• No results found

Speelman & Bad van Marie SPREAD THE WORD

Een digitale voorstelling over mediawijsheid – Voor 3de graad secundair Een spannende detective die de gevaren van het internet blootlegt

Een Noorse documentaire, ‘What happened, Fred?’, vertelt het verhaal van de socioloog Fred Fenster die in Noorwegen vermist raakt nadat hij zijn grote muze Stan Rombouts opzoekt.

Stan Rombouts is een sciencefiction auteur die zich heeft teruggetrokken in het dorp Hullefrøth en het einde van de wereld voorspelt in 2023.

Gaandeweg wordt duidelijk dat dit helemaal geen Noorse documentaire is maar een toneelstuk, gespeeld door twee acteurs vanuit hun living. Dit wordt

glashelder wanneer de studenten uiteindelijk via het scherm rechtstreeks worden aangesproken in de klas.

De hele voorstelling lang werden ze blootgesteld aan onvervalst, inventief, onherkenbaar ‘fake news’. Het internet biedt eindeloos veel mogelijkheden om waarheden te verdraaien, echt gebeurde nepverhalen te vertellen en zogezegd wetenschappelijk gegronde onzin te verkondigen. Dit ervaren de scholieren aan den lijve, wanneer ze plots door krijgen dat de acteurs hen vanuit hun living hebben kunnen doen twijfelen over het nakende einde van de wereld. Via deze digitale voorstelling injecteren Speelman en Bad van Marie een dosis (in dit geval onschadelijk) fake news en hopen dat hun publiek het daarna beter kan herkennen en doorzien.

Een voorstelling over mediawijsheid, fake news en de vele online uitdagingen van deze tijd.

Speelman & Bad van Marie werkten eerder reeds succesvol samen met ‘De Giscorrectie’, eveneens een voorstelling in de klas voor 3de graad secundair. Ook in die productie speelden ze met de grens tussen fictie en realiteit en wisten ze de jongeren op het puntje van hun stoel te krijgen. Met ‘Spread the word’ pakken ze een thema aan dat in deze digitale tijden erg relevant is. De keuze voor een online format was daarbij snel gemaakt, lang vóór alle online-voorstellingen die in coronatijden werden uitgewerkt.

Er wordt volop gewerkt aan goed lesmateriaal dat leerkrachten handvaten biedt om het thema verder uit te diepen met hun studenten.

Bekijk meer materiaal op www.thassos.be/ons-aanbod/volgend-seizoen#

(gebruikersnaam: programmator – paswoord: Aanbod2223)

Concept: Stan Reekmans, Matthias Meersman en Peter Boelens

Spel: Matthias Meersman en Stan Reekmans Video en streaming: Gertjan Biasino

Productie: Annelies Boelens voor Speelman en Bad van Marie Met dank aan: Stad Antwerpen en c o r s o Berchem

Speelperiode: ma 9 januari t/m vr 27 januari 2023 Zaal: in de klas of in een ruimer lokaal op school Max. publiek: max. 4 klasgroepen per voorstelling, samen in één

(klas)lokaal

Leeftijd: voor 3de graad secundair en hogeschool Uitkoopsom: € 1200 + auteursrechten, inclusief vervoer

(=dagprijs voor 2 voorstellingen)

Specifieke gegevens: -stabiele wifi en een projectiescherm (of ander beeldscherm); het gezelschap neemt vooraf alle technische zaken door met de school

-lesmap beschikbaar www.speelmanvzw.be – www.badvanmarie.be

TG Vagevuur & Brussels Experimental

Koen Boesman & Peter Spaepen

,ROSA.

Muziektheater tussen opera en musical.

Over het bijzondere leven van een bijzondere vrouw.

Over het kantelpunt van de moderne geschiedenis.

Over blijven staan in het midden van de storm.

En schrijven, schrijven, altijd maar schrijven.

Wie niet beweegt, merkt zijn ketens niet. (,Rosa.) 100 jaar geleden. Het is 1919. Eindelijk. De Grote Oorlog is voorbij. Een kleine, scheve vrouw staat op een omgekeerde kist op de Potsdamer Platz in Berlijn. Rosa Luxemburg spreekt. Iedereen blijft staan en luistert. Ze is vrouw, immigrante, Joodse en ze loopt mank. Maar iedereen luistert. Ze spreekt van hoop, democratie, vrede en een eerlijke maatschappij.

Ze vloekt en ze foetert: op oorlogszoekers, op onrechtvaardigheid, op de mannen aan de macht. Ze schrijft boeken vol brieven en pamfletten, getekend: ,Rosa.

Enkele weken later raakt het levensloze lichaam van Rosa het water van het Landwehrkanaal. Een kogel in haar slaap: keerpunt van de moderne geschiedenis.

Een pianiste, een zangeres, een actrice en een mysterieus vrouwenkoor brengen haar levensverhaal vanop die brug boven het Landwehrkanaal, in een episch decor van de hand van Ief Spincemaille. Met de woorden van Rosa zelf en met de spanning van een detectiveverhaal. Een voorstelling over onverwoestbare vrouwen, over idealen, over keuzes maken en de gevolgen erbij nemen, over woelige tijden vol mogelijkheden en over dromen van een betere wereld. Met swingende maar evengoed bevreemdende en beklijvende songs vol woeste

woorden.

In een uniek voortraject schreven 6 schrijfsters vanuit een cel mee aan het tekstmateriaal, wordt een debat opgezet tussen diverse jongeren, vakbondsleden, opiniemakers, enz, trekken de zangeressen en speelsters de straat op met vurige toespraken en wordt een artistiek onderzoekstraject gestart in samenwerking met het Conservatorium Brussel. Meer info en data op www.tgvagevuur.be/rosa.

TG Vagevuur & Brussels Experimental creëren samen episch, meerstemmig en sprekend theater met live muziek. Rond stevige thema’s, die dwingen tot nadenken, maakt het gezelschap toegankelijke voorstellingen.

Muziek en spreken versmelten, talen vergroeien rond twijfelende en zoekende, herkenbare helden van elke dag.

Scherp acteursspel, live muziek en een monumentaal decor: een meeslepende ervaring.

Bekijk de trailer: https://youtu.be/MpAkFl7TjJ4

Beluister de Radio 1-reportage ‘Interne keuken’: https://radio1.be/luister/select/interne-keuken/regisseur-koen-boesman-vertelt-over-nieuw-theaterstuk-rosa-van-tg-vagevuur Bekijk meer materiaal op www.thassos.be/ons-aanbod/volgend-seizoen#

(gebruikersnaam: programmator – paswoord: Aanbod2223)

In samenwerking met Bamm! (voorheen: Mooss) en met steun van de Rosa Luxemburg Stichting werd specifieke omkadering uitgewerkt. In dit bijzondere traject worden de leerlingen geconfronteerd met andere meningen, overtuigingen en keuzes. Hou je je koppig vast aan je eigen mening? Zoek je verschillen op, of ga je ze uit de weg...? Niet alleen via workshops, maar ook door klassikale activiteiten en onverwachte interventies worden de leerlingen tot gesprek met elkaar uitgedaagd.

TE PROSPECTEREN in seizoen 2021-2022!

Voor de meest recente speellijst check www.thassos.be

Concept: Koen Boesman en Peter Spaepen

Regie: Koen Boesman

Compositie: Peter Spaepen

Spel / zang / piano: Iris Van Cauwenbergh, Aline Goffin en Elisabeth De Loore

Zang: Brussels Experimental o.l.v. Floris Lammens Decor: Ief Spincemaille

Kostuums: Jana Roos

Coaching: Johan Heldenbergh en Sybrand Van der Werf Dramaturgie: Dana Mills

Coproductie: HET LAB en CC De Spil

Met de steun van: Stad Gent, Vlaanderen, Tax Shelter en VGC

Speelperiode: za 1 april t/m wo 31 mei 2023 Zaal: middelgrote tot grote zaal Max. publiek: /

Uitkoopsom: -avondvoorstelling: € 2250 -schoolvoorstelling: € 1950

-bij school + avond op 1 dag: € 3500 -bij 2 schoolvoorstellingen op 1 dag: € 3200 telkens + auteursrechten, inclusief vervoer -opbouw gebeurt de dag zelf (3u opbouwtijd) -meerkost bij opbouw dag voordien: € 300 Specifieke gegevens: -min. speelvlak: 8m breed op 8m diep

-schoolvoorstellingen mogelijk

(max: 250 / voor 4de t/m 6de jaar secundair) -inleiding/nagesprek mogelijk, lesmap beschikbaar -workshop en eventueel ruimere omkadering via Bamm!

Catering: eenvoudige, creatieve maaltijd voor 12 personen www.tgvagevuur.be/rosa

Theatercollectief Raf

2084, OF HOE MOEILIJK OOK DE WEG, WE GAAN HEM MET DE GLIMLACH

‘2084, of Hoe moeilijk ook de weg we gaan hem met de glimlach’ is een moderne dystopie in de nabije toekomst, een fictieve dictatuur, een grauwe, absurde wereld waarin het algoritme alles beheerst, de vrije wil heeft vervangen en berekent wat we willen nog vóór we zelf weten wat we willen. Een Netflix-account voor het leiden van het leven.

We krijgen een wereld te zien waarin koude logische computerschema’s de mens besturen en er geen plaats meer is voor de subjectieve menselijke impulsen, een maatschappij die vragen doet rijzen als: Wat is vrije wil? Wie beheert de algoritmes? Worden ideologie en politiek vervangen door techneuten zoals Mark Zuckerberg?

Geleid door de werken van de wereldgeprezen auteur Yuval Noah Harari (‘Sapiens’, ‘Homo Deus’, ‘21 lessen voor de 21e eeuw’) duikt Theatercollectief Raf met Monty Python-achtige humor en Pintereske dialogen in een technologische ‘Brave New World’ waar menselijke gevoelens computergestuurd worden. Net als in ‘Goodbye Lenin, niet de film’ (waar met grootse cinematografische projecties film en theater in elkaar overvloeiden) wordt ook in ‘2084, of Hoe moeilijk ook de weg we gaan hem met de glimlach’ het medium film ingezet.

Theatercollectief Raf is met ‘2084, of Hoe moeilijk ook de weg we gaan hem met de glimlach’ niet aan zijn proefstuk toe. Reynout Dekimpe en Andy Van Kerschaver creëerden voor ‘2084’ reeds drie producties: ‘De Meinhof/Medea’ (2014), ‘Pantserkruiser Potemkin’ (2016) en ‘Goodbye Lenin, niet de film’ (2018) en maakten ook een kortfilm: ‘350 Squadron’ (2019). Ze werkten daarvoor met diverse artiesten samen. Voor ‘2084’

engageren ze filmmaker Robbe Maes, die ook meewerkte aan ‘Goodbye Lenin, niet de film’ en actrice Katarina Antunovic.

Bekijk de teaser: https://vimeo.com/472576026/3e0ac1afda

Bekijk meer materiaal op www.thassos.be/ons-aanbod/volgend-seizoen#

(gebruikersnaam: programmator – paswoord: Aanbod2223) Een volledige captatie is beschikbaar op aanvraag

Reynout Dekimpe (°1991) – acteur/schrijver/maker – richtte na zijn afstuderen aan LUCA Drama Leuven Theater-collectief Raf op. In 2016-2017 maakte hij deel uit van de Montignards van Kultuurfaktorij Monty. Hij speelde o.a. in

‘12 Gezworenen’ (NNT), in ‘De Spits van de Koude Oorlog’ (Monty) en ‘ROT’ (Dekimpe/Ogiers). Voor het Raf bedacht, schreef en speelde hij alle voorstellingen.

Andy Van Kerschaver (°1987) – acteur/maker – studeerde in 2014 af aan LUCA Drama Leuven. Hij speelde o.a. bij hetpaleis in ‘Romeo en Julia’in een regie van Simon De Vos (2013), bij het Ro Theater in ‘Bossen’, in ‘Handhaven’van Collectief Nachtkrab en in zijn eigen ‘Fondriest’en ‘Beveren’. Op televisie speelde hij in ‘Witse’, ‘In Vlaamse Velden’, ‘De Kroongetuigen’, ‘De Ridder’, ‘Vermist’, ‘Familie’, ‘Als De Dijken Breken’, ‘De Kotmadam’, ‘Thuis’en in de langspeelfilms

‘Achter De Wolken’, ‘Alleen Eline’, ‘Enfant Terrible’en ‘Kursk’van Thomas Vinterberg. Hij was vanaf de eerste voorstelling betrokken bij Theatercollectief Raf.

Katarina Antunovic (°1991) – actrice – studeerde af als Master in het Drama aan LUCA Leuven in 2015 met haar masterproef ‘Leda en de zwaan’ in hetpaleis. In 2017-2018 werd ze geselecteerd voor het Montignardsproject van Kultuurfaktorij Monty als jonge beloftevolle theatermaker. Met mede-Montignard Sarah van Ess maakte ze de jeugdproductie ‘Orpheus en Eurydice’ bij het productiehuis Likeminds in Amsterdam.

Robbe Maes (°1990) – filmregisseur – studeerde af als Master in de Audiovisuele Kunsten aan Sint-Lukas in Brussel.

Tijdens zijn opleiding realiseerde hij ‘Gloria’(2012), geselecteerd voor het filmfestival van Oostende en Namen, en

Speelperiode: op aanvraag doorheen het hele seizoen, waarbij we data proberen te groeperen

Zaal: middelgrote tot grote zaal Max. publiek: /

Uitkoopsom: € 1800 + 6% BTW + auteursrechten, inclusief vervoer

Specifieke gegevens: -de organisator voorziet een witte infini voor de videoprojectie en een goede beamer (min. 5000 ansilumen)

-eenvoudige, creatieve maaltijd voor 4 personen (waaronder 1 vegetariër)

-ook mogelijk als schoolvoorstelling (max. 200 / 4de t/m 6de jaar secundair) www.hetraf.com

Theater Stap & frieda ZEEMEERMIN

(NIEUW)

Niet de onvervulbaarheid, maar het verlangen zélf is de kern van haar pijn – een pijn die zo onhanteerbaar, zo onuitdruk-baar wordt dat hij alleen nog kan worden omgezet in lachen, in dansen – in tekenen die net zo goed op de afwezigheid van pijn konden wijzen, op het tegendeel van pijn, op geluk en uitbundige vreugde.

(Patricia De Martelaere – essay over ‘De Kleine Zeemeermin’)

In ‘Zeemeermin’ peilen frieda en Theater Stap naar de diepte van de melancholie. De meerminnen, heksen en prinsen die ze vertolken, verdwalen in onderzeese leegte. Hun verlangen is een afgrond. Wat ze willen, zinkt steeds dieper.

frieda en Stap onderzoeken hoe niet te verdwijnen in het bodemloze verdriet van water. In het dagelijks sterven, zoeken ze naar de vonk die een storm kan doen ontstaan, vuurwerk, euforisch zingen en dansen. Bestaat een vitale melancholie die opstijgt en niet ondergaat?

frieda verzamelt het artistieke werk van Eva Binon, Nikè Moens, Jan Palinckx en Patrick Vervueren. De leden van het collectief volgen elkaars parcours nauw op en werken frequent samen. Toch is het voor het eerst in tien jaar dat het volledige collectief een gemeenschappelijk project initieert.

In hun samenwerking met Theater Stap, het theatergezelschap uit Turnhout dat voorstellingen maakt waarin mensen met een mentale beperking centraal staan, vertrekken ze vanuit een gezamenlijk auteurschap van zowel de makers van frieda als de spelers van Theater Stap.

‘Zeemeermin’ gaat in première op vr 25 en za 26 november 2022 in Turnhout.

Van en met: Eva Binon, Nikè Moens, Jan Palinckx, Patrick Vervueren en 5 à 7 Stap-acteurs

Lichtontwerp: Lucas Van Haesbroeck

Speelperiode: di 29 november 2022 t/m di 31 januari 2023 Zaal: kleine tot middelgrote zaal

Max. publiek: 200

Uitkoopsom: -avondvoorstelling: € 1600 -schoolvoorstelling: € 1400

-bij school + avond op 1 dag: € 2800 -bij 2 schoolvoorstellingen op 1 dag: € 2400 telkens + auteursrechten, inclusief vervoer Specifieke gegevens: -duur voorstelling: 60 minuten

-min. speelvlak: 10m breed op 7m diep (goed overleg bij afwijkende afmetingen) -ook mogelijk als schoolvoorstelling (max: 200 / 4de t/m 6de jaar secundair)

Vervloet & De Studio