• No results found

Subsidie kader omvorming peuterspeelzalen – peuteropvang 2015-2016

Inleiding

Het kabinet heeft aangekondigd om met ingang van 1 januari 2017 het peuterspeelzaalwerk en de kinderopvang volledig te willen harmoniseren. Door peuterspeelzalen als kinderopvang te registreren, kan (en moet) een deel van de ouders een beroep doen op de kinderopvangtoeslag. De gemeente betaalt dan subsidie voor reguliere plaatsen voor ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag en voor de VVE-plaatsen voor doelgroeppeuters.

De raad van de gemeente Laren heeft voor de periode 2011-2014 een Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) en peuterspeelzalen(subsidie)beleid vastgesteld. Dit beleid loopt in 2014 af waardoor het van belang is te oriënteren op hoe de gemeente na 2014 hiermee wil omgaan.

Doel

Het college wil vooruitlopend op de harmonisatie per 1 januari 2017 in overleg met de peuterspeelzalen de omvorming van de huidige peuterspeelzalen tot peuteropvang op uiterlijk 1 januari 2016 tot stand brengen. De huidige subsidiemiddelen worden als instrument in de vorm van een tijdelijke projectsubsidie gebruikt om de peuterspeelzalen te prikkelen de omvorming binnen een redelijke termijn te laten plaatsvinden.

Werkwijze

In het ambtelijk werkdocument ‘notitie Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang Gemeente Laren van 16 december 2014 wordt de omvorming tot peuteropvang uitgewerkt. De notitie geeft inzicht in het huidige financiële kader, de landelijke ontwikkelingen met betrekking tot de harmonisatie, de ouderbijdrage en systematiek

kinderopvangtoeslag en de gevolgen voor de gemeentesubsidie. Voor de betrokken organisaties geeft de notitie bovendien een stappenplan voor de omvorming.

Nieuw subsidiekader

Het financieel kader waarbinnen de omvorming kan plaatsvinden dient duidelijk te zijn. Het college hanteert de volgende uitgangspunten.

1. De huidige peuterspeelzalen worden in de periode 1 januari 2015 tot 1 januari 2016 omgezet in peuteropvang.

Peuteropvang is de aanduiding van de omvorming van peuterspeelzalen in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP) naar kinderopvang en heeft betrekking op de huidige op 1 januari 2015 in

voornoemd register in de gemeente Laren geregistreerde peuterspeelzalen.

2. In 2015 is subsidie beschikbaar gelijk aan het budget dat in 2014 beschikbaar was. Dit budget wordt gebruikt om de omvorming te laten plaatsvinden, met dien verstande dat deze subsidie in 2015 gemaximaliseerd wordt tot 100% en in 2016 tot 50% van het subsidiebedrag 2014.

3. De subsidieverlening wordt gekoppeld aan de volgende specifieke voorwaarden:

 de subsidie is voor een tijdelijke periode van twee jaar beschikbaar, eindigt op 1 januari 2017 en is primair bedoeld om de hier boven omschreven omvorming tot stand te brengen;

 de subsidie wordt alleen dan beschikbaar gesteld als de peuterspeelzaal een bezetting heeft van minimaal 12 peuters per groep. Peildatum is 1 januari 2015;

 de peuterspeelzaal dient gebruik te maken van een kind-volgsysteem;

 er sprake is van een verplichte overdracht van peuters naar het primair onderwijs;

 er wordt aantoonbaar samengewerkt met tenminste één basisschool;

 er gewerkt wordt met een verplicht VVE-aanbod en landelijk gecertificeerd VVE-programma op alle groepen (ongeacht of er doelgroeppeuters aanwezig zijn), omdat dit ervoor zorgt dat er in ieder geval methodisch en ontwikkelingsgericht wordt gewerkt en

 de peuterspeelzaal dient met een VVE-beleidsplan te werken

4. De subsidie wordt in 2015 en 2016 telkens in vier termijnen beschikbaar gesteld en als zodanig voorwaardelijk gekoppeld aan de door de peuterspeelzaal te verrichten inspanning om de omvorming tot stand te brengen. Een peuterspeelzaal komt telkens voor een termijnbetaling in aanmerking indien aangetoond kan worden dat de omvorming wordt voorbereid, zulks ter beoordeling van het college.

Beëindiging subsidie

De subsidie ten behoeve van het peuterspeelzaalwerk wordt met ingang van 1 januari 2015 beëindigd indien de peuterspeelzaal niet aan de omvorming wenst mee te werken.

35

Voorbeeldbrief vragen met betrekking tot omvorming

Met betrekking tot de peuterspeelzalen De Wirre Warre, Binckie en Ploegmaatjes vragen wij uw aandacht voor het volgende.

Het huidige VVE en peuterspeelzalen (subsidie)beleid gemeente Laren loopt tot en met 2014. Wij oriënteren ons op de situatie na 2014. Daarbij is ons streven dat het peuterspeelzaalwerk inclusief het VVE-beleid goedkoper kan worden uitgevoerd.

Graag onderzoeken wij alle opties met als doel om een verantwoord VVE beleid te behouden en de huidige georganiseerde doorgaande leerlijn efficiënter en goedkoper te kunnen organiseren.

Om dit goed in beeld te brengen hebben wij de volgende gegevens nodig.

Een deel van de informatie is bij de gemeente bekend maar dient te worden geactualiseerd:

1. hoeveel peuters maken gebruik van het reguliere peuterspeelzaalwerk?

2. voor hoeveel peuters zijn uw peuterspeelzalen ingericht voor de VVE functie?

3. hoeveel VVE peuters hebben uw beide peuterspeelzalen daadwerkelijk (peildatum 1 juni 2014)?

4. uit welke gemeenten komen de VVE peuters?

5. hoeveel peuters maken gebruik van de peuterspeelzalen waarvan beide ouders een inkomen hebben?

6. hoeveel peuters betreffen ouders met één inkomen?

7. kunt u aangeven welke inkomensgroepen u bedient?

8. wat is uw beleid ten aanzien van de eigen bijdrage per dagdeel; wat is de hoogte van de eigen bijdrage per dagdeel?

9. houdt uw organisatie daarbij rekening met de inkomens van de ouders?

10. hoeveel peuters maken gebruik van uw beide peuterspeelzalen uit andere gemeenten dan de gemeente Laren?

11. Heeft u suggesties hoe het peuterspeelzaalwerk inclusief het VVE beleid goedkoper kan worden georganiseerd?

Heeft u mogelijke suggesties die relevant zijn voor een goede analyse?

U kunt deze brief gebruiken om de ouders te betrekken bij de beantwoording van de vragen.

Wij verzoeken u ons vóór ………….. a.s. te informeren over de antwoorden. Daarna gaan we graag het gesprek met u over dit onderwerp aan.

Voor meer informatie over de inhoud van deze brief kunt u zich wenden tot de heer Hendrikx van het team Maatschappelijke Ontwikkeling, telefoonnummer 035-7513159.

Met vriendelijke groet,

namens burgemeester en wethouders van Laren, Mw. E. Ruizeveld de Winter

Afdelingsmanager Ruimtelijke & Maatschappelijke Ontwikkeling van de BEL Combinatie

36

Gesprek met peuterspeelzalen Binckie, Ploegmaatjes en Wirre Warre woensdag 24 september 2014 (locatie obs De Ploeg)

Aanwezig: Ruud Philips van obs De Ploeg, Esther van der Peijl, Floor Karnebeek en Helma van Rosmalen van peuterspeelzaal Ploegmaatjes, Evelien de Wit, Claudine Calame, Bianca Eilering, Monique Hakvoort van peuterspeelzaal Wirre Warre, Caroline Lamie, Anita Ross en Mirjam Wallet van peuterspeelzaal Binckie en Rob Hendrikx van de BEL Combinatie

 Notitie Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang Gemeente Laren van 8 september 2014 wordt doorgesproken. Het werkdocument gaat over het omvormen van

peuterspeelzalen naar peuteropvang aansluitend op de volledige harmonisatie tussen peuterspeelzalen en kinderopvang per 1 januari 2017. Na deze datum subsidieert de gemeente geen regulier peuterspeelzaalwerk meer.

 Naar aanleiding van de uurtarieven (MOgroep van 2013) voor peuteropvang (€ 8,28 voor reguliere groepen en € 8,83 voor gecombineerde groepen VVE-groepen) is vastgesteld dat elke peuterspeelzaal (vanzelfsprekend) zijn eigen tarieven hanteert. Er ligt een uitdaging bij de peuterspeelzalen om hun uurtarief op dezelfde hoogte te krijgen als de landelijke norm.

 De peuterspeelzalen zijn van mening dat zij een ongelukkige concurrentiepositie hebben ten opzichte van de kinderopvang. Peuteropvang kan qua uren niet hetzelfde aanbod doen als de kinderopvang. Dat zou financieel economisch ongunstig kunnen zijn voor de positie van de peuteropvang.

 Onduidelijk is of er twee VVE opgeleide leidsters noodzakelijk zijn op een

VVE-combinatiegroep groep van 16 peuters. Of is het voldoende als er ten minste één leidster VVE geëquipeerd is? Rob zoekt dit uit.

 De peuterspeelzalen ontvangen van de gemeente het rapport ‘Peuterspeelzaalwerk NL:

facts & figures 2014. Feitenonderzoek ter voorbereiding op “een betere basis voor peuters”

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, directie Kinderopvang.

 Rob stuurt een voorbeeld brief aan de peuterspeelzalen waarin ouders worden gevraagd mee te werken aan het invullen van een enquête over de inkomens van de ouders die gebruik (gaan) maken van de peuteropvang. Ook stuurt hij een brief vanuit het college waarin de peuterspeelzalen worden gevraagd mee te werken aan het invullen van de enquête.

 Rob zal de getallen/percentages blz. 3 aanpassen (getallen kloppen niet)

 De peuterspeelzalen kijken naar de juistheid van de getallen (uurtarief) op blz. 12. Van de notitie.

 De peuterspeelzalen achten een omvorming tot peuteropvang op zijn vroegst per 1 januari 2016 haalbaar. Er is tijd nodig om dit voor elkaar te krijgen. De ouders dienen tijdig en zorgvuldig te worden geïnformeerd. De Wirre Warre zit bovendien in een proces van het eventueel onderbrengen van de peuterspeelzaal onder het schoolbestuur van de Larense Montessori school.

 Rob zoekt uit hoe het zit met het beschikbaar zijn van een eventueel (landelijk) budget voor nascholing VVE.

 Op woensdag 12 november a.s. (locatie obs De Ploeg, aanvang 19:30 uur) komen we weer bijeen om verder over dit onderwerp van gedachte te wisselen.

Rob Hendrikx 29 september 2014

37

Gesprek met peuterspeelzalen Binckie, Ploegmaatjes en Wirre Warre woensdag 12 november 2014 (locatie obs De Ploeg)

Aanwezig: Ruud Philips van obs De Ploeg, Esther van der Peijl, Floor Karnebeek en Helma van Rosmalen, Bea Wijntjes, Thijs Aaten en Mirjam Hamel van peuterspeelzaal Ploegmaatjes, Evelien de Wit, Marco Kemper en Monique Hakvoort van peuterspeelzaal Wirre Warre, Caroline Lamie, Anita Ross en Mirjam Wallet van peuterspeelzaal Binckie en Mark Jansen en Rob Hendrikx van de BEL Combinatie

Naar aanleiding van het verslag van 24 september 2014

o Kunnen de bestaande peuterspeelzalen de concurrentiepositie wel aan als zij omgevormd zijn? Antwoord: 1. de gemeente Laren stelt een overgangssubsidie beschikbaar om de bestaande peuterspeelzalen te helpen hun concurrentiepositie te versterken, 2. de bestaande peuterspeelzalen hebben zelf de mogelijkheid om bredere kinderopvangpakketten aan te bieden. Het is daarbij wel zo dat de bestaande ruimten beperkingen met zich mee brengen (geen aparte ruimte voor bijvoorbeeld opvang baby’s), 3. uiteindelijk zal naar verwachting per 1 januari 2017 de rijksoverheid de volledige harmonisatie tot stand brengen. De peuterspeelzalen weten dat zij uiteindelijk hier toch aan moeten voldoen en 4. de omvorming betekent vooral ook een kans voor de peuterspeelzalen om hun positie te versterken.

o Onduidelijk is of er twee VVE opgeleide leidsters noodzakelijk zijn op een VVE-combinatiegroep groep van 16 peuters. Of is het voldoende als er ten minste één leidster VVE geëquipeerd is? Bij e-mail van 23 okt jl. is hierop antwoord gegeven.

o De peuterspeelzalen hebben van de gemeente het rapport ‘Peuterspeelzaalwerk NL:

facts & figures 2014. Feitenonderzoek ter voorbereiding op “een betere basis voor peuters” Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, directie Kinderopvang ontvangen

o Er is een een voorbeeld brief aan de peuterspeelzalen gestuurd waarin ouders worden gevraagd mee te werken aan het invullen van een enquête over de inkomens van de ouders die gebruik (gaan) maken van de peuteropvang. Ook is vanuit het college een brief gestuurd waarin de peuterspeelzalen worden gevraagd mee te werken aan het invullen van de enquête.

o De getallen/percentages op bladzijde 3 zijn aanpast.

o Uitgezocht is dat er geen (landelijk) budget voor nascholing VVE beschikbaar is.

De notitie Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang Gemeente Laren (bijgestelde versie van 3 november 2014) wordt doorgesproken.

De portefeuillehouder wil zich hard maken voor het ophogen van het budget voor de VVE in twee fases: in 2016 circa € 6.200 extra en vanaf 2017 circa € 13.000 extra structureel. Het college zal hierover uiteindelijk een besluit nemen.

De peuterspeelzalen zullen de omvorming tot stand brengen op uiterlijk 1 januari 2016. Zij zullen een inspanning verrichten om dit eerder in 2015 tot stand te brengen.

Er wordt een projectgroep ingesteld om de omvorming tot stand te brengen. De projectgroep bestaat uit Anita Ross of Mirjam Wallet van Binckie, Evelien de Wit van de Wirre Warre en Mirjam Hamel van Ploegmaatjes.

Rob zal Inge van Mondfrans van Stichting De BELhamels vragen deze projectgroep te ondersteunen.

Rob stuurt de peuterspeelzalen de tabel ‘Berekening ouderbijdrage peuteropvang op basis van tabel kinderopvangtoeslag 2015

Ruud Philips benadert Leen van der Pols over de verplichting leges te moeten betalen voor de registratie van de peuteropvang (per peuteropvang € 1.974).

De peuterspeelzalen sturen de gevraagde informatie aan de gemeente toe (antwoorden op de vragenlijst). Rob verwekt dat in de notitie. Vervolgens zal hij het college vragen de notitie vast te stellen. De peuterspeelzalen worden hier z.s.m. over geïnformeerd.

Rob Hendrikx (17/11- 2014)