• No results found

HOOFDSTUK IV - VOORBEREIDENDE WERKEN VEILIGHEIDSCOÖRDINATIE FASE UITVOERING

DEEL 2 ALGEMENE BESCHRIJVING BETREFFENDE MATERIALEN EN WERKWIJZEN

01. SPECIFIEKE WERKEN:

01.01. PLAATSING STELLING:

Voor de uitvoering van zijn aanneming zal de aannemer een stalen buisstelling oprichten zodanig berekend en geconstrueerd dat zij de uitvoering van de werken toelaat, met inbegrip van de werkvloeren, plaatselijke belasting van materiaal en materieel, accidentele

overbelasting (sneeuw of dergelijke, rukwinden, …), enz.

De diameter van de buizen is in verhouding met de op te vangen belasting.

De volledige verantwoordelijkheid van de stellingen berust bij de aannemer en er wordt tevens op attent gemaakt dat, slechts onder een positief gemotiveerde voorwaarde, de stellingen mogen verankerd worden aan het gebouw of onderdelen van het gebouw. Deze verankeringen kunnen slechts voorzien worden indien de gewenste stabiliteit van het

metselwerk verzekerd is. De aannemer brengt de architect op de hoogte van de plaatsen waar hij eventuele verankeringen wenst aan te brengen, de aannemer is alleen verantwoordelijk en staat in voor de herstellingen die deze verankeringen met zich mee brengen. Tussen de

steenplaten en de muren worden houten stukken aangebracht teneinde rechtstreeks contact te hebben tussen metaal en metselwerken

Alle op te richten stellingen zijn uit te voeren in buiselementen welke te vergaren zijn door tussenvoeging van speciale stukken, zoals vaste en draaibare kruisklauwen, voegstukken, voetplaten, de nodige windverbanden, schoren, enz…, in één woord alle onderdelen welke vereist zijn voor een goede uitvoering.

De stellingen moeten op zichzelf de nodige stabiliteit bezitten.

Het steigerwerk is derwijze op te vatten dat ze aan de werklieden volledige veiligheid biedt en tevens de architect en de opdrachtgever in staat stelt de werken van dichtbij te volgen.

De buisstellingen zijn te berekenen mits inachtname van het eigengewicht, dood gewicht van de werkvloeren, ladders, hijstoestellen, accidentele overbelastingen (sneeuw, neerstorten van steen, puin, enz.) en winddruk.

De stellingen zijn zodanig op te vatten en te plaatsen dat elke beschadiging aan daken, ramen, muren, … vermeden wordt en tevens de volledige waterdichtheid van het gebouw verzekerd blijft.

De ladders steken minstens 0.70 m uit boven elke te bereiken peil, bordes, tussenbordes, loopbrug en gelijk welke soort toegang of verbinding. De afstand tussen de sporten is voor alle ladders gelijk. Elke ladder wordt aan de twee uiteinden stevig bevestigd aan de stellingen.

Voor een verticale afstand groter dan 3.50 m wordt de ladder in het midden gesteund en bevestigd aan de steun. Verticale afstanden groter dan 5.00 m worden voorzien van tussenbordessen om de 3.50 m.

Elke loopbrug, bordes, tussenbordes en gelijk welke soort toegang of verbinding heeft een minimum breedte van 1.00 m. Zij worden samengesteld uit volledig aaneensluitende stevige houten planken, zonder fouten en gebreken, die aan elk uiteinde en ook minstens in het midden bevestigd worden aan de stellingen.

Elke loopbrug, bordes, tussenbordes en gelijk welke soort toegang of verbinding is aan een zijde en zo nodig aan twee zijden voorzien van een borstwering van 1.00 m hoogte, gevormd door twee buizen evenwijdig aan elkaar en evenwijdig aan de te bedienen vloer.

De stellingen worden aangebracht aan al de gedeelten van het gebouw die moeten onderzocht worden of waaraan moet worden gewerkt ten einde een gemakkelijke controle en toezicht van de uitvoering te verzekeren.

Er dient rekening te worden gehouden met het feit dat de leidende architect versterkingen, verbeteringen kan doen aanbrengen aan de stellingen, ladders, borstweringen, loopbruggen, bordessen, toegangen, verbindingen en dit in functie van art. 30 van het type-lastencohier nr.

100 van 1965, en zonder dat hiervoor bijkomende kosten in rekening kunnen gebracht worden.

Verder zullen alle daken waarop stellingen komen zorgvuldig afgeschermd worden om elke beschadiging te voorkomen. Eventuele schade zal op kosten van de aannemer hersteld worden.

De stellingen moeten roestvrij gehouden worden. De metalen buisprofielen worden om de maand van roest ontdaan en geschilderd, ofwel worden gegalvaniseerde buisprofielen gebruikt.

Aan de straatzijde dient er rond de stellingen een afschermingsdoek aangebracht te worden, zodat de werf afgeschermd is. Dit doek dient te voorkomen dat stof en vuil, geproduceerd tijdens de werken kan rondvliegen. Bij de berekening van de stellingen dient rekening gehouden te worden met de aanwezigheid van dit doek.

De werken dienen uitgevoerd te worden volgens de “Veiligheidsnota’s Bouwbedrijf”

(Vademecum van het N.A.V.B.) – Bundel nummer 83 (september 1999)

In elk geval dienen plan en studie voor montage door de ontwerper te worden goedgekeurd en dient de uitvoering te voldoen aan alle wettelijke bepalingen.

Toepassing :

De stelling wordt voorzien aan de volledige westgevel van de kerk, alsook aan de Noord, Oost en Zuidgevel van de toren. Bij herstelling van gootdelen wordt een plaatselijke stelling

uitgevoerd.

Aard van de overeenkomst :

Som Over het Geheel (S.O.G) voor de eenmalige kosten zoals montage, demontage;

Vermoedelijke Hoeveelheid (VH) voor de maandelijks terugkerende kosten waaronder huur, onderhoud en dergelijke;

Meetwijze :

Ten einde verrekening bij eventuele termijnverlengingen mogelijk te maken dient dit artikel te worden gesplitst in:

- eenmalige kosten zoals montage, demontage.

- maandelijks terugkerende kosten waaronder huur, onderhoud en dergelijke.

meeteenheid : Forfait voor de eenmalige kosten zoals montage, demontage, … Het aantal gewerkte dagen voor de maandelijks terugkerende kosten meetcode : Er dient rekening te worden gehouden met 15 werkdagen per maand.

De uitvoeringstermijn bedraagt 125 werkdagen.

Enkel de effectief als werkdag opgenomen dagen in de vorderingsstaat worden geteld. Verlofdagen, verletdagen, enz. … worden niet meegerekend.

01.01.01 Eenmalige kosten zoals montage en demontage van de stelling SOG 01.01.02 Maandelijks terugkerende kosten, waaronder huur, onderhoud, … VH dag.

01.02 STOFVRIJ AFSCHERMEN VAN DE OPENINGEN – Pro Memorie Algemeen en uitvoering:

Ieder te herstellen raam of opening moet aan de binnenkant afgesloten worden bij middel van een houten raamwerk. Dit houten raamwerk moet bestaan uit kepers van 7/9 centimeter afgeslagen met stofvrij stabiele houtpulpplaten. Deze platen op hun beurt te bekleden met asphaltvilt I ply goed opgestopt aan de zijkanten zodoende dat de afsluiting volkomen stofvrij is.

De onmiddellijke nabijheid en omgeving waar de werken moeten uitgevoerd worden, zullen zorgvuldig worden afgeschermd van stof, en of neervallend puin.

Alle mogelijke voorzorgsmaatregelen dienen te worden genomen om schade te vermijden, indien nodig zal de aannemer de werf en de omgeving dagelijks, wekelijks of maandelijks kuisen en reinigen.

Elke eventuele beschadiging van de omgeving zal op kosten van de aannemer hersteld worden.

Toepassing :

Alle openingen aan de volledige westgevel van de kerk, alsook aan de Noord, Oost en Zuidgevel van de toren.

Aard van de overeenkomst : Pro Memorie (PM)

Meetwijze :

Dit artikel is inbegrepen in artikel 00. Voorbereidende werken onder subtitel 00.04.

01.03 UITNEMEN VAN NATUURSTEEN Algemeen en uitvoering:

Delen in natuursteen welke dienen vervangen te worden zullen zorgvuldig uitgenomen worden. De ongeschonden delen zijn te bergen en mogen na volkomen reiniging en goedkeuring door het bestuur der werken hergebruikt worden. De aannemer zal de nodige voorzorgen moeten nemen voor het verhandelen der stukken teneinde alle schade te vermijden aan de niet te vernieuwen gedeelten.

De openingen zullen zorgvuldig moeten geschoord worden zodat niet de minste zettingen of verzakkingen kunnen gebeuren. In dit artikel is eveneens te begrijpen de blauwe hardsteen die los zit in de steunberen en die opnieuw moet worden vastgelegd, alsook de te vervangen blauwe hardsteen elementen in de steunberen.

Toepassing:

Alle natuurstenen elementen in de Westgevel Alle natuurstenen elementen in de 4 torengevels.

Aard van overeenkomst:

Vermoedelijke Hoeveelheid (VH) Meetwijze:

Meeteenheid: m3

Meetcode: Netto uit te voeren volume zonder onderscheid te maken voor kant-, rol-, streklagen, dorples, hoekblokken, sierlagen, kroonlijsten, enz. …

Dagkanten tot een halve steen worden echter niet bijgeteld. Uitsparingen kleiner dan 0.5m2 worden niet afgetrokken.

01.03.01 omlijsting onder de dakrand - VH m3 01.03.02 omlijsting rond galmgatopeningen - VH m3 01.03.03 galmgat dorpelelementen - VH m3

01.03.04 loszittende of gebarsten blauwe hardsteen elementen in de steunberen van de toren - VH m3

01.03.05 deksteen elementen op puntgevels - VH lm

01.03.06 loszittende of gebarsten blauwe hardsteen elementen in de steunberen van de westgevels - VH m3

01.04 WITTE EN BLAUWE HARDSTEEN Algemeen:

De post "gevelelementen / bouwsteen" omvat alle noodzakelijke leveringen en werken voor de plaatsing van de respectievelijk in de buitengevels te integreren gevelelementen uit steenachtige materialen (dorpels / plinten / dekstenen / omrandingen / …) tot een zuiver afgewerkt geheel. In overeenstemming met de algemene en/of specifieke bepalingen van het bijzonder bestek,dienen de onder deze post begrepen eenheidsprijzen, hetzij volgens

uitsplitsing in de samenvattende opmeting, hetzij in hun globaliteit, steeds te omvatten : - het plaatsen en verwijderen van alle voor de werken vereiste stellingen, afdekzeilen en

beschermingswerken;

- de controle en de voorbereiding van het draagvlak / de ondergrond / draagconstructie;

- de controle opmeting van de juiste afmetingen tijdens of na uitvoering van de ruwbouw, teneinde de detailtekeningen en/of specifieke profielsneden te toetsen aan de reeds uitgevoerde werken;

- de voorbereiding, werkhuistekeningen en prefabricatie van alle voorziene gevelelementen (in casu elementen uit houwsteen volgens voorgeschreven profielen : boordstenen, lateien, dorpels, dekstenen, omkaderingen hoeken, beëindigingen en ontmoetingen, kolommen, ...);

- de vereiste bevestigingselementen met de andere bouwelementen (ankers, doken, rails, …);

- de bevestiging en het inmetselen van de gevelelementen, met inbegrip van de legmortels, verankeringselementen, vochtisolaties, uitzettingsvoegen, voegwerk, opvulkitten, ….

- het bijwerken van onvolledig afgewerkte houwstenen : de afwerking van de behouwing; het uitvoeren van lijstwerk, het ter plaatse bijwerken van kleine onregelmatigheden zoals in- en uitsprongen, bramen, …;

- de beschermingsmaatregelen, nabehandelingen;

- het opruimen en schoonmaken van de bouwplaats.

Specifieke voorschriften gelden voor de uitvoering van houwstenen, voor de uitvoering van verticale buitenbekledingen van dunne natuursteenplaten en voor specifieke stukken met vaste snede of vorm of niet voorgeschreven secties zoals dorpels.

Na het plaatsen der stellingen en alvorens de af of uitbraak van de te vervangen hardsteen aan te vangen, zal de aannemer overgaan tot de zorgvuldige en volledige opmeting van de te behandelen gevelpartijen of architectuurelementen en deze nauwkeurig in plan brengen op een respektabele schaal. Deze plannen zullen de juiste afmetingen, laaghoogten, volledige steensnede enzoverder van de bestaande toestand weergeven. Belangrijke onderdelen zoals profielen dorpels, kroonlijsten, druiplijsten, kapitelen, basementen, schachten van kolommen, consoles, enz... zullen op ware grootte getekend worden, en zo nodig zullen profielen of onderdelen gemouleerd worden.

Al deze plannen zullen in twee exemplaren ter goedkeuring aan de architect overgemaakt worden.

A. Te verwerken hardsteen