• No results found

Stemming op het agendapunt

In document Notulen Zitting van 4 september 2019 (pagina 22-28)

Goedgekeurd door de gemeenteraad met

- 16 stem(men) voor: Wouter Beke; Danny Bloemen; An Caerts; Paula Cebo; Eric Coenen; Katrien Debruyne; Franky Geypen; Uzeyir Karaca; Marleen Kauffmann; Katrien Ozeel; Nick Peeters; Godelieve Pernet; Tim Theunis; Erwin Van Pée; Sara Verbeeck; Joseph Wouters

- 6 onthouding(en): Jos Berghmans; Eric Conard; Diane De Volder; Toni Fonteyn; Ronald Peeters;

Johan Vandenhoudt

Besluit

Artikel 1

Het budgethouderschap is de toegekende bevoegdheid tot beheer van een budget dat taakstellend is (d.w.z. de opdracht om bepaalde taken binnen dat budget te verwezenlijken), in die zin dat het een norm inhoudt waarvan de budgethouder de realisatie nastreeft.

Het budgethouderschap over het budget van de gemeente komt toe aan het college van burgemeester en schepenen, voor het budget van het ocmw is dit het vast bureau, en dit onverminderd de toepassing van de hierna volgende tekst en artikelen.

Worden onder het budgethouderschap onder meer beschouwd: bevoegdheden om budgetten te beheren, verbintenissen aan te gaan (o.m. rekening te houden met begrip "dagelijks bestuur"), te betalen facturen goed te keuren, facturatie van te ontvangen bedragen, het oninvorderbaar stellen van vorderingen, subsidies aan te vragen, het vaststellen van tarieven voor deelname aan activiteiten georganiseerd binnen de dagdagelijkse werking (bedoeld worden : deelnamegelden activiteiten / cursussen / lessen, tickets, ...) door o.a. de diensten cultuur, sport en jeugd, ... .

Onder voorbehoud van die bevoegdheden die door een wet, decreet, ... werden aangeduid als niet delegeerbaar of uitdrukkelijk zijn voorbehouden voor de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, algemeen directeur, financieel directeur of andere organen.

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen, voor de gemeente, en het vast bureau, voor het ocmw, kunnen het budgethouderschap voor aangelegenheden van dagelijks bestuur, na advies van de algemeen directeur, toekennen aan personeelsleden. Bij de delegatie wordt rekening gehouden met het organogram van de diensten van gemeente en ocmw. Zij kunnen de aan hen gedelegeerde bevoegdheid niet weigeren als hun functieomschrijving erin voorziet. Zij zijn persoonlijk

verantwoordelijk voor de uitvoering van het aan hen gedelegeerde budgethouderschap.

De algemeen directeur brengt het advies uit, vermeld in het eerste lid, binnen dertig dagen na daarom te zijn verzocht ter kennis van het college van burgemeester en schepenen / vast bureau. Bij gebreke aan kennisgeving van het advies binnen de voormelde termijn, kan aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan.

De raad bepaalt, op voorstel van het college van burgemeester en schepenen of het vast bureau, wat onder dagelijks bestuur wordt begrepen.

Artikel 3

Onder de voorwaarden die door de raad vastgesteld worden en na advies van de algemeen directeur, kan het college van burgemeester en schepenen (voor de gemeente) of het vast bureau (voor het ocmw) het budgethouderschap met betrekking tot bepaalde budgetten betreffende activiteitencentra of projecten delegeren aan bepaalde personeelsleden van de gemeente / ocmw, ook voor

aangelegenheden die het dagelijks bestuur te boven gaan. Het college van burgemeester en schepenen of het vast bureau houdt daarbij rekening met het organogram van de gemeentelijke diensten. De betrokken personeelsleden kunnen de aan hen gedelegeerde bevoegdheid niet weigeren als hun functieomschrijving erin voorziet. Zij zijn persoonlijk verantwoordelijk voor de uitvoering van het aan hen gedelegeerde budgethouderschap.

De algemeen directeur brengt het advies uit, vermeld in het eerste lid, binnen dertig dagen na daarom te zijn verzocht ter kennis van het college van burgemeester en schepenen / vast bureau. Bij gebreke

aan kennisgeving van het advies binnen de voormelde termijn, kan aan de adviesvereiste worden voorbijgegaan.

Artikel 4

De budgethouder is verantwoordelijk voor de facturatie van de te ontvangen bedragen die betrekking hebben op het aan hem toevertrouwde budget.

Artikel 5

De budgethouder is verantwoordelijk voor de goedkeuring van de te betalen bedragen die betrekking hebben op het aan hem toevertrouwde budget.

Artikel 6

De budgethouder rapporteert minstens jaarlijks.

Voor de rapportering van het college en vast bureau aan respectievelijk de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn wordt verwezen naar de rapporteringsverplichting opgelegd in het decreet lokaal bestuur (DLB) en decreet houdende de beleids- en beheerscyclus (BBC), in het bijzonder artikel 29 van het BBC-decreet en artikel 263 van het DLB.

Openbare Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Huisvesting

12 2019_GR_00140 Subsidieaanvraag IGS HBTL – expertise cel lokaal woonbeleid in Ham, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg - Goedkeuring

GOEDGEKEURD

Beschrijving

Aanleiding en context

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 16 november 2018 bevat de verplichte activiteiten m.b.t.

woonbeleid voor de lokale overheden. Deze activiteiten zijn een uitvoering van de Vlaamse beleidsprioriteiten.

Het BVR stelt duidelijke doelstellingen voorop voor iedere lokale overheid. Om de nodige expertise en ondersteuning te kunnen financieren, stelt Wonen Vlaanderen de lokale overheden middelen ter beschikking in de vorm van subsidies voor intergemeentelijke samenwerking lokaal woonbeleid.

Via de deelname aan de intergemeentelijke vereniging en via de goedkeuring van de subsidieaanvraag door de gemeenteraad verbindt elke deelnemende gemeente zich tot het naleven en uitvoeren van de bepalingen van het BVR. In het bijzonder wordt de aandacht gevestigd op volgende bepalingen:

 In elk van de deelnemende gemeenten van het project wordt minstens tweemaal per jaar een lokaal woonoverleg georganiseerd.

 Het project wordt uitgevoerd met het oog op de realisatie, in elk van de deelnemende gemeenten, van elk van de volgende Vlaamse beleidsprioriteiten:

o 1° De gemeente zorgt voor een divers en betaalbaar woonaanbod in functie van de woonnoden;

o 2° De gemeente werkt aan de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving;

o 3° De gemeente informeert, adviseert en begeleidt inwoners met vragen over wonen;

o Bij de uitvoering van het project wordt, voor elk van de Vlaamse beleidsprioriteiten bijzondere aandacht besteed aan de meest woonbehoeftige gezinnen en alleenstaanden; en aan transversale en bovenlokale thema’s die raakpunten hebben met wonen.

o Het activiteitenpakket van het project bevat minstens de verplichte activiteiten, vermeld in het BVR van 16 november 2018, voor de realisatie van de Vlaamse beleidsprioriteiten.

De verplichte activiteiten worden in elke deelnemende gemeente van het werkingsgebied uitgevoerd. Daarnaast kunnen de gemeenten samen of individueel aanvullende activiteiten toevoegen aan het project.

o Een stuurgroep begeleidt en ondersteunt het project. In de stuurgroep is elke deelnemende gemeente vertegenwoordigd door de schepen van wonen als stemgerechtigd lid en twee leden van de administratie als adviserend lid. De stuurgroep komt minstens twee keer per werkingsjaar samen.

Argumentatie

Het college van burgemeester en schepenen gaf de opdracht een intergemeentelijke samenwerking lokaal woonbeleid uit te werken. Daarbij is gestart met de bestaande IGS HaBer – Wonen in Ham en Beringen. Op deze wijze kon de bestaande expertise, ervaring en netwerk ingezet worden om de IGS vorm te geven. In de uitwerking van de IGS is overleg gepleegd met de diensten en bevoegde schepenen in de vier deelnemende gemeenten: Ham, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg.

De IGS kreeg de naam IGS HBTL – expertisecel lokaal woonbeleid in Ham, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg. Het concept van deze IGS is het aanleveren van expertise ter ondersteuning van het lokale woonbeleid in de individuele IGS-gemeenten. Doel is het realiseren van de doelstellingen opgenomen in het Besluit van de Vlaamse Regering Lokaal Woonbeleid van 16 november 2018 en de aanvullende acties zoals opgenomen in deze subsidieaanvraag. Daarbij gaat de IGS HBTL steeds uit van de lokale context waarin woonbeleid vorm moet krijgen en de doelstellingen gerealiseerd zullen worden.

De IGS zorgt voor efficiëntiewinsten door samenwerking en expertise. Zij werkt ter ondersteuning van de gemeentelijk en stedelijke diensten. De praktische en operationele invulling van deze werking wordt uitgewerkt in het najaar 2019. In dit afsprakenkader volgen duidelijke afspraken rond de dienstverlening en de inbedding van de IGS in het lokale woonbeleid van ieder afzonderlijke deelnemende gemeente.

In de aanvraag zijn vijf aanvullende activiteiten voor Ham, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg opgenomen:

 Een verordening vaststellen en toepassen waarbij het conformiteitsattest verplicht wordt gesteld voor kamers;

 Een verordening vaststellen en toepassen met strengere veiligheids- en kwaliteitsnormen voor kamers;

 Een afsprakenkader met de minister en het sociaal verhuurkantoor dat actief is in de gemeente aanvragen en, als het afsprakenkader wordt gesloten, conformiteitsonderzoeken uitvoeren met het oog op de inhuurneming van woningen en kamers door het sociaal verhuurkantoor

 De lokale partners via structurele samenwerking betrekken bij het lokale woningkwaliteitsbeleid;

 De ongeschiktheid en onbewoonbaarheid en de datum van vaststelling aanbrengen op de gevel van private huurwoningen.

Een zesde aanvullende actie wordt uitgevoerd in voor Ham, Beringen en Leopoldsburg:

 Een uniek loket installeren voor alle lokale woonactoren die werkzaam zijn in de gemeente.

Voor het financiële luik werkt IGS HBTL met de assumptie dat de Vlaamse subsidie IGS lokaal woonbeleid instaat voor een 0,8 VTE IGS coördinator (expert) en minstens 0,6 VTE deskundige. Op te kunnen verder bouwen op de verworven expertise, de ervaring en het netwerk zal de coördinator van IGS HaBer de doorstart maken naar de IGS HBTL.

Deze coördinator en deskundige staan in voor de IGS en ondersteunen de realisatie van de taken lokaal woonbeleid zoals opgenomen in het BVR en het uitvoeren van de aanvullende acties. Verder zet iedere deelnemende gemeenten eigen personeel in voor: woonloket, leegstand en woonkwaliteitscontrole.

Waar nodig met ondersteuning van de IGS HBTL.

Binnen de IGS zullen de IGS-medewerkers en de medewerkers wonen uit de deelnemende gemeenten op regelmatige basis ervaring en expertise uitwisselen.

Wonen Vlaanderen werkt voor de subsidiëring van de IGS lokaal woonbeleid met een puntensysteem.

Daarbij staat elk punt voor 12 000 euro. Dit bedrag wordt vermeerderd met 5% per aanvullende activiteit over het hele werkingsgebied. Als slechts een deel van de gemeenten een activiteit gaan uitvoeren, is dit een gedeelte van deze 5%.

In termen van subsidie kan er, onder voorbehoud van de beslissing van Wonen Vlaanderen uitgegaan worden van volgende punten: 5 basispunten voor een IGS, 1 extra punt voor een kleine gemeente (Ham), 2 basispunten (op basis van het aantal huishoudens). De vijf aanvullende activiteiten zijn goed voor 25%. Dit betekent: 98 000 euro vermeerderd met 25% of 122 500 euro.

Na de goedkeuring van het projectdossier IGS HBTL – expertise cel lokaal woonbeleid in Ham, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg, zijn volgende stappen gepland:

 Voor 31 december 2019 zal het afsprakenkader tussen de IGS HBTL en Ham, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg op de gemeenteraad geagendeerd worden.

 Tevens zal voor 31 december 2019 een akkoord gesloten worden tussen de beherende gemeenten en de drie andere IGS-gemeenten met een concreet financieel kader.

Juridische grond

Het Besluit van de Vlaamse Regering Lokaal Woonbeleid van 16 november 2018.

Regelgeving: bevoegdheid

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten

Stemming op het agendapunt

Goedgekeurd door de gemeenteraad met unanimiteit

Besluit

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de subsidieaanvraag IGS op basis van het Besluit van de Vlaamse Regering Lokaal Woonbeleid van 16 november 2018 goed.

Artikel 2

De gemeenteraad vraagt het CBS samen met de colleges Ham, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg een afsprakenkader afsluiten met IGS HBTL – expertise cel lokaal woonbeleid in Ham, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg voor 31 december 2019.

Artikel 3

De gemeenteraad gaat akkoord met de aanstelling van Elisabeth De Zutter, coördinator IGS HaBer – Wonen in Ham en Beringen als coördinator van de IGS HBTL – expertisecel lokaal woonbeleid in Ham, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg, onder voorbehoud van de subsidie.

13 2019_GR_00147 Statuten interlokale vereniging IGS HBTL – expertisecel Lokaal Woonbeleid Ham, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg - Goedkeuring

GOEDGEKEURD

Beschrijving

Aanleiding en context

De gemeenten Ham, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg dienen een subsidieaanvraag ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid in bij Wonen Vlaanderen conform het BVR Lokaal Woonbeleid van 16 november 2018. Projectuitvoerder is de interlokale vereniging IGS HBTL, opgericht conform het decreet van 22 december 2017, een intergemeentelijk samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid (hoofdstuk 2).

Argumentatie

Om het project IGS HBTL – expertisecel Lokaal Woonbeleid Ham, Beringen, Tessenderlo en Leopoldsburg uit te voeren, richten de deelnemende gemeenten een interlokale vereniging op conform het decreet van 22 december 2017, een intergemeentelijk samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid (hoofdstuk 2) op. De interlokale vereniging wordt opgericht vanaf 1 januari 2020 voor onbepaalde duur. Uittreding kan na 3 jaar of 6 jaar, conform het BVR Lokaal Woonbeleid van 16 november 2018.

De interlokale vereniging heeft tot doel om een geïntegreerd woonbeleid te voeren in de werkingsregio van de deelnemende gemeenten. De interlokale vereniging is de projectuitvoerder voor de subsidieaanvraag Lokaal Woonbeleid.

De interlokale vereniging wordt aangestuurd door een stuurgroep waarin iedere deelnemende gemeente is vertegenwoordigd door de schepen van huisvesting als stemgerechtigd lid en twee vertegenwoordigers uit de administratie als adviserende leden.

Er wordt een werkgroep HBTL opgericht voor de operationele en praktische sturing van de interlokale vereniging te garanderen. Hierin is iedere gemeente vertegenwoordigd door twee afgevaardigden, aangeduid door het college van burgemeester en schepenen.

De deelnemende gemeenten onderling samen met de interlokale vereniging stellen een afsprakennota op die wordt voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen van iedere deelnemende gemeente. De nota bevat de praktische en operationele afspraken. De afsprakennota zal duidelijk aangegeven welke dienstverlening de IGS HBTL zal verlenen aan de deelnemende gemeenten.

De uitvoering van het project gebeurt door eigen personeel van elke deelnemende gemeenten en door het IGS-personeel. De statuten voorzien dat elke deelnemende gemeente eigen personeel aanduidt voor het uitvoeren van taken en activiteiten in het project lokaal woonbeleid zoals gesubsidieerd door Wonen Vlaanderen. Daarnaast heeft de interlokale vereniging eigen personeel: minstens 0,5 VTE coördinator en een adjunct-coördinator binnen de toegekende subsidie van Wonen Vlaanderen. Welke personen welke taken uitvoeren, wordt vastgelegd in de afsprakennota.

De interlokale vereniging HBTL wordt gefinancierd door een subsidie van Wonen Vlaanderen. De statuten bevatten een veiligheidsclausule en een waarschuwingsprocedure. De veiligheidsclausule beschermt de gemeenten tegen een korting van de subsidie door Wonen Vlaanderen wanneer één van de gemeenten verplichte taken niet uitvoert. De waarschuwingsprocedure probeert te vermijden dat het komt tot een korting van de subsidie door Wonen Vlaanderen.

Bijkomende financiële middelen kunnen toegekend worden in twee situaties: of Vlaanderen legt bijkomende taken lokaal woonbeleid oplegt of wanneer één of meerdere deelnemende gemeenten bijkomende acties willen laten uitvoeren. In het eerste geval gaat de stuurgroep na welke extra middelen nodig zijn. Alle deelnemende gemeenten moeten dit goedkeuren. In het tweede geval vergoedt de gemeente of vergoeden deelnemende gemeenten die de extra actie laat of laten uitvoeren het bedrag dat door de stuurgroep is vastgelegd en goedgekeurd door de betrokken gemeenten.

Jaarlijks informeert de interlokale vereniging de gemeenteraad met een werkingsverslag en een financieel verslag.

Raadslid Danny Bloemen vraagt de aanpassing van de titulatuur in de overeenkomst.

Juridische grond

Het Besluit van de Vlaamse Regering Lokaal Woonbeleid van 16 november 2018.

Regelgeving: bevoegdheid

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten

In document Notulen Zitting van 4 september 2019 (pagina 22-28)