• No results found

Sterke punten

In document Posthuis Theater (pagina 50-52)

Heeft deze beleving in het Posthuis Theater enige invloed in uw keuze om een voorstelling in het Posthuis Theater te bezoeken?

3.3 SWOT analyse Posthuis Theater

3.3.1. Sterke punten

Volgens G. Wolters heeft het Posthuis Theater diverse sterke punten. Deze sterktes zijn de kwaliteit van de medewerkers en programmering, de accommodatie en de verbinding met de samenleving. Daarnaast is een sterkte van het Posthuis Theater dat het van Noord-Nederland een van de mooiste accommodaties is (persoonlijke communicatie, 12 mei 2015). A. Dijkhuizen geeft ook aan dat de accommodatie een sterk punt is, naast de kwaliteit van de medewerkers en de programmering (persoonlijke communicatie, 13 mei 2015). H. de Vries stelt dat de sterke punten ook de kwaliteit van de programmering en medewerkers en de accommodatie zijn (persoonlijke communicatie, 13 mei 2015).

Kwaliteit programmering

De programmering in het Posthuis Theater is volgens G. Wolters gedurfd gekozen. “Wij durven daarin anders te zijn dan de mainstream van theaters”. Andere theaters in Nederland focussen te veel op het geld. Brengt de voorstelling wel genoeg op? Deze commerciële gedachtegang is bij het Posthuis Theater in veel mindere mate, omdat de kwaliteit van de programmering voorop staat. Het bieden van een kwalitatief goed programma aan de samenleving is wat telt. Hierbij is de diversiteit van het aanbod van modern tot tamelijk traditioneel en de kwaliteit hiervan belangrijk. Andere theaters kijken toch meer naar de financiën in plaats van naar de kant van de kwaliteit en de kunst, waardoor het Posthuis Theater eigenlijk financieel sterker in de schoenen staat, vanwege die kwaliteit (persoonlijke communicatie, 12 mei 2015). Ook A. Dijkhuizen stelt dat de programmering kwalitatief goed is door de variatie hierin (persoonlijke communicatie, 13 mei 2015).

Deze gedachtegang komt ook weer terug in de visie van het Posthuis Theater: “De concurrentie verslaan door niet te concurreren op het product, maar het imago en merk verkopen” (Posthuis Theater, g.d.). Het Posthuis Theater staat bekend om de bijzondere programmering en dat imago willen ze blijven houden. G. Wolters stelt dat bezoekers zich liever associëren met een bijzonder bedrijf dan een gestandaardiseerd bedrijf (persoonlijke communicatie, 12 mei 2015).

H. de Vries beweert ook dat de programmering een sterkte is van het Posthuis Theater. Naast het programmeren van de populaire voorstellingen, die het publiek graag wil zien, programmeert het Posthuis Theater kleine kwalitatief goede voorstellingen. Met de populairdere voorstellingen kan deels het geld worden verdiend om de kwalitatieve voorstellingen te kunnen aanbieden aan het publiek. Juist de unieke programmering die het Posthuis Theater biedt, is niet ergens anders te zien, bijvoorbeeld niet in De Harmonie. En wanneer alleen maar gekeken wordt naar geld, wordt er tekort

gedaan aan de kwaliteit van de voorstellingen (persoonlijke communicatie, 13 mei 2015). Kwaliteit medewerkers

De kwaliteit van de medewerkers van het Posthuis Theater is volgens G. Wolters op diverse punten merkbaar. Allereerst is het Posthuis Theater er sterk op gericht om de kennis van de medewerkers van het vak op een hoog niveau te behouden, waarbij de afdeling techniek hier het meeste

uitspringt. Deze kwaliteit is namelijk in vergelijking met andere theater op een zeer hoog niveau en die feedback krijgt het Posthuis Theater vaak. Daarnaast komt de kwaliteit van de medewerkers kijken op het aspect van de verwachtingen van de klant. Dit kan zijn bij het bezoeken van een voorstelling, maar ook bij het huren van een zaal. De klant heeft een bepaalde verwachting van het personeel en dat moet minimaal behaald worden om de klant tevreden te stellen. De directeur van het Posthuis Theater geeft verder aan dat de kassamedewerkers verplicht Fries moeten spreken, omdat dit mensen het gevoel geeft dat ze thuis zijn. De medewerkers in de horeca hoeven echter niet Fries te spreken, maar moeten dit wel kunnen verstaan. Deze kleine aspecten maken al het verschil bij de klant (persoonlijke communicatie, 12 mei 2015).

De medewerkers van het Posthuis Theater zijn ook erg gedreven in hun vak. De klanten van het theater worden individueel aangesproken en al het personeel wordt als vriendelijk ervaren. Alle medewerkers denken mee met de wensen en behoeften van de klanten, ook met die van de

artiesten. Door overleg en meedenken wordt aan de wensen en behoeften voldaan. De persoonlijke aandacht voor elke klant een belangrijk aspect in het Posthuis Theater, het is het beleid. Iedereen wordt als een speciaal persoon behandeld en dat geeft ook weer het gevoel dat je als klant thuis bent in het Posthuis Theater. “Soms is het belangrijker dat we mensen binnenkrijgen, dan dat we er financieel voor meer als 100% uitkomen” (A. Dijkhuizen, persoonlijke communicatie, 13 mei 2015). H. de Vries geeft ook aan dat het sterk is van het Posthuis Theater dat elke bezoeker een persoonlijke benadering krijgt, wanneer ze het theater binnenlopen (persoonlijke communicatie, 13 mei 2015). Verbinding met de samenleving

De samenleving beweegt en blijft veranderen. Wat het Posthuis Theater goed doet op dit aspect, is dat de organisatie creatieve manieren zoekt om verbonden te blijven met deze samenleving en daadwerkelijk een bijdrage hieraan levert door theater als uitgangspunt te gebruiken (G. Wolters, persoonlijke communicatie, 12 mei 2015).

Accommodatie

Wat echt uniek is aan het Posthuis Theater is de accommodatie zelf. De sfeer die het Posthuis Theater uitstraalt is heel uniek en dat is bij bijna geen ander theater terug te zien. Deze sfeer heeft de ambiance van de 19e eeuw en dat heeft geen enkel ander bedrijf in de buurt. Daarbij horen ook

andere bedrijven naast theaters. Het Posthuis Theater onderscheidt zich daarom sterk ten opzichte van andere organisaties met de accommodatie en de sfeer die deze biedt (G. Wolters, persoonlijke communicatie, 12 mei 2015). Wat de directeur nog meer stelt, is dat dit op meerdere aspecten merkbaar is: wanneer een bezoeker een voorstelling bezoekt en wanneer zalen gehuurd worden door mensen of bedrijven voor bijvoorbeeld vergaderingen. Verder is het Posthuis Theater een van de mooiste gebouwen van het noorden voor bijeenkomsten tot 200 mensen, aldus G. Wolters (persoonlijke communicatie, 12 mei 2015).

Daarnaast heeft het Posthuis Theater een huiselijke, gezellige en overzichtelijke sfeer, waardoor het thuisgevoel wordt gecreëerd. Ook de authenticiteit en oorspronkelijkheid van het gebouw is een

sterk punt: rood, bogen, pluche, goud. De sfeer die een theater zou moeten uitstralen, dat heeft het Posthuis Theater. Ook is het theater in het centrum en op loopafstand van het station gevestigd, waardoor het gemakkelijk te bereiken is, ook de parkeergarage is dicht bij. Het Posthuis Theater heeft daarom veel voordelen door deze factoren in de omgeving (A. Dijkhuizen, persoonlijke communicatie, 13 mei 2015).

Ook H. de Vries geeft aan dat de accommodatie een sterk punt is van het theater. Het is een klein en intiem theater, waardoor alles goed is te overzien. De bogen bijvoorbeeld, zien er oud uit én zijn oud. Deze uitstraling, sfeer en authenticiteit is het unieke (persoonlijke communicatie, 13 mei 2015).

In document Posthuis Theater (pagina 50-52)