• No results found

Hoofdstuk 5 Lidstaten met een carbon tax

5.3 Subject en object

In Finland wordt onder de naam accijns energiebelasting (tarief afhankelijk van de energie-inhoud) en CO2-belasting geheven op energieproducten en voor elektriciteit geldt een elektriciteitsbelasting. Deze belastingen zijn vormgegeven in de ’Act on Excise Duty on Liquid Fuels’ en de ‘Act on Eletricity and Certain Fuels’. In Finland zijn de belastingplichtigen net als in Nederland de geregistreerde entiteiten die energieproducten en elektriciteit leveren aan de consumenten, alsmede importeurs. De milieubelastingen in Zweden bestaan uit energie-,CO2-, zwavel- en een stikstofbelasting. De belastingen zijn vormgegeven in de ‘Act on Excise Duties on Energy’. Belastingplichtigen zijn de

32 leveranciers van de energieproducten en elektriciteit. Deze dienen zich te registreren bij de Zweedse belastingdienst.

De belasting op energie in Denemarken bestaat uit drie componenten: belasting op de consumptie van energie, belasting op CO2 en een heffing op zwavel en stikstof. De belasting op CO2 is vormgegeven in Act 321/2011: CO2 tax on certain products. De carbon tax wordt geheven van de leveranciers van energieproducten. De carbon tax in Denemarken is van toepassing op de consumptie van energieproducten, het tarief hangt af van het soort brandstof. Hoe lager de schatting van de tijd dat het duurt om de CO2 af te breken, hoe lager het tarief.

De CO2-belasting wordt in Slovenië geheven bovenop de accijnzen en btw. De belasting is vormgegeven in de Decree Environmental Tax on CO2 Emission, welke onderdeel uitmaakt van de Environmental Protection Act. De CO2 belasting is van toepassing op energieproducten gebruikt in het transport en voor verwarming en de hoogte hangt af van het uitstoot niveau van desbetreffende brandstof. Elektriciteit is belast tegen één tarief voor alle gebruikers en is alleen onderworpen aan de elektriciteitbelasting en niet aan de CO2 belasting. Belastingplichtigen zijn de leveranciers van energieproducten. Daarnaast kent Slovenië een energie-efficiëntie heffing op de consumptie van fossiele brandstoffen en elektriciteit.

De Ierse carbon tax is vormgegeven in de Mineral Oil Tax Carbon Charge, de Natural Gas Carbon Tax en de Solid Fuel Carbon Tax. De Mineral Oil Tax bestaat uit een belasting op de hoeveelheid energieproducten (per liter/kg) en een carbon belasting (CO2 uitstoot per energieproduct). De belasting wordt geheven van de leverancier van minerale oliën. Hoeveel carbon tax afgedragen dient te worden is afhankelijk van de CO2 uitstoot van het de minerale olie. Onder de Natural Gas Carbon Tax wordt belasting geheven van de leveranciers van aardgas en LPG. De CO2 belasting bedraagt €4,10 per MWh. De aanbieder is verantwoordelijk en aansprakelijk voor het afdragen van de belasting en dient zich te registreren bij de Ierse belastingdienst. Als geen aangifte wordt gedaan kan de aanbieder worden bestraft met een boete van €5000. Ook bestuurders van de onderneming kunnen aansprakelijk worden gesteld. In de Solid Fuel Carbon Tax worden ook kolen en turf belast met een carbon tax. Voor leveranciers van kolen en turf gelden dezelfde regelingen als voor aanbieders van aardgas. Er dient ook een relevante administratie worden bijgehouden omtrent de carbon tax van de afgelopen 6 jaar.

In het VK wordt een Climate Change Levy (CCL) geheven van de leveranciers van elektriciteit, aardgas, LPG en kolen. Leveranciers zijn aansprakelijk voor het afdragen van het CPS tarief en dienen zich te registreren voor CCL bij de Britse belastingdienst. Er dient tevens een relevante administratie te worden bijgehouden. De CCL bestaat uit een standaardtarief (per KWh of per kg) en het Carbon Price Support (CPS) tarief. Elektriciteit is alleen onderworpen aan het standaardtarief. Het CPS tarief is gebaseerd op de hoeveelheid CO2 uitstoot van het energieproduct. Minerale oliën gebruikt voor het genereren van elektriciteit hebben op grond van de The Hydrocarbon Oil Duties Act recht op aftrek van de betaalde accijnzen, deze aftrek wordt sinds 2013 beperkt door het CPS tarief.

In Frankrijk worden verschillende consumptiebelastingen geheven op van minerale oliën, elektriciteit, gas en kolen. Deze belastingen zijn terug te vinden in de taxé intérieure de consommation op energieproducten. Vanaf april 2014 zijn de tarieven van deze consumptiebelasting

33 aangepast door een carbon component toe te voegen. Belasting wordt geheven van de leveranciers van de energieproducten.

De carbon tax in Portugal maakt onderdeel uit van de belasting op de verkoop van energieproducten of te wel de Imposto Sobre os Produtos Petroliferos e Energéticos (ISP). De ISP is van toepassing op energieproducten gebruikt als brandstof. Belastingplichtigen zijn de leveranciers van de energieproducten. De ISP is in feite een accijns die wordt geheven bovenop de verkoopprijs.

In tabel 4 staat een overzicht van de naam van de wet, het subject en het object van de carbon taxes in de EU lidstaten.

Tabel 4 Subject, object en naam van de wet per lidstaat met en carbon tax

Land: Wet(ten): Subject: Object:

Finland Laki nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta (Act on Excise Duty on Liquid Fuels) & Laki sähkön ja eräiden polttoaineiden valmisteverosta (Act on Eletricity and Certain Fuels)

Leveranciers van energieproducten

Energieproducten

Zweden Lag (1994:1776) om skatt på energi ra (Act on Excise Duties on Energy)

Leveranciers van energieproducten

Energieproducten en elektriciteit Denemarken Bekendtgørelse af lov om

kuldioxidafgift af visse energiprodukter (CO2-tax on certain products) Leveranciers van energieproducten Energieproducten

Slovenië o okoljski dajatvi za

onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida (Decree Enviromental Tax on CO2-Emission) Degene die energieproducten gebruikt voor verbranding Energieproducten gebruikt voor verwarming of in het transport Ierland Mineral Oil Tax Carbon Charge,

Natural Gas Carbon Charge & Solid Fuel Carbon Tax

Leveranciers van energieproducten

Energieproducten

Verenigd Koninkrijk

Climate Change Levy & The Hydrocarbon Oil Duties Act

Leveranciers van aardgas, LPG en kolen & generators van elektriciteit met behulp van minerale oliën.

Energieproducten

Frankrijk taxé intérieure de consommation sur houilles, lignites, cokes, taxé intérieure de consommation sur gaz natural en taxe intérieure de consommation les produits pétroliers. Leveranciers van energieproducten Energieproducten gebruikt als brandstof.

Portugal Imposto Sobre os Produtos Petroliferos e Energéticos

Leveranciers van energieproducten

Energieproducten gebruikt als

34 brandstof.