan ook heel belangrijk. Daarnaast is online entertainment belangrijke ontspanning voor haar, online spelletjes als Farmville en Wordfeud worden dan ook veel gedaan. Ze is graag op de hoogte van de laatste trends, vergelijkt graag verschillende producten en het shoppen moet vooral ook een leuk tijdverdrijf zijn. Ze is actief op sociale netwerken als Facebook en Hyves, en maakt haar eerste stappen op Twitter. Ze wil haar interesses, enthousiastheid, twijfels en belevenissen graag delen met andere vrouwen en ze vindt het leuk om actief te reageren en in contact te komen met anderen. Op de sociale netwerken wordt veel geschreven over de kinderen, uiteraard voorzien van foto’s. Naast het doel en de focus worden ook de regels voor communicatie, trademark, en de financiering als belangrijke succesfactoren gezien in de startfase van een online community.

Regels voor de communicatie

Leimeister en Krcmar (2003), Kim (2000) en Preece (2000) geven aan dat het opstellen van gebruiksregels een belangrijke succesfactor zijn in de startfase van een online community. Ze zullen hier daarom kort omschreven worden. De Beslist.nl Fashion community bezoeker mag de website niet gebruiken om een van de volgende acties te ondernemen: illegale activiteiten, verstoring, misbruik, stalken, bedreigen van wettelijke rechten van anderen, plaatsing van inbreukmakende of lasterlijke inhoud, corrupte bestanden, commerciële doeleinden, vervalsen of verwijderen van auteurs.

Handelsmerk

Kim (2000) geeft aan dat het bouwen van een trademark en een slogan belangrijke succesfactoren zijn in het startproces van een online community. Een trademark ontstaat niet zo maar. Hier gaat veel tijd overheen. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan het merkimago van Beslist.nl. Het trademark van de Beslist.nl fashion shopping community is: slimmer shoppen. De slogan is: Beslist.nl – slimmer shoppen.

Financiering

Cost-per-click

De Beslist.nl community wordt gefinancierd door Beslist.nl BV. De inkomsten komen uit het Cost-Per-Click-model (CPC) van Beslist.nl. In de shopping community zijn producten en webshops opgenomen. Wanneer de bezoeker een klik maakt vanuit een product op Beslist.nl naar een webshop betekent dit dat Beslist.nl een bijdrage ontvangt. Beslist.nl levert immers een potentiële lead aan webshop. De vraag is echter of dit systeem met een aantal jaar niet omgezet gaat worden naar Cost-Per-Sale (CPS) basis. Enkel wanneer er dan een aankoop voorvloeit uit een bezoek aan Beslist.nl betekent dit ook inkomsten voor Beslist.nl. Dit betekent dat Beslist.nl meer kwaliteit moet gaan leveren en ook zelf moet zorgen dat de bezoeker die wordt door verwezen naar de webshop ook echt een aankoop doet op de betreffende webshop.

37 Advertentiemodel

Beslist.nl fashion shopping community biedt merken de mogelijkheid tot adverteren op de website in de vorm van banners, waarin het merk een reclame-uiting kan plaatsen om meer verkeer naar de website te genereren of om meer naamsbekendheid op te bouwen. Hier wordt afgerekend op CPM basis, wat inhoudt dat er per 1000 views voor de banner een vooraf besproken CPM tarief wordt betaald. Doordat bezoekers actiever bijdragen aan de community kan meer informatie over het profiel van de bezoeker worden verkregen waardoor de community interessant wordt voor adverteerders. Adverteerders kunnen dan namelijk specifieker targeten voor het aanspreken van de juiste doelgroep.