• No results found

Station Tilburg en traject Tilburg – Breda Beschrijving station

Bijlage G Beschrijving drie casussen

Casus 3: Station Tilburg en traject Tilburg – Breda Beschrijving station

Per dag maken gemiddeld 27.492 reizigers gebruik van het station Tilburg.176 Voor dit station gelden de volgende maatregelen:

cameratoezicht (maatregel 2);

risicostation met gebiedsagent (maatregel 5);

de poortjes waren al in gebruik genomen;

geen stationsverboden uitgeschreven. Ontwikkelingen in sociale veiligheid Objectieve veiligheid

Kijken we naar het aantal geregistreerde incidenten per 10.000 reizigers, dan zien we dat dit op station Tilburg relatief hoog ligt vergeleken met de twee andere casusstudie-stations (figuur 12.3). Tilburg heeft vooral veel meer overlastincidenten dan de andere stations. Per 10.000 reizigers is er op station Tilburg een afname van 95 naar 80 inci-denten. Deze afname is zowel te zien bij het aantal overlast-incidenten, als bij het aantal geregistreerde incidenten van fysiek geweld en vandalisme.

Op station Tilburg worden relatief weinig uvb’s uitgeschreven, al is dit aantal in 2016 t.o.v. 2015 wel iets toegenomen.

gedaan op tailgating, maar dat poortjes de ‘harde kern’ niet tegenhouden. Zoals hier-boven vermeld is op Tilburg geen permanente aanwezigheid van V&S, waardoor er niet altijd handhaving bij de poortjes is. Er is wel een beveiliger aanwezig, maar deze kan niet handhaven op zwartrijden.

Samenwerking politie en NS Uit het interview met betrokkenen blijkt dat men

tevreden is over de samenwerking met de gebiedsagent, zo is het volgens hen goed om één aanspreekpunt te hebben.

De samenwerking met wijkagenten is volgens betrokkenen rond Tilburg nog ‘een beetje zoeken’. Dit heeft te maken met het feit dat wijkagenten een bredere taak hebben dan alleen op het station, en dat overleggen waar wijkagenten kunnen aansluiten juist over een breder gebied gaan.

Stationsverbod Zoals gezegd zijn er voor Tilburg geen stationsverboden uitgeschreven.

Dit zou te maken kunnen hebben met de beperkte aanwezigheid van V&S-medewer-kers op dit station, medewerV&S-medewer-kers die een dergelijk verbod mogen uitschrijven.

Subjectieve veiligheid

De subjectieve veiligheid op dit station is tussen 2015 en 2016 verbeterd. Uit het klantte-vredenheidsonderzoek blijkt dat in 2015 69% en in 2016 maar liefst 85% van de reizigers de sociale veiligheid op station Tilburg overdag een 7 of hoger geeft. Dit is in 2015 wat lager dan, maar in 2016 vrijwel even hoog als, het landelijke aantal (83% in 2015 en 87% in 2016) en het gemiddelde van de 21 risicostations (79% in 2015 en 86% in 2016). Hiermee scoort Tilburg het hoogst van alle drie de casusstudie stations als het gaat om veiligheidsgevoelens. Dit is opvallend, aangezien Tilburg in vergelijking met andere casusstations juist relatief hoge incidentcijfers kent. Voor 2016 zijn de veiligheidsge-voelens uit het KTO voor station Tilburg ook bekend na 19:00 uur: 82% van de reizigers voelt zich in dit geval veilig.

Het gemiddelde op ‘ik voel me over het algemeen veilig op dit station’ voor station Tilburg is 4.31, dit is significant hoger dat in Almere (3.71) maar wijkt niet significant af van Den Haag H.S. (4.12).

Uitleg betrokkenen

Uitvoering en werking van de maatregelen

Cameratoezicht Naar aanleiding van de maatregel is er extra cameratoezicht gekomen

op station Tilburg. Betrokkenen geven aan dat het cameratoezicht flink is uitgebreid. Betrokkenen zien wel het nut van cameratoezicht voor de opsporing en vervolging, maar verwachten geen afschrikwekkend effect van camera’s. Volgens hen zijn daarvoor ‘ogen en oren op het station zelf nodig’, zoals van de hierboven beschreven beveiliger of winkeliers.

Voor het veiligheidsgevoel van medewerkers (ook winkelmedewerkers) zien betrok-kenen wel het nut van cameratoezicht. Slechts 56% van de respondenten op station Tilburg is bekend met het aanwezige cameratoezicht, zo blijkt uit het reizigersonder-zoek.

Toegangspoortjes De toegangspoortjes op station Tilburg waren al in gebruik voor het

Overzicht Tilburg

Uit de casusstudie van Tilburg blijkt dat er op dit station verschillende maatregelen van toepassing zijn of deels van toepassing zijn. Het aantal geregistreerde incidenten is afgenomen, de objectieve veiligheid lijkt hier dus te zijn verbeterd.

De subjectieve veiligheid is op Tilburg relatief hoog vergeleken met andere casusstu-diestations. Dit is opmerkelijk, gezien het relatief hoge aantal geregistreerde incidenten, met name van overlast. Verder zien we dat de subjectieve veiligheid op dit station is verbeterd: in 2016 geven meer reizigers aan zich veilig te voelen dan in 2015. Een moge-lijke verklaring hiervoor is de grootschalige verbouwing van het station. Op 4 december 2015 is het nieuwe station in gebruik genomen. Mogelijk heeft de afname van het aantal geregistreerde incidenten eveneens te maken met de verbouwing van het station (en daarmee het in gebruik nemen van de toegangspoortjes).

Tabel: Overzicht casusstudie Tilburg Relevante contextfactoren sociale veiligheid Maatregelen, implementatie, uitvoering Ontwikkeling objectieve veiligheid Veiligheid t.o.v. andere casus- studie-stations Grootschalige verbou-wing

Geen 24-uurs bezetting V&S

(wel inzet beveiliger) Tilburg is geen back-up-station

Instelling voor versla-vingszorg in de buurt Station blijft ’s nachts open

Cameratoezicht (maat-regel 2a)

Risicostation met ge-biedsagenten (maatregel 5) Gesloten poortjes al aanwezig Geen stationsverboden uitgeschreven

Afname van geregistreer-de incigeregistreer-denten station Lichte toename uvb’s Lichte toename geregis-treerde incidenten traject

Relatief veel incidenten, vooral overlast Relatief hoge veiligheids-gevoelens van reizigers, ook na 19.00 uur

Colofon

Opdrachtgever WODC

Auteurs Drs. J. Broekhuizen

S.L. Mehlbaum, MSc

M. van Kapel, MSc

Met medewerking van Drs. A. Hamdi

L. Kleijne

Omslag Ontwerppartners, Breda

Uitgave Verwey-Jonker Instituut

Kromme Nieuwegracht 6

3512 HG Utrecht

T (030) 230 07 99

E secr@verwey-jonker.nl

I www.verwey-jonker.nl

De publicatie kan gedownload worden via onze website: http://www.verwey-jonker.nl.

ISBN 978-90-5830-835-1

© Verwey-Jonker Instituut, Utrecht 2017.

Het auteursrecht van deze publicatie berust bij het Verwey-Jonker Instituut.

Gedeeltelijke overname van teksten is toegestaan, mits daarbij de bron wordt vermeld. The copyright of this publication rests with the Verwey-Jonker Institute. Partial reproduction of the text is allowed, on condition that the source is mentioned.

verwey-jonker instituut Kromme Nieuwegracht 6 3512 HG Utrecht t 030 230 07 99 e secr@verwey-jonker.nl I www.verwey-jonker.nl

Een ernstig geweldsincident in de trein vormde de aanleiding voor een pakket van acht extra en versnelde maatregelen om de sociale veiligheid op en rond het spoor te verbeteren. Om de resultaten van de maatregelen in kaart te brengen is begin 2016 een quickscan uitgevoerd. Het huidige rapport betreft de vervolgevaluatie. In deze evaluatie geven we inzicht in de actuele status van de implementatie van de acht maatregelen. We beschrijven de ontwikkelingen in de subjectieve en objectieve sociale veiligheid en in hoeverre de acht maatregelen invloed hebben op de sociale veiligheid op en rond het spoor.