• No results found

KENNIS GENOMEN

In document Notulen Zitting van 4 september 2019 (pagina 45-48)

Financiële informatie

KENNIS GENOMEN

Beschrijving

Aanleiding en context

Volgens de statuten van de sportraad dient er voor de nieuwe legislatuur een nieuw dagelijks bestuur samengesteld te worden. De afgevaardigde ambtenaar heeft hiertoe een oproep in het infoblad geplaatst, alle clubs aangesloten bij de sportraad en alle leden van het uittredend dagelijks bestuur aangeschreven. Er kwamen 14 kandidaturen binnen. Op de algemene vergadering van 18 maart 2019 werd het nieuw bestuur vastgesteld:

Afgevaardigden sportclubs:

 Alex beelen: Jong en Sportief

 Jakke Noens: De Immertse Zwemclub

 Annelies Verjans: KBBC Union

 Sylvain Schepens: BC Bloemenhof

 Staf Vangool: Dagen van het Paard

 Kevin Segers: Karatéclub Leopoldsburg

 Stéphane Valckenaere: Leopold I Schutters

 Roel Caels: Kesk Leopoldsburg

 Karel Pernet: MTC Leopoldsburg Sportdeskundigen:

 Luc Bouve

 Lode Denyft

 Marleen Verjans

 Roland Meekers

 Alain Vandesompel

Waarnemers (niet-stemgerechtigd)

 Sara Verbeeck: schepen van sport

 Michiel Lenaerts: sportfunctionaris

 Severine Claes: sportpromotor

 Maarten Hoes: sportpromotor

Op de bestuursvergadering van 14 mei 2019 werden de bestuursfuncties verkozen:

 Voorzitter: Luc Bouve

 Ondervoorzitter: Sylvain Schepens

 Secretaris: Roland Meekers

 Penningmeester: Marleen Verjans Argumentatie

Bij de samenstelling werden de bepalingen van de statuten van de sportraad gehanteerd.

Regelgeving: bevoegdheid

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Besluit

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de samenstelling van de sportraad voor de periode 2019-2024.

Bibliotheek

20 2019_GR_00130 Overeenkomst tussen Cultuurconnect en de gemeente Leopoldsburg betreffende Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek - Goedkeuring

GOEDGEKEURD

Beschrijving

Aanleiding en context

De gemeente Leopoldsburg had al jaren een overeenkomst met de provincie Limburg betreffende het Provinciaal Bibliotheeksysteem. Die provinciale bevoegdheden werden overgeheveld naar het Vlaamse bestuursniveau, meer bepaald naar Cultuurconnect.

De gemeente Leopoldsburg heeft aangegeven te willen aansluiten op het Eengemaakte

Bibliotheeksysteem ontwikkeld door Cultuurconnect. Deze 2 partijen sloten reeds een overeenkomst betreffend een overgangsperiode voor het EBS af in 2018. (CBS 02/01/18)

De gemeente dient nu een definitieve overeenkomst Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek met Cultuurconnect af te sluiten.

Argumentatie

Om het Provinciaal Bibliotheeksysteem verder te zetten en de continuïteit te verzekeren naar het Eengemaakt Bibliotheeksysteem dient er nu een 'overeenkomst basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek' gesloten te worden tussen de gemeente Leopoldsburg en Cultuurconnect (zie bijlage).

De basisinfrastructuur bestaat uit:

 het Eengemaakte Bibliotheeksysteem

 de nieuwe bibliotheekwebsite

 de Vlaamse Centrale Catalogus (Open Vlacc)

 het basispakket verrijkende content (covers, samenvattingen, recensies, ...)

Op vraag van raadslid Danny Bloemen wordt de titulatuur van de ondertekenaars aangepast.

Stemming op het agendapunt

Goedgekeurd door de gemeenteraad met unanimiteit

Besluit

Artikel 1

De gemeente Leopoldsburg sluit de overeenkomst (toegevoegd als bijlage) met Cultuurconnect betreffende de Basisinfrastructuur Digitale Bibliotheek af.

- Mondelinge vragen

1. Opvangcentrum asielzoekers (Pro)

Raadslid Danny Bloemen uit zijn ongenoegen dat hij via een persbericht op de hoogte gesteld werd van de komst van een asielcentrum en vraagt naar de stand van zaken.

Volgens de waarnemend burgemeester is de communicatie wel degelijk in de juiste volgorde gebeurt door de gemeente. De organisatie is een volledige doorslag van de vorige editie van het asielcentrum.

Het bestuur heeft alle voorbereidingen met de verschillende partners reeds getroffen. Er is een infodag voorzien voor de raadsleden en de buurt een opendeurdag op 26 oktober 2019.

Na elke gemeenteraad zal er een stavaza gegeven worden van het asielcentrum.

2. Rattenplaag en everzwijnen (N-VA)

Raadslid Johan Vandenhoudt vraagt zich af hoeveel meldingen er nog moeten komen voor de gemeente deze problemen serieus opneemt.

Schepen Erwin Van Pée ontkent dat er niet ingegaan wordt op klachten omtrent ratten. Hij wijst erop dat ook de inwoners preventieve maatregelen kunnen treffen om dit probleem mee helpen op te lossen. Er komt zeker een opvolging wanneer het betrokken personeel op pensioen gaat.

Voorzitter Wouter Beke vult aan dat de gemeente zelf initiatief nam en neemt om het probleem van de schade aangericht door de everzwijnen in te dijken.

3. Gemeenteraadscommissie algemene zaken (Pro)

Raadslid Danny Bloemen hekelt het feit dat hij de initiatieven rond mobiliteit in de krant moet lezen en dat de gemeenteraadsleden niet zijn geïnformeerd over deze acties. Zijn deze punten wel vooraf op de Gecomove geweest?

Voorzitter Wouter Beke bevestigde dat er, zoals opgenomen in het huishoudelijk reglement een commissie zal georganiseerd worden in het najaar.

Schepen Marleen Kauffmann bevestigde dat alle punten op de Gecomove geagendeerd werden.

Raadslid Danny Bloemen vroeg wie de beslissing nam tot inrichting van de Schoolstraat. Schepen Marleen Kauffmann bevestigde dat dit het college was op advies van de Gecomove.

4. Infrastructuurwerken Koningin Louisa-Marialaan (N-VA)

Raadslid Toni Fonteyn vraagt of het klopt dat de werkzaamheden aan de Koningin Louisa-Marialaan zou uitgesteld worden door de komst van het asielcentrum. Of welk is de reden?

Schepen Van Pée zegt dat het uitstel van de werken niets te maken heeft met de komst van het asielcentrum. Het zijn louter de procedures die de timing beïnvloeden. Het is mede de aannemer die aangesteld zal worden die mee de timing zal beïnvloeden.

Raadslid Danny Bloemen vraagt of er geen wachtbekken voorzien was ter hoogte van het asielcentrum. Schepen Erwin Van Pée bevestigde de noodzaak van een wachtbekken. De wd.

algemeen directeur gaf de voorziene plaats aan van het wachtbekken.

5. Methodeschool Mondomio (Pro)

Raadslid Danny Bloemen vraagt of de verkoop van het Sociaal Huis niet in gedrang komt door de verhuring van het Sociaal Huis.

De wd. algemeen directeur bevestigde dat het Sociaal Huis verhuurt wordt aan Mondomio voor een periode van 11 maanden. Deze verhuring zet een mogelijke verkoop, zelfs tijdens deze periode, niet op de helling.

Schepen Marleen Kauffmann bevestigde de verhuring aan een school, waar ook een aantal kinderen van Leopoldsburg naar toe gaan, die dringend op zoek was naar een nieuwe accommodatie.

6. Zwaar verkeer Koningin Louisa-Marialaan (N-VA)

Raadslid Johan Vandenhoudt vraagt of er boetes uitgeschreven worden voor de vrachtwagens die de containers vervoeren naar het toekomstige asielcentrum. Deze vrachtwagens rijden door een straat waar enkel vervoer van minder dan 5 ton toegelaten is.

Waarnemend burgemeester Marleen Kauffmann zal dit signaleren aan de politie.

4 september 2019 21:04 - De voorzitter sluit de zitting wd. algemeen directeur

Dany Punie voorzitter gemeenteraad

Wouter Beke

In document Notulen Zitting van 4 september 2019 (pagina 45-48)