• No results found

5709 AH HELMOND

Grondslagen

1 Algemeen

Activiteiten van het bevoegd gezag

In deze jaarrekening zijn de activiteiten van Stichting PlatOO en de onder deze rechtspersoon vallende scholen verantwoord.

Grondslagen voor de jaarrelcening

De jaarrekening is opgesteld met inachtneming van de bepalingen opgenomen in de Ministeriële Richtlijn jaarverslaggeving onderwijs. Hierbij wordt aansluiting gezocht bij de bepalingen van Boek2 titel 9 van het

Burgerlijk Wetboek en de Richtlijnen voor de jaarverslaggeving waaronder Richtlijn 660 Onderwijsinstellingen.

De algemene grondslag voor de waardering van activa en passiva, alsmede voor de bepaling van het resultaat, is de verkrijgings- of vervaardigingsprijs. Voor zover niet anders vermeld worden de activa en passiva

gewaardeerd tegen nominale waarde.

Het resultaat wordt bepaald als verschil tussen de baten en allen hiermee verbonden, aan het verslagjaar toe te rekenen lasten.

Baten en lasten worden toegerekend aan het jaar waarop ze betrekking hebben. Winsten worden slechts opgenomen voor zover zij op balansdatum zijn gerealiseerd. Verplichtingen en mogelijke verliezen die hun oorsprong vinden voor het einde van het verslagjaar, worden In acht genomen indien zij voor het opmaken van de jaarrekening bekend zijn geworden.

De in de jaarrekening opgenomen bedragen luiden in hele euro's.

Vergelijkende cijfers

Voor zover van toepassing zijn ter vergelijking de realisatiecijfers opgenomen van het voorgaande jaar, alsmede de cijfers van de meest recente, vastgestelde versie van de begroting van het verantwoordingsjaar.

Schattingen

Bij het opstellen van de jaarrekening dient het bestuur, overeenkomstig algemeen geldenden grondslagen, bepaalde schattingen en veronderstellingen te doen die mede bepalend zijn voor de opgenomen bedragen. De feitelijke resultaten kunnen van deze schattingen afwijken.

Financiële instrumenten

Stichting PlatOO heeft alleen primaire financiële instrumenten, voor de grondslag wordt verwezen naar de behandeling per post.

2 Grondslagen voor waardering van activa en passiva

Materiële vaste activa

De materiële vaste activa worden gewaardeerd tegen de verkrijgingsprijs, verminderd met de cumulatieve afschrijvingen en indien van toepassing met bijzondere waardeverminderingen. De afschrijvingen worden gebaseerd op de geschatte economische levensduur en worden berekend op basis van een vast percentage van de verkrijgingsprijs, rekening houdend met een eventuele restwaarde.

Er wordt afgeschreven in het jaar van aanschaf, derhalve afgeschreven vanaf 1 januari van het lopende boekjaar.

Op terreinen wordt niet afgeschreven.

Investeringen onder de € 500 worden rechtstreeks ten laste gebracht van het resultaat.

Investeringssubsidies worden In mindering gebracht op de investeringen.

Het economisch eigendom van de schoolgebouwen is in handen van de gemeenten, alleen Rietpluim Oude Landen is in eigendom van een woningbouwcorporatie. Het juridisch eigendom berust voor het merendeel bij de stichting met uitzondering van de schoolgebouwen van De Mijlpaal, de Rietpluim locatie Oude Landen en het Klokhuis. In het bestuursverslag is dit nader toegelicht.

Financiële vaste activa

De onder financiële vaste activa opgenomen obligaties die niet behoren tot een handelsportefeuille en die worden aangehouden tot het einde van de looptijd, worden gewaardeerd op de geamortiseerde kostprijs.

Vorderingen en overlopende activa

De vorderingen en overlopende passiva worden bij de eerste verwerking opgenomen tegen de reële waarde en vervolgens gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs. De reële waarde plus gearmortlseerde kostprijs zijn gelijk aan de nominale waarde.

De vorderingen en overlopende activa hebben een looptijd korter dan een jaar, tenzij dit bij de toelichting op de balans anders is aangegeven.

Noodzakelijk geachte voorzieningen voor het risico van oninbaarheid worden In mindering gebracht. Deze voorzieningen worden bepaald op basis van individuele beoordeling van de vorderingen.

Liquide middelen

De Liquide Middelen staan, voor zover niet anders vermeld, ter vrije beschikking van de stichting.

Algemene reserve publiel<

Deze post betreft de niet-gebonden reserve die voortkomt uit de door (semi-)overheidsinstellingen gefinancierde activiteiten.

De algemene reserve vormt een buffer ter waarborging van de continuïteit van Stichting PlatOO.

Deze wordt opgebouwd uit de resultaatbestemming van overschotten welke ontstaan uit het verschil tussen de toegerekende baten en werkelijk gemaakte lasten. In geval van een tekort wordt dit resultaat ten laste van de algemene reserve gebracht.

Bestemmingsreserves (publiek en privaat)

Hieronder opgenomen publieke en private reserves zijn bedoeld voor specifieke toekomstige uitgaven die uit de huidige beschikbare middelen gedekt moeten worden. Per bestemmingsreserve is aangegeven of deze is opgebouwd uit privaatrechtelijke dan wel publiekrechtelijke middelen. In de toelichting zijn het bedrag en de beperkte doelstelling van iedere bestemmingsreserve vermeld. De reserves zijn gewaardeerd tegen norminale waarde.

Aan de bestemmingsreserves ligt een plan ten grondslag waarin is opgenomen welke uitgaven ten laste van de reserve komen, een inschatting van het totaal aan uitgaven en een inschatting in welk jaar de uitgaven zullen worden gedaan.

Bestemmingsfonds (publiek en privaat)

Gelden afkomstig van derden met een beperktere bestedingsmogelijkeid dan de doelstelling van Stichting PlatOO toestaat en per balansdatum nog niet zijn besteed, zijn opgenomen in bestemmingsfondsen. Per bestemmingsfonds wordt de beperkende doelstelling toegelicht. Bij de Ruimte is sprake van een fonds ouderbijdragen.

Voorzieningen

De voorzieningen worden gevormd voor verplichtingen die op balansdatum bestaan waarbij het waarschijnlijk is dat een uitstroom van middelen noodzakelijk is, waarvan de hoogte redelijkerwijs geschat kan worden en voor

•jrwifir rl*s7a x / t a r n l i r h t i n n e n n i a i n n arti\/a i n m i n H o r i n n 7 i i n n o h r a r h t

-Eveneens worden voorzieningen gevormd voor verliezen die naar waarschijnlijkheid in de toekomst zullen worden geboekt maar die voortkomen uit risico's die op balansdatum aanwezig zijn. Voorzieningen kunnen worden gevormd ter egalisatie van kosten waarbij een deel van de in de toekomst te verwachten uitgaven zijn oorsprong heeft voor balansdatum.

Voorziening groot onderhoud

De onderhoudsvoorziening beoogt kostenegalisatie voor de uitgaven van groot planmatig onderhoud aan onroerende zaken die door de jaren een onregelmatig verloop hebben. De dotaties aan de voorzieningen zijn gebaseerd op een meerjarenbegroting die een periode kent van 20 jaar. Het uitgevoerde onderhoud wordt ten laste van deze voorziening gebracht. De voorziening is, rekening houdend met geplande jaarlijkse dotaties toereikend voor het uit te voeren onderhoud in de periode waarover de meerjarenonderhoudsbegroting strekt.

Daar waar in het groot onderhoud wordt voorzien door middel van een convenant met de gemeente is geen voorziening getroffen.

Voorziening jubilea

Op basis van Richtlijn 271 van de Raad van de Jaarverslaggeving is een voorziening opgenomen voor verplichtingen uit hoofde van toekomstige uitkeringen bij ambtsjubilea van personeelsleden.

De voorziening is opgenomen tegen contante waarde van de toekomstige uitbetalingen en is afhankelijk van de ingeschatte blijfkans, gemiddelde salarisstijging en disconteringsvoet (4,00 %). De werkelijke

jubilea-uitkeringen worden ten laste van deze voorziening gebracht.

Voorziening spaarverlof

De voorziening spaarverlof is opgebouwd om de kosten van vervangers te betalen wanneer personeelsleden het gespaarde verlof opnemen. De voorziening is berekend op basis van de werkelijk gespaarde uren tegen een werkelijk uurtarief. De in de cao opgenomen bindende genormeerde bedragen zijn hier op van toepassing.

Kortlopende schulden

Dit betreft schulden met een op balansdatum resterende looptijd van ten hoogste één jaar. Kortlopende schulden worden bij eerste verwerking gewaardeerd tegen reële waarde en vervolgens gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs. De reële waarde plus geamortiseerde kostprijs zijn gelijk aan de nominale waarde van de schuld.

3 Grondslagen voor bepaling van het resultaat

Rijksbijdragen

Onder de Rijksbijdragen OCW/EZ worden de vergoedingen voor de exploitatie opgenomen verstrekt door het Ministerie OCW/EZ. Tevens worden hier verantwoord de door het samenwerkingsverband ontvangen doorbetalingen van de Rijksbijdrage.

De ontvangen (normatieve) rijksbijdrage en de niet geoormerkte OCW-subsidies (vrij besteedbare doelsubsidies zonder verrekeningsclausule) worden in het jaar waarop de toekenningen betrekking hebben volledig verwerkt als bate in de de staat van baten en lasten.

Geoormerkte OCW subsidies met een vrij besteedbaar overschot (doelsubsidies waarbij het overschot geen verrekeningsclausule heeft) worden ten gunste van de staat van baten en lasten verantwoord naar rato van de voortgang van de gesubsideerde activiteiten. Het deel van de subsidies waarvoor nog geen activiteiten zijn verricht per balansdatum, worden verantwoord onder de overlopende passiva.

Geoormerkte OCW subsidies met een verrekeningsclausule worden ten gunste van de staat van baten en lasten verantwoord in het jaar waarin de gesubsideerde lasten komen. Niet bestede middelen worden verantwoord onder de overlopende passiva zolang de bestedingstermijn niet is verlopen.

Overige overheidsbijdragen

Onder de overige overheidsbijdragen worden de vergoedingen opgenomen verstrekt door gemeente, provincie of andere overheidsinstellingen. De overige overheidsbijdragen worden toegerekend aan het verslagjaar waarop ze betrekking hebben.

Overige baten

Onder de overige baten worden de vergoedingen opgenomen die niet verstrekt zijn door het Ministerie van OCW/EZ, gemeenten, provincie of andere overheidsinstellingen. De overige baten worden toegerekend aan het verslagjaar waarop ze betrekking hebben.

Personele lasten

Onder de personele lasten worden de lasten opgenomen van de personeelsleden die In dienst zijn van de rechtspersoon, alsmede de overige personele lasten die betrekking hebben op onder andere het inhuren van extra personeel, scholingskosten en bedrijfsgezondheidszorg.

Pensioenen

Stichting PlatOO heeft voor haar werknemers een toegezegd pensioenregeling.

Hiervoor in aanmerking komen de werknemers die op de pensioengerechtigde leeftijd recht hebben op een pensioen dat is gebaseerd op het gemiddeld verdiende loon berekend over de jaren dat de werknemer pensioen heeft opgebouwd.

De verplichtingen, welke voortvloeien uit deze rechten van haar personeel, zijn ondergebracht bij het bedrijfstakpensioenfonds ABP. Aan het ABP worden premies betaald waarvan een deel door de werkgever en een deel door de werknemer wordt betaald.

De pensioenrechten worden jaarlijks geïndexeerd, indien en voor zover de dekkingsgraad van het

pensioenfonds (het vermogen van het pensioenfonds gedeeld door haar financiële verplichtingen) dit toelaat.

Per 29 februari 2016 heeft dit pensioenfonds een dekkingsgraad van 98,2%. De pensioenverplichting wordt gewaardeerd volgens de "verplichting aan de pensioenuitvoerder benadering". In deze benadering wordt de aan de pensioenuitvoerder te betalen premie als last in de staat van baten en lasten verantwoord. Er bestaat geen verplichting tot het voldoen van aanvullende bedragen in het geval van een tekort bij het ABP, anders dan het effect van hogere premies. Daarom zijn alleen de verschuldigde premies tot en met het einde van het boekjaar verantwoord in de jaarrekening.

Afschrijvingen

De afschrijvingen zijn gerelateerd aan de aanschafwaarde van de desbetreffende materiële vaste activa. In het jaar van investeren wordt afgeschreven op basis van de door het bestuur vastgestelde termijnen:

Gebouwen/verbouwingen 50 jaar (2%) Investeringen in bestaande bouw 25 jaar (4%)

Machines en installaties/digitale schoolborden/ bekabeling 10 jaar (10%) Meubilair 15 jaar (6,66%)

Leermiddelen 8 jaar (12,5%) Duurzame apparatuur 5 jaar (20%)

ICT apparatuur bestuurskantoor 3 jaar (33,3%) ICT apparatuur scholen/beamers 5 jaar (20%)

Financieel resultaat

De rentebaten en -lasten betreffen de op de verslagperiode betrekking hebbende rente-opbrengsten en -lasten.

4 Grondslagen voor het kasstroomoverzicht

Het kasstroomoverzicht is opgesteld volgens de indirecte methode. Bij deze methode wordt het nettoresultaat aangepast voor posten van de winst- en verliesrekening die geen invloed hebben op ontvangsten en uitgaven in het verslagjaar, mutaties in de balansposten en posten van de winst- en veriiesrekening waarvan de

ontvangsten en uitgaven niet worden beschouwd als behorende tot de operationele activiteiten.

De liquiditeitspositie in het kasstroomoverzicht bestaat uit liquide middelen onder aftrek van gerealiseerde bankkredieten. In het kasstroomoverzicht wordt onderscheid gemaakt tussen operationele, investerings- en financieringsactiviteiten.

De geldmiddelen in het kasstroomoverzicht bestaan uit liquide middelen en vlottende effecten. Effecten worden als liquide gezien indien deze als vlottend actief worden verantwoord.

Transacties waarbij geen ruil van geldmiddelen plaatsvindt, waaronder financial leasing, worden niet in het kasstroomoverzicht opgenomen. De betaling van leasetermijnen is opgenomen onder de operationele activiteiten.

A.1.1. Balans per 31-12-2015 na resultaatbestemming

1 Activa 31-12-2015 31-12-2014 EUR EUR Vaste activa

1.1 Immateriële vaste activa O O 1.2 Materiële vaste activa 2.239.693 1.763.594 1.3 Financiële vaste activa 2.325.972 2.192.859

Totaal vaste activa 4.565.664 3.956.453

Vlottende activa 1.4 Voorraden

1.5 Vorderingen 1.071.049 1.299.157 1.6 Effecten

1.7 Liquide middelen 1.076.634 1.884.882

Totaal vlottende activa 2.147.683 3.184.039

6.713.347 7.140.492

Passiva 31-12-2015 31-12-2014 EUR EUR

2.1 Eigen vermogen 4.078.162 4.330.379 2.2 Voorzieningen 1.194.999 1.100.666 2.5 Kortlopende sciiulden 1.440.187 1.709.447

Totaal passiva 6.713.347 7.140.492

A.1.2. Staat van baten en lasten over 2015

2015 Begroting 2015 2014 EUR EUR EUR 3 Baten

3.1 Rijl<sbijdragen o c w 13.991.100 13.758.341 13.432.210 3.2 Overige overheidsbijdragen 107.653 78.615 106.472 3.4 Baten werl< i.o.v. derden

3.5 Overige baten 346.201 245.407 500.666 Totaal baten 14.444.954 14.082.363 14.039.348

4 Lasten

4.1 Personeelslasten 11.650,607 11.742.700 11.549.544 4.2 Afschrijvingen 425.956 425.780 381.502 4.3 Huisvestingslasten 1.271.723 1.182.041 936.076 4.4 Overige lasten 1.414.197 1.325.004 1.380.162

Totaal lasten 14.762.484 14.675.525 14.247.284

Saldo baten en lasten -317.530 -593.162 -207.936

Financiële baten en

lasten 65.312 75.000 95.552

65.312 75.000 95.552

Resultaat -252.217 -518.162 -112.384 Resultaat na belastingen -252.217 -518.162 -112.384 Totaal resultaat -252.217 -518.162 -112.384

A.1.3. Kasstroomoverzicht over 2015

Kasstroom uit operationele activiteiten Saldo van baten en lasten

Aanpassingen voor:

- Afschrijvingen - Mutaties voorzieningen - Koersresultaat FVA - Ov mutaties eigen vermogen

2015

514.717 528.832

Veranderingen In vlottende middelen:

- Voorraden - Vorderingen - Kortlopende schulden

Kasstroom uit bedrijfsoperatles Ontvangen interest

Totale Itasstroom uit operationele activiteiten Kasstroom uit investeringsactiviteiten

Investeringen in materiële vaste activa 902.055 Desinvesteringen in materiële vaste activa O Investeringen in financiële vaste activa 461.682 Desinvesteringen in financiële vaste activa -334.140

Totale kasstroom uit investeringsactiviteiten Kasstroom uit financieringsactiviteiten Nieuw opgenomen leningen

Aflossing langlopende schulden

-41.151

Totale Icasstroom uit financieringsactiviteiten

Mutatie liguide middelen -808.248 -140.355

Liquide middelen 1-1 Liquide middelen 31-12 Mutatie Liquide middelen

1.884.882

A.1.4. Toelichting behorende tot de balans Activa

Vaste activa

1.2 Materiële vaste activa Mutaties 2015

Aanschafprijs Afschrijving Boekwaarde Investe- Desinveste- Afschrijvin- Aanschaf- Afschrijving Boek-1-1-2015 cum. 1-1- Boek-1-1-2015 ringen 2015 ringen 2015 gen 2015 prijs 12- cumulatief waarde

31-2015 31-2015 31-12-31-2015 12-31-2015

EUR EUR EUR EUR EUR EUR EUR EUR EUR

1.2.1 Gebouwen en terreinen 1.2.2 Inventaris en apparatuur 1.2.3 Andere vaste

bedrijfsmiddelen

3.270.248 1.822.706 1.447.542 773.971

968.956 652.904 316.052 128.084

332.905 4.044.219 2.155.611 1.888.608

93.051 1.097.040 745.955 351.085

Totaal materiële vaste activ; 4.239.204 2.475.610 1.763.694 902.055 425.956 5.141.259 2.901.566 2.239.693

1.3

De volgende afschrijvingstermijnen zijn gehanteerd:

Gebouwen/verbouwingen 50 jaar (2%) Investeringen in bestaande bouw 25 jaar (4%)

Machines en installaties/digitale schoolborden/ bekabeling 10 jaar (10%) Meubilair 15 jaar (6.66%)

Leermiddelen 8 jaar (12,5%) Duurzame apparatuur 5 jaar (20%)

ICT apparatuur bestuurskantoor 3 jaar (33,3%) ICT apparatuur scholen/beamers 5 jaar (20%) Financiële vaste activa

1.3.6 Effecten

Totaal financiële vaste activa

1.3.6.2 Obligaties Effecten

Overzicht ten behoeve van toelichting jaarrekening

4,000% European Union 2011-2018 European Union 2011-2018 Fin Foncier WTN Fin Foncier MTN E F S F 2011-2021 B N P Paribas Home Loan Belgium 2012-2019

BNG VAR LANGE RENTE NEDERLAND

Boekwaarde Aankopen Verkopen Koersresultaa Boekwaarde

1-1-2015 t 31-12-2015

EUR EUR EUR EUR EUR

2.192.859 461.682 334.140 5.571 2.325.972

2.192.859 461.682 334,140 5.571 2.325.972

2.192.859 461.682 334.140 5.571 2.325.972 2.192.859 461.682 334.140 5.571 2.325.972

aankoop- koerswaarde aankoop verkoop koers- koers-waarde

balans-waarde 1-1 resultaat 31-12 waarde

2.352.385 2.192.860 461,682 334.140 5.571 2.427.078 2.325.972

Vlottende activa 1.5 Vorderingen

31-12-2015 31-12-2014 EUR EUR

Debiteuren:

1.5.1 Debiteuren 56.830 75.693 1.5.2 Kortlopende vorderingen op OCW/EZ 658.227 636.037 1.5.6 Overige overheden 44.872 57.896

1.5.7 Overige vorderingen 160.191 408.173 1.5.8. Overiopende activa 150.930 121.358

1.5.9 Af: Voorzieningen wegens oninbaarheid

Totaal vorderingen 1.071.049 1.299.157

Toelichting op Vorderingen: 31-12-2015 31-12-2014 EUR EUR

56.830 75.693

56.830 75.693 Er is geen voorziening gevormd voor mogelijk niet Invorderbare debiteuren.

1.5.6. Overige overheden 31-12-2015 31-12-2014 EUR EUR Vordering gemeente:

44.872 57.896 44 872 57.896

1.5.7 Overige vorderingen 31-12-2015 31-12-2014 EUR EUR Nog te ontvangen bedragen 160.191 408.173

160.191 408.173

1.5.8. Overlopende activa 31-12-2015 31-12-2014 EUR EUR 1.5.8.1 Vooruitbetaalde kosten 150.930 118.175 1.5.8.2 Verstrekte voorschotten - 3.183 1.5.8.3 Overige overlopende activa

150.930 121.358 1.7 Liquide middelen

31-12-2015 31-12-2014 EUR EUR

1.7.1 Kasmiddelen 1.281 2.172 1.7.2 Tegoeden op bankrekeningen 109.263 648.964 1.7.3 Deposito 966.090 1.233.746 1.7.4 Overige liquide middelen 0_ 0^

Totaal liquide middelen 1.076.634 1.884.882

In het kasstroomoverzicht is de mutatie in liquide middelen uiteengezet. De liquide middelen staan ter vrije beschikking.

2 Passiva 2.1 Eigen vermogen

Algemene reserve 2.1.1 Algemene reserve

2.1.2 Bestemmingsreserve publiek Reserve Kwaliteit

Resultaat Overige Mutaties

2.1.5 Bestemmingsfonds privaat

Fonds Ouderbijdragen 99.783 -88.706 11.077

Totaal eigen vermogen 4.330.379 -252.217 O 4.078.162

Toelichting

In 2015 is de bestemmingsreserve kwaliteit opgeheven. PlatOO heeft beleid ontwikkeld om tot een afbouw van het eigen vermogen te komen, hiervoor zal de algemene reserve ingezet worden.

2.2 Voorzieningen en langlopende schulden

Mutaties Onderverdeling saldo

Stand per

Voorziening jubilea 163.878 Voorziening spaarveriof 48.393

25.205 8.390

Personele voorzieningen 212.271 Voorziening onderhoud 888.395

25.205 Totaal voorzieningen 1 100 666 363 205 268.873

-

1.194.999 458.774 736.225

2.4 Kortlopende schulden

31-12-2015

Premies sociale verzekeringen

451.299

2.4.7 Belastingen en premies sociale verzekeringen 524.608 505.493 2.4.8.

2.4.9

Schulden terzake van pensioenen Overige kortlopende schulden

Vooruitontvangen investeringssubsidies Vakantiegeld

Overige kortlopende schulden

122.152

2.4.10 Overiopende passiva Totaal kortlopende schulden

453.733 1.440.187

766.242 1.709.447

Toelichting:

Crediteuren

De crediteuren die per 31-12-2015 openstaan, zijn nagenoeg geheel afgewikkeld.

Kortlopende schuld OCW 31-12-2015 31-12-2014

EUR EUR

500 500

500 500

De schuld aan het OCW betreft de niet bestede gelden van geoormert<te subsidies waarvan de looptijd verstreken is.

Belastingen en 31-12-2015 31-12-2014

premies sociale verzelteringen

EUR EUR

Participatie- en veri/angingsfonds 71.844 79.777

IPAP 1.465 1.166

73,309 80.943

Nog te besteden subsidies 31-12-2015 31-12-2014

EUR EUR

Studieveriof2015-2016 17.434 21.683

17.434 21.683

Overige kortlopende schulden 31-12-2015 31-12-2014

EUR EUR

Vervangingsfonds teveel gedeclareerd 126.049

Administratiekantoor 103.616 ITEC kopieerkosten 56.033

Energie 876 All-in fee 4e kwartaal 5.493

Sponsorgelden 7.901 gemeente Nuenen onderhoud 29.487

Correctie vervangingsfonds 8.958 Overige 29.730 13.614

Netto salarissen 13e maand 13.903 10.762 43.633 362.789 A.1.6 Niet uit de balans blijkende rechten en plichten

De scholen hebben op 1 december allen Individueel gekozen voor een nieuw leasecontract voor kopieerapparatuur,

allen via de leasemaatschappij Grenke. De contracten lopen van 1 december 2015 tot 1 december 2020. Het jaarbedrag is € 36.220 inclusief btw.

Er is een huurovereenkomst voor 5 jaar afgesloten met Stichting de Kempel. De maandelijkse huurprijs bedraagt €2.311.

Er zijn met diverse schoonmaakbedrijven contracten met diverse looptijden afgesloten.

In totaal bedragen de maandelijkse kosten € 21.700

Er is een commitmentverklaring afgesloten met Energie voor Scholen voorde periode 2015-2020. In 2014 zijn contracten met DVEP afgesloten voor elektriciteit en met Eneco voor gas; beide voor de periode 2015-2020.

Stichting PlatOO heeft met Driessen HRM een overeenkomst afgesloten voor administratieve dienstveriening voor€ 11.318 per maand Het contract loopt tot 31-12-2016.

Regeling duurzame Inzetbaarheid

Met ingang van 1 september 2014 is de regeling duurzame inzetbaarheid in werking getreden. PlatOO heeft geen afspraken gemaakt met medewerkers ten aanzien van de duurzame inzetbaarheid binnen de mogelijkheden van de CAO. Derhalve ontbreekt een grondslag om een voorziening hiervoor te vormen.

A.1.7 Overzicht verbonden partijen

De stichting heeft geen verbonden partijen.

A.1.8 Toelichting behorende tot de staat van baten en lasten 3 Baten

3.1 Rijksbijdragen

2015 Begroting 2015 2014

EUR EUR EUR

3.1.1 Rijksbijdrage OCW 12.561.354 12.434.034 12.627.016

3.1.2.1 Geoormerkte OCW-subsidies 0 0 0

3.1.2.2 Overige Rijksbijdragen OCW 290.974 271.307 338.439

3.1.2.3 Overige OCW subsidies 0 0 0

3.1.2 Overige subsidies OCW 290.974 271.307 338.439

3.1.4 Bijdragen samenwerkingsverband 1.138.772 1.053.000 466.755

Totaal rijksbijdragen OCW 13.991,100 13.758.341 13.432.210

3.1.1 Toelichting Rijksbijdrage OCW (3.1.1.) 2015 Begroting 2015 2014

EUR EUR EUR

Personele lumpsum 9.046,481 9.209.515 9.587.205

Materiële instandhouding 2.089.936 2.068.039 1.833.772 Personeels- en arbeidsmarittbeleid 1.424.938 1.156.480 1.206.039 12.561.354 12,434,034 12.627.016

Toelichting 2015 Begroting 2015 2014

EUR EUR EUR

Bijzondere bekostiging visueel gehand leeriing 4.216

Loonkosten subsidie OOP basisscholen 19.846 19.852 34.046

Subsidie voor Studieveriof 12.453

-

19.551

Prestatiebox 258.675 251.455 280.626

290.974 271.307 338.439

3.2 Overige overheidsbijdragen en -subsidies

2015 Begroting 2015 2014

EUR EUR EUR

3.2.1 Gemeentelijke bijdragen 89.920 78.615 106.472

3.2.2 Overige overheidsbijdragen 17.733 0 0

Totaal overige overheidsbijdragen 107.653 78.615 106.472

Gemeentelijke bijdragen 2015 Begroting 2015 2014

EUR EUR EUR

Vergoeding gemeente 14.026

-Vergoeding gemeente personeel 31.809 36.900 67.937

Vergoeding gemeente materieel 44.086 41.715 38.535

Totaal 89.920 0 78.615 0 106.472

Overige overheidsbijdragen 2015 Begroting 2015 2014

EUR EUR EUR

Restitutie premies 7.511 0 0

Overig 10.222 0 0

17.733 0 0

3.5 Overige baten

3.5.2 Detachering personeel 3.5.5 Ouderbijdragen 3.5.6 Overige

Totaal overige baten

44.434

Toelichting overige baten 2015 EUR

Ondersteuningsbudget ambulante begeleiding Overige baten

Bijdrage SWV WSNS Atlant vergoeding Aloyslus

Vervangingsfonds premierestitutie Korein afrekening energie De Kempel Samen opleiden SWV WSNSering bij opheffing SWV Passend onderwijs

SWV PO vergoeding personele kosten Prodas rugzak

4 4.1

4.1.1 Lasten

Personeelslasten

Brutolonen en salarissen Sociale lasten Pensioenpremies

2015 EUR

Begroting 2015 EUR

Lonen en salarissen 11.867.473 11.336.693 11.731.554

Dotaties personele voorzieningen 20.044 27.000 12.697 Personeel niet in loondienst

Overig 553.537 895.707 581.656

Overige personele lasten 573.580 922.707 594.353

Af: Uitkeringen -790.447 -516.700 -776.363

Totaal personeelslasten 11.650.607 11.742.700 11.549.544

Dotaties personele voorzieningen 2015 Begroting 2015 2014

EUR EUR EUR

- voorziening jubilea 25.205 27.000 12.697

- voorziening spaarveriof 5.162-

-Totaal 20.044 27.000 12.697

Overige personeelskosten 2015 Begroting 2015 2014

EUR EUR EUR

De overige personeelskosten bestaan uit de volgende posten:

Werkkostenregeling 61.085

Extern personeel 203.319 189.925 263.471

Schoolbegeleidingsdiensten 2.668

-Personeelskantine 28.907 32.350 32.870

(Na)Scholing en cursussen 107.072 94.824 112.506

Studiedagen en conferenties 10.586 16.100 18.958

Werving personeel 6.708 10.000 26.824

Reis en verblijf 21.866 21.108 26.812

Bedrijfsgezondheidsdienst 59.961 50.000 44.008

Overige personele lasten 51.366 481.400 56.207

553 537 895,707 581.656

Uitkeringen 2015

Bijdragen UWV uitkeringen

658.560 131.887

516.700 776.363

790.447 516.700 776 363

Aantal personeelsleden

Ultimo 2015 had PlatOO exclusief het declarabel personeel bij het vervangingsfonds 191 fte in dienst (2014: 191 fte)

Toelichting naar functie niveau 2015 2014

Directie

OndenMijzend personeel

Onderwijs ondersteunend personeel

16

Materiële vaste activa 425.956 425.780 381.502

Totaal afschrijvingen 425.956 425.780 381.502

Huisvestingslasten

2015

EUR Begroting 2015 EUR

2014 EUR 4.3.1 Huur

4.3.3 Onderhoud 4.3.4 Energie en water 4.3.5 Schoonmaakkosten 4.3.6 Heffingen 4.3.7 Overige

4.3.8 Dotatie onderhoudsvoorziening

48.360 Totaal huisvestingslasten 1.271.723 1.182.041 936.076

4.4 Overige instellingslasten

4.4.1 4.4.2 4.4.3 4.4.4

2015 Begroting 2015 2014

EUR EUR EUR

Administratie- en beheerslasten 420.665 458.200 444.830 Inventaris, apparatuur en leermiddelen 560.145 437.314 480.041 Dotatie overige voorzieningen

Overige 433.387 429.490 455.291

Totaal overige Instellingslasten 1.414.197 1.325,004 1.380.162

Toelichting administratie- en beheerslasten

2015 Begroting 2015 2014

EUR EUR EUR

Administratiekantoor 179.579 190.000 209.748

Accountant 20.752 17.000 8.439

Deskundigenadvies 114.702 110.000 107.121

Telefoon/fax 21.263 26.900 26.123

Porti 5.566 4.400 6.451

Drukwerk 34.032 35.300 30.308

Kantoorbenodigdheden 7.940 18.900 9.193

Onkostenvergoedingen RvT / bestuur 15.350

-

-Vergaderkosten 12

-

-Public relations en marketing 15.511 28.700 20.684

Beheer en bestuur 3.370 25.000 26.248

Overige administratielasten 2.589

-

515

420.665 458.200 444.830

De accountantskosten zijn als volgt te specificeren:

2015 Begroting 2015 2014

EUR EUR EUR

Controle jaarrekening 14.520 14.218

Adviesdienstveriening

14.520 14218

Wij hebben van de accountantsorganisatie uitsluitend controlediensten ontvangen. De genoemde bedragen zijn gebaseerd op de do<

accountant voor de genoemde boekjaren te factureren bedragen.

Toelichting Inventaris, apparatuur en leermiddelen

2015 Begroting 2015 2014

EUR EUR EUR

Leermiddelen 241.896 243.000 236.881

ICT-kosten 299.387 181.963 231.935

Mediatheek 11.233 12.350 9.063

Kosten inventaris 6.321

-

2.162

Overige materialen 1.308

-

-560.145 -137 314 480 041

Toelichting Overige instellingslasten 2015 EUR

Begroting 2015 EUR

2014 EUR

Reproductie 212.893 194.100 221.551

Kabeltelevisie en overige rechten 8.704 7.620 10.429

Abonnementen 17.679 16.100 16.513

Contributies 22.875 24.300 23.503

Representatie 5.219 6.300 6.402

Medezeggenschap- en ouderraad 1.952 5.775 3.481

Overige verzekeringen 9.696 9.595 7.986

Culturele vorming 29.082 35.900 31.346

Sportdag en vieringen 37.270 32.900 16.503

Reizen en excursies 33.404 30.700 43.467

Testen en toetsen 20.720 37.900 39.925

Activiteiten ouderbijdrage 1.111

-Activiteiten overig 912

-Bijdrage aan derden 10.532 9.600 6.347

Tussenschoolse opvang 10.503 10.600 21.138

Projecten 395

-Overige ondenA/ijslasten 10.438 8.100 6.700

433.387 429.490 455.291

Financiële baten en lasten

2015 EUR

Begroting 2015 EUR

2014 EUR 5.1 Rentebaten

5.3 Waardeveranderingen fin.vaste activa en effecten 5.4 Overige opbrengsten financiële vaste activa 5.5 Rentelasten en bank- en beheerkosten

9.381 74.281 18.350

15.000 100.000 40.000

7.866 91.628 3.942

Saldo financiële baten en lasten 65.312 75.000 95.552

Jaarresultaat 252.217- 518.162-

112.384-A.1.9 Bezoldiging van bestuurders en toezichthouders

WNT: Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector 2015

4.1 Vermelding bezoldiging topfuntionarissen en gewezen topfunctionarissen

4.1 Vermelding bezoldiging topfuntionarissen en gewezen topfunctionarissen