• No results found

Sterke concentraties in Westland en Midden-Delfland

Het kaartje in figuur 3.2.3 geeft de segregatiepatronen van recente Poolse

immigranten weer voor de gemeente Westland en directe omgeving. Wederom op het schaalniveau van 200 dichtstbijzijnde buren. Midden-Delfland heeft zeer sterke concentraties Poolse immigranten. Zeer lokaal behoort zelfs meer dan 74 procent van de 200 dichtstbijzijnde buren tot de Poolse groep. Het betreft hier grotendeels locaties buiten de bebouwde kom, in de buurt van Maasdijk en Wateringen en in iets minder sterke mate in het buitengebied nabij de kust tussen Monster en ’s-Gravezande. Op deze plekken zijn vaak vakantieparken, campings of boerderijen gevestigd. Dit is in lijn met wat voor Zeewolde en Putten werd gevonden.

3.2.3 Het aandeel Poolse immigranten (sinds 2013) onder de 200 dichtstbijzijnde buren in Westland, 2014

Monster Poeldijk 's-Gravenzande Naaldwijk Maasdijk Wateringen Delft Bron: CBS en Kadaster. Aandeel Poolse immigranten

0 tot 1 800 op de 10 duizend 1 800 tot 3 700 op de 10 duizend 3 700 tot 5 500 op de 10 duizend 5 500 tot 7 400 op de 10 duizend 7 400 tot 9 200 op de 10 duizend

Kaart 3.2.4 toont de concentraties van recente Poolse migranten onder de 3 200 dichtstbijzijnde buren in Den Haag. Omdat de omvang van de groep Polen klein is vergeleken met het totaal aantal inwoners in Den Haag, is hier gekozen voor een iets groter schaalniveau, 3 200 dichtstbijzijnde buren. Dit niveau is echter nog wel kleiner dan de gemiddelde administratieve buurt in de stad. De kaart toont een gematigde concentratie van recente Poolse migranten in grote delen van het Laakkwartier. Verder zijn in de stad Den Haag geen sterke concentraties zichtbaar.

Op kleinere schaalniveaus lijken in Den Haag zelfs helemaal geen noemens- waardige concentraties te bestaan. De concentratie in het Laakkwartier gaat meer opvallen naarmate het bestudeerde schaalniveau groter wordt en vanaf 6 400 dichtstbijzijnde buren wordt daarnaast een gematigde concentratie in het Transvaalkwartier zichtbaar. Wanneer zou worden gekeken naar alle Poolse migranten die sinds de toetreding tot de EU in 2004 naar Nederland zijn gekomen, zouden de concentraties in het Laakkwartier en het Transvaalkwartier overigens prominenter zijn. Dit kan erop duiden dat deze stadsbuurten sinds 2004

geleidelijk minder belangrijk zijn geworden als bestemming voor recente Poolse migranten. Een andere mogelijke verklaring is dat deze buurten niet zozeer als

port‑of‑entry dienen, maar eerder plaatsen zijn waar migranten zich uiteindelijk

vestigen. In ieder geval lijkt de recente stroom Poolse migranten afwijkende vestigingspatronen te hebben vergeleken met Polen die al langer in Nederland wonen.

3.2.4 Het aandeel Poolse immigranten (sinds 2013) onder de 3 200 dichtstbijzijnde buren in Den Haag, 2014

Bron: CBS en Kadaster. Aandeel Poolse immigranten

0 tot 37 op de 10 duizend 37 tot 75 op de 10 duizend 75 tot 112 op de 10 duizend 112 tot 149 op de 10 duizend 149 tot 186 op de 10 duizend

Welke gebieden de belangrijkste concentraties vormen, hangt sterk af van het schaalniveau dat bestudeerd wordt. Waar in rurale gebieden juist zeer sterke concentraties recente Poolse migranten worden gevonden op micro-schaalniveau (200 dichtstbijzijnde buren) zijn hier in stedelijke gebieden zoals Den Haag meer buren voor nodig (3 200 of meer). Hier speelt mee dat de Poolse groep in Den Haag relatief klein van omvang is. Maar blijkbaar wonen Poolse migranten in rurale gebieden ook in sterkere mate dicht bij elkaar dan in steden, wellicht gestuurd door werkgelegenheid. Denk hier bijvoorbeeld aan de ‘Polenhotels’.

Binnen steden lijkt de groep weliswaar binnen dezelfde (administratieve) buurten te wonen, maar daarbinnen wel wat meer verspreid.

De stedelijke concentraties in Den Haag doen zich vooral voor in buurten waar de gemiddelde WOZ-waarde (op CBS-buurtniveau) laag is, veel huurwoningen te vinden zijn en waar relatief veel personen met lage inkomens wonen, en weinig personen met hoge inkomens. De rurale concentraties zijn wat dat betreft minder uitgesproken. De CBS-buurten in Zeewolde en Putten en in Westland en Midden-Delfland, waarbinnen de sterkste concentraties vallen, scoren redelijk gemiddeld op inkomen. De WOZ-waarden in deze gebieden zijn gemiddeld tot zelfs hoog in Midden-Delfland. Wel dient hierbij te worden opgemerkt dat deze CBS-buurten redelijk uitgestrekt en daardoor ook zeer divers zijn. Westland heeft de hoogste percentages huurwoningen in de bebouwde kommen, terwijl de sterkste concentraties Polen juist in de buitengebieden zitten. De tuinbouwsector is oververtegenwoordigd in de rurale concentratiegebieden. In deze sector werken relatief veel Poolse immigranten. Daar waar in stedelijke gebieden de lage WOZ-waarden een pullfactor lijken te zijn, lijkt dit in landelijke gebieden de werkgelegenheid te zijn.

3.3 Herkomstregio van recente Poolse

immigranten

Deze paragraaf laat zien uit welk herkomstgebied recente Polen in Nederland komen en of bepaalde herkomstregio’s oververtegenwoordigd zijn.

Geboorteplaatsclassificatie

Bij inschrijving in een Nederlandse gemeente staan in de Basisregistratie Personen (BRP) geboorteland en geboorteplaats geregistreerd. In deze registratie komen ruim 11 duizend Poolse geboorteplaatsen voor.

Deze geboorteplaatsen zijn geclassificeerd naar gemeenten en provincies. Dit proces is bewerkelijk, onder andere omdat het Pools, een West-Slavische taal, een toevoeging heeft van 9 letters met diakritische tekens aan ons eigen alfabet. Deze letters worden bij de registratie van personen vervangen door een

verscheidenheid aan letters en tekens. Daarnaast worden de plaatsnamen ook fonetisch weergegeven of verkeerd gespeld, of meer dan eens genoteerd volgens

de Duitse benaming. Bij doublures (waarbij plaatsnamen in meer dan één gemeente en provincie voorkomen) is de plaats gekozen die het grootste aantal inwoners heeft geregistreerd in Polen.

De ongeveer 3 580 meest in de BRP voorkomende Poolse gemeenten zijn op deze manier geclassificeerd. Na samenvoeging van de verschillende schrijfwijzen resulteerde dit in 860 verschillende gemeenten. Binnen de onderzoekspopulatie is bij 975 personen (drie procent) de geboorteplaats onbekend. Van hen zijn bij 754 personen de geboorteplaatsen niet geclassificeerd en bij de overige 221 is de geboorteplaats niet geregistreerd in de BRP.